This version of the page http://www.pisni.org.ua/persons/886.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-24. The original page over time could change.
Іван Вишенський - Українські пісні
 
форуми  |  клуб сайту  |  статистика   |   правила   |   про сайт   |   книга відгуків   |   RSS   |   співпраця   |   e-mail 
Актуальне:
• Фестиваль української авторської пісні "Пісенна мрія" (м.Одеса)
• Фестиваль альтернативної музики "Бандерштат - 2008" (м.Луцьк)
• Фестиваль пісні "БЕСКИДИ"

Іван Вишенський

1. http://uk.wikipedia.org

Список усіх пісень >>


Місце народження: між 1545 і 1550, Судова Вишня (нині Львівська область) - п.після 1620
 

Біографія



Вишенський проти народних звичаїв.


Вишенський заклинає кров'ю і смертю тих,

хто тримається народних звичаїв, а не робить, як він.


Вузько-клерикальний погляд християнського аскета.


У Вишенського, напр., маємо громові промови проти народних звичаїв, знову ж таки з вузько-клерикального погляду християнського аскета. Ось яку дає він картину народних "гріхів", аргументуючи й свою проти них зневагу.


Коляди з міст і сіл ученієм виженіте: не хощеть бо Христос, да при Його рождестві диявольськії коляди місце мають, але нехай собі їх в пропасть свою занесеть.

Щедрий вечір із міст, із сіл в болота заженіте, — нехай з дияволом сидить, а не з християн ся ругає.

Волочельноє по Воскресенії, з міст і з сіл виволокши, утопіте. Не хоче бо Христос при своїм славнім Воскресенії того сміху і ругання диявольського іміти.

На Георгія-мученика праздник диявольський на поле ісшедших сатані офіру танцями і скоками чинити разоріте: гніває бо ся на землю вашу Георгій-мученик, що нема християнина православного, которий ругання тоє диявольськоє очистити і ізгнати міг.

Пироги і яйця надгробні; в Острозі і де би ся знаходило — упраздніте, да ся в християнстві той квас поганський не знаходить.

Купала на Крестителя утопіте і огненное скаканіє одсічіте: гніває бо ся Креститель на землю вашу, що ся на день пам'яти його попущаєте дияволу ругатися вами з вас же ся самих.

Петр і Павел молять вас, если хочете од них ласку міти, да потребіте і попаліте колиски і шибениці, на день їх чиненії по Волиню і Подолю, і де би ся тоє знаходити тіло: мерзко бо їм на землю з небеси смотріти на тоє диявольское позорище, християнським людім збіраючися.


Сергій Єфремов, Історія українського письменства. Розділ 5. –

http://www.utoronto.ca/elul/history/Iefremov/Ist-pysm05.html


"Такий твій празник, не християнський, а диявольський."


Про іночий чин мовилося досить, тепер, кінчаючи, скажу про очищення церкви.

Святкові ярмарки, які ви звете соборами, очистіть, як у Жидичині і в Горах Святого Спаса(49), оскільки бридко богу, що диявол замість честі і хвали йому під божим титулом чинить собі розпусту і п'янство з купецькими торгами, адже сказано:

"Дім мій-дім молитви, а ви з нього зробили печеру розбійників"(50).


Такий твій празник, не християнський, а диявольський.

Коляди з міст та з сіл ученням виженіть, не хоче-бо Христос, щоб при його різдві диявольські коляди мали місце, але хай їх у свою прірву занесе.

"Щедрий вечір" з міст і сіл у болота заженіть, нехай із дияволом сидить, а не ганьбить християн.

Волочільне(51) по великодні з міст та сіл виволікши, утопіте: не хоче-бо Христос мати при своєму славному воскресінні того сміху й наруги диявольської.


На Георгія-мученика перестаньте чинити диявольський празник, виходячи на поле і віддаючи танцями та скоками офіру сатані(52), гнівається-бо на вашу землю Георгій-мученик, що немає православного християнина, котрий міг би ту диявольську наругу очистити й вигнати.

Пироги і яйця надгробні в Острозі чи де б то не було(53), скасуйте, щоб у християнстві того поганського квасу не було.

Купала на Хрестителя утопіте і огненне скакання відкиньте, гнівається-бо Хреститель на землю вашу, що в день пам'яті його попускаєте дияволу глумитися вами з вас же самих.

Петро й Павло молять вас, коли хочете від них ласку мати: поламайте і попаліть колиски та шибениці в їхній день(54), як це чиниться на Волині та Поділлі і де б цей звичай не був, бридко-бо їм з небес на землю дивитися, на те диявольське видовище, на яке збираються християнські люди.

Та й від інших зваб, які тільки є, очистіться, а це писання всім у вуха внесіте.

Не бійтеся через те ляха, але бійтеся ляхового творця, котрий і лядські, і наші всі душі тримає в своїй руці, і доки його воля, доти нам дихати, жити і діяти, що хочемо ми і зволяємо, на добро чи зло, він це попускає; а потім, звершивши таїнство життя нашого, зла чи добра, від життя цього забирає і переносить на майбутнє позорище і ставить перед судом. І той-бо страх ляхів на вас попущено за ваше безвір'я, щоб пізнали, чи християни ви, чи єретики.


Отож ознаймую вам: коли послухаєте в тому не мене, але бога, пошле вам бог мир і літа добрі та вільготні, пошле вам бог з неба на ваше духовне й тілесне задоволення якусь утіху.

А коли не послухаєте, чистий я од крові вашої! Відайте отож, відаючи, що погинете і дочасно, й вічно. Від чого вас, Христе-царю, порятуй і приведи на покаяння. Амінь.


Іван Вишенський. КНИЖКА. Глава 3 /

Переклад з книжної української мови Валерія Шевчука.

http://www.utoronto.ca/elul/Vyshenskyi/Hlava03.html



ЕУ (Енц.укр-ва:) Виходячи з засад візантійського аскетизму.

Виходячи з засад візантійського аскетизму, він гостро критикував увесь тодішній церк. і світський лад і вимагав простоти старохрист. братства як здійснення царства Божого на землі.

В. відкидав, зокрема, світську освіту і нар.старовинні звичаї, як поганські.


УРЕС (Укр.рад.енц.сл.:) Вплив на розвиток жанру сатири в укр.л-рі.

Вишенський Іван (бл. 1545-50, Судова Вишня, тепер Львів.обл. – після 1620) – укр.письменник-полеміст. В своїх творах, ― з яких гол. "Посланіе к утђкшим от православное вђры епископом", "Обличение діавола-миродержца", "Посланіе до всђх обще в Лядской земли живущих", ― виступав проти польсько-католицької реакції, проти уніатства, викривав польс. і укр.феодалів-кріпосників, гостро критикував тогочасний суспільно-економіч.лад. В. проповідував ідею рівності людей, але розумів її як рівність перед богом. У світогляді В. помітні матеріалістич.тенденції, що випливали з його демократизму й анти-клерикалізму.

Твори В. емоційно наснажені, публіцистично загострені.

В них використані елементи фольклору.

Творчість В. мала великий вплив на розвиток жанру сатири в укр.л-рі.


УЛЕ (Укр.літ.енц.:) Гордих, рішучих і потрясаюче сильних слів.

Вишенський Іван ("Иоанн русин, реченный Вышенский") – укр.полеміст-сатирик.

"Ніколи ще до того часу сильні миру сього, світські чи духовні, не чули від простого южноруса таких гордих, рішучих і потрясаюче сильних слів" (Франко І. Іван Вишенський і його твори. Зібр.тв., т. 30, с. 104).

Серед досліджень життя і творчості В. особливу цінність становлять праці І.Франка, який створив також поему "Іван Вишенський" 1900.

До образу В. звертаються і сучасні письменники, художники, скульптори.

Тв.: Сочинения. М. – Л., 1955; Твори. К., 1959; Твори. К., 1986.



Не знайшли пісні, але самі маєте текст чи аудіо? Додавайте її сюди або надсилайте на емейл!
Таким чином ви долучитеся до розвитку сайту та поділитеся улюбленим текстом з іншими!


Дані введено:  26.06.2008
Відредаґовано: 27.06.2008
Переглядів: 63




Виправлення та доповнення  (0)
Правила написання коментарів знаходяться ТУТ.
Всі коментарі, котрі суперечать правилам, будуть видалені на розсуд адміністрації.
Відповідь на глобальне питання "Де взяти mp3" знаходяться ТУТ.
 Додати нове повідомлення
Додати нове повідомлення
Ім'я:*
Email:
 
Повідомлення:*


Введіть цей цифровий код у поле:  --> 
  

  Адреса цієї сторінки: http://www.pisni.org.ua/persons/886.html