This version of the page http://www.un.org.ua/ua/news/2008-06-26-2/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-21. The original page over time could change.
Прогрес в сфері контролю над обігом наркотиками знаходиться під загрозою, зазначається у новому звіті Управління ООН з наркотиків та злочинності-United Nations in Ukraine
    English
Глобальний сайт ООН | Бізнес Центр | Адміністрація | Вакансії | Мапа сайту
U
N

А
Г
Е
Н
Ц
І
Ї
ПРООН
Програма розвитку ООН
ЮНІСЕФ
Дитячий фонд ООН
УВКБООН
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців
ЮНФПА
Фонд Народонаселення ООН
ЮНЕЙДС
Об'єднана Програма ООН з ВІЛ/СНІДу
ВООЗ
Всесвітня організація охорони здоров'я
УНЗ ООН
Управління ООН з наркотиків та злочинності
МАГАТЕ
Міжнародне агентство з атомної енергії
МОП
Міжнародна організація праці
MOM
Міжнародна організація з міграції
МФК
Міжнародна Фінансова Корпорація
МВФ
Міжнародний валютний фонд
СБ
Світовий Банк
26.06.08

Прогрес в сфері контролю над обігом наркотиками знаходиться під загрозою, зазначається у новому звіті Управління ООН з наркотиків та злочинності

26 червня 2008 року. Відень – Як свідчить Всесвітній звіт з наркотиків за 2008 рік, що був офіційно представлений сьогодні Виконавчим директором Управління Організації Об’єднаних Націй з наркотиків та злочинності (УООННЗ) Антоніо Марія Костою, стабілізація світового ринку наркотиків, що намічалася останнім часом, знаходиться під загрозою. Різкий ріст культивації опійного маку та коки і загроза збільшення масштабів вживання наркотиків  в країнах, що розвиваються, створюють загрозу для подальшого прогресу, що намічався останнім часом в сфері контролю над наркотиками.  

Наркотики ввживають менше 5 відсотків всього дорослого населення 

Дані, що містяться в звіті УООННЗ свідчать про те, що з двадцяти чоловік віком від 15 до 64 років за останні 12 місяців наркотики пробували менше однієї людини. Проблемні наркомани (особи, які мають сильну наркозалежність) становлять менше однієї десятої відсотка від цього й без того низького показника: 26 мільйонів людей, або, близько 0,6 відсотка дорослого населення планети. 

Згідно зі словами голови УООННЗ, «за останні роки були досягнуті помітні результати у сфері контролю над наркотиками, особливо порівняно з іншими психоактивними речовинами». Щорічно в результаті вживання тютюнових виробів гинуть 5 мільйонів чоловік, від алкоголю – близько 2,5 мільйона, а від заборонених наркотиків – близько 200 000 чоловік в усьому світі.

«Контроль над наркотиками приносить важливі результати: героїн, кокаїн та синтетичні наркотики, що мають самі згубні наслідки для споживачів цих речовин, не мають настільки серйозних наслідків для суспільної охорони здоров'я, як тютюн та алкоголь», - заявив пан Коста. Разом з тим, він відмітив, що «в майбутньому нам необхідно уживати ще більш активних заходів. Відмічений останнім часом суттєвий ріст пропозиції наркотиків з Афганістану та Колумбії може призвести до розширення масштабів наркоманії внаслідок зниження цін і підвищення ступеню чистоти доз наркотиків».  

Ефективність контролю над наркотиками        

Міжнародна система контролю над наркотиками створювалася протягом століття, починаючи з освіти в 1909 році в Шанхаї комісії з контролю та торгівлі опіумом. У Всесвітньому звіті з наркотиків за цей рік аналізуються 100 років втілювання політики по відношенню до наркотиків. За даними звіту, загальносвітовий об’єм виробництва опію знизився майже на 70 відсотків порівняно з рівнем, зафіксованим 100 років тому, хоча за той самий період кількість населення виросла в чотири рази.

В звіті також аналізуються пов’язані з наркотиками тенденції за період, що пройшов після спеціальної сесії Генеральної Асамблеї 1998 року, на котрій країнам було настійно запропоновано активізувати зусилля в сфері контролю над наркотиками. Як сказав пан Коста «статистичні дані про наркотики свідчать про те, що за минуле століття проблема наркотиків суттєво скоротилася, а в останнє десятиріччя стабілізувалася».

Сплеск пропозиції героїну і культивованої коки в районах, які контролюють повстанці        

Разом з тим у Всесвітньому звіті з наркотиків за 2008 рік містяться тривожні дані про відбув шийся останнім часом сплеск пропозиції наркотиків. В 2007 році в Афганістані був зібраний рекордний врожай опію, в результаті чого загальносвітовий об’єм незаконного розповсюдження опію збільше майже вдвічі порівняно з 2005 роком. Культивація здійснюється в основному (80%) в п’яти південних провінціях, в який повстанці руху Талібан отримують прибутки від наркотиків. В інших районах країни культивація опію або зупиняється, або скорочується до низького рівня. За словами керівника управління з наркотиків Організації Об’єднаних Націй, «підвищення стабільності та розширення економічної допомоги дозволяють багатьом провінціям Афганістану позбавитися опію. В південних районах, що контролюються рухом Талібан, бортьбу з наркотиками і повстанцями необхідно вести комплексно».        

