UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення
ADVERTISEMENT

Ukrainian Autocephalous Orthodox Church - uaoc.org


| Головна сторінка | INDEX 1 СЕРПНЯ 2000 року |

Геракл із ніжним обличчям

Загострення стосунків Кучми і Ющенка може виявитися позірним. Юлія Тимошенко діє з відома Президента?

ІНТРИГА

Дмитро ЯЦЕНКО

Оглядачі заговорили про нову сварку на українському владному Олімпі. На думку деяких особливо “втаємничених”, між Ющенком та Кучмою пробігла “чорна кицька”, і звати її – Юлія Тимошенко...

Приводом для таких думок стала незначна (на перший погляд) подія – скасування планованої зустрічі Ющенка та Кучми в Криму. В результаті глава українського уряду повернувся з Болгарії прямо до Києва – повз кримські курорти, де зараз відпочиває Президент. За офіційною інформацією, рандеву не відбулося через те, що Президент мав зустріч із колишнім російським прем’єром Євгеном Прімаковим на тему врегулювання придністровського конфлікту. Отже, те, що міжнародна проблема переважила в курортному розпорядку дня Леоніда Кучми внутрішні, може мати два пояснення: або Юпітер гнівається, або свідомо полишає всі справи на нині виконуючого обов’язки прем’єра Віктора Ющенка.
Версія про погіршення стосунків між прем’єром та його патроном не нова: сварку Президента з прем’єром пророкували вже давно, ще з початку появи в уряді Ющенка віце-прем’єра з питань паливно-енергетичного комплексу Юлії Тимошенко. Більше того, про ймовірний конфлікт говорили відразу після кожного сильного ходу Тимошенко: звільнення Ігоря Бакая з посади голови “Нафтогазу України”, звільнення міністра палива та енергетики Сергія Тулуба, звільнення в.о. керівника “Нафтогазу України” Ігоря Діденка, війни у прямому ефірі з Григорієм Суркісом, прийняття парламентом нового закону про електроенергетику etc. Проте якщо раніше Леонід Кучма лише гостро критикував Кабмін (головним чином тандем Ющенко-Тимошенко), то тепер Президент узявся грати роль курортника (мовляв, “я тут ні при чому – самі розбирайтеся”), а всю відповідальність поклав на Віктора Ющенка.

Ось це вже може бути симптомом, адже за час президентства Кучми завжди діяло правило: прем’єр “живе” і, відповідно, користується політичною підтримкою глави держави, доки залишається в тіні Президента. Досить згадати долю попередніх керівників уряду – недовговічних Євгена Марчука та Павла Лазаренка. Після них був скромний Валерій Пустовойтенко, якому досить довго вдавалося триматися “на плаву”. Прем’єр Ющенко не схожий на жодного з них – хоча б з огляду на свою популярність. Нинішній глава Кабміну має не лише активну підтримку з боку деяких партій (ПРП, УНР, НРУ) та їх парламентських фракцій – його також підтримує Захід, і, за деякими оцінками, навіть більше, ніж самого Леоніда Кучму. А ще ж народ, який просто-таки залюблений у прем’єра-міфоносця. Цікава ситуація: при тому, що уряд не надто багато встиг зробити, не домовився про кредити від міжнародних фінансових організацій і весь час перебуває під критикою опонентів, Віктор Ющенко і надалі залишається на вершині політичних рейтингів.

Кінець дружби з Президентом може суттєво змінити ситуацію вже восени цього року, а до всіх політичних та економічних криз, які очікуються на цей період, додасться ще й урядова. Після весняно-літніх енергетичних війн уряду з олігархами у віце-прем’єра Юлії Тимошенко ворогів вистачає – Волков, Суркіс, Медведчук. Їм так і не вдалося добитися відставки Юлії Володимирівни, тому не виключено, що тепер вони спробують заручитися підтримкою Президента і візьмуться за весь уряд загалом. За песимістичним варіантом – уряд може помінятися повністю, за оптимістичним – переставлять лише окремі фігури (передусім Юлію Тимошенко). Питання: чи піде на такі кроки Леонід Кучма? В Україні вже стало традицією застосовувати сценарії з політичного життя Росії, а там, як відомо, Путін “трощить” олігархів. Наш Президент ще ні до чого подібного не вдавався, але, можливо, вже думає про заміну фаворитів – наприклад, тих, що допомогли йому на останніх виборах, на нових, щоб залежність від колишніх послуг не обтяжувала... Нагадаємо, що сам Леонід Кучма ніколи не вдавався до “чистки стаєнь” власними руками – для цього є геракли. Наразі бізнес-чистку здійснює уряд, в якому за цю почесну справу взялася Юлія Тимошенко... Тож чи була сварка?

POSTUP - ПОСТУП
№128 (572),
1 СЕРПНЯ 2000 року
·PDF - ст.01
ПЕРША СТОРІНКА
·Цитата "Поступу"
·Форма одягу - службова
·"Карпати" переписують історію

ПОСТУП У ЛЬВОВІ
·Чия демократія формальніша?
·Матолич ще не подав заяву про відставку
·Сумна хроніка вихідних
·КІЛЬКА СЛІВ
·Місто дуже мляво, але ремонтуватимуть

НАША СТОЛИЦЯ
·Де беруться робочі місця?
·Кому потрібен випускник школи?
·Робота з неба не впаде

ПОСТУП З КРАЮ
·Шубу забрали подалі від гріха
·Геракл із ніжним обличчям
·Солдати бавилися у війну
·Україна знову в "Зеніті" слави
·Президент благословив Інтернет

ПОСТУП У СВІТ
·Бен Ладена заганяють у кут
·Concorde - знову проблеми
·Жучки для прокурора
·Полювання на іммігрантів
·СВІТООГЛЯД

ЕКОНОМІЧНИЙ ПОСТУП
·КРАЙ
·Польщі не потрібний російський газ
·Конкурс за імперію в спадок
·СВІТ

АРТ-ПОСТУП
·Іван Остафійчук: Найбільш дієвим є мистецтво етики
·Доктор Бонь - це вже стандарт!
·Творець сценічного світу

ІНТЕРВ"Ю У ПОСТУПІ
·Задумів багато - треба працювати

ЛЕГЕНДИ У ПОСТУПІ
·Легенди Львова та околиць від Юрія Винничука

ЛИСТИ ПОСТУПУ
·ЕПІСТОЛЯРНЕ
·З ЛИСТІВ ДО ЮЗЯ

СПОРТ-ПОСТУП
·"Карпати" переписують історію
·Перша перемога Барикело
·СПОРТ-БЛІЦ

POST-ФАКТУМ
·КАЛЕНДАР
·Зоряне кохання, зоряні війни
·ГОРОСКОП