This version of the page http://www.aratta-ukraine.com/books_ua.php?text=7 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-23. The original page over time could change.

Новини | Святині | Публікації | Книги | Знаки | Фотоальбоми | Анімація | Форум | SMS |

23 липня 2008 р., середа

 головна листування   про портал   PDA   RSS  

 

 
С.Сухонос: Масштабна Гармонія Всесвіту

КНИГА

 

«Свята Мова Творця у Звичаї Народу: Еніофеноменологія староукраїнської культури»

© Саннікова Любов

С.Сухонос: Масштабна Гармонія Всесвіту

Частина 2

До змісту | Перша сторінка | Версія для друку

 

Схема 8. Два зустрічних потоки енергії та інформації (Сухонос 2000:233)


 

М-петля життя Людини представлена на схемі 10, яку спробуємо "проілюструвати" символами писанок. Ці символи, на наш погляд, діалектично відображають усі процеси Творення на всіх трьох рівнях Всесвіту: мікро-, макро- й мегарівні, відтворюючи квінтесенцію Творення, в якому народження Людини визначене його константами й передумовами (схема 11).

Ще на початку 70-х років Сергій Сухонос сформулював собі світоглядне завдання: чи існує в масштабній ієрархії Всесвіту самостійний порядок устрою? Виявилось, що найбільш повна інформація про всі без виключення об'єкти Всесвіту відноситься до їхніх геометричних характеристик, а у самому простому вигляді - до їхніх розмірів - довжини хвиль, що і доводиться у Єдиній Теорії Світу О. Бугайова.

 

Схема 9. Масштабно-часова діаграма життя "генетичної людини"(Сухонос 2000:233)

С. Сухонос довів, що, по-перше, всі без винятку речовинні об'єкти мають розміри, тобто всю фізику можна звести до геометрії. По-друге, більшість найбільш поширених об'єктів Всесвіту всіх рівнів її організації мають досить сталі розміри. По-третє, всі польові процеси можна оцінити за довжиною їхніх хвиль. По-четверте, якщо всі об'єкти й процеси у Всесвіті єднає загальний гармонійний принцип, то він повинен проявитися через розподіл об'єктів за розмірами й розподілом польових зв'язків через довжину хвиль. Але якщо у Всесвіті не існує гармонії, то у розташуванні всіх об'єктів на масштабній шкалі тоді буде панувати хаос.

 

Схема 10. Схематична М-петля для людини (стрічка Мебіусу) (Сухонос 2000:199)

Використовуючи найбільш розповсюджені довідкові дані про розміри об'єктів Всесвіту, поступово й наполегливо розміщуючи їх шкалою десяткових логарифмів (М-осі), Сухонос помічає приголомшливу закономірність. Виявляється, що найбільш типові об'єкти Всесвіту займають за своїми розмірами на М-осі місця строго через 105. Більш того, ряд ключових системних якостей об'єктів Всесвіту як структурних, так і динамічних, мають подібність із коефіцієнтами 1010, 1015, 1020. Детальне дослідження цього питання показало, що в масштабній ієрархії Всесвіту присутній чіткий порядок - періодичність, яка визначається наявністю Масштабних класів і яка свідчить про наявність у масштабній ієрархії чіткого впорядкування. Коефіцієнтом переводу характерних розмірів у характерні Часи виявляється швидкість світла. У співвідношеннях польових взаємодій коефіцієнтом виступає 105, що означає, що константи на М-осі обумовлені параметрами просторовими закономірностями, які обумовлені первинним алгоритмом Творення (Бугайов 1998). "Матерія - це збуджений стан динамічної геометрії... Геометрія припускає закони руху матерії..." (Сухонос 2000:35).

 

Схема 11. Схематична М-петля для людини, пролюстрована символами українськихп исанок (Саннікова 2000)

Заслуга С. Сухоноса полягає також у тому, що він виокремив масштабну хвилю стійкості: основні об'єкти Всесвіту не тільки розміщені вдовж М-осі строго упорядковано, періодично, але періодичність їхнього впорядкування має ХВИЛЬОВИЙ, ГАРМОНІЙНИЙ ХАРАКТЕР. Ученому вдалося побудувати не тільки хвилю стійкості, але й модельну періодичну сітку, у вузлах якої змінюються найважливіші якості матерії, розміщені найбільш розповсюджені системи. Хвиля стійкості - один із фізичних реалій нашого світу, оскільки дає змогу розміщення на різних масштабних рівнях ядерні й структурні форми речовини, вона дозволяє якісне порівняння їхньої відносної стійкості. Крім того, точки перетину хвилі стійкості з М-віссю, як показав аналіз, виявляються розмірами меж для основних класів систем. Хвиля стійкості спрямовує нас до розуміння масштабної динаміки Всесвіту. Безліч удалих якостей хвильової моделі роблять її незамінним інструментом аналізу масштабних закономірностей у Всесвіті.

Створення класифікаційної матриці для розділення поверхів Всесвіту розкриває інтервали дії типів взаємодії в масштабній ієрархії в ньому. Так, для мегаінтервалу (зірки, галактики) визначальними виявляються сили гравітації, а для макроінтервалу, тобто макросвіту, в якому живе й діє людина, визначальним є електромагнетизм (сили притягання й відштовхування). Існує точка переходу А, на якій електромагнітні сили слабшають не тільки при просуванні в мегасвіт, але й при зануренні в мікросвіт. Слабкі сили домінують у мікросвіті, електромагнітні - в макросвіті, гравітаційні - в космосі. Сила кожної взаємодії змінюється на різних масштабах, і кожне з них відповідальне за той або інший поверх будівлі Всесвіту. Сухоніс висунув гіпотезу, за якою кожна з взаємодій (гравітаційна, електромагнітна і слаба) займає на М-осі однаковий інтервал. Тоді весь масштабний інтервал Всесвіту можна поділити на три рівних ділянки, а точки переходу від одного виду взаємодії до іншого повинні володіти різко вираженими особливими якостями (схема 4; 5; 12). Перехід від хаотичної форми космічних тіл до сферичної форми якраз є індикатором переходу від домінування електромагнетизму до гравітації, переконливо доводить дослідник.

 

Схема 12. а - масштабно-теплова схема Всесвіту виглядає як хрест; б - просторова схема молитового хрещення таємничим образом збігаєтся зі схемою динамічних процесів у Всесвіті, “які творять живе” (Сухонос 2000:233)

Аналіз попереднього матеріалу дозволив Сухоносові говорити про Масштабну подібність Всесвіту - об'єднання всіх масштабних явищ фізики, тобто поверненню до цілісної картини світу, яку втратила західна наука, забувши давні знання. Одним із перших законів природи був сформульований Гермесом Трисмегистом, і він звучав як закон масштабної подоби: "Що наверху, те й нанизу". У Сухоноса те саме конкретизоване: "Що наверху (в мегасвіті), те й нанизу (в мікросвіті), але те й друге навколо нас (в макросвіті). Всі явища в мікросвіті і в мегасвіті можна пояснити за допомогою прикладів та аналогій із макросвіту" (Сухонос2000:108).

Відкриття С. Сухоносом масштабного порядку Всесвіту: періодичності масштабної структури, хвилі стійкості, масштабної подібності, масштабної динаміки й гармонії, а також відкриття Масштабного Центру Всесвіту елегантно розкриває сутність процесів, що відбуваються на всіх поверхах ієрархії Всесвіту, в якому людині відведена роль Спостерігача й інтерпретатора сенсів "насиченої порожнечі". Окремо слід наголосити на тому, що розглянута концепція С. Сухоноса виступає доволі вдалим доповненням й з'єднувачем існуючих сучасних концепцій, які створюють потужну понятійну основу, прийняту вченими, та яка забезпечує нас схемами проблем і рішень у питаннях світорозуміння.

Література для поглибленого вивчення матеріалу лекції:

Бугаев А. Ф. Введение в Единую Теорию Мира. - М., 1998.
Капра Ф. Паутина жизни. - К., 2002. Розенталь И.
Л., Архангельская И. В. Геометрия, динамика, Вселенная. - М., 2003.
Соколов Ю. Н. Цикл как основа мироздания. - Ставрополь, 1995; 1998.
Сухонос С. Масштабная Гармония Вселенной. - М., 2000.
Уилер Дж. А. Предвидение Эйнштейна. - М., 1970.
Харченко П., Косинов М. Триіпостасний Вакуум // Доповіді Міжнародного Конвенту тринітарних знань. - К., 1999-2000.

 

надіслати другу версія для друку обговорити на форумі до змісту
 
 
 

ЗМІСТ:

 
  1. Вступне слово. Передмова.

  2. Визначення парадигми осягнення Всесвіту: синтез науки-філософії-релігії

  3. “Феномен нульового поля”: інформаційна парадигма Всесвіту Г. І. Шипова

  4. Триіпостасний Вакуум. Принцип Триєдності - основа Тригнозисної парадигми П. Харченка

  5. Семантичний Вакуум як аналог Вакууму фізичному. Порівняльна онтологія двох реальностей – фізичної й психічної. Концепція В. Налімова

  6. С.Сухонос: Масштабна Гармонія Всесвіту

  7. С.Сухонос: Масштабна Гармонія Всесвіту

  8. Єдина теорія Світу: хвильова парадигма О. Бугайова

  9. Cинергетичний метод І. Пригожина: порядок і хаос, випадковість і необхідність, час

  10. Проблема співвідношення свідомого й несвідомого. Колективне несвідоме та його архетипи

  11. С. Гроф: психіка і космос. Сучасні дослідження природи свідомості. Концепція народження, смерті й трансцендентності

  12. Ф.Б.Я. Кейпер: Космогонія й зачаття

  13. Міф і космос. Архетип про вічне повернення: концепція М. Еліаде

  14. Е. Кассірер: Культура як діяння духу. Поняття Канону. Синтез науки-філософії-релігії

  15. Мова — породження Духу

  16. Культура як єдине Знання

 

Всі книги:

 
  • «Свята Мова Творця у Звичаї Народу: Еніофеноменологія староукраїнської культури»
    © Саннікова Любов
    Книга присвячена новій науковій галузі культурології - еніофеноменологічній етнокультурології. Досліджуються процеси виникнення, розвитку й функціонування української народної культури.

  • «Психологічні аспекти в менеджменті: Типологія Юнга, соціоніка, психоінформатика»
    © Каганець Ігор
    Викладаються основи типології Юнга, соціоніки та психоінформатики, пропонується інструментарій для практичної діяльності: характеристики та моделі психологічних типів, ідентифікаційні тести, таблиці.

  • «Від Малоросії до України: парадокси запізнілого націєтворення»
    © Рябчук Микола
    Політологічна розвідка в історію нашої держави відомого публіциста, політолога і поета Миколи Рябчука. Книга має переклад польською, французською та німецькою мовами.

Запрошуємо!

  
  

ОСТАННІ НОВИНИ

 

23-07-2008 14:15
СБУ назве організаторів Голодомору поіменно

23-07-2008 14:01
В кожену оселю встановлять газовий лічильник. Щоб не було маніпуляцій

23-07-2008 13:45
Номенклатурно-кримінальний утікач. Гепа утік від міліції і сховався у лікарні.

23-07-2008 12:47
Допит Жванії закінчився скандалом. Як і очікувалося

22-07-2008 23:27
Жити в Україні маленькому українцеві стало дорожче

22-07-2008 22:13
Президент - не журналіст. Гаранта допитували в ГПУ приблизно 4 години

22-07-2008 17:53
Україна матиме з Євросоюзом “Угоду про асоціацію”

22-07-2008 17:38
Адвокати Лазаренка розпочали справу із його реабілітації

22-07-2008 17:32
Гепу пов'язали і везуть до Києва. На допит

22-07-2008 17:19
Рада Безпеки ООН однозначно за територіальну цілісність Грузії

22-07-2008 16:58
Президент Ющенко був допитаний ГПУ у справі про його отруєння

21-07-2008 17:15
Тимошенко і Меркель вирішили пожвавити міждержавні стосунки

21-07-2008 17:01
Президент Ющенко та Канцлер Ангела Меркель кажуть, що порозумілися.

21-07-2008 16:48
Самооборонці виключили із своїх лав Юрія Бута. Політично

21-07-2008 12:24
Самооборонці посадять львіських земельних рейдерів

21-07-2008 12:12
Традиції наддержави. Росіянин приїхав в Україну із власним арсеналом

21-07-2008 11:46
Цінова війна. Харкв'янам доведеться платити вдвічі більше за проїзд

21-07-2008 11:31
Прокуратура вирішила завадити Космосу вкрасти “Київміськбуд”

21-07-2008 11:05
БЮТівці - єдині, хто не голосував за підвищення цін на хліб у столиці

21-07-2008 10:37
Росія готується застосувати газову зброю проти України

 

ПУБЛIКАЦIЇ

 

12-07-2008 02:56
Я – українець. І хочу, щоб це було зазначено в паспорті

11-07-2008 12:31
Точка неповернення. Україна - ніщо, ширка за будь-що

10-07-2008 13:24
Українські топоніми в Криму

10-07-2008 11:43
Корабель СКР-112 – легенда українського військового флоту

10-07-2008 11:20
Розправа. (До річниці ВМС ЗС України)

10-07-2008 11:07
Зміна тенденції? Українці вже хочуть в НАТО

07-07-2008 15:44
Росія відроджує доктрину обмеженого суверенітету?

04-07-2008 10:51
Піонери зеленої гостинності

04-07-2008 01:51
Діти Гії Гонгадзе не отримують жодної копійки з прибутків сайту, створеного їх батьком

02-07-2008 02:02
Жертвоприношення на Червоній площі

 

Чи знаєте Ви, що:

 

- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...

 

ОПИТУВАННЯ

 
Чи здатні силові структури захистити державний суверенітет України?
Так
Ні
Не впевнений
Результат голосування
 

 

 

 

  На головну Новини Святині Публікації Книги Знаки Фотоальбоми ВЕБ-пошта Форум Контакти

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2005-2008.
При передруці інформації, посилання на
www.aratta-ukraine.com обов`язкове.