This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/people/akimov.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-19. The original page over time could change.
Акімов Iгор Андрійович, зоолог, член-кореспондент НАН України (Київ) — наукова біографія

Акімов Iгор Андрійович

 

Зоолог широкого профілю, спеціаліст з багатьох напрямків фундаментальної та прикладної акарології, еволюційної і функціональної морфології, екології та еволюції тварин і зоопаразитології. Член-кореспондент Національної академії наук України, заслужений діяч науки і техніки України.

Народився 19 липня 1937 р. у м. Києві. 1960 року з відзнакою закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка. У 1965 р. Ігор Андрійович захистив кандидатську, а в 1979-му — докторську дисертації. Від 1987 року він — директор Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України.

Його наукові розробки у цій сфері знайшли відображення у майже 200 публікаціях, серед яких 5 монографій, що об’єднані проблемою «Біологічні особливості практично важливих груп кліщів». Ігор Андрійович розробив й обґрунтував концепцію еволюційної та адаптивної тотожності функціональних ефектів, що виникають на різній морфологічній основі і за різних модусів органогенезу. Спираючись на цю концепцію, було побудовано ієрархію рівнів адаптацій у відповідності до різних таксономічних рангів.

У результаті досліджень уперше було дано еколого-фізіологічне обґрунтування напрямів еволюції різних систем органів акароїдних кліщів і виявлені еколого-фізіологічні основи шкодочинності цих членистоногих. Розробки з питань функціональної та еволюційної морфології узагальнено у циклі статей і монографії «Биологические основы вредоносности акароидных клещей».

Вивчення біологічних особливостей хижих, паразитичних і рослиноїдних кліщів дало можливість І. А. Акімову разом зі своїми учнями, ґрунтуючись на принципі спільного використання слабо конкуруючих через відмінність життєвих стратегій (К- та R- стратегії) двох видів хижаків проти одного виду шкідника, довести принципи добору і застосування перспективних для біологічного методу захисту рослин кліщів-акарифагів. Результати цих теоретичних розробок і практичного втілення відображені в циклі статей, практичних рекомендацій та двох монографіях «Хищные и паразитические клещи-хейлетиды» і «Хищные клещи в закрытом грунте».

Дослідженням ученого притаманний комплексний системний підхід, що при вивченні кліща варроа — збудника небезпечного паразитарного захворювання бджіл — варроозу, поширення якого набуло характеру панзоотії, був використаний уперше в світі. Було виявлено і вивчено такі загальнозоологічні проблеми, як механізми подолання шкідливого впливу інбридингу, сезонний поліморфізм, мінливість і його значення як мобілізаційного резерву виду тощо. Результати цих фундаментальних і прикладних зоологічних досліджень відображені у циклі статей, монографій «Клещ варроа — возбудитель варрооза пчел», яку перекладено англійською мовою, та «Пчелиный клещ Varroa jacobsoni», що стала енциклопедією з проблеми варроозу і охоплює усі аспекти біології збудника цієї хвороби.

Останнім часом Ігор Андрійович працює над теоретичними та прикладними проблемами загальної зоології і акарології, результатом чого стало виявлення на електронно-мікроскопічному рівні гомономності будови мальпігієвих судин. І. А. Акімов — засновник лабораторії акарології, що започаткувала новий напрям зоологічних досліджень і виросла у відділ, який став одним із загальновизнаних центрів акарологічних досліджень у Європі.

Багато уваги Ігор Андрійович приділяє роботі з молоддю. Він підготував два доктори і 19 кандидатів наук. Зусиллями вченого створена українська школа акарологів, спрямована на розв’язання фундаментальних і прикладних проблем акарології. І. А. Акімов активно працює як викладач, науковий керівник у вищих навчальних закладах.

Багато років очолював Київське товариство охорони природи. Він — член Бюро Відділення загальної біології НАН України, заступник голови Національної комісії з питань Червоної книги України, Голова Наукової ради з проблем заповідної справи і діяльності заповідників при ВЗБ НАН України. І.А. Акімов є Президентом Українського наукового товариства паразитологів.

Як досвідчений директор, який 20 років очолює Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, Ігор Андрійович приділяє багато уваги новітнім напрямам у зоології і спрямовує свої зусилля на підтримку високого рівня фундаментальності досліджень в інституті. Очолюючи загальноінститутські проекти з проблем охорони біорізноманіття і заповідної справи, І. А. Акімов висунув низку важливих ідей щодо включення режимних територій до мережі заповідних земель, природоохоронної конверсії військових полігонів. Як фахівець і експерт з цієї справи він бере активну участь у створенні відповідних проектів законів України.

І. А. Акімов — головний редактор журналу «Вестник зоологии», входить до складу багатьох наукових рад і товариств, неодноразово брав участь у роботі оргкомітетів і комісій Національної академії наук і міжнародних наукових організацій. Учений відзначений почесним званням «Заслужений діяч науки і техніки України».

Джерело інформації: Вісник НАН України. — 2007. — N 7


Бібліографія публікацій   І. А. Акімова
(за даними Українського реферативного журналу "Джерело")


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua