Майдан • Майдан-Крим • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Олег Михайлець: Кримська Самооборона

додано: 10-07-2008 // // URL: http://maidan.org.ua/static/krymmai/1215680583.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

http://www.nso.org.ua/ua/analytics/2353

• Політика •

Cтратегічна роль організацій Cамооборони в умовах політичної кризи 2008 року: кримський аспект

Олег Михайлець, «Народна самооборона», Крим

З чого все починалося

Пройшло багато часу з тих пір, як Україна пережила безпрецедентні для неї президентські вибори 2004-2005 рр., так звана «помаранчева революція» вселяла в людей надію на народження нової країни. Обіцяні демократичні перетворення шляхом приходу нових політиків, їх ефективної роботи й поступовий перехід на принципи реалізації влади в громадянськім суспільстві дійсно дозволяли говорити про те, що всі необхідні для перезаснування України програми й комплекси дій будуть виконані…

У тих недалеких у часовому відношенні умовах абсолютно логічною стала поява низки громадських організацій, які переслідували ціль здійснити взаємозв'язок місцевої громади із владою, забезпечити наступність відносин громадян і уповноважених на захист їх прав і свобод офіційних осіб, оскільки одним з головних принципів громадянського суспільства є повсюдний контроль громадян за органами влади. Безсумнівно, ядром суспільних ініціатив українців стала «Народна самооборона» на чолі з її лідером Юрієм Луценком. Необхідність у кардинальному перегляді законодавства для реалізації виконавчої й судової влади в країні була найявним і злободенним питанням, однак на певному етапі розміщення політичних сил в Україні й розбіжності між створеною Антикризовою коаліцією й демократичними силами перешкодили перетворенню в життя обраного раніше курсу розвитку. У цих складних умовах «Народна самооборона» і ряд відомих політичних партій і блоків взяли на себе відповідальність за розвиток подій у країні й після розпуску Президентом Віктором Ющенком 2 квітня 2007 року Верховної Ради підписали ряд документів про співробітництво.

Виборчі кампанії схожі одна на одну, але кожна все-таки має свої особливості. В 2007 році у спостерігача складалося почуття, що за електорат іде млява й посередня боротьба, оскільки всі основні симпатії виборців мовляв уже давно підбиті, сформувалися довгими роками за часи існування ключових партій. Крим став особливим регіоном України, він став тим місцем, де політична боротьба за кожний голос велася різними способами, що, враховуючи полінаціональний характер півострова і його історичне минуле, не могло не позначитися на результатах виборів. Усі державні служби Криму говорили про те, що їх дії будуть спрямовані на те, щоб вибори відбулися відповідно до Закону й у цілковитій безпеці для громадян України, у той же час усі міські білборди майоріли «фарбами» народу, у цензурній і нецензурній формі, що виражають своє відношення до фігурантів сучасного політичного бомонду.

На плечі місцевих організацій партії «Вперед, Україна!» і активістів «Народної самооборони» лягло серйозне завдання: донести до широких народних мас стратегію єдиної команди, забезпечити інформаційний контакт місцевих керівників осередків із громадянами, ефективно організувати агітаційну роботу. Встановлені в ряді кримських міст агітаційні намети (Сімферополь, Севастополь, Красноперекопськ, Джанкой, Євпаторія, Ялта, Феодосія, Алушта, Форос, Алупка, Чорноморське) завдяки оснащеності не тільки агітаційною літературою, але й візуальними матеріалами, зробили небувалий ефект: велика кількість людей проявляла інтерес саме до намету «Народної самооборони», багато людей залишали свої візитівки, виявляли бажання вступити в рух, пропонували допомогу.

Саме виходячи з народної ініціативи, 16 серпня відбувся Форум демократичних сил міста Ялти, основною метою якого було об'єднання демократичних сил для проведення чесних виборів до Верховної Ради України. У роботі Форуму взяли участь Об'єднаний блок «Наша Україна - Народна Самооборона», УНП (Українська народна партія), «Собор», «Антикримінальний вибір», «Молодіжна організація Ялти» і деякі інші. У своїх виступах представники політичних партій і громадянських рухів, громадських об'єднань заявили про готовність взяти активну участь у передвиборній кампанії, прикласти всі необхідні для проведення чесних виборів зусилля, щоб зупинити масові порушення, які були зафіксовані на попередніх виборчих кампаніях. На Форумі була також обговорена «Антикримінальна програма по боротьбі з корупцією, хабарництвом і незаконним розпродажем кримських земель». Результатом роботи Форуму стало створення ініціативної групи, головним завданням якої був визначений постійний контроль над роботою кожного виборчого округу міста Ялти для забезпечення проведення демократичних виборів в Україні й запобігання будь-яких фальсифікацій під час виборчої кампанії. Також багато в чому завдяки зусиллям кримської «Народної самооборони» головою окружної комісії з округу №7 був призначений керівник осередку ВОО "Антикримінальний вибір" у Феодосії А.Артамонов. Усі ці й інші ініціативи дозволили визначитися населенню Криму й зробити свій об'єктивний вибір, у результаті чого Блок «Наша Україна – Народна самооборона» підвищив свій виборчий рейтинг у порівнянні з 2006 роком та посів друге місце серед політичних партій і об'єднань по кількості набраних голосів на півострові.

Заручники власних ініціатив

Після формування коаліції БЮТ із Блоком "Наша Україна – Народна самооборона" і нового уряду на чолі з Юлією Тимошенко для місцевих організацій настав період роботи в нормальному режимі, однак у нових умовах повної можливості реалізувати все задеклароване на виборах не вдалося. Для Криму особливо складною виявилася присутність у місцевому парламенті більшості від Партії Регіонів, що, по-перше, стало для просування нових осіб і програм більшим заслоном, по-друге, кулуарні домовленості кримських "біло-синіх" урядовців з Києвом загальмували рішення низки питань. Як приклад – ситуація із призначенням Миколи Іллічова на посаду начальника Головного керування МВС України в АР Крим. Микола Іллічов виконував обов’язки керівника міліції Криму з грудня 2006 року. Зважаючи на успішну роботу Іллічова, Міністр внутрішніх справ запропонував уряду призначити його своїм заступником та одночасно головним міліціонером Автономної республіки Крим. Однак кримський «біло-блакитний» парламент заявив, що рішення уряду порушує Конституцію автономії, за якою це призначення має узгоджуватись із кримськими депутатами. Президент дослухався до думки кримських «регіоналів». Багато політологів вважають, що указ Ющенка не сприятиме боротьбі кримської міліції із злочинністю, в той час як у Криму знову відновлюється вплив відомих злочинних угрупувань, зокрема «Сейлема», частково розгромленого міліцією автономії 10 років тому.

Таким чином, затягування вирішення низки важливих запитань, недієздатність коаліції в парламенті, а також так зване українськими політологами і політиками протистояння між новим урядом і секретаріатом Президента неминуче відбивається на житті регіонів, діяльності місцевих організацій «Народної самооборони». На жаль, Верховна Рада України шостого скликання не встигла до середини літа відмінити депутатську недоторканість, прийняти зміни до бюджету, а також ряд необхідних законопроектів, що стосуються реформ в судовій гілці влади, реорганізації відомств і підрозділів міністерств і т.ін. Все це дозволяє говорити про те, що проблема полягає не в неможливості окремої політичної сили втілити в життя ті гасла, які ми всі чули на виборах, а в труднощах роботи партій і блоків, представлених зараз в коаліції, оскільки формат і конфігурації, що дозволяють знайти владу, зараз значно важливіше, ніж ефективність проведення реформ. На сьогоднішній день існує декілька виходів з політичної кризи, що склалася впродовж декількох місяців, так званих сценаріїв. Народ у нас вже звикся, на жаль, жити за сценарієм, бути керованим хитрими ляльководами і всякий додатковий раз готовий підняти руку і сказати своє «так». Ми спеціально не називатимемо ці сценарії, тому що вони відомі. Для нас важливішим представляється те, яким чином повинні функціонувати місцеві організації «Народної самооборони», тому що саме вони виконують важливу функцію на периферії: вони здійснюють безпосередній інформаційний контакт з населенням і беруть участь у вирішенні питань, що мають значення для регіону.

Для роботи немає поганої погоди

Після виборів до Верховної Ради кримська «Народна самооборона» продовжувала роботу з населенням, особливо це стосується незаконних дій Сімферопольської міської адміністрації. Кримська «Народна самооборона» і місцеве відділення ВГО «Антикримінальний вибір», отримавши велику кількість звернень від людей, яким загрожувало незаконне виселення (мешканців гуртожитків по вул. Генерала Захарова, 15 і вул. Жидкова, 76), вирішило підтримати акції протесту і з 8-го лютого допомогти жителям даних гуртожитків і всім співчуваючим в організації мирного пікету, мета якого – захист прав мешканців. Проблема виселення мешканців гуртожитків сколихнула велику кількість небайдужих городян і активістів самих різних громадських організацій. Під час пікету був організований збір підписів, необхідних для відставки мера Геннадія Бабенка, який «кришує» рейдерські захвати і не переймається інтересами городян. Врешті-решт Геннадієві Бабенкові вдалося залишитися в своєму кріслі, але права мешканців були захищені, оскільки інформаційна хвиля сколихнула весь Сімферополь.

