This version of the page http://opora.org.ua/news.php?news=1153& (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-29. The original page over time could change.
Громадянська мережа "Опора"
 

 
 

ПРО НАС

ДIЯЛЬНIСТЬ

ТОЧКА ОПОРИ

АНАЛIТИКА

АРХIВ ДОКУМЕНТIВ

ОПОРА У ЗМІ

ПРЕС-ЦЕНТР

КОНТАКТИ

НАШI ДРУЗI

ЧИМ Я МОЖУ ДОПОМОГТИ



 

 







Отримати код










Читати в RSS




Новини

 

Чи відповів міський голова на поставлені йому питання: оцінка громадських організацій

Запитання ГО

Відповідь мера

Коментар

Рекомендації

Чи варто сподіватися на успішність розробки стратегії Львова з огляду на відсутність діалогу на цю тему з громадськими організаціями, політичними партіями та підприємцями?

«Місто на порозі серйозного поштовху у своєму розвитку».

Процес підготовки Стратегії є мало публічним і незрозумілим для львів'ян, відбувається без залучення зацікавлених сторін. Такий підхід щонайменше дивує, якщо згадати досвід діяльності Інституту розвитку міста, коли напередодні місцевих виборів 2002 р. було розроблено Концепцію розвитку Львова. Процедура тоді була більш відкритою, а темп робіт - інтенсивнішим. Відтак, це можна розцінювати як зміну підходів А. Садового до процесу міського планування.

Створити на офіційному сайті львівської міської ради відповідну рубрику, де інформувати громадськість про хід та результати діяльності робочої групи.

Провести публічну презентацію та відкриті обговорення Стратегії із залученням всіх зацікавлених сторін.

Налагодити комунікацію з неформальними експертними середовищами та синхронізувати зусилля з підготовки Стратегії.

Які три основні пріоритети використання коштів бюджету розвитку міста?

1). Оновлення комунального транспорту («у 2006-2007 рр. - місто вперше придбало 19 нових тролейбусів та 11 трамваїв; розпочинається будівництво трамвайної колії на Сихів»).

2) Ремонт доріг («на ремонт доріг місто виділило у 2008 р. аж 15% свого бюджету»).

3) «Збільшуємо видатки і на медицину (планується будівництво пологового будинку, реконструкція 8-ої та 3-ої клінічних лікарень, лікарні швидкої допомоги)».

Поки що бюджет розвитку у Львові більшою мірою є «даниною моді», ніж реальним компонентом управління міським розвитком. Статті видатків бюджету розвитку в своїй сукупності спрямовані на «латання дірок», а не на комплексний, цілеспрямований розвиток.

Синхронізувати бюджетний процес і довгострокове планування (що має базуватися на Стратегії розвитку міста). Закласти в бюджет розвитку асигнування на інноваційну і інвестиційну діяльність.

Створити електронну систему інформування місцевої громади про бюджет м. Львова.

На підставі яких концептуальних документів реалізується містобудівна політика Львова за відсутності нового генплану міста та місцевих правил забудови?

До серпня 2008 року буде завершене опрацювання генерального плану міста.

Кінцева дата завершення розробки Генплану переноситься вже втретє (грудень 2007, лютий 2008, серпень 2008 рр.). Однак принципи та підходи містобудівної політики залишаються незмінними - триває інтенсивна та хаотична забудова. Ситуація, коли Генеральний план 1993 р. не відповідає потребам часу, а нового ще немає - призведе до катастрофічних наслідків для Львова у містобудівній сфері.

Пришвидшити процес коригування Генплану Львова, а до того часу накласти мораторій на будівництво в зоні історичного ареалу міста і звести до мінімуму обсяги забудови на інших територіях.

Почати розробку Місцевих правил забудови Львова (з метою конкретизації положень та змісту Генплану і юридичного врегулювання відносин в сфері містобудування).

Чому за умови постійного підвищення комунальних тарифів (експлуатація житла, тепло- та водопостачання, проїзді в міському транспорті) майже не покращується якість надання послуг?

«Я також чудово розумію, що при постійному зростанні тарифів на послуги найважливіше питання - це якість. Мешканець не буде платити за послугу якої не отримує».

Попри об'єктивні зовнішні фактори, що вплинули на стрімке зростання комунальних тарифів, громадськості не було представлено чіткої, зрозумілої та обґрунтованою процедури формування ціни тарифу. Крім того підвищення якості послуг відбувається непропорційно малими темпами, порівняно з динамікою зростання їх вартості.

Оперативно розробити та впровадити програму (стратегію) модернізації житлово-комунального сектору у Львові.

Чи існує в міській раді програма ефективної протидії корупції? Та яким є стан її виконання?

Відповіді немає.

Серйозним недоліком реформування системи управління у Львові є відсутність комплексних та системних антикорупційних заходів. Більше того, політичне керівництво свідомо уникає фактів існування цієї проблеми, ігноруючи ті небезпеки, які вона породжує.

Розробити міську програму «Протидія корупції у Львові», де серед іншого передбачити чіткі запобіжні заходи з метою унеможливлення появи періодичних корупційних скандалів за участі найвищих посадовців міста.

Чи сприяло суттєве збільшення штату міської ради ефективному управлінню та підвищенню якості надання адміністративних послуг?

Відповіді немає.

Протягом 2007 року спостерігалося значне збільшення чисельності працівників міської ради (що лише частково було пов'язано зі створення департаменту Євро-2012). І ця тенденція зберігається.

