This version of the page http://20minut.ua/news/121453 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-14. The original page over time could change.
Якщо батько забув про дитину
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Якщо батько забув про дитину

A A A
Размер шрифта:
Несплата аліментів може довести до обмеження волі, арешту та продажу майна, кошти з якого мають погасити борг

Допоможіть мені! Я вже стільки грошей витратила на юристів, і це з вчительської зарплати! – зі слухавки чувся жіночий голос, повний відчаю. – А в результаті нічого не отримала. Я розумію, в нас надзвичайно лояльне і недосконале законодавство. Але як нам, одиноким матерям, боротися з батьками-аліментниками і примусити їх заплатити своїй дитині хоч ті призначені судом копійки?

У редакції тернополянка пані Світлана розповіла, що вона працює вчителем і сама виховує 8-річну доньку, адже вже давно розлучилася з чоловіком. Викладацької зарплати бракувало, аби дати дитині все необхідне. Тому жінка бралася за всі додаткові заробітки. Грошей все одно не вистачало.

За два роки лише 200 грн

Тоді мені порадили подати на аліменти на колишнього чоловіка, – каже пані Світлана. – Я два роки тому це і зробила. Відбувся суд, який призначив моєму екс-чоловікові сплачувати щомісяця по 200 грн. Пройшло вже два роки і за цей час я отримала лише єдиний переказ – на 200 грн.

Тоді жінка звернулась із заявою до виконавчої служби. Справа тягнулась досить довго, адже, як їй пояснили в установі, чоловік постійно змінював місце реєстрації. То штампував паспорт столичною реєстрацією, то на Житомирщині осідав... Відповідно цю справу передавали то столичній виконслужбі, то житомирській.

Зрештою гроші таки перерахували і виявилося, що мій колишній чоловік заборгував дитині 2800 грн., – продовжує пані Світлана. – І у примітці зазначалося, що якщо він не сплатить цих грошей, його притягнуть до кримінальної відповідальності.

На таксі є, дитині – зась

За деякий час жінці надіслали переказ. Вона прийшла на пошту, аби отримати борг, подумки розподіляючи кошти – стільки дитині за танці, стільки-то – за заняття англійською. Таку суму – щоб оновити Аллочці гардероб...

Коли жінка крізь поштове віконце простягнула мені купюру, я спочатку подумала, що це або жарт, або помилка, – пригадує пані Світлана. – Адже давала вона... 20 гривень! Я пережила справжній шок.

Жінка знову звернулась до юристів, і ті їй пояснили, що колишній чоловік, імовірно, має серйозних порадників-юристів. Вони й могли підказати, як уникнути кримінальної відповідальності за несплату аліментів. Мовляв, я від аліментів не відмовляюсь, але більше грошей, що це все оплатити, не маю.

Приблизно місяць тому екс-чоловік приїжджав на таксі вночі з іншого міста, – обурюється пані Світлана. – Він, будучи напідпитку, похвалявся, що дав таксистові 100 доларів за дорогу і глузував з мене, мовляв, я ніяк з нього аліментів не виб'ю. То де мені шукати правди?

Коментар юриста

 Василь КОГУТ, юрист:

Згідно з Сімейним кодексом України особа, в якої неповнолітня дитина (до 18 років) перебуває на вихованні, в праві звернутися до суду із позовом про стягнення аліментів з батька, матері або й з двох, якщо дитина перебуває на вихованні в іншої особи, а не батьків. Навіть особи, позбавлені батьківських прав, не звільняються від зобов'язання матеріально утримувати дитину.

Якщо особа має постійний стабільний заробіток, аліменти, як правило, стягуються з неї у відсотковому відношенні від заробітку. Якщо доходи платника аліментів нестабільні, сума аліментів визначається в твердій грошовій сумі, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Виконавча служба має запропонувати боржнику добровільно сплатити борг. Якщо боржник цього не робить і має якесь майно у власності, виконавча служба робить опис цього майна і виконує дії для накладання арешту на нього. Згодом майно продають через аукціон, а виручені кошти йдуть на погашення боргу.

У даній ситуації жінка звернулась до всіх відповідних інстанцій і добилася від батька присудження аліментів на дитину. Якщо в неї є дані про те, що колишній чоловік умисно ухиляється від сплати аліментів, маючи змогу працювати, або має “тіньові” заробітки, дані факти їй потрібно викласти у заяві на ім'я начальника місцевої виконавчої служби за місцем проживання боржника з проханням, щоб виконавча служба порушила клопотання перед органами внутрішніх справ про порушення кримінальної справи проти боржника за умисне ухилення від сплати аліментів. Згідно зі ст.164 КК України за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей існує кримінальна відповідальність – максимальна у вигляді обмеження волі строком до двох років.

 Читайте

Докладно про зобов'язання батьків щодо утримання неповнолітніх дітей читайте за адресою http://20minut.ua/tema/57

Там же ви можете ознайомитись із Сімейним кодексом України, який регулює ці питання.

Тернополь 2008-04-25 14:51:38
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
жінка  аліменти  дитина 
Статьи автора Ірина БЕЛЯКОВА:

Оцените новость:

Рейтинг: 5
Голосов: 2
Просмотров:364

Ірина БЕЛЯКОВА
8(095)8753360
Написать письмо автору

Добавить комментарий (0)
Также в рубрике:
11:03Усі шість дітей — як "під покірку"
10:51На заробітках тернополянку рятувала лише медитація
10:48Найбільше тернополяни потрапляють у рабство в Росію
10:28Майстер ляльок створила більше двохсот казкових героїв
08:45Світлану Фицайло шити навчив батько
12:49Тернопільське море
11:39“Якби знала, що це востаннє...”
11:38Його “дружиною” була журналістика
11:03Дмитруки збирають чорницю сім'єю
10:47Повелитель літаків мріє про майдан для польотів
Статьи автора Ірина БЕЛЯКОВА:
12:45 Жахлива аварія біля Підволочиська (оновлено)
11:58 Зник 8-місячний Назарчик
11:55 Циганка вкрала у тернопільських пенсіонерів 15 тисяч
11:39 Знайшли вбивцю з Фабричної
12:40 На Фабричній у Тернополі сьогодні знайшли мертвого чоловіка
14:51 Вийшов з тюрми - вкрав - знову впіймали
14:24 На Тернопільщині діти обкрадали машини
10:13 Тернополянка працювала 35 років у самому "серці" міськради
15:22 Подружжя загинуло дорогою на базар
15:19 Потонулих братиків вже поховали