Майдан • Майдан-Крим • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Мітинг вимагав від влади Криму забезпечити освітні права

11-03-2008 17:35 Сімферополь // Освіта і наука // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1205246124.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Учасники мітингу в Сімферополі вимагають від властей Криму
забезпечити права кримчан на навчання державною мовою

Учасники мітингу в Сімферополі на честь 194-річниці з дня народження Тараса Шевченка вимагають від органів влади Криму та самоврядування в Сімферополі забезпечити права кримчан на навчання мовою Великого Кобзаря. Про це йдеться у зверненні, прийнятому мітингувальниками.
У заході взяло участь біля 150 чоловік. Серед них - представники Всеукраїнської громадської організації «Наша Україна», Всекримського товариства вчених, Всекримського товариства «Просвіта», Кримської філії Наукового товариства ім. Т. Шевченка, Кримських організацій УРП «Собор», УНП, КУН, ВО «Свобода», ветерани кримськотатарського національного руху.
Голова Кримської організації ВГО «Наша Україна», відкриваючи мітинг, відзначив видатну роль Т. Шевченка в становленні модерної України, привітав кримчан із святом і наголосив на необхідності задоволення потреб кримчан у навчанні державною мовою. Зокрема, він повідомив, що єдина україномовна школа в Сімферополі за всі 10 років свого існування не змогла прийняти всіх бажаючих із-за перевантаженості та нестачі місць.
На мітингу виступили представники громадсько-політичних сил, кримськотатарського національного руху, ветерани Великої Вітчизняної війни.
Учасники мітингу оплесками проводжали учнів із Євпаторії та кримськотатарських дітей із Сімферопольського району, які декламували вірші Т. Шевченка.
Захід завершився запуском у небо білих голубів на знак побажання Україні добра, миру та любові.

Прес-служба
Кримської організації
ВГО «Наша Україна»
т. 8-050-38-31-1-13


Звернення
до Верховної Ради та Ради міністрів АРК,
органів самоврядування Сімферополя


У цей святковий день учасники мітингу щиро вітають усіх кримчан, представників органів влади та місцевого самоврядування АРК із 194-річницею з Дня народження великого поета, художника та громадянина Тараса Шевченка.

На жаль, ми в черговий раз вимушені констатувати, що в Криму за останній рік фактично не збільшилася кількість шкіл та садочків з мовою викладання, за яку поклав своє життя Великий Кобзар. Набір до першого класу в Українську школу-гімназію в Сімферополі зайвий раз засвідчив, що потреба кримчан у навчанні державною мовою не задовольняється повністю, тим самим порушуються їх конституційні права.

У зв‘язку з цим вимагаємо:

1. Шляхом перерозподілу обов’язків ввести посаду заступника міністра освіти і науки АРК з розвитку освіти державною мовою. Шляхом перерозподілу обов’язків сформувати управління освіти державною мовою в структурі міністерства;

2. Створити у 2008/2009 навчальному році на базі шкіл, де є паралелі з українською мовою викладання, 5-10 шкіл з українською мовою викладання із збереженням в них класів з російською мовою викладання крім першого;

3. Відкрити в кожному районі Сімферополя та у кожному райцентрі АРК як мінімум по одному дитячому садку з державною мовою виховання;

4. Внести зміни у бюджети АРК та Сімферополя на 2008 рік, які б передбачали фінансування витрат на придбання україномовних книжок та передплату на україномовні ЗМІ для публічних бібліотек.

Ухвалено 9 березня 2008 р. учасниками мітингу
на честь 194-річниці з Дня народження Т. Шевченка


Обговорити цю новину у форумі

11-03-2008 17:35 Освіта і наука // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1205246124.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у новинах, можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини, на яку ви посилаєтся.

Ми також вітаємо коментарі, доповнення та виправлення до текстів новин від всіх свідків подій, що згадуються в новинах. Пишіть на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини. Всі цікаві коментарі будуть оприлюднені.

Шукати слова в новинах:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ СТАТТІ :
Тарас Ч.: Как оболванивают севастопольцев
Валерий Глузман: «Крымская» строка в российском бюджете
Борис Туманов: Сепаратизм в пломбированном вагоне
Олег Михайлець: Кримська Самооборона
Володимир Притула: Хто ж покарає зловмисників – влада чи доведеться самим морякам?
  ПРЯМА ДІЯ :
Батькові журналіста потрібна допомога
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наші храми!
Повернемо Україну народу!
Вимагаємо накладати субтитри на мову оригіналу фільму!


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською