This version of the page http://www.nbuv.gov.ua/institutions/igtm/index.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-18. The original page over time could change.
Інститут геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова (Дніпропетровськ): довідка

Про Інститут геотехнічної механіки ім. М. С. Полякова
Національної академії наук України

 
  Академік М. С. Поляков
(18.V.1903—5.ХII.1991)
Інститут геотехнічної механіки ім. М. С. Полякова НАН України створено у 1967 р. з метою вирішення фундаментальних проблем розробки корисних копалин на великих глибинах. Засновником і директором Інституту до 1975 р. був академік Микола Сергійович Поляков, ім’я якого сьогодні носить Інститут. З 1975 р. до кінця 1992 р. Інститут очолював академік НАН України Валентин Микитович Потураєв. З 1992 р. директор Інституту — академік НАН України Анатолій Федорович Булат.

Основні напрями наукових досліджень: властивості гірських порід і масивів, їх руйнування та керування напружено-деформованим станом; фізичні основи гірничо-технічних процесів, техніки та технології видобутку і переробки корисних копалин; процеси і технології енергоперетворень вугілля та шахтного метану, параметри функціонування і структура енергетичних комплексів, енергозбереження та надійність гірничих виробництв.

В Інституті сформовано наукові школи академіків НАН України М. С. Полякова, В. М. Потураєва, А. Ф. Булата, В. Ю. Забігайла, В. Ф. Приснякова та членів-кореспондентів НАН України Ф. О. Абрамова і Е. І. Єфремова, які отримали світове визнання. Сьогодні Інститут є єдиною в Україні академічною установою гірничого профілю, основним напрямом діяльності якої є геомеханіка і геотехніка освоєння та збереження надр. У доробку Інституту ряд важливих досягнень, зокрема, 11 наукових відкриттів, що визначають нові напрями розвитку гірничої науки і практики. На їх основі розроблено принципово новий концептуальний підхід до вирішення науково-технічних проблем розробки вугільних родовищ на великих глибинах, згідно з яким негативні та шкідливі фактори, такі, як тиск, викидонебезпечність, газ тощо, залучаються до корисної роботи.

Фундаментальні дослідження Інституту знайшли відображення в таких конкурентоспроможних розробках, як технології пошуку, видобутку та утилізації метану природних і техногенних скупчень на вуглегазових родовищах; нетрадиційні технології видобутку вугілля на великих глибинах з використанням енергії гірського тиску; способи запобігання раптовим викидам вугілля, породи та газу; нові конструкції кріплення, машини та обладнання для його зведення; засоби та методи віброакустичної та ультразвукової діагностики стану і властивостей гірських порід і масиву.

Наукові досягнення Інституту відзначено 8 Державними преміями України в галузі науки і техніки, премією Ради Міністрів СРСР в галузі науки і техніки, 4 преміями НАН України ім. О. М. Динника, премією НАН України ім. В. І. Вернадського, міжнародною нагородою «Факел Бірмінгему».

Сьогодні в Інституті працюють 400 співробітників, серед яких — 2 академіки НАН України (А. Ф. Булат, В. Ф. Прісняков), 1 член-кореспондент НАН України (Е. І. Єфремов), 23 доктори та понад 70 кандидатів наук. При установі функціонують спеціалізована вчена рада із захисту докторських і кандидатських дисертацій, аспірантура та докторантура. Видається збірник наукових праць "Геотехнічна механіка".

Адреса Інституту: 2-а, вул. Сімферопольська, Дніпропетровськ-5, 49600, Україна
Директор: Булат Анатолій Федорович, академік НАН України
Тел.: (380-562) 46-0151, факс: (380-562) 46-2426.
E-mail: nanu@igtm.dр.ua


Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua