Геєць Валерій Михайлович

 
Вчений у галузі макроекономіки, економіко-математичного моделювання та прогнозування економічного розвитку, академік Національної академії наук України (1995), заслужений діяч науки і техніки України (2002), лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки (2002).

Народився 20 квітня 1945 року в с. Сезьки Ічнянського району, що на Чернігівщині. У 1968 році закінчив механіко-математичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка й отримав направлення на роботу до Інституту економіки АН УРСР. Тут Валерій Михайлович навчався в аспірантурі, успішно захистив кандидатську і докторську дисертації, пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до завідувача відділу моделювання економічного розвитку Інституту економіки НАН України.

Нині В. М. Геєць — академік-секретар Відділення економіки НАН України і директор Державної установи "Інститут економіки та прогнозування НАН України". Дослідник зробив чільний внесок у розвиток економічної науки. Він започаткував наукову школу в галузі макроекономіки (теорія і моделі економічного прогнозування) та фінансів (фінансова безпека, бюджетна і боргова політика).

Валерій Михайлович обґрунтував стратегію розвитку економіки України на довгострокову перспективу. Згідно з нею узгоджено та гармонізовано цільові орієнтири стабільного економічного зростання, інституційних перетворень, інноваційно-інвестиційної модернізації економіки, її структурно-технологічного оновлення та інтеграції на цій основі у світову економіку; деталізовано складові змісту державної політики щодо шляхів, джерел та механізмів забезпечення інноваційної моделі розвитку економіки України. Запропоновано нову концепцію економічного зростання за умов нестабільності. Протягом останніх років наукові інтереси В. М. Гейця сконцентровані на розв’язанні проблем взаємодії суспільства, держави та бізнесу, зокрема щодо створення ефективних механізмів їх впливу на подальшу капіталізацію економіки України і забезпечення її самодостатності як суб’єкта міжнародної діяльності.

Результати досліджень ученого узагальнено у понад 200 працях, серед яких 29 індивідуальних і колективних монографій. Це розробки сучасної економічної концепції та методології дослідження і прогнозування розвитку економіки шляхом детермінації теорії зростання та його регулювання як цілісної системи за умов ринкових трансформацій. В.М. Геєць має численних учнів і послідовників у розвитку напрямів заснованої ним наукової школи. Під його безпосереднім керівництвом підготовлено 8 докторів і 15 кандидатів економічних наук.

Свою наукову діяльність Валерій Михайлович успішно поєднує із громадською. Він — член Наглядової ради Національного банку України, Громадської колегії Державної податкової адміністрації України, Секції соціогуманітарних наук Комітету Державних премій України у галузі науки і техніки, член Координаційної ради з питань політики фінансового сектора, Голова експертної комісії ВАК України, заступник голови Державної комісії з питань стратегії економічного і соціального розвитку. В.М. Геєць є представником Міжвідомчої аналітично-консультативної ради з питань розвитку продуктивних сил і виробничих відносин, президентом Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація економічної кібернетики».

Багато енергії вчений віддає науковій періодиці як головний редактор науково-аналітичного журналу «Економіка і прогнозування», заступник головного редактора журналу «Вісник економічної науки України», член наукових рад та редколегій часописів «Банківська справа», «Белорусский экономический журнал», «Бізнес-Консультант», «Вісник економічної науки України», «Вісник Інституту економічного прогнозування», «Вісник НАН України», «Вісник НБУ", «Власність в Україні», «Економічна кібернетика», «Економічна теорія», «Журнал європейської економiки», «Мир перемен», «Мысль», «Статистика України», «Экономическое возрождение России».

Чимало уваги приділяє Валерій Михайлович суспільно-науковій діяльності, зокрема у складі офіційних делегацій представляє українську економічну науку за кордоном. Вже близько п’ятнадцяти років академік НАН України В.М. Геєць є представником нашої країни у Міжнародному проекті LINKOON (США).

Широка ерудованість і наукова компетентність принесли вченому високий авторитет. Його відзначено державними нагородами: орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України. В.М. Геєць — Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, академічної премії ім. О.Г. Шліхтера.

Джерело інформації: Вісник НАН України. — 2005. — N 4


Бібліографія публікацій   В. М. Гейця
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Тексти вибраних публікацій   В. М. Гейця


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua