Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

В Представництві ЄК

Прес релізи

Календар заходів ЄС в Україні

Прес релізи

02.06.2008

Європейський досвід для України щодо акредитації, ліцензування та рейтингування ВНЗ

Харківський національний університет радіоелектроніки (ХНУРЕ) разом з Міністерством освіти і науки України провели з 16 по 20 травня 2008 р. семінар з розповсюдження результатів проекту «Новітня інформаційна технологія забезпечення прозорості акредитації університетів» - http://ailab.kture.kharkov.ua/tempus/, що фінансувався Європейським Союзом в рамках програми ТЕМПУС. Головною метою семінару була презентація результатів проекту та обговорення шляхів їх впровадження та впливу на систему акредитації вищих навчальних закладів.

У семінарі, зокрема, взяли участь члени робочої групи проекту: Наталя Рябова, виконувач обов’язків завідувача кафедри штучного інтелекту ХНУРЕ, та Олександр Шевченко, доцент кафедри штучного інтелекту. Також на семінарі були присутні представники МОНу та керівники понад 30 вищих навчальних закладів України, які обговорили переваги впровадження результатів проекту. Начальник управління ліцензування, акредитації та нострифікації Микола Михайліченко та Алан Гудін, ректор Інституту інформаційних технологій та телекомунікацій м. Сержі (Париж, Франція), зазначили вплив результатів проекту на систему забезпечення якості вищої освіти України та Європи. Перший проректор Університету Ювяскюля (Фінляндія) Тімо Тіхонен та координатор проекту, проректор ХНУРЕ (Україна) Наталя Лєсна презентували результати проекту.

Виконавці проекту представили методологічне забезпечення новітніх підходів до акредитації та ліцензування, розроблене з урахуванням кращого європейського досвіду з акредитації і рейтингування вищих навчальних закладів. Харківський Національний університет радіоелектроніки представив семантичний веб-портал, розроблений на основі онтологічного підходу, для менеджменту та оцінки українських ВНЗ. Головною перевагою порталу є те, що він дозволяє зробити прозорими процедури акредитації та рейтингування ВНЗ шляхом відкритого доступу до освітніх ресурсів університетів та механізмів їх обробки для усіх зацікавлених сторін – студентів, роботодавців, викладачів, батьків, урядовців, політиків і суспільства в цілому. Усі бажаючі отримали посібник «Здійснення процедур акредитації, ліцензування та рейтингування вищих навчальних закладів України з використанням онтологічного підходу» та методичні вказівки щодо здійснення менеджменту та анотування освітніх ресурсів.

Запропоновану технологію було високо оцінено представниками МОНУ та вищих навчальних закладів і ухвалено рішення про прискорення впровадження результатів проекту та сприяння їх подальшому розповсюдженню.

Додаткову інформацію по проекту надасть:

пані Марія Климова

Асистент кафедри штучного інтелекту

Харківський національний університет радіоелектроніки

тел.: 8 057 7021337,

E-mail: ai@kture.kharkov.ua, klymova@gmail.com

 
Архів новин 
РікСічЛютБерКвіТраЧерЛипСерВерЖовЛисГру
2008     
2007
2006
2005
2004
2003     
2002
2001     
нагору