Усвідомлюючи гостру необхідність в створенні потужних організацій «Народної самооборони» на півострові, кримський керівник Володимир Правдивець особисто зайнявся підбором нових кадрів і активістів. Так, в Севастополі, не дивлячись на ряд провокацій на адресу «Антикримінального вибору» з боку корумпованої бізнес-еліти, вдалося створити нову організацію, що бере активну участь у громадсько-політичному житті міста. Севастопольський офіс політичної партії «Вперед, Україно!» очолює заступник керівника кримської республіканської організації «Вперед, Україно!» Дмитро Бєлогорцев. Його колеги по партії Сергій Ніконов і Олег Дроботенко в ході виборчої кампанії організували зустріч з представниками будинкових комітетів і сприяють у вирішенні багатьох соціальних проблем. Жителі багатоквартирних будинків не раз з вдячністю відзначали роботу активістів «Народної самооборони». За ініціативи активістів для севастопольців проводяться зустрічі з представниками соціальних служб і міським керівництвом.

Ще однією нагальною проблемою для Криму вже не вперше цього року стала проблема безпеки дорожнього руху. Кримська «Народна самооборона» з квітня почала співпрацю з утвореною в лютому цього року громадською організацією «Безпека дорожнього руху». З різкою критикою становища, що створилося на дорогах Криму та неефективності роботи працівників ДАІ виступив керівник загальнокримської громадської організації "Безпека дорожнього руху" Микола Рудюк. За його словами, починаючи з лютого поточного року кількість скарг автомобілістів і пішоходів збільшилася в кілька разів, більше того, масовість порушень у порядку оформлення протоколів і наступного винесення рішень до судового розгляду не дозволяють людям яким-небудь чином захистити свої права й побачити прозорість застосованих проти них санкцій. «Люди просто бояться писати скарги й розбиратися у всьому цьому, особливо в маленьких містах і селищах, - відзначив у телефонній розмові Микола Миколайович. - Це відбувається тому, що тема правочинності ДАІ взагалі для народу є забороненою, і багато ініціатив Міністра МВС Ю.Луценка на місцях перетворюються в зовсім не те, чим повинні були стати, згідно з останніми нововведеннями». Кримське відділення «Народної самооборони» із квітня поточного року бере активну участь у розв'язанні низки питань, які є предметом розгляду на засіданнях загальнокримської громадської організації «Безпека дорожнього руху», оскільки вони мають пряме відношення до виконання національних програм по забезпеченню безпеки на дорогах України й виконанню уповноваженими особами чинних законів відповідно до встановленого порядку.

Тому стратегічна мета кожної місцевою організації «Народної самооборони», перш за все, полягає у всебічній громадській роботі, залученню якомога більшої кількості професійних людей задля допомоги громадянам у захисті їхніх прав і свобод. Тільки тоді лідери громадянського руху зможуть ефективно втілювати в життя програми перебудови країни, тоді буде справжня довіра з боку простих людей на кожних виборах.



Джерело: "Народна самооборона"


Обговорити цю статтю у форумі

додано: 10-07-2008 // URL: http://maidan.org.ua/static/krymmai/1215680583.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[31-07-2008 12:07]
Викрито групу посадових осіб, які розкрадали військове містечко
[30-07-2008 22:19]
Крымскому спикеру пытались вручить протокол о коррупции
[30-07-2008 12:04]
Чиновниця земельного відділу звинувачена у хабарі
[30-07-2008 10:49]
ВЛАДА І СУСПІЛЬСТВО: Крим: відродження та ігнорування історичної спадщини
[29-07-2008 16:21]
В Крыму состоялась встреча президентов Армении и Украины
[29-07-2008 15:05]
Расширенное заседание по Всемирному Конгрессу крымских татар
[29-07-2008 08:33]
Ющенкові нагадують, що він є президентом не тільки православних
  ПРЯМА ДІЯ :
Благодійна допомога постраждалим від повені на Західній Україні
Нахтіґаль - у запитаннях Майдану і відповідях останнього старшини
Батькові журналіста потрібна допомога
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською