This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=451 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-28. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статт╕ ""РІК УКРАЇНИ", АБО НЕВЕЛИКА ВЕЧІРКА"

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З потоку життя (1680)
З перших уст (335)
Українці мої... (535)
Урок української (464)
Резонанс (517)
Душі криниця (658)
Ми єсть народ? (143)
"Білі плями" історії (545)
Крим - наш дім (240)
Бути чи не бути? (34)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (97)
Мовно-комп'ютерний конкурс (96)
Порадниця (105)
Смішного! (78)
Додатки
"Джерельце" (226)
"Будьмо!" (225)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ОГЛЯД КРИМСЬКО╥ ПРЕСИ
Хто вил╕ку╓ УКРА╥НОФОБ╤Ю?

ЧИ ПОТР╤БН╤ УКРА╥Н╤ ВЛАСН╤ НАФТА ╤ ГАЗ?
...укра╖нський сектор акватор╕╖ Чорного ╕ Азовського мор╕в ╓ одним з найперспективн╕ших...

«ПРАВДА ╤ М╤ФИ» ЛЕНТУНА БЕЗАЗ╤╢ВА
Псують враження в╕д книги ╕ дв╕ останн╕ глави, далек╕ в╕д ╕сторико-документального жанру. Це...

В КРИМУ НЕМА╢ РЕЛ╤Г╤ЙНОГО ЕКСТРЕМ╤ЗМУ. ╤ НЕ БУДЕ?
...оча ╕нколи лунають радикальн╕ заяви, а м╕сцева влада ╕ недоброзичливе закордоння часто...

БРЕХНЕЮ ВЕСЬ СВ╤Т ПРОЙДЕШ...
Кажуть про блискавичне поширення ╕нформац╕╖ в наш комп’ютерний в╕к. Брехня аж н╕як не в╕дста╓.


Опитування
Чи треба Укра╖н╕ вступати в НАТО?
Так! Це унеможливить рос╕йську експанс╕ю.
Н╕! Не треба дратувати Рос╕ю.
Не знаю.

Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:






















Головна сторiнка > Текст статт╕
"Кримська Свiтлиця" > #4 за 24.01.2003 > Тема "Резонанс"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#4 за 24.01.2003
"РІК УКРАЇНИ", АБО НЕВЕЛИКА ВЕЧІРКА
В. ГОЛОЛОБ, Віктор ПОЛІЩУК

Рік України пройшов на Кубані непомітно. Власне, як і по всій Росії, він закінчився, а здається, що й не починався. Крайові власті на Указ президента про його проведення не звернули ніякої уваги. Акція підходила вже до своєї середини, а "сірі мишки" з адміністрації, що відповідають за наше поголовне духовне зростання, усе ще повторювали, що такого документа вони й в очі не бачили. Довелося діячам з місцевого українського товариства нести їм вирізки з їхніх же номенклатурних газет. Але і це не діяло. "Мало що в нинішніх газетах пишуть, - хитали головами кудлаті пані. - Якщо усьому вірити!"

На пропозиції української громади про конкретні заходи для розвитку і зміцнення дружби між українським і російським народами і зовсім образилися. У нас такі великі свята на носі - 65 років Леонарду Гатову, сам Йосип Кобзон приїде, а ви зі своєю нісенітницею! Але і потім, коли факт президентської ініціативи вже стало заперечувати незручно, віз з місця не зрушився. "Ну не проведемо цей чортовий Рік, - міркували кубанські можновладці. - Хіба хто з Кремля стане докоряти за таку хибу!"

Так що чергова президентська акція на Кубані благополучно зірвана. Не називати ж один-два концерти заїжджих українських колективів голосним словом "Рік"! Так, невелика вечірка! Адже гастролі російських колективів в Україні проходять щодня, але там нікому й у голову не приходить називати це Роком Росії в Україні. Але чи одними концертами цей Рік повинен був обмежуватися? Чимало ж проблем нагромадилося в наших відносинах.

От кубанські українці скаржаться, що з тисячі українських шкіл, що працювали в краї в 30-ті роки, на сьогоднішній день не діє жодна. Немає їх і в інших реґіонах країни, де компактно проживають українці. Росія їх просто не фінансує, не готує для них кадри, не випускає підручники. У Краснодарському краї, де важко знайти родину, що не має українських коренів, нема жодної української бібліотеки, книжкового або газетного кіоску, що продає національну літературу. А в Україні, кажуть, російські книги складають до 80% бібліотечних фондів, ними забиті прилавки книгарень.

І при всьому цьому росіяни в Україні теж не задоволені. Український уряд утримує для них на повному забезпеченні лише п'ять з половиною тисяч російських шкіл. А росіяни кажуть, що цього мало, дискримінація, мовляв, порушення прав людини. От би й обговорити ці проблеми, досягти хоч якого паритету у взаємному забезпеченні прав національних меншин, щоб нікому кривдно не було. А поспівати і станцювати ніколи не пізно!

І все-таки не хочеться бути несправедливим. Була, була все-таки одна

інстанція в краї, що не обійшла стороною свято духовного єднання двох братерських народів. Це журнал "Родная Кубань", який весь рік із номера в номер друкував матеріали про кубанську українську культуру. Побачили світ статті про творчість письменників Я. Жарка, Г. Доброскока,

О. Півня, добутки В. Мови, В. Іваниса, В. Барки, П. Волиняка, С. Савицького й інших. І справа не в тім, що в редакції цього видання є свій український "троянський кінь" в особі літературознавця В. Чумаченка, який успішно лобіює подібні публікації. Головне - толерантна позиція редактора цього солідного видання - видатного російського письменника Віктора Лихоносова. Своєю провісною душею він, у душі завзятий русофіл, відчув необхідність дати виговоритися майже зовсім вже задушеній, умираючій культурі корінного населення Кубані - культурі її першопоселенців, козаків-чорноморців. Необхідність такого кроку йому підказали талант і проста людська мудрість, наявність яких, на жаль, не проглядається в наших, кубанських культуртрегерів державного розливу.

В. ГОЛОЛОБ, кубанський українознавець.

ПО ДУЖЕ ГАРЯЧИХ СЛІДАХ

В честь великої радості - закінчення Року України в Росії - український президент нагородив українців Росії, які, не покладаючи рук, не досипаючи ночей, працювали над найкращим його проведенням. Не поскупилась Україна, нагороджувала все орденами. І люди ж достойні! Не якісь там ентузіасти-чорнороби так і не засіяної

української ниви у Федерації (бо дєнєг у Києві нема, ми ж бєдні), а все особистості. "Всігда пєрвий" канал показав трьох.

Першим був мудрий ректор Московського університету Садовничий. Ну, мудрому і орден Мудрого. А як же! Він же в Москву забрав 500 українських дітей до свого університету. Не з села Затемного чи далекої Хирівки. Як правило, це переможці олімпіад, медалісти-відмінники, словом, - розум. А для чого розум Україні? Все одно серед придурків пропаде! А в Москві згодиться. Або зможе податися потім в Америку чи германські землі. Вийде нормально. З однієї цивілізованої країни в іншу цивілізовану. А Україна - уже весь світ знає, що то за цивілізація там! А може, орден за відкриття філіалу МГУ в Севастополі? Це ж мабуть, для українізації Криму робилося!

Міністру культури Швидкому - орден як пам'ять про батьків. Це він сам сказав. Бо так за що ж! Та ще й орден?

Нагороджені посади зростають! Ось і віце-прем'єр. Нарешті, наша "западенка", колишня шепетівська дівка, яка досягла такої висоти на "сопрєдєльной території". Звичайно, зі своєї висоти вона могла сказати про Україну: "Не та мать, шо родила!" Як відрізала. От за це їй і орден княгині Ольги. Це що ж виходить? Кавалери ордена княгині Ольги Ніна Матвієнко і Валентина Матвієнко - соратниці в боротьбі за незалежність? Геть не віриться! Ох, оце вже "геть!".

Але по всій Україні, мабуть, звучать з радіо- і телеефіру слова: "Рік України в Росії завершився великим святковим концертом". А ми вже від себе додамо: якого ніхто в 144-мільйонній Росії не бачив, крім 900 глядачів філіалу Великого театру в Москві. Як, до речі, ніхто не бачив і відкриття! Концерт, та й годі!

Віктор ПОЛІЩУК, Краснодар.

Читаймо і міркуймо. За інформацією нашого часопису, так само закінчився, не починаючись, Рік України в інших реґіонах Російської Федерації, де компактно живуть наші співвітчизники. Невже всіх цих аж надто промовистих фактів не помічають ті малороси, що налаштовані відзначити 350-річчя "возз'єднання"? Що відзначати - відсутність на сьогоднішній день прав українців у Росії?

 

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #4 за 24.01.2003 > Тема "Резонанс"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=451

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 3-й поверх, кiмн. 19-22, 24.
тел: (0652)51-13-24; E-mail: wik@swit.crimea.com
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков