Питання правозахиснику
ПРЯМА ДІЯ 
• Кампанії
• Звернення
• Повідомити про порушення прав людини
• Поради правозахисників
• Блог
• Питання правозахиснику
Змінити / підписатися на розсилку
 
Реєстрація »»
Вхід »»
Фонд захисту жертв порушень прав людини
Щорічні доповіді про права людини
Україна в документах ООН з прав людини
Міжнародні інструменти та доповіді з прав людини
Рішення Європейського суду з прав людини
Надати допомогу УГСПЛ

версія для мобільника
helsinki.org.ua/wap










Надіслати питання правозахиснику

Дана рубрика присвячена коротким питанням щодо захисту порушених прав. Ми не відповідаємо на питання, що мають комерційний характер, чи в яких не порушується питання захисту прав людини. Якщо вам потрібна більш грунтовна консультація, просимо звертатися письмово до нашого офісу: 04071, м.Київ, вул. Олегівська, 36, офіс 309, тел. 417 41 18.

Просимо залишати зворотню адресу електронної пошти, вона не буде відображатися, проте наша відповідь тоді буде автоматично надіслана на цю адресу.

Відповідь буде надана на сайті настільки швидко, як це буде моєливо. Проте, просимо зрозуміти затримку у відповідях, оскільки це відбувається не з нашої вини. Якщо Ви бажаєте, щоби відповідь залишалася конфіденційною і не відборажалася - просимо це зазначати.

Відповіді на запитання - індивідуальні і актуальні на момент поставлення запитання.

Як правило, ми не відповідаємо на запитання про зразки договорів, позовів чи інших документів, а також щодо отримання рефератів.


нове запитання:
Псевдонім:
E-mail, якщо є
введіть код з малюнка:
»»»



 запитання:
18.12.2006   Яся:
Чи правомірно оформлювати листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років на бабусю, якщо мати дитини працює? Хто вирішує, на кого оформляти листок непрацездатності?

Відповідно до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян (затверджена Наказом міністерства охорони здоров'я України
від 13 листопада 2001 року N 455) для догляду за хворим членом сім'ї листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному із працюючих членів сім'ї або іншій працюючій особі, що фактично здійснює догляд.


18.12.2006   Яся:
29 грудня 2005 р. працівника нашого підприємства попереджено про звільнення у зв'язку зі скороченням його посади. 6 лютого 2006 р. профспілковій організації підприємства було надіслано письмове подання про надання згоди про звільнення працівника і таку згоду було отримано. Останнім днем роботи працівника на підприємстві мало бути 28 лютого 2006 р. Проте 21 лютого 2006 р. працівник звернувся у відділ кадрів із заявою надати йому відпустку без збереження заробітної плати і надав посвідчення кандидата у депутати місцевої ради. Коли підприємство має звільнити працівника з роботи, якщо останнім днем передвиборної агітації є 24 березня 2006 р.? Чи потрібно профспілці вдруге надавати згоду на звільнення?

ЗУ “Про вибори депутатів і голів сільських, селищних, районних, міських, районних у містах, обласних Рад” передбачено, що кандидат після реєстрації за його бажанням може звільнятися у дні проведення зустрічей з виборцями та інших заходів, передбачених цим Законом, від виконання виробничих або службових обов'язків із збереженням середньої заробітної плати за останні три місяці або окладу з урахуванням індексації. Заробітна плата виплачується за основним місцем роботи з наступною компенсацією підприємству, установі, організації за рахунок коштів, що виділяються на проведення виборів.
Висунення як кандидата у депутати місцевої ради відповідно до ЗУ „Про відпустки” (ст. 25) не дає права на обов’язкове надання відпустки без збереження заробітної плати. Підприємство може надати працівнику за сімейними обставинами та з інших причин працівнику відпустку без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.
А отже, ви маєте право звільнити такого працівника в останній день наданої йому відпустки (яка не може бути більше 15 днів), у випадку якщо ви надавали йому саме цей вид відпустки.


18.12.2006   Таня:
Доброго дня.
Я працюю вчителем більше 6 місяців. Підкажіть будь-ласка, чи маю я право на відпустку, яка тривалість відпустки для вчителів і порядок надання.
Дякую

Відповідно до ЗУ „Про відпустки” ви маєте право на відпустку, і зокрема потрібно сказати що педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному Кабінетом Міністрів України.

Такий порядок затверджений Постановою Кабміну від 14 квітня 1997 р. N 346. І п.2 цієї постанови встановлює, право керівних, педагогічних, науково-педагогічних (крім тих, що працюють у навчальних закладах та навчальних (педагогічних) частинах (підрозділах) інших установ і закладів) та наукових працівників на щорічну основну відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи в установі. Також у цій Постанові встановлюється порядок надання Вам відпустки.


12.12.2006   Илона:
Здравствуйте,
моему ребёнку 4,5 года поставили диагноз астма ,лёгкое течение.Есть ли закон о 50% скидке на медикаменты для моего ребёнка?

Закону про 50% знижку на медикаменти для дитини немає. Державою передбачено певні пільги для дітей, які постраждали від аварії на ЧАЕС (регулюється ЗУ „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), а також для дітей інвалідів (регулюється ЗУ „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям інвалідам).

Потрібно зазначити, що астма відноситься до медичних показань, що дають право про одержання державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів віком до 18 років. (а зокрема астма після виникнення першого астматичного статусу або ускладнень під час важкого загострення (ателектаз, підшкірна або медіастинальна емфізема, пневмоторакс) і астма з переважанням алергічного компоненту (наявність не менш як 3 гострих тяжких нападів бронхоспазму у дитини з атопією незалежно від тригера загострень)). Але для того, щоб отримати державну допомогу необхідно отримати статус дитини інваліда.

Порядок видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років, затверджене Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 4 грудня 2001 року №482. Перелік медичних показань, що дають право про одержання державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів віком до 18 років, затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України від 08.11.2001 №454/471/516, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 26.12.2001 за №1073/6264.

Установлення у дитини медичних показань для визнання її інвалідом віком до 18 років здійснюється лікарсько-консультативними комісіями дитячих обласних, багатопрофільних міських лікарень, спеціалізованих лікарень, диспансерів, де діти перебувають на диспансерному обліку та спеціалізованому лікуванні, Української дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», Українського центру медичної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи, клінік науково-дослідних установ Міністерства охорони здоров'я України та Академії медичних наук України після стаціонарного або амбулаторного обстеження.


06.12.2006   Валентина:
В нашій школі завуч відвідує уроки вчителів( з метою перевірки), коли їй забажається.Чи має вона право заходити на урок під час проведення уроку, без попередження. Чи існує якась норма відвідання певної кількості уроків.

У законодавстві не має такої норми, яка б регулювала кількість і порядок відвідання завучом чи директором школи уроків вчителів. Проведення таких перевірок є одним із механізмів здійснення контролю за відповідність навчального процесу, як є одним із завдань цих осіб. Навіть у посадових обов’язках керівників школи в більшості не має уточнення щодо кількості й порядку проведення перевірок.

05.12.2006   ната:
Мой бывший муж подал в суд на уменьшение алиментов нашему общему сыну с 1/4 на 1/6 после того,как его теперешняя жена получает алименты тоже на себя1/6 и на ребенка1/4. Они состоят в браке ,ведут общее хозяйство.чистый зароботок у него-2200 грн.Нашему с ним общему сыну-11 лет-с 6лет диагноз-бронхиальная астма,принимает базовую гормональную терапию.Я нахожусь в отпуске по уходу за реюенком до 3 лет(у меня 2 детей от нынешнего брака )Пожалуйста, подскажите,как я,мать,могу защитить материальные интересы ребенка в суде,какие есть варианты и возможно ли это вообще?СПАСИБО.

Розмір аліментів відповідно до Сімейного кодексу України встановлюється судом у частці від доходу батька і (або) у твердій грошовій сумі. При визначенні розміру аліментів суд враховує:
- стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
- стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
- наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
- інші обставини, що мають істотне значення.
А отже, вашому чоловіку у суді необхідно довести необхідність сплачувати меншу суму, а вам у свою чергу заперечувати проти цього, посилаючись на важкий стан здоров’я і матеріального становища дитини.
На сьогодні у Сімейному кодексі мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.


04.12.2006   OL:
У звязку з тим, що у мене було вкрадено адресу будинку (без мого відома) новими крутеликами, які поприватизовували згідно цієї адреси свої будівлі і земельні ділянки не сплативши коштів до днержави (крім хабарів). Я звернувся до Генпрокуратури але відповіді так і не одержав. Прошу Вас дати пораду яким чином встановити справедливість і чи можу я звернутись до міжнародних правозахисних інституцій.

У даній справі, окрім звернення до Прокуратури, слід звернутися до суду щодо визнання незаконними дій місцевих органів влади. Якщо вам потрібна більш детальна інформація, то звертайтеся до нас письмово.

03.12.2006   Пан Пастух:
Протягом багатьох років ( з 1999 року ) невиконується рішення суду про відшкодування матеріальної та моральної шкоди в зв'язку з ушкодженням здоров'я джерелом підвищеної небезпеки(боржник Львівська залізниця)...
Де-кілька місяців тому я заново направив виконавчий лист до Залізничного РУЮ м. Львова... ...усно по телефону відповідають, що я нічого недоб'юся... навіть в Європейському Суді... тяганина продовжується...
Будьте ласкаві поясніть детально, як в моїй ситуації подати Заяву до Євросуду проти України ? Чи треба іще раз проходити судові інстанції тут в Україні ? Скільки ? Сатисфакцією поділюся наполовину... Зарання дякую ! Дай Вам Бог здоров'я на многая літа.

Вам потрібно звернутися до Європейського суду з прав людини. Для цього немає потреби ще раз подавати до суду в Україні. Слід заповнити заяву до Європейського суду. Зразок заявки та пояснення до її заповнення тут: http://www.helsinki.org.ua/index.php?id=1156768908. Якщо ви самі не можете її заповнити, то межете надіслати на адресу спілки письмові документи (рішення суду, копію виконавчого листа та інші) і ми зможемо допомогти її вам підготувати.

28.11.2006   egrah:
18.10.2006 року. близько 14-30 год. коли моя дочка Єграшина Світлана Анатоліївна 1989 р.н. повертаючись додому з занять переходила дорогу по вул. Зеленій у м. Львові біля ЛМКП “Водоканалі” разом зі своєю одногрупницею Музикою Надією на неї здійснив наїзд мікроавтобус білого кольору, після чого з місця ДТП втік. Біля місця ДТП проїздив автомобіль військового госпіталю, яким мою доньку і було госпіталізовано де знаходилась на лікуванні з 18.10.06 по 8.11.2006 з діагнозом відкрита черепно-мозкова травма (18.10.06) забій головного мозку середнього ступеня важкості. Перелом лобкової кістки справа з переходом на основу черепа. Множинний забій м’ягких тканин голови. міонічний асігматизм правого ока, гематома повік правого ока, дистонія кардіального типу.
27.10.2006 р. в-о дізнавача В.Д. ЛМУ УМВС України у Львівській обл. Можарівський П.О. винесено постанову про відмову про порушення кримінальної справи по вищезгаданому факту на підставі ст. 6 п.2 КПК України.

Відповідно до статті 99-1 Кримінально-процесуального кодексу України це рішення може бути оскаржено до районного прокурора або до суду протягом 7 днів з моменту отримання вами Постанови про відмову в порушенні кримінальної справи. На нашу думку, така постанова за даних обставин повинна бути скасована.
Постанова судді про відмову в порушенні кримінальної справи може бути оскаржена особою, інтересів якої вона стосується, або її представником протягом семи днів з дня одержання копії постанови в апеляційному порядку.



28.11.2006   Анжелика:
Добрый день!
Подскажите пожалуста, какие права имеет осужденный, который заболел туберкулезом и находиться в тюрме № 17 города Харьков, может ли он привлекаться к работе и какие условия должны быть его содержания

На данне питання не можна відповісти коротко у рамках цього розділу. Тому для отримання відповідей на ваші питання рекомендуємо звернутися в Харківську правозахисну групу за тел. (057) 714 35 58

23.11.2006   Eugenia:
В 5-этажном доме(хрущевка) без лифта соседка без предупреждения жильцов и без разрешения ЖЕКа оградила подлестничное пространство под личную кладовую0, повесила замки. Я живу на 5ом этаже, ребенку 1,5 года, не ходит, у меня врожденная травма тазобедренного сустава и радикуллит.Коляску поставить теперь даже до прихода мужа с работы негде. Также на 5ом этаже проживает 2-месячный ребенок.
После моего заявления в ЖЕК и получения предписания соседка собрала подписи жильцов,в том числе и не хозяев квартир(квартирантов), придумав каких-то наркоманов, якобы бросающих шприцы в подлестничное пространство. Большинство жильцов подписались, не желая связываться с соседкой. Что делать?

Будь-який мешканець, відповідно до статті 3 Цивільно-процесуального кодексу України, статей 10 та 189 Житлового кодексу України, має право подати позовну заяву до місцевого суду за місцем розташування будинку про усунення перешкод в користуванні сходами та місцем під сходами шляхом знесення комори.

Якщо квартира та будинок знаходяться у приватній власності, то окрім згаданого, можна також посилатися на вимоги статей 386 та 391 Цивільного кодексу України.

Засмічування місця під сходами при цьому не матиме істотного значення.


21.11.2006   Марина:
Які обовязки молодого спеціаліста в школі, та обовязки завуча?

За загальним правилом, такі обовязки викладені в Статуті вашого навчального закладу, а також в посадових інструкціях. Законодавство не містить такого переліку.

21.11.2006   ALEX:
Чи можу я звільнитись з військової служби за сімейними обставинами, з правом отримання пенсії, як військовослужбовець? Виховую дитину 16 років, інваліда з дитинства з діагнозом "Епілептична хвороба з генералізованими судорожними припадками, грубим інтелектуальним містичним порушенням". Дитина отримує соцдопомогу згідно розділу 1, пункту 1, підпункту 1.15 "Переліку" затвердженому Мінпраці, соцполітики №454/471/516 від 08.11.01р.
Дитина потребує постійної сторонньої допомоги. Моя вислуга: трудовий стаж - 13.5 років, військова служба - 16 років ( з них 11 - календарних, 5 пільгових ).

Відповідно до ст.26 ЗУ "Про загальний військовий обов"язок і військову службу" звільнення військовослужбовців з "кадрової" чи "контрактної" військової служби можливе за сімейними обставинами, але за Переліком, який встановлений Кабінетом Міністрів України. Такий Перелік затверджений Постановою Кабміну від 4 березня 1994 p. N 150, і у ньому визначається:
Військовослужбовці за їх проханням можуть бути звільнені з військової служби через такі сімейні обставини або причини:
...."- необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка) - за медичним висновком;" 
....Пенсія визначається згідно із ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб"


21.11.2006   Elen:
Якщо хворий перебувая на листі непрацездатності не приймав ліки назначені лікарем і не повідомив проце лікаря вчасно, а лише коли прийшов срок про рішення закритття листка непрацездатності,а сан хворого майже не поліпшився із-за неприйняття ліків,чи мав право лікар зробити відмітку про це у листку непрацездатності,в якої графі і як саме?
З повагою, Elen

Наскільки нам відомо, лікар не мав права цього робити. У лікарняному навіть немає такої окремої графи для вчинення таких записів.

21.11.2006   SASS:
Чи правомірні дії працівника міліції.Коли, в поїзді на поличці стояла пляжка горілки нащо працівники міліції затримали осіб і склали протокол про адміністративне правопорушення(ропивання спиртних напоїв в транспорті)Забравши документи та погрожуючи мед.експертизою.
Чи можливо було обійтись усним попередженням.
Дії працівників міліції були правомірними. Відповідно до закону міліціонер зобовязаний припинити правопорушення. На практиці, звісно, до покарання не завжди справа доходить, проте це залежить від конкретної ситуації.

19.11.2006   Magdalena:
Можетли быть отказано в выдаче "проездного документа заграницу" дочери 16лет?Брак с отцом разорван . согласие обеих родителей, нотариально заверенное в Украине во время его приезда мы предоставили.Отец девочки проживает за границей.Отказ мотивируют необходимостью дополнительно представить еще одно согласие, заверенное по месту жительства отца.

Вам не мають права відмовляти в отриманні цього документу за таких обставин. Як ми вже зазначали вище, відповідно до абзацу першого частини другої статті 4 Закону України „Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України”: „2. Оформлення проїзного документа дитини провадиться на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або законних представників батьків чи дітей у разі потреби самостійного виїзду неповнолітнього за кордон. У клопотанні зазначаються відомості про дитину, а також про відсутність обставин, що обмежують відповідно до цього Закону право на виїзд за кордон (лише для дітей віком від 14 до 18 років)."
Отже, у законі не існує посилання, що такі клопотання мають бути завірені нотаріально за місцем проживання. Відповідно до закону про Нотаріат нотаріальні дії можуть вчинятися будь-де в Україні, коли інше прямо не зазначено в законі. Тому вимагайте письмової відмови, а отримавши, оскаржуйте її до суду з відшкодуванням відповідно нанесеної вам шкоди або вищестоящого керівництва особи, що надала вам відмову.


14.11.2006   Лена:
Перелом нижней челюсти является поврежением средней тяжести или нет?

Це визначається експертизою. До уваги береться: тривалість розладу здоровя, зокрема, термін перебування на лікуванні, втрата працездатності та інші обставини.

14.11.2006   Наталія:
Районний орган опіки і піклування Києва безпідставно розділив у вересні 2002р. рідних малолітніх дітей. Сина (1995р.н.) залишив з батьком (який на той час вже вкрав сина), а доньку (1998р.н.) з мамою. Безумовно, мати звернулася до суду. В суді вже п'ятий рік (з вересня 2002р.)тягнеться суд про визначення місця проживання обох дітей. Батько маніпулює рішенням органу опіки щодо розділу дітей і чинить перешкоду у спілкуванні. Півтора року переховував сина від матері та доньок. Мати своїми силами шукала по всій країні сина. Знайшла в Гурзуфі в Криму через півтора року. Питання: Чи є легітимним рішення органу опіки щодо розділу рідних дітей, якщо питання про визначення місця проживання дітей оскаржується в судовому порядку? Чи припиняється дія рішення органу опіки у зв'язку з поданням до суду позову щодо визначення місця проживання дітей? Якщо так, то якими нормативними документами це питання регулюється? Якою інструкцією керуються органи опіки у свїй роботі? і чи зазначено це в інструкції (мається на увазі припинення рішення органу опіки, якщо позов про визначення місця проживання дітей розглядається у суді)? Дякую.

Дане питання регулюється різними нормами законодавства, проте основною є стаття 19 Сімейного кодексу України, в котрій зазначено:
„2. Рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання, якщо протягом десяти днів від часу його винесення заінтересована особа не звернулася за захистом своїх прав або інтересів до суду, крім випадку, передбаченого частиною другою статті 170 цього Кодексу.
3. Звернення за захистом до органу опіки та піклування не позбавляє особу права на звернення до суду.
У разі звернення з позовом до суду орган опіки та піклування припиняє розгляд поданої йому заяви.
У разі звернення з позовом до суду припиняється виконання рішення органу опіки та піклування."

Права та обов’язки органу опіки та піклування визначенні Сімейним кодексом, іншими законами та Правилами опіки та піклування, що затверджені спільним Наказом Міністерства Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року N 34/166/131/88.


13.11.2006   Наталія:
У моєї подруги колишній чоловік та його батько (свекр) вкрали сина і переховували його довгий час в Криму. Свекр з онуком жили у будинку, що орендували, протягом шести-семи місяців у період з жовтня (листопада) 2003 року до квітня 2004 року. Чи порушував власник будинку норми законів щодо реєстрації тимчасового місця перебування осіб, яким надав житло у користування за оплату? І які саме? Що він мав зробити? Та що мали зробити колишній чоловік та свекр моєї подруги?
Дякую та з повагою
Наталія

Швидше за все не було порушено законодавство щодо реєстрації.
Проте зазначимо, що відповідно до статті 162 Сімейного кодексу:
„1. Якщо один з батьків або інша особа самочинно, без згоди другого з батьків чи інших осіб, з якими на підставі закону або рішення суду проживала малолітня дитина, змінить її місце проживання, у тому числі способом її викрадення, суд за позовом заінтересованої особи має право негайно постановити рішення про відібрання дитини і повернення її тому, з ким вона проживала.
Дитина не може бути повернута лише тоді, коли залишення її за попереднім місцем проживання створюватиме реальну небезпеку для її життя та здоров'я.
2. Особа, яка самочинно змінила місце проживання малолітньої дитини, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому, з ким вона проживала.”
Отже, їм потрібно подати позов про відібрання дитини та повернення її до матері, а також вимагати відшкодування матеріальних та моральних збитків, спричинену діями батька.


08.11.2006   журналист:
Участнику войны, инвалиду II-й группы, пенсионеру 1931 г.р., получающему 1400 грн. пенсии, на протяжении 6 лет отказывают в приеме в гериатрический пансионат ссылаясь на то, что у него есть две дочери, которые должны обеспечить ему уход. (одна дочь проживает в г.Москва, вторая - в Украине, в том же городе, что и отец.Пенсионер 25 лет находится в разводе, с дочерью практически не общается. Проживает без регистрации у своей сестры). Законно ли решение начальника главного управления труда и соц.защиты населения по этому вопросу и чем можно помочь деду?

Відповідно до положеня про будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці, затвердженого Наказом Міністерства праці та соціальної політики № 549 від 29.11.2001 р.:
"3.1. До будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни та праці приймаються на державне утримання особи похилого віку, які досягли пенсійного віку, та інваліди першої і другої групи, старші за 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у
будинку-інтернаті та які не мають працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати за законом."
У цьому положенні також передбаченні певні виключення, яким вказана у зверненні особа може скористатися:
"3.4. Як виняток, до будинку-інтернату можуть прийматися особи похилого віку та інваліди, які мають працездатних дітей або родичів, зобов'язаних відповідно до чинного законодавства їх утримувати, якщо вони з об'єктивних причин не можуть цього робити.
У такому разі щодо кожного окремого випадку, на підставі підтверджувальних документів, приймається рішення колегії відповідно Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь праці та соціального захисту населення обласних держадміністрацій, Головного управління соціального захисту населення Київської міської держадміністрації, Управління праці та соціального захисту населення Севастопольської
міської держадміністрації."
Крім того, за наявності вільних місць до будинку-інтернату можуть прийматися особи, які мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов'язані їх утримувати, за умови стовідсоткового відшкодування будинку-інтернату витрат на їх утримання.


08.11.2006   Ihor:
Уже на протяжении 2,5 месяцев не могу восстановиться на работе по решению суда, не говоря уже о выплате заработной платы за время вынужденного прогула. На предприятие меня не пускают. Исполнительный лист передан в службу "примусового виконання", но государственный исполнитель только перезванивает директору предприятия при моем приходе в службу и никаких действий более не принимает. Трудовая книжка, вместе с заявлением об увольнении находится на предприятии более 2-х месяцев (отправлена по почте по указанию гос.исполнителя).Директор предприятия обещает "завтра" оформить все записи и выслать трудовую, но это завтра длится уже 2 месяца. По решению предыдущего суда моральный ущерб не взыскивается с предприятия уже 1,5 года (все тем же исполнителем). Создается впечатление, что исполнительная служба "работает" на директора предприятия. Какие есть способы влияния на государственного исполнителя и директора предприятия? Что делать в такой ситуации?

Рекомендуем подать жалобу на действия государственного сполнителя в Министерство юстиции - Директору Департамента государственной исполнительной службы. Его адресс находистся за этой ссылкой: http://www.minjust.gov.ua/0/6015/
Кроме этого, бездействие исполнителя можно обжаловать в административном суде, а после признания их незаконными подать иск об возмещении материального и морального вреда бездействием исполнителя.


07.11.2006   Vlad:
Если осужденный приговорен к ограничению свободы то идет ли срок как год за два? и с какого дня считается- с момента содержания под следствием или после суда? (Прошу ответить потому как мать двух несовершеннолетних детей находится в СИЗО) дело в стадии аппеляции)
Відповідно частини 3 статті 61 Кримінального кодексу України обмеження волі не застосовується до жінок, що мають дітей віком до чотирнадцяти років, тому даний вирок повинен бути змінений. Інші питання регулюються статтею 72 Кримінального кодексу України:
"1. При складанні покарань за сукупністю злочинів та сукупністю вироків менш суворий вид покарання переводиться в більш суворий вид виходячи з такого їх співвідношення:
1) одному дню позбавлення волі відповідають:
б) два дні обмеження волі;...
5. Попереднє ув'язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день або за правилами, передбаченими у частині першій цієї статті. При призначенні покарань, не зазначених в частині першій цієї статті, суд, враховуючи попереднє ув'язнення, може пом'якшити покарання або повністю звільнити засудженого від його відбування."


06.11.2006   _An Drew`:
Доброго дня.
Пів року тому я купив мобільний телефон. Мені дали гарантію на 1 рік. Через пів року він поламався, я заніс його в магазин разом з гарантійним талоном. Відправили вони його на ремонт в сервісну службу. Мені не дали на руки ніяких паперів на рахунок того, що я приніс телефон. Минуло вже 20 днів з моменту здачі телефону в ремонт. На час ремонту мені не дають нового (чи навіть старого) телефону на користування. Чи можу я подати позов на фірму-продавця і в чому саме висловити претензії.
Дякую дуже.

Права споживача визначені законом про захист прав споживачів. Відповідно до статті 8 цього закону:
"1. У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:
1) пропорційного зменшення ціни;
2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:
1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;
2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар."
Отже, можна зробити такі висновки:
- продавець не зобовязаний надавати вам інщий телефон на час ремонту;
- якщо термін ремонту не розумний, можна вимагати повернення коштів за товар.
При відмові у реалізації ваших прав рекомендуємо звернутися до місцевого товариства захисту прав споживачів зі скаргою на дії продавця.


05.11.2006   _An Drew`:
Доброго дня.
Ми з дружиною хочемо виїхати за кордон. Наприклад, до Америки. Напишіть, будь-ласка, які документи треба оформляти для цього, окрім закордонного паспорту. І на яку суму грошей (приблизно) нам розраховувати щоб все це оформити.
Будемо дуже вдячні.
Це повністю залежить від тієї країни, куди ви плануєте виїхати. Повний перелік документів значно відрізняється у різних країнах і про це найкраще зясувати в Посольстві відповідної країни в Києві.

03.11.2006   ольга:
Який порядок в'їзду в Україну громадянина Болгарії ?

Дивіться тут: http://www.mfa.gov.ua/mfa/ua/509.htm

02.11.2006   Андрій:
Рішенням суду мене розлучили із дружиною. В зв"язку із цим двоє дітей залишилось проживати із нею. Опікунська рада визначила два дні по 2 год. коли я можу зустрічатись із дітьми. Однак вже 1,5 року жінка всіма шляхами не дає бачитись із дітьми. Дітей настроює проти мене, діти не признають і тікають від мене. Чи можу я відсудити одного меньшого сина собі, щоб останній проживав разом зі мною? Які перспективи такого позову?
Мені ще відомо, що створена спілка чи громадська організація по захисту одиноких батьків. Як я можу ще до них звернутися і чим вони мені можуть допомогти?

Відповідно до частини другої статті 158 Сімейного кодексу України:
„2. Рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання. Особа, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.”
Тому ви можете звернутися з позовом до матері з вимогою відшкодувати завдані вам збитки.
Ви також можете звернутися до суду з вимогою про зміну місця проживання однієї дитини, проте суд буде виходити з інтересів дитини, а поведінка матері щодо батька навряд чи буде серйозним аргументом у такій справі.
На жаль, ми не маємо контактів згаданої вами організації.


29.10.2006   Ольга:
Батько трьох неповнолітніх дітей, мати яких померла (він був з нею розлучений), залишив їх на свою сестру, не з’являється 9 місяців, про дітей не піклується, аліментів не сплачує. При розгляді позову про стягнення аліментів трохи виплатив, поскаржився на скрутне матеріальне становище, та знову продовжує не платити. Оскільки формально батько існує, діти не отримують соціальних виплат. Які перспективи позову, поданого прокуратурою на клопотання дідуся дітей про позбавлення батька батьківства і оформлення опіки над дітьми на їх дідуся та тітку? (Батько найняв адвоката та заперечує проти позову.)
Заздалегідь дякую.
Такий позов має перспективу, проте багато залежить від дій Прокуратури. У даній справі, підставою позбавлення батьківських прав є ухилення від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини. Отже, у суді необхідно максимально більшою кількістю доказів довести ці обставини. При цьому важко надати більш точні рекомендації, оскільки для цього необхідно знати детально всі обставини справи.

26.10.2006   Микола:
Добрий день.В мене до вас таке питанн,скльки потрібно мати років щоб отримати закордонний паспорт і чи можу я виїжати закордон маючи тльки неповну середню освіту.Дякую

Із заявою про оформлення паспорта можуть звертатися громадяни України, які досягли 18-річного віку, а у разі постійного проживання за кордоном - 16-річного віку. У разі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини - громадянина України, а також в інших випадках за наявності вимог з боку держави, до якої здійснюється виїзд, чи вимог міжнародної організації, для участі в заходах якої здійснюється виїзд, паспорт може бути оформлено до досягнення громадянином 18-річного віку.


26.10.2006   Вікуся:
добрий день. Я хочу звернутися до кадрового агентства. Як перевірити, що воно не "шарашкина контора" ? які бувають випадки шахрайства кадровиків? І які я маю права щодо таких агентств? Щиро дякую!

Перевірити не можливо з правової точки зору. Це завжди певний ризик. Права ви маєте загальні, як споживач послуг, - права