Схожа ситуація склалася в Колумбії, де в 2007 році масштаби культивації коки виросли на четвертину (27%), але залишалися при цьому приблизно на 40% нижче рекордного рівня, зафіксованого в 2000 році. Виробництво коки та героїну сконцентровано головним чином в десяти муніципалітетах (4% від усіх 195 муніципалітетів країни), на котрих приходиться майже половина всього виробництва кокаїну (288 метричних тонн) і одна третина площей культивації коки (35 000 гектарів). Пан Коста відмітив, що «в Колумбії, як і в Афганістані, райони, в яких вирощується більша частина коки, знаходяться під контролем повстанців».

Стабільність ринків канабісу та амфетаміну        

Положення на світовому ринку канабісу стабілізувалося, і цей ринок навіть певним чином скоротився. За оцінками, виробництво маріхуани скоротилося, порівняно з 2004 роком, приблизно на 8 відсотків, а виробництво смоли канабісу за період 2004 – 2006 років скоротилося приблизно на 20 відсотків. Разом з тим спостерігаються й тривожні тенденції: Афганістан став одним з основних виробників смоли канабісу, можливо обігнавши в цьому відношенні Мароко. В розвинених країнах в результаті культивування канабісу в захищеному грунті виробляються сорти з вищим вмістом психоактивних речовин (ТГК), а на ринку США рівень вмісту ТГК в цьому наркотику збільшився майже вдвічі за період з 1999 року до 2006 року, збільшившись з 4,6% до 8,8%.

Нові маршрути незаконного обігу        

Звіт підтверджує, що основні маршрути незаконного обігу наркотиків, особливо кокаїну, систематично змінюються. В результаті стабільного попиту на кокаїн в Європі і вдосконалення засобів перехоплення на традиційних маршрутах збувальники наркотиків переключилися на Західну Африку, що створює загрозу суспільній охороні здоров'я і безпеці в цьому регіоні. Пан Коста заявив, що «держави Карибського басейну, Центральної Америки та Західної Африки, а також прикордонні райони Мексики попали під перехресний вогонь, опинившись серед найбільших в світі виробників коки (країни Андського регіону) і найбільшими споживачами (Північна Америка та Європа). Гроші, які отримують від обороту наркотиків, корумпують уряди і навіть використовуються для фінансування тероризму, тому оптимальним методом боротьби з торгівлею наркотиками є забезпечення правопорядку».        

В Всесвітньому звіті з наркотиків за 2008 рік висловлюються побоювання, хоча і не підтвердженні фактичними даними, відносно появи ринків збуту наркотиків в країнах, що розвиваються. «Бідні країни, безсумнівно, підлягають загрозі. Слабкі уряди не можуть протистояти наркоманії або натиску наркобаронів, тому їх потрібно підтримувати шляхом надання технічної допомоги, удосконаленяя профілактики і більш активної взаємодії правохоронних органів», заявив голова УООННЗ.

Зосередження уваги на питаннях охорони здоров'я та правах людини        

Відмітивши, що на забезпечення суспільної безпеки виділяється набагато більше ресурсів, ніж на охорону здоров'я, пан Коста закликав приділяти більше уваги питанням охорони здоров'я – першому принципу контролю над наркотиками. Він відмітив, що «наркозалежність – це хвороба, яку потрібно попереджувати і лікувати так само, як будь-яку іншу хворобу».        

Нагадавши, що цього року відмічається шістдесята річниця прийняття Загальної декларації прав людини, голова УООННЗ також закликав до всебічного дотримання прав людини при втіленні заходів з контролю над наркотиками. Він висловився в підтримку прав наркоманів і проти смертної кари за скоєння злочинів, пов’язаних з наркотиками. Пан Коста заявив: «Хоча наркотики вбивають, ми не повинні вбивати через наркотики».

 * * * ** За довідками звертатися за адресою: Пан Валтер Кемп (Walter Kemp) , Речник Управління ООН з наркотиків та злочинності  Телефон: (+43-1) 26060 5629 Мобільний телефон: (+43-699) 1459-5629 Адреса електронної пошти: walter.kemp@unodc.org
   Попередня   Наступна   

Останні новини ООН


16.07.08  ООН приймає заявки на посади суддів
 
10.07.08  11 липня - Всесвітній день народонаселення
 
09.07.08  Мережа підписантів Глобального Договору ООН в Україні провела корпоративний суботник, присвячений Дню Дніпра
 
09.07.08  Соціальне підприємництво відкриває нові комерційні можливості для приватного сектору та є надзвичайно важливим для скорочення рівня бідності в Україні, -- зазначається у новому звіті ПРООН
Усі новини...
Підписатися на новини...













© Веб-сторінка офіційного сайту Представництва Організації Об’єднаних Націй в Україні 2007. Усі права застережені

Website of United Nations office in Kyiv, Ukraine. Description of major missions, interesting information, useful hints and phone numbers. United Nations UN Ukraine cooperation poverty reduction refugees Goodwill Ambassador human rights Global Compact corporate social responsibility Avian Influenza Millennium Development Goals Millennium Declaration HIV/AIDS General Secretary Assembly UNDAF Development Assistance Framework World Health Organization Children's Fund Development Programme High Commissioner for Refugees IMF IFC World Bank International Labour Organization UN Population Fund IAEA Migration Human Development Report Francis O'Donnell agencies Resident Coordinator system Country Team history Common Country Assessment