Розробити стратегію управління людськими ресурсами на щорічній основі, яка буде пов‘язана із загальними планами кожного виконавчого органу. Розробити та запровадити у Львові систему управління якістю за стандартом ISO.

З якою метою збільшено рівень централізації управління містом? Якими є переваги від цього кроку для мешканців?

Відповіді немає.

Створення нової структури виконавчих органів Львівської міської ради зумовило появу більш централізованої системи управління на чолі з міським головою. Це робить владу ще більш віддаленою від людей і ускладнює функціонування демократичних процедур.

Збільшити децентралізацію повноважень щодо надання комунальних та основних соціальних послуг та місцевому рівні.

 

Які основні критерії оцінки роботи працівників міської ради для встановлення рівня їх преміювання?

Відповіді немає.

З 2007 р. бюджетні видатки на державне управління (і зокрема на збільшення заробітної плати для чиновників) сягнули більш ніж 3 млн. грн.

Публічно представити чіткі та обґрунтовані критерії преміювання працівників міської ради (насамперед вищих посадових осіб).

Коли буде створено відкритий реєстр комунального майна у місті?

Відповіді немає.

У Львові ще й досі відсутня прозора та ефективна система використання комунального майна.

Створити відкритий реєстр комунального майна, в якому зосередити інформацію про наявність комунального майна, його балансову вартість, облік про рух, передачу в оренду чи користування.

Коли буде розпочато і завершено ремонт магістральних доріг міста?

«Мечнікова, Городоцька, Виговського, Володимира Великого, Стуса, Бандери, Заньковецької, площ Торгової та Ярослава Осмомисла - це головні вулиці роботи на яких почались минулого і цього року»

Попри ситуативні заходи спрямовані на реконструкцію існуючих доріг у Львові, відсутні чітка логіка та комплексний підхід до цієї роботи. Не визначено часових та фінансових параметрів робіт, що, поміж іншим, гальмує темп підготовки до Євро-2012.

Встановити чіткі пріоритети та графік ремонту магістральних доріг у місті.

Чому за останній рік в місті відсутній прогрес у вирішенні питання сміттєпереробки?

Немає відповіді.

Невирішене питання сміттєпереробки у Львові (що далеко не обмежується проблемою Грибовицького сміттєзвалища) в найближчому майбутньому може призвести до екологічної катастрофи в місті.

Активізувати заходи спрямовані на впорядкування системи поводження з твердими побутовими відходами у м. Львові

Які конкретні заходи впроваджені для забезпечення безпеки життя пішоходів та велосипедистів на вулицях міста?

Освітлення міста: «Наша робота у 2007 році - це 100 нових опор, майже 6000 нових енергоощадних ламп та 44 км відремонтованих мереж».

З кінця 2007 р. у місті діє робоча група, завданням якої є напрацювання програми створення велосипедної інфраструктури. Проте, відсутні конкретні заходи для забезпечення безпеки життя велосипедистів та пішоходів.

Завершити розробку та забезпечити впровадження цільової програми створення велосипедної інфраструктури у Львові

Чи буде збудовано у Львові новий стадіон до ЄВРО-2012?

«Станом на 12 червня маємо готовий проект. Восени розпочнеться будівництво».

Процедура розробки проекту, залучення інвестора та будівництво стадіону не є достатньо прозорою, а інформація про її перебіг є настільки суперечливою, що це все ставить під сумнів реалістичність цього факту.

Активізувати роботи з будівництва стадіону і забезпечити належний інформаційний супровід цього процесу.

 

Висновки: За останні два роки діяльність команди міського голови була сфокусована на пріоритетних напрямках, задекларованих в передвиборчій програмі А. Садового. Однак, темпи реалізації цих завдань є набагато повільнішими, ніж очікувалося. Врешті це може призвести до того, що реалізації програмних цілей буде досягнуто лише у 2009-2010 рр. з метою використати це як PR-хід напередодні чергових місцевих виборів. Натомість практичний ефект від цього буде мінімальним (яскраві приклади - Генеральний план, Стратегія розвитку міста, Статут територіальної громади). Крім того, надмірна орієнтація на визначені передвиборчою програмою пріоритети, суттєво звужує можливості реакції місцевої публічної адміністрації на нові виклики, що постають перед містом (як наприклад - вирішення питання сміттєпереробки у Львові, створення реєстру комунального майна, розробку місцевих правил забудови та ін.). Щодо самого звіту міського голови - то йому відверто бракує критичності та ґрунтовних висновків. Предметом популяризації стають соціально привабливі теми, а стиль писання рясніє передвиборчою риторикою. Схоже, що міський голова (свідомо чи ні) розглядає мешканців Львова як «електоральний ресурс», а не Громаду міста. Про брак культури звітування говорить і той факт, що тексти звітів (за 2006 і за 2007 рр.) відсутні на офіційному інтернет-порталі Львівської міської ради, мешканці не мають можливості вільного доступу до цієї інформації.



новинар 10 - 01/07/2008

Коментарi

Iм'я*
Ел. пошта
Текст коментара*
Код*
     

З 18 липня ОПОРА надає консультації абітурієнтам
Під час консультацій абітурієнти зможуть отримати юридичну допомогу щодо порушення права на вищу освіту, допущені приймальними комісіями ВНЗ та факти відсутності належної реакції на виявлені порушення з боку відповідальних органів влади. Звернутись до ГМ ОПОРА можна за телефоном «гарячої лінії»...
17/07/2008

Відповіді ЗНО-2008
Правильні відповіді від Українського центру оцінювання якості освіти.
30/04/2008


© Opora 2006