Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

В Представництві ЄК

Прес релізи

Календар заходів ЄС в Україні

Прес релізи

Архів новин: Січ 2007

31.01.2007

У Києві починає роботу проект, фінансований Європейським Союзом, «Сталий територіальний розвиток в Україні»

Київ, 31 січня 2007

2 лютого 2007 року в Києві відбудеться офіційне відкриття проекту «Сталий територіальний розвиток в Україні». Даний захід буде організований спільно з Представництвом Європейської Комісії в Україні та Білорусі, Міністерством економіки України та Міністерством будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України.

Захід відбудеться в Конгрес-холі Президент-готелю “Київський”о 10.00 за адресою: вул. Госпітальна-12, Київ, Україна. Реєстрація учасників починається з 9.30.

Проект «Сталий територіальний розвиток в Україні” є основним з 4-х проектів у сфері місцевого і регіонального розвитку, які реалізовуються в Україні за фінансової підтримки ЄС. Проект передбачає розробку комплексної стратегії сталого місцевого розвитку для українських територій середнього розміру (місто + район).

Проект безпосередньо спрямовано на досягнення визначених цілей, які включають удосконалення інфраструктури комунальних послуг, підвищення ефективності координування комунальної соціально-економічної діяльності та вдосконалення системи управління на місцевому рівні, розробку цілісної стратегії сталого місцевого розвитку.

Цільовими групами для проекту є районні адміністрації; комунальні служби відібраних областей; освітні та лікувальні заклади; інші відповідні місцеві організації суспільної підтримки; громадянське суспільство; зацікавлені сторони економічної діяльності. Кінцевими бенефіціарами є населення / споживачі комунальних та інших послуг загального користування, які мешкають у відібраних територіях.

Протягом чотирьох років, відведених для реалізації цього проекту, необхідно виконати ряд дуже важливих завдань в 4-6 середніх за розмірами містах та відповідних підпорядкованих їм районах. Ці завдання включають реконструкцію базисної інфраструктури комунальних послуг, напрацювання управлінських методів для забезпечення ефективності надання комунальних послуг та соціально-економічного розвитку. Найбільш важливим завданням проекту є забезпечення сталого місцевого розвитку районів у взаємодії з іншими проектами ЄС та потенційними міжнародними чи національними інвесторами (особливо у сфері освіти та професійного навчання, розвитку малого та середнього бізнесу, місцевого фінансування, енергетики, охорони здоров’я та соціального розвитку).

На реалізацію проекту передбачені прямі фінансові ресурси в розмірі 13 млн. євро.

Для реєстрації та по додаткову інформацію, будь-ласка, звертайтеся за телефоном (044) 234 6046

 

31.01.2007

Стартує Європейський рік рівних можливостей

Офіційний старт ініціативи було покладено на Європейській конференції з питань рівності можливостей, що триває 30-31 січня в Берліні.

Ініціатива „2007-й рік – рік рівних можливостей для всіх” започаткована інституціями ЄС для боротьби з дискримінацією в Європі та забезпечення рівних можливостей для всіх верств населення.

„Сила Європи – в її розмаїтті”, - прокоментувала подію міністр у справах сім’ї Німеччини (країни-голови ЄС) Урсула фон дер Ляєн. „Протягом нинішнього року ми маємо намір спільними зусиллями сфокусувати громадську думку на темах рівності можливостей та розмаїття”, - наголосила федеральний міністр.

За словами німецького міністра, ініціатива зосереджуватиметься на чотирьох основних елементах європейської антидискримінаційної політики: забезпеченні якісної освіти та працевлаштування молоді, підвищенні рівня соціальної інтеграції людей похилого віку, боротьбі з дискримінацією іноземців і мігрантів, а також підвищенні ролі жінок у суспільстві.

Ініціатива передбачатиме проведення низки конференцій, семінарів та інших подій, пов’язаних із питаннями рівності можливостей та недискримінації, організацію серії досліджень, присвячених проблемам боротьби з дискримінацією в ЄС, моніторинг результатів національних та європейських політик.

Відповідно до останнього дослідження Євробарометра, 64% європейців відчувають, що в Європі досі поширена дискримінація. 51% громадян ЄС вважають недостатніми заходи, що вживаються для забезпечення рівності можливостей в їхній рідній країні. Більшість європейців підтримують подальші заходи з боротьби проти дискримінації в ЄС.

Минулий рік пройшов під знаком ініціативи „2006-й рік – рік мобільності працівників у ЄС”. >>> докладніше

 

29.01.2007

У Києві відбудеться тренінг-семінар «Парфумерія та косметика: якість, контроль, тенденції ринку», організований спільним проектом ЄС та ПРООН «Спільнота споживачів та громадські об’єднання».

Київ, 29 січня 2007

Тренінг-семінар «Парфумерія та косметика: якість, контроль, тенденції ринку» організовано проектом «Спільнота споживачів та громадські об’єднання», що є спільною ініціативою Європейського Союзу та Програми розвитку ООН. Його загальною метою є підвищення споживчої свідомості українських громадян шляхом поширення інформації про товари та послуги, доступні на українському ринку, сприяння доступу до результатів незалежних тестувань, а також до інформації про права споживачів та механізми їх захисту. До участі запрошуються журналісти спеціальних та розважальних видань, редактори відповідних розділів газет та журналів, представники регіональних засобів масової інформації, теле- та радіо журналісти.

Тренінг-семінар проходитиме у Києві за адресою: вул. Грушевського, 26/1 (Будинок офіцерів) 12 лютого 2006 р. з 9:30 до 16:00, з перервами на каву та обід. Для переїзду до Лабораторії буде надано транспорт. Участь у тренінгу безкоштовна. Проект компенсує учасникам з інших міст транспортні витрати (потяг (плацкарт або купе) або автобус, за наявності проїзних документів).

Учасники тренінгу-семінару відвідають Лабораторію гігієни та токсикології парфумерно-косметичних, антисептичних та дезінфекційних засобів Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя МОЗ України. Будуть надані можливості для фото- та відеозйомки, експерти будуть доступні для інтерв’ю.

Спеціально запрошені експерти розкажуть про ситуацію, що склалася на українському ринку парфумерії та косметики, про існуючі механізми тестування та сертифікації парфумерно-косметичної продукції, а також дадуть відповідь на чисельні питання стосовно її якості та безпеки для здоров’я. Тренінг, присвячений парфумерії та косметиці – другий у серії заходів, спеціально розрахованих на журналістів. Темами наступних тренінгів та семінарів стануть продукти харчування, ліки, та товари легкої промисловості.

Кількість учасників обмежена, просимо попередньо зареєструватися, надіславши заявку на електронну пошту cscn@undp.org.ua, або зателефонувавши за номерами (044) 253-6705, 253-6732, 257-6679. Контактна особа: Анна Єрохіна або Костянтин Головинський. Останній день реєстрації – 5 лютого 2007 р.

 

29.01.2007

Удосконалення управління багатогалузевою співпрацею для пропаганди здорового способу життя і запобігання ВІЛ/СНІДУ серед молоді

Київ,29 січня 2007

Багатогалузевий тренінговий центр починає роботу!

Тренінговий курс з багатогалузевого управління та співпраці

Дата: 31 січня – 2 грудня 2007 р.

Час: 10:00

Місце: Регіональний тренінговий центр на базі Обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (м. Донецьк, пр-т Миру-10, 3-й поверх)

31 січня в Донецьку починається серія тренінгів у рамках навчального курсу з багатогалузевого управління та співпраці.

Навчальна програма проводиться в рамках проекту «Вдосконалення багатогалузевих підходів до профілактики ВІЛ/СНІДу серед молоді України», фінансованого Європейським Союзом, за підтримки Донецької, Луганської та Харківської облдержадміністрацій та Міністерства освіти і науки України.

Навчання пройдуть менеджери та адміністратори від державних обласних управлінь освіти, охорони здоров'я, культури та туризму, управління фінансів. Також для участі в тренінгу запрошені працівники Міністерства внутрішніх справ, представники соціальних служб для молоді та кращі випускники тренінгового курсу “Стратегічне планування з пропаганди здорового способу життя і запобігання ВІЛ/СНІДУ серед молоді”, менеджери НДО, пов'язаних з молоддю.

Мета тренінгового циклу – навчити представників різних секторів суспільства – державного та недержавного – здійснювати плідну співпрацю в напрямках запобігання ВІЛ/СНІДУ і пропаганди здорового способу життя серед молоді, плануванню та управлінню, ефективному розподілу ресурсів.

Після навчання учасники зможуть:

1 побудувати регіональну мережу професіоналів на управлінських посадах, надати їм можливість розробляти, втілювати в життя та здійснювати контроль за виконанням багатогалузевих програм, пов'язаних із здоров'ям, які відповідають реальним потребам молоді;

2 представити моделі кращих національних і міжнародних практик із багатогалузевої співпраці з пропаганди здорового способу життя і запобігання ВІЛ/СНІДУ

3 представити приклади залучення молоді до запобігання ВІЛ/СНІДУ і пропаганди здорового способу життя.

Тренінг буде проводити міжнародний експерт проекту з багатогалузевої співпраці Лука Брусаті та український експерт Ірина Курінна. Лука Брусаті працює на управлінських посадах більше 15 років і має досвід у викладанні стратегічного планування і менеджменту для некомерційного сектору (медичні, освітні та соціальні послуги). Також він є експертом у відносинах між державним та приватним секторами.

За додатковою інформацією просимо звертатися до провідного експерта з питань ЗМІ проекту «Вдосконалення багатогалузевих підходів до профілактики ВІЛ/СНІДу серед молоді України» Закревської Світлани Володимирівни за електронною поштою Svetlana.zakrevska@gmail.com або тел. 8 050 4708817

 

26.01.2007

ЄС підтримує відновлення інституту мирового судді в Україні

5 лютого 2007 року у Києві Творчий центр “Каунтерпарт” та Інститут громадянського суспільства спільно з Академією муніципального управління проведуть круглий стіл на тему “Інститут мирових суддів в Україні: досвід та перспективи відновлення в Україні”. Захід відбуватиметься в межах проекту “Покращення доступу сільського населення до правосуддя” за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Круглий стіл проходитиме за адресою: м. Київ, вул. Івана Кудрі 33, Академія муніципального управління, аудиторія 405; початок реєстрації – о 13.30. Власне круглий стіл розпочнеться о 14.00, очікувана тривалість заходу – 2 години.

Організатори передбачають, що в роботі круглого столу візьмуть участь судді, науковці, правники, представники організацій громадянського суспільства та засобів масової інформації. Заплановано обговорити досвід існування інституту мирового судді в Україні, доцільність та можливості відновлення його в сучасних умовах. Стан та напрямки розвитку недержавних інституцій досудового вирішення спорів теж будуть у центрі уваги учасників круглого столу.

Запрошуємо представників засобів масової інформації (варто зробити попередню акредитацію). З питань участі та акредитації, будь ласка, звертайтесь до менеджера проекту Марії Ткачук (тел. (044) 529-73-94, е-mail: mari@csi.org.ua).

 

24.01.2007

Європейська Комісія надасть 500 мільйонів євро на реконструкцію Лівану.

Про масштабний пакет допомоги близькосхідній країні було оголошено напередодні міжнародної конференції з питань допомоги Лівану, що відбудеться 25 січня в Парижі.

Відповідно до планів підтримки, протягом періоду від 2006 до 2010 року Європейська Комісія надасть Лівану близько 500 мільйонів євро. Кошти буде націлено на відбудову країни, що постраждала від минулорічного конфлікту між Ізраїлем.

Близько 300 мільйонів буде спрямовано на підтримку соціально-економічних реформ та відбудови країни. Решту коштів формуватимуть ґранти та позики європейських фінансових механізмів, зокрема Європейського інвестиційного банку та Інвестиційного фонду сусідства.

„Європа доклала великих зусиль для врегулювання минулорічного трагічного конфлікту та для надання термінової допомоги Лівану”, - прокоментував подію президент Європейської Комісії Жузе-Мануель Баррозу. „Нині ми маємо рухатися вперед та сприяти здійсненню необхідних політичних та економічних реформ”, - наголосив він.

„Тривала програма відбудови Лівану вимагатиме проведення низки важливих реформ, що можливе тільки за умови ліванського національного консенсусу з питань програми реформування”, - додала Комісар у справах зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер.

Окрім підтримки програми відбудови Лівану, кошти буде надано для реалізації Плану дій у рамках Європейської політики сусідства, ухваленого між Європейським Союзом і Ліваном 12 січня.

Оголошення про надання масштабного пакету допомоги надійшло у момент проведення масових акцій протесту проти уряду Фуада Сіньори, організованих ліванською опозицією. У відповідь на ескалацію ситуації в країні уряд Німеччини, що головує в ЄС, поширив спеціальну заяву, в якій закликав сторони протистояння утриматися від насильства та шанувати демократичну леґітимність інституцій Лівану.

Конфлікт між Ізраїлем та шиїтським рухом Хезболла, що тривав у липні-серпні 2006 року, призвів до кількох тисяч загиблих та до масштабних руйнацій на півдні та в столиці країни.

Відразу після завершення конфлікту Європейська Комісія надала Лівану близько 100 мільйонів євро. ››› докладніше

 

23.01.2007

ЄС та ПРООН підвищують можливості служби безпеки України щодо тестування наркотичних речовин у кримінальних розслідуваннях

Київ, 23 січня 2007

25 січня 2007 р. об 11:00 відбудеться передача Єврокомісією та Програмою розвитку ООН в Україні унікального обладнання щодо тестування наркотичних речовин – газового хроматографа-масспектрометра – до криміналістичної лабораторії Служби безпеки України в рамках виконання Програми з допомоги запобіганню незаконному обігу та зловживанню наркотиками в Бєларусі, Україні та Молдові (БУМАД), яка фінансується ЄС.

Офіційна церемонія відбудеться в приміщенні Служби Безпеки України (Київ, вул. Володимирська, 35).

Європейську Комісію, як головного донора проекту, представлятиме пан Бернгард БОГЕНСПЕРГЕР, аташе Представництва Європейської Комісії з питань прикордонного контролю, тероризму та організованої злочинності, Програму розвитку ООН в Україні, як організацію, що імплементує проект, представлятиме пан Владілен Літновський, Регіональний Координатор Програми БУМАД. У церемонії також візьмуть участь представники Служби Безпеки України, ПРООН та ЗМІ.

Під час заходу учасники матимуть можливість дізнатися про переваги нового коштовного апарату (вартістю 75,000 доларів) – газового хроматографа-масспектрометра – який надасть можливості підвищити ефективність роботи криміналістичної лабораторії Служби безпеки України у боротьбі з контрабандою та незаконним обігом наркотиків на національному рівні. Використання згаданого приладу зробить значний внесок у вдосконалення існуючих методик аналізу наркотичних речовин, що у свою чергу, позитивно вплине на результати оперативно-розшукової та слідчої роботи у згаданій сфері.

Служба безпеки планує використовувати новий високоточний прилад для виконання наступних важливих завдань:

  • моніторинг методів виробництва наркотичних, психотропних речовин та прекурсорів, які використовуються у нелегальних нарко-лабораторіях;

  • визначення груп, видів та походження наркотичних, психотропних речовин та прекурсорів, ідентифікація належності наркотиків до конкретної партії або поставки;

  • спеціальні дослідження для викриття нових синтетичних наркотиків та прекурсорів.

Акредитація ЗМІ до 17:00 24 січня за телефоном/факсом прес-служби Служби Безпеки України: 279-3040 або ел. поштою pressinfo@ssu.gov.ua.

БУМАД контакти: Тетяна Юрчук, тел.: 501-42-03

E-mail: tatyana.yurchuk@undp.org.

 

22.01.2007

ЄС підтверджує готовність до перемовин про укладання нової рамкової угоди з Україною

Про готовність ЄС розпочати переговори щодо розширеної угоди з Україною було оголошено у висновках засідання Ради ЄС з загальних питань та зовнішніх відносин, що відбулося 22 січня у Брюсселі.

„Європейський Союз визнав європейські прагнення України”, - йдеться в документі. „В ухвалених 21 лютого 2005 року висновках Ради ЄС та Плані дій ЄС-Україна Союз привітав європейський вибір України”, - наголошують міністри держав-членів ЄС. „ЄС визнає та вітає поступ, здійснений Україною у консолідуванні демократії”, - підкреслено в документі.

Союз готовий підтримувати політичні та економічні реформи в Україні. Новою розширеною угодою „ЄС прагнутиме побудувати дедалі ближчі відносини з Україною, спрямовані на поступову економічну інтеґрацію та на поглиблення політичної співпраці”, - наголошується у висновках Ради.

Водночас укладання нової угоди „не упереджуватиме інших шляхів розвитку відносин між Україною та ЄС, можливих у майбутньому”, - твердять європейські міністри.

Рада ЄС та Європейська Комісія нагадують, що на грудневому саміті ЄС було вирішено ще більше „зміцнити Європейську політику сусідства, аби сконсолідувати коло добробуту, стабільності та безпеки, що стверджується в країнах-сусідах ЄС та ґрунтується на правах людини, демократії та верховенстві права”.

Рішення про початок перемовин щодо укладання нової розширеної угоди між ЄС та Україною було ухвалено на гельсінському саміті Україна-ЄС (27 жовтня 2006 року). Перемовини мають стартувати на початку 2007 року.

Нова угода передбачатиме охоплення всього спектру взаємин між сторонами, зокрема створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Нині між ЄС та Україною діє Угода про партнерство та співробітництво, термін дії якої спливає 2008 року. ››› докладніше

 

22.01.2007

Проект «Послуги з підтримки МСП у пріоритетних регіонах України», що фінансується ЄС, розробляє довідник джерел доступу до фінансування для МСП

Київ, 19 січня 2007 року

Проект «Послуги з підтримки МСП у пріоритетних регіонах України», що фінансується ЄС, розробляє зараз довідник, який містить основну інформацію щодо різних джерел фінансування, наявного для малих та середніх підприємств (МСП).

Довідник буде складено у вигляді інтерактивної бази даних, яка надасть місцевим підприємцям можливість пошуку та збору інформації про фінансові інструменти і механізми, які надають українським МСП фінансові установи, такі як банки, кредитні спілки, страхові та лізингові компанії, інвестиційні фонди.

Оскільки Довідник перш за все акцентуватиме увагу на джерелах фінансування, наявних у пріоритетних регіонах проекту, експерти проекту, з метою отримання основної інформації, вже провели консультації з підприємцями, банками, кредитними спілками, а також регіональними організаціями з підтримки бізнесу у Житомирі, Чернігові і Рівному в грудні 2006 року.

В процесі складання довідника, проект також встановив контакти та отримав інформацію від міжнародних фінансових організацій, що працюють в фінансовій галузі України.

Проект розробив анкету для отримання первинної інформації щодо типу та виду фінансових послуг, які фінансові організації надають місцевим підприємствам, і надіслав її місцевим банкам, страховим та лізинговим компаніям, кредитним спілкам та інвестиційним фондам. З цією анкетою можна ознайомитися, а також заповнити її он-лайн на веб-сайті проекту (www.ukraine-inform.org.ua).

Завершення Довідника очікується наприкінці весни 2007 року.

За більш докладною інформацією, будь ласка, звертайтесь до:

Дмитра Мишовця (Фінансовий експерт проекту)

+38 044 332 41 65

Вікторії Тетьори (Експерт з навчання і розповсюдження)

+38 (044) 332 41 64

Victoria.Tetyora@smeuk.org.ua

 

22.01.2007

Прес-реліз

Одесса, 19 січня 2007

«Співробітництво з Місією ЄС з прикордонної допомоги Україні та Молдові є демонстрацією на практиці прагнення України встановити більш близькі відносини з ЄС», - заявив Ференц Банфі, голова Місії ЄС, під час зустрічі з депутатами Верховної Ради України 18 січня.

Віталій Шибко, Соціалістична партія, Леонід Кожара, Партія регіонів, Олег Радковський, Блок Юлії Тимошенко, та Лев Бірюк, Блок Юлії Тимошенко, відвідали Місію ЄС для ознайомлення з діятельністю Місії і результатами її роботи, а також для обговорення подальшого співробітництва.

Генерал Банфі зупинився також на інших аспектах позитивного впливу Місії ЄС: «Впровадження європейських стандартів у сфері торгівлі й управління кордоном буде сприяти подальшому розвитку економічних відносин між Україною та ЄС. Євросоюз є найбільшим торгівельним партнером України, чия експортна частка в ЄС за перші 6 місяців 2006 року склала 31%. Наближення українських стандартів на кордоні до загальноєвропейських укріпить довіру між країнами-членами ЄС та Україною. У свою чергу, це буде сприяти реалізації Угоди між Україною та ЄС про спрощення візового режиму, після його ратифікації і набрання чинності».

Украинські депутати також відвідали польовий офіс Місії ЄС в Кучургані і провели прес-конференцію 19 січня.

Посол Ієн Боуг, Голова Представництва Європейської Комісії в Україні та Білорусі, під час прес-конференції прокоментував роль Місії ЄС і підкреслив, що головним її досягненням є сприяння більш тісному співробітництву між прикордонними і митними службами України та Молдови.

Посол Адріаан Якобовіц де Сегед, Спеціальний Представник ЄС для Молдови, зазначив, що реалізація Спільної заяви України та Молдови відносно митного режиму є важливою складовою у боротьбі з контрабандою на кордоні.

Леонід Кожара висловив підтримку Партією регіонів діяльності Місії ЄС і підкреслив, що досвід, отриманий на українсько-молдовському кордоні завдяки Місії ЄС, може бути використаний також і на інших кордонах України. Він також висловив сподівання, що діяльність Місії буде сприяти вирішенню конфлікту у Придністровському регіоні Молдови.

По додаткову інформацію, будь-ласка, звертайтеся до Троцької Анастасії, асистента Місії по зв'язках з громадськістю, за тел/факсом: +38 0482 36-52-74, моб.: +38 050 386 89 73 або ел.поштою: press@eubam.org або Розмарі Томас, спеціаліста Місії по зв'язках з громадськістю, тел.: +38 0482 36 52 63.

 

19.01.2007

ПАРАФУВАННЯ НОВОЇ УГОДИ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС ЩОДО ТОРГІВЛІ ДЕЯКИМИ СТАЛЕЛИВАРНИМИ ВИРОБАМИ

Київ, 19 січня 2007 року

19 січня 2007 року представники Європейської Комісії та Уряду України парафували нову двосторонню Угоду про торгівлю деякими сталеливарним виробами.

Голова Представництва Європейської Комісії в Україні та Білорусі Посол Ієн Боуг з цього приводу сказав: „Ми дуже задоволені успіхом переговорів і сподіваємося, що нова угода буде найближчим часом ратифікована обома сторонами. Ця угода створює важливі додаткові можливості для сталеливарної промисловості України. Європейська Комісія сподівається на повне скасування європейських квот на імпорт сталеливарної продукції з України, що станеться одразу після вступу України до СОТ.

Починаючи з 1990 року двостороння торгівля певними сталеливарними виробами здійснюється у межах двосторонніх угод, які встановлюють кількісні обмеження на імпорт українського металопрокату до країн Європейського Союзу. Нова Угода є правонаступницею попередніх Угод 2005-2006 та після ратифікації замінить нинішні автономні квоти ЄС.

У той час як у 2006 році квота становила приблизно 1 млн. тонн, то результатом переговорів цього року стало збільшення квоти до 1,32 тонн, що відображає розширення Європейського Союзу завдяки вступу Болгарії та Румунії. Також нова парафована Угода скасовує квотовий режим для двох сталеливарних виробів. Квотовий режим поширюється на одну третину усієї сталеливарної продукції.

Нова Угода набуде чинності після її підписання, що відбудеться після завершення внутрішніх процедур ратифікації з обох сторін. З боку ЄС Угоду підписуватиме Рада Міністрів. Очікується, що Угода набуде чинності у травні 2007 року.

Угоду було укладено на 2007 з можливістю автоматичного подовження на наступні роки. Також Угода втратить чинність у день, коли Україна стане членом СОТ.

По додаткову інформацію звертайтеся, будь-ласка, до п. Ольги Корнійчук, координатора з питань ЗМІ Представництва ЄК в Україні та Білорусі, тел.: (044) 390 8010 або ел. поштою: olha.korniychuk@ec.europa.eu

 

19.01.2007

Вчителі-природничники вчитимуться громадянської освіти

26 січня 2007 р. в Києві відбудеться семінар «Реалізація міжпредметного підходу до викладання громадянської освіти: математика, фізика, хімія та біологія», організований Cambridge Education та Міністерством освіти і науки України в рамках проекту «Громадянська освіта – Україна», фінансованого Європейським Союзом.

Це вже п’ятий семінар, організований Робочою групою з розробки навчальних планів, спрямований на інтегрування елементів громадянської освіти в окремі навчальні предмети. Завдання семінару – окреслити шляхи реалізації міжпредметного підходу до викладання громадянської освіти засобами предметів природничо-математичного циклу. Інше, не менш важливе завдання полягає в тому, щоб розробити проекти матеріалів для посібника з громадянської освіти для вчителів. Серед учасників семінару – вчителі математики, фізики, хімії та біології в старшій школі, а також спеціалісти Міністерства освіти України з цих предметів.

Очікують, що протягом семінару буде досягнуто важливих результатів. Зокрема, буде визначено можливості формування громадянської компетентності учнів засобами курсів з математики, фізики, хімії та біології в старшій школі; по-друге, буде обговорено конкретні приклади розв’язання завдань громадянської освіти школярів на уроках з цих предметів.

Також заплановано провести шостий і заключний, невеликий семінар для вчителів інформатики.

По докладнішу інформацію про проект просимо звертатися до: Девіда Ройла, Міжнародного керівника команди, компанія “Cambridge Education”, проект “Громадянська освіта – Україна”, тел.: (+380-44) 4665467; 2386389; 5685780; Факс: (+380-44) 2308102; е-mail: David.Royle@ced.kiev.ua.

 

18.01.2007

Запрошення на прес-конференцію Місії ЄС, 15-30, 19.01.07

Одеса, 18 січня 2007

Місія Європейского Союзу з прикордонної допомоги Україні та Молдові (EUBAM) має честь запросити Вас на прес-конференцію, присвячену візиту візиту депутатів Верховної Ради України. Прес-конференція відбудеться о 15-30, 19 січня, п'ятниця, за адресою: вул.Уютна, 13 (штаб Міссії, м.Одеса).

Метою візиту депутатів є ознайомлення з діяльністю Місії та результатами її роботи, а також обговорення подальшого співробітництва. Під час візиту 18-19 січня група депутатів Верхорної Ради України зустрінеться з представниками Державної прикордонної та митної служб України, Європейської Комісії в Україні та Молдові, а також відвідає польовий офіс Місії в Кучургані.

У прес-конференції візьмуть участь:

  • Леонід Кожара, Партія регіонів, секретар Комитету Верховної Ради з закордонних справ, член Українскої частини Комитету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС;

  • Олег Радковський, Блок Юлії Тимошенко, член Комитету Верховної Ради з питань транспорту і зв'язку;

  • посол Ієн Боуг, голова Представництва Європейської Комісії в Україні та Бєларусі;

  • посол Адріан Якобовіц де Сегед, Спеціальний Представник ЄС у Республіці Молдова;

  • Ференц Банфі, Голова Міссії ЄС

Довідка:

Діяльність Місії Європейського Союзу по наданню допомоги на кордоні в Україні та Молдові була розпочата 30 листопада 2005 року в результаті спільного звернення Президентів України та Молдови по допомогу.

Наші цілі та завдання:

  • працювати спільно з Україною та Молдовою для гармонізації стандартів та процедур управління кордоном і нормами, які діють на території країн ЄС;

  • сприяти підвищенню професіоналізму українських і молдовських митних і прикордонних служб на оперативному рівні;

  • розвивати системи аналізу ризику;

  • покращувати співробітництво і взаємодоповнюваність між прикордонною і митною службами та іншими правоохоронними органами;

  • сприяти транскордонному співробітництву.

Консультативна Рада була заснована у відповідності до Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного між урядами України, Молдови і Європейською Комісією. Консультативна Рада збирається раз на три місяці з метою оцінки реалізації завдань Місії.

Просимо підтвердити свою участь або заявку на інтерв'ю за тел. Офісу +38 0482 36-52-74, моб. +38 050 386 89 73 або ел. поштою: press@eubam.org.

Контактна особа: Троцька Анастасія, спеціаліст зs зв'язків з громадськістю Місії ЄС.

 

17.01.2007

Обрано нового президента Європейського Парламенту.

16 січня депутати Європейського Парламенту обрали Ганса-Ґерта Петтерінґа новим президентом представницької інституції Європейського Союзу.

Нового президента було обрано в результаті першого раунду голосування. За кандидатуру Петтерінґа проголосували 450 депутатів (понад 65% голосів). Для обрання голови Парламенту потрібно 345 голосів.

„Людська гідність, шанування права та солідарність європейських народів будуть принципами моєї роботи”, - наголосив новий президент. „Незалежно від наших політичних поглядів та політичних ідеалів, нашою спільною метою є побудова дедалі інтеґрованішого Європейського Союзу”, - підкреслив пан Петтерінґ.

Представник німецького Християнсько-демократичного союзу та політичної групи Європейської народної партії та Європейських демократів (EPP-ED), Петтерінґ змінить на посаді президента іспанського соціаліста Хосепа Борреля Фонтеєса, що виконував свої обов’язки протягом останніх двох з половиною років.

Новий президент є європейським депутатом від 1979 року – моменту перших загальноєвропейських виборів до Європейського Парламенту. Від 1999 року він був головою політичної групи (фракції) Європейської народної партії та Європейських демократів (EPP-ED).

На посаді президента Європейського Парламенту Ганс-Ґерт Петтерінґ працюватиме до наступних парламентських виборів (червень 2009 року). Очікується, що особливо плідною буде співпраця християнського демократа Петтерінґа із головуванням уряду Німеччини в ЄС, очолюваного лідеркою Християнсько-демократичного союзу Анґелою Меркель.

Президент Європейського Парламенту обирається строком на 2,5 роки (половина п’ятирічного терміну роботи Парламенту). Ганс-Ґерт Петтерінґ став 23-м президентом в історії представницької інституції ЄС. ››› докладніше

 

16.01.2007

Європейський Союз допомагає рятувати Сіверський Донець

Київ, 16 січня 2007

17 січня 2007 р. відбудеться семінар зі складання Плану управління річковим басейном у рамках проекту "Управління транскордонним річковим басейном. Фаза ІІ. Басейн р. Сіверський Донець", фінансованого коштом Європейського Союзу. Семінар організований консорціумом компаній "Мотт МакДоналд Лтд." та "Аркадіс ЄвроКонсалт" за підтримки Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів (БУВР).

Основна мета семінару – презентувати й обговорити з представниками бенефіціарів, зацікавлених сторін і фахівцями підхід до розробки Плану управління річковим басейном Сіверського Донця, заснований на вимогах Рамкової Директиви ЄС з води. Крім того, заплановано презентувати досвід керування річковим басейном, наявний у басейні Сіверського Донця, й обговорити наявність і доступність інформації, а також прогалини в даних, потрібних для розробки Плану. Організатори також мають намір обговорити інституціональну основу, необхідну для реалізації Плану.

На семінарі буде презентовано наявні програми, підготовані для басейну Сіверського Донця, зокрема, Програму екологічного оздоровлення басейну р. Сіверський Донець та Міжрегіональну екологічну програму з охорони й використання вод басейну річки. Поточні програми буде взято до уваги під час розробки Плану.

Основним результатом Семінару має стати погоджений підхід до розробки Плану керування річковим басейном Сіверського Донця, а також погоджений перелік заходів, потрібних для розробки такого Плану.

По додаткову інформацію про проект звертайтеся до: п. Начкова І.Г., Керівника групи реалізації проекту "Управління транскордонним річковим басейном. Фаза ІІ. Басейн р. Сіверський Донець", м. Слов'янськ, вул. Комунарів, 35; тел./факс: +380 (626) 62 14 75; e-mail: severdonets@ukr.net.

 

15.01.2007

Тренінґ для українських держслужбовців відбудеться за підтримки ЄС

Проект «Послуги з підтримки малого та середнього підприємництва в пріоритетних регіонах» за фінансової підтримки ЄС організовує тренінґ з менеджменту проектного циклу для відібраних представників Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

22-24 січня 2007 року проект має намір організувати тренінґ з менеджменту проектного циклу для обраних представників свого основного партнера - Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (ДКРП). Менеджмент проектного циклу (МПЦ) – це практичний дизайн проекту та управлінський інструмент на основі методу логічної рамки (МЛР), який було прийнято Європейською Комісією в 1992 р.

Цей тренінґ було підготовано для того, щоб учасники могли отримати потрібні навички з використання методів управління та ефективного процесу прийняття рішень протягом усього циклу управління проектом - від програмування, ідентифікації, формулювання до впровадження та оцінки.

Під час тренінґу розглядатиметься широке коло тем, які мають висвітлити базові питання МПЦ: “що таке проект? ”, “коли його потрібно запускати?”, “якими є недоліки проектного підходу?”, “що таке Метод логічної рамки?” тощо. Буде висвітлено також етапи аналізу, планування діяльності, ресурсів та витрат, моніторинг та оцінки, використання МЛР під час формулювання, впровадження, оцінки та аудиту.

Тренінґ з менеджменту проектного циклу проводитиме Еліс Песлін, досвідчений тренер ЄС з менеджменту проектного циклу та логічної рамки.

По детальнішу інформацію, звертайтеся до: Олександра Маркуса (експерт з регуляторних питань МСП), +380 44 285 66 65, e-mail: alexander.markus@smeuk.org.ua; Вікторії Тетьори (місцевий експерт з навчання та розповсюдження), +38 (044) 332 41 64, e-mail: Victoria.Tetyora@smeuk.org.ua.

 

11.01.2007

Європейська Комісія пропонує інтегрований пакет з питань енергетики та зміни клімату для зниження викидів у 21-му столітті

Брюссель, 10 січня 2007 р.

Європейська Комісія сьогодні запропонувала комплекс заходів у контексті запровадження нової енергетичної політики для протидії зміні клімату та підтримки енергетичної безпеки і конкурентоспроможності ЄС. Пакет пропозицій встановлює ряд амбітних цілей щодо викидів газів, які викликають парниковий ефект, і відновлюваних джерел енергії та має на меті створити справжній внутрішній енергетичний ринок і посилити ефективність його регулювання. На думку Європейської Комісії підписання міжнародної угоди щодо рамкових правил, що діятимуть після 2012 року, сприятиме скороченню викидів у розвинених країнах на 30% до 2020 року. З метою ще раз підкреслити свої наміри Європейська Комісія пропонує уже зараз скоротити викиди газу, що спричинюють парниковий ефект, щонайменше на 20% в ЄС до 2020 року, зокрема, через заходи в енергетичній галузі.

Президент Європейської Комісії Жузе Мануель Баррозу сказав: „Сьогодення окреслює наступний етап змін для Європейського Союзу. Енергетична політика була серед основних питань на початку європейського проекту. Нині ми маємо повернути її на центральне місце. Виклики зміни клімату, посилення залежності від імпорту та підвищення цін на енергоносії – ці питання стоять перед усіма країнами ЄС. Потрібні спільні дії усіх європейських країн для гарантування стабільної, безпечної та конкурентоспроможної енергетики. Пропозиції, зроблені Європейською Комісією сьогодні, свідчать про наші лідерські наміри та стратегічне бачення нової енергетичної політики для Європи, що відповідатиме зміні клімату. Ми маємо діяти сьогодні для формування світу завтрашнього”.

Комісар з питань енергетичної політики Андріс Пібальгс сказав: „Якщо ми зробимо правильні рішення сьогодні, Європа може повести світ за собою до нової промислової революції: розвитку низько вуглецевої економіки. Наша мета – створити робочий внутрішній ринок для сприяння нешкідливому для довкілля та ефективному змішуванню енергоносіїв і зробити правильний вибір у сфері наукових досліджень і розробок, що дозволить визначити, чи ми здійснюватимемо управління втіленням цього сценарію, чи будемо змушені наслідувати інших”.

Комісар з питань охорони довкілля Ставрос Дімас заявив: „Зміна клімату є однією з найбільших загроз нашій планеті. Протидія зміні клімату є невідкладним завданням. Сьогодні ми узгодили комплекс амбітних, але реальних цілей, які підтримають наші зусилля в усьому світі, спрямовані на обмеження зімни клімату та його найбільш жахливі наслідки. Я закликаю інші розвинені країни світу наслідувати наш приклад, піти на ті ж заходи щодо зменшення викидів і прискорити роботу над укладенням міжнародної угоди щодо зменшення викидів газів у світі”.

Перед Європою стоять справжні виклики. Це - вища за 50% вірогідність, що глобальна температура підвищиться на більше, ніж 5°C протягом цього століття. За нинішніми прогнозами, за умов теперішньої енергетичної та транспортної політики це означає не спад, а зростання викидів в ЄС приблизно на 5% до 2030 року. При збереженні нинішніх тенденцій та політики залежність ЄС від імпорту енергоносіїв зросте з 50% загального споживання енергетичних ресурсів сьогодні до 65% у 2030 році. Крім того, залишається незавершеним внутрішній енергетичний ринок ЄС, що не дає громадянам і економіці ЄС можливості повністю скористатися перевагами лібералізації у сфері енергетики.

Пакет, представлений сьогодні Європейською Комісією, ставить на меті запропонувати рішення для усіх цих викликів за трьома основними напрямками:

1. Справжній внутрішній енергетичний ринок

Мета полягає у тому, щоб дати справжній вибір користувачам енергоресурсів в ЄС, як приватним, так і комерційним, а також залучити величезні інвестиції, необхідні у сфері енергетики. Єдиний ринок – це добре не лише для конкурентоспроможності, але також і для стабільності та безпеки.

Повідомлення щодо дослідження сфери конкуренції та внутрішнього ринку свідчить про необхідність подальших дій для досягнення цієї мети через чітке відділення виробництва енергії від її розподілу. Воно також закликає до посилення незалежного регуляторного контролю, беручи до уваги європейський ринок, а також національні заходи для досягнення цілі Європейського Союзу - 10%-го мінімуму рівнів взаємопід’єднання через визначення ключових обмежень і призначення координаторів.

2. Прискорення переходу до низько вуглецевої економіки

Європейська Комісія пропонує зберегти позицію ЄС, як світового лідера у сфері відновлюваних джерел енергії, закликаючи забезпечити отримання 20% своїх енергетичних ресурсів з відновлюваних джерел. Це вимагатиме масивного зростання усіх секторів відновлюваних джерел енергії: електроенергії, біопалива, теплоенергії та охолодження. Мета щодо відновлюваних джерел енергії включатиме завдання запровадити використання біопалива на рівні 10%. Крім цього, пакет законодавства щодо відновлюваних джерел енергії включатиме конкретні заходи для полегшення входження на ринок як біопалива, так і теплоенергії та охолодження.

Дослідження також відіграють важливу роль для зниження вартості чистої енергії та виведення промисловості ЄС на чільне місце у галузі низько вуглецевих технологій. Для виконання цих завдань Європейська Комісія запропонує стратегічний Європейський технологічний план у сфері енергетики. Європейський Союз також збільшить щонайменше на 50% свої щорічні витрати на дослідження в енергетичній галузі протягом наступних семи років.

Наразі ядерна електроенергетика складає 14% обсягів споживання енергетики в ЄС і 30% електроенергії ЄС. Пропозиції Європейської Комісії підкреслюють, що кожна країна ЄС має вирішити, чи покладатися їй на ядерну електроенергетику. Європейська Комісія рекомендує у випадках, коли рівень ядерної енергетики знижується в ЄС, це має компенсуватися запровадженням інших низько вуглецевих джерел енергії, інакше мета зменшення викидів газів, що викликають парниковий ефект, стане ще більш проблемною.

3. Енергоефективність

Європейська Комісія ще раз наголошує на завданні заощадження 20% загального обсягу споживання первинних енергоресурсів до 2020 року. Якщо вдасться успішно виконати це завдання, то до 2020 року ЄС використовуватиме приблизно на 13% менше енергоносіїв, ніж сьогодні, заощаджуючи 100 млрд. євро і близько 780 тонн CO2 щороку.

Європейська Комісія пропонує прискорити запровадження транспортних засобів з економним використанням пального; посилити стандарти та покращити маркування приладів; покращити побутове споживання енергоресурсів у ЄС і ефективність генерування, передачі та розподілу тепло- та електроенергії. Європейська Комісія також пропонує укласти нову міжнародну угоду щодо енергоефективності.

Пропозиції за цими трьома напрямками потрібно буде підкріпити послідовною зовнішньою політикою, що заслуговуватиме на довіру.

Єдина міжнародна енергетична політика ЄС

Європейський Союз не здатний виконати свої завдання у сфері енергетики та зміни клімату самотужки. Це потребує співпраці як з розвинутими країнами, так і з країнами, що розвиваються, як зі споживачами, так і з виробниками енергоресурсів. Європейський Союз планує розробити дієві механізми солідарності для врегулювання кризових ситуацій щодо поставок енергоносіїв і активної розробки спільної зовнішньої енергетичної політики для поступового об’єднання підходів щодо третіх країн. Він намагатиметься розвивати дійсні енергетичні партнерства з постачальниками на принципах прозорості, передбачуваності та взаємності.

Спираючись на процес консультацій щодо Зеленої книги, оприлюдненої у 2006 році, Європейська Комісія вже досягла прогресу у розробці більш послідовної зовнішньої енергетичної політики, про що свідчить створення мережі кореспондентів енергетичної безпеки. Європейська Комісія пропонує цілу серію конкретних заходів для посилення міжнародних угод, включаючи Угоду про енергетичну хартію, кліматичний режим після Кіотського протоколу, поширення торгівлі частками викидів на глобальних партнерів і продовження двосторонніх угод з третіми країнами, щоб зробити енергетику невід’ємною частиною усіх зовнішніх відносин ЄС, особливо у контексті Європейської політики сусідства. У якості основних нових ініціатив Європейська Комісія пропонує розвивати комплексне африкансько-європейське партнерство та укласти міжнародну угоду щодо енергоефективності.

Конкретні заходи потрібні негайно. Взяті разом вивчення галузі, перегляд стратегії та план дій утворюють основу запропонованої нової Європейської енергетичної політики. Цей процес має на меті перетворити принципи у конкретні законодавчі пропозиції. Європейська Комісія подасть свої пропозиції у сфері енергетики та зміни клімату для на затвердження під час засідання Європейської Ради навесні цього року, а також запропонує відповідне законодавство у світлі цих дискусій.

Усі документи можна знайти за цією адресою.

http://europa.eu/press_room/presspacks/energy/index_en.htm

 

11.01.2007

Держави та інституції ЄС об’єднають зусилля в енергетичній сфері

Рішення про об’єднання зусиль держав-членів та інституцій ЄС у відповідь на переривання імпорту нафти до ЄС було ухвалено на засіданні Координаційної групи з питань нафтопостачання, що відбулося 11 січня в Брюсселі.

За результатами засідання Європейський Комісар з енергетичних питань Андріс Пібальґс, державний секретар міністерства економіки та технологій Німеччини (країни-голови ЄС) Йоахім Вюрмелінґ та виконавчий директор Міжнародної енергетичної аґенції (МЕА) Клод Манділь поширили спільну заяву.

„Ми вітаємо відновлення постачання російської нафти через територію Білорусі як свідчення поступу в розв’язанні суперечностей”, - йдеться в документі. „Водночас ми продовжуємо закликати обидві сторони досягти якнайшвидшого та повного розв’язання непорозумінь та забезпечити надійність постачання через нафтопровід „Дружба”, - заявили представники Європейського Союзу та Міжнародної енергетичної аґенції.

На засіданні Координаційної групи було проаналізовано наслідки нещодавнього припинення постачання російської нафти через територію Білорусі. Представники Росії та Білорусі взяли участь у зустрічі, висвітливши позиції двох сторін.

Останні події свідчать про реальну потребу в спільній та послідовній енергетичній політиці ЄС, що уможливить надійність постачання енергоресурсів до Союзу та більшу енергетичну незалежність ЄС. З цією метою 10 січня Комісія презентувала масштабний пакет заходів, спрямованих на реформування енергетичної галузі ЄС.

Програма реформування передбачає запровадження механізмів спільної та солідарної реакції на кризові явища, подальшу диверсифікацію постачання енергоресурсів до ЄС, детальний план розвитку відновлюваних джерел енергії, масштабну програму скорочення викидів CO2 в атмосферу, лібералізацію та демонополізацію внутрішнього енергетичного ринку ЄС.

8 січня було припинено постачання нафти через нафтопровід „Дружба”, що прямує з Росії до Польщі та Німеччини, перетинаючи територію Білорусі. Постачання було відновлено 10 січня. ››› докладніше

 

10.01.2007

Реакція Європейського Союзу на припинення постачання російської нафти через територію Білорусі.

У відповідь на припинення постачання російської нафти через нафтопровід „Дружба” Європейська Комісія скликає термінове засідання європейської групи з питань нафтопостачання. Засідання групи, що відбудеться 11 січня, має проаналізувати наслідки нещодавнього припинення постачання російської нафти через територію Білорусі.

„Я вважаю неприйнятним той факт, що постачальники нафти чи транзитні країни не інформують своїх партнерів про рішення, що можуть вплинути на постачання”, - заявив напередодні засідання Європейський Комісар з енергетичних питань Андріс Пібалґс. „Ми закликаємо обидві сторони якнайшвидше знайти взаємовигідне розв’язання нинішньої ситуації та негайно відновити постачання нафти до Європейського Союзу”, - наголосив Комісар.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав Росію та Білорусь якнайшвидше розв’язати суперечку та відновити постачання російської нафти до ЄС. „Нафтові суперечності між Росією та Білоруссю не повинні відбуватися за рахунок інших країн”, - наголосив міністр країни-голови ЄС.

Скликана Європейською Комісією Група з питань нафтопостачання має проаналізувати наявні запаси нафти в сховищах ЄС та скоординувати її ефективне використання протягом найближчого періоду. За попередніми оцінками, ресурсів, що зберігаються в європейських нафтосховищах, вистачить на 120 днів. За такої ситуації можна ґарантувати безперервне постачання нафтопродуктів на ринки Європейського Союзу.

Водночас потреба негайного використання нафти, що міститься в європейських сховищах, означатиме додаткові витрати для бюджету ЄС. Зі свого боку, переривання нафтопостачання неґативно відбивається на репутації обох енергетичних партнерів Союзу, наголошується в офіційному прес-релізі Європейської Комісії.

8 січня було припинено постачання нафти через нафтопровід „Дружба”, що прямує з Росії до Польщі та Німеччини, перетинаючи територію Білорусі. Раніше нафтопровід постачав до ЄС 1,8 мільйон барелів нафти на день.

Частка російської нафти в структурі споживання нафтопродуктів у ЄС складає 25%. 30% нафти, імпортованої до ЄС, є російською. 50% цієї нафти прямує через територію Білорусі. ››› докладніше

Див. також

Заява міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра з приводу припинення постачання російської нафти через територію Білорусі

 

10.01.2007

Проект підтримки малого та середнього бізнесу, що фінансується ЄС, надав представникам Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва можливість отримати знання у Великій Британії

Київ, 10 січня 2007

Проект, що фінансується ЄС, «Україна: Послуги з підтримки малих та середніх підприємств (МСП) в пріоритетних регіонах» з 27 листопада по 1 грудня організував навчальну поїздку для представників Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва (ДКРП) та Кабінету Міністрів України до Великої Британії. Навчальна поїздка, з одного боку, була націлена на підвищення здатності ДКРП використовувати Оцінку регуляторного впливу (ОРВ) як інструмент політики покращення бізнес-середовища, та, з іншого боку, надавала можливість учасникам поїздки ознайомитися з окремими програмами підтримки МСП та інструментами, впровадженими у Великій Британії.

Під час навчальної поїздки учасники відвідали наступні організації:

  • Агенцію з розвитку та відновлення Ессексу (АРВЕ)
  • «Послуги малим підприємствам» (ПМП)
  • Ревізійну комісію
  • Керівництво кращого регулювання (ККР)
  • Урядове відомство Лондону (УВЛ)
  • Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

Зокрема, під час поїздки учасники ознайомились з програмами підтримки МСП у Великій Британії на національному та регіональному рівнях; дізналися про аутсорсинг механізмів надання прямої підтримки МСП приватним компаніям; та порівняли та обмінялися досвідом з Керівництвом кращого регулювання з використання ОРВ в політичних питаннях МСП. Учасники навчальної поїздки були задоволені професійним рівнем проведених презентацій та оцінили час, проведений кожною з відвідуваних організацій у підготовці до цих презентацій.

Навчальна поїздка та, насамперед, велика кількість організацій, з якими проходили зустрічі, надали її учасникам можливість а) розширювати та підпитувати міжнародну мережу організацій послуг підтримки МСП та регуляторної політики та б) застосовувати деякі інструменти політики МСП та розвитку бізнесу МСП і використовувати підходи у майбутній роботі.

За більш детальною інформацією звертайтеся до:

Олександра Маркуса (Експерт з регуляторних питань МСП)
+380 44 285 66 65
e-mail: alexander.markus@smeuk.org.ua

Вікторії Тетьори (Місцевий експерт з навчання та розповсюдження)
+38 (044) 332 41 64
Victoria.Tetyora@smeuk.org.ua

 

05.01.2007

ЄС засуджує застосування смертної кари урядом Іраку

5 січня відповідну заяву поширив уряд Німеччини, що головує в Раді ЄС.

„Уряд країни-голови ЄС нагадує про незмінну позицію Європейського Союзу стосовно смертної кари. ЄС виступає проти смертної кари, незалежно від обставин злочину”, - наголошується в заяві.

Заяву країни-голови ЄС було поширено після того, як уряд Іраку оголосив про намір стратити Барзана Ібрагіма Аль-Тікріті, колишнього керівника іракських спецслужб в уряді Саддама Хусейна, та Авада Гаміда Аль-Бандара, колишнього голову іракського Революційного трибуналу. Попри засудження смертного вироку, ЄС не піддає сумніву, що обидва були „чільними представниками режиму Саддама Хусейна”, що винний у „вбивствах і тортурах тисяч невинних людей”.

„Іракці заслуговують на ліпше майбутнє”, - стверджується в заяві країни-голови ЄС. „Для цього вкрай важливо примирити усі групи іракського суспільства, незалежно від їхньої етнічної чи релігійної ідентичності”, - наголошено в заяві уряду Німеччини. Країна-голова ЄС стверджує, що задля досягнення цієї важливої мети суд над злочинцями режиму „має дотримуватися вимог чесного та справедливого процесу”.

30 грудня було страчено колишнього іракського диктатора Саддама Хусейна. Відповідно до вироку, Хусейна було звинувачено в ініціюванні вбивства 148 шиїтів, підозрюваних в організації нападу на іракського диктатора в 1982 році. ЄС виступив із різкою критикою смертного вироку.

Подібно до Саддама Хусейна, Барзан Аль-Тікріті та Авад Аль-Бандар були засуджені 5 листопада. Вони можуть бути страчені 8 січня. ››› докладніше

 

04.01.2007

Європейська координаційна група з газових питань оцінює нещодавні газові суперечності між Росією та Білоруссю

Заяву Координаційної групи, що зібралася на прохання Європейського Комісара з енергетичних питань Андріса Пібалґса, було поширено 4 січня.

Група позитивно оцінила угоду, досягнуту 31 грудня між російською компанією „Газпром” та Білоруссю. Водночас представники ЄС наголосили на важливості консолідованої та стабільної багаторічної угоди, що ґарантуватиме транзит російського газу через територію Білорусі.

„Надійність та безпека енергопостачання є одним із ключових елементів Європейської енергетичної політики, яку Європейська Комісія презентуватиме 10 січня”, - заявив з цього приводу Комісар Пібалґс.

Уперше за історію роботи Координаційної групи з газових питань в її засіданні взяв участь білоруський представник. Володимир Сенько, посол Білорусі в Бельгії та голова білоруської місії при ЄС, презентував основні елементи угоди між компанією „Газпром” та Білоруссю.

Після минулорічних проблем з транзитом російського газу через територію України, суперечності між Росією та Білоруссю ще раз підтвердили потребу в тісній співпраці держав-членів ЄС у питаннях енергетичної політики.

Близько 20% транзиту російського газу до ЄС припадає на територію Білорусі. Близько 80% експорту російського газу до ЄС прямує через територію України.

Європейська координаційна група з газових питань була заснована 2004 року. Група складається з представників держав-членів ЄС, компаній-постачальників та основних споживачів природного газу, та очолюється Європейською Комісією. Група була заснована спеціальною директивою 2004/67/EC, покликаною забезпечити надійність газопостачання до ЄС. ››› докладніше

 
Архів новин 
РікСічЛютБерКвіТраЧерЛипСерВерЖовЛисГру
2008     
2007
2006
2005
2004
2003     
2002
2001     
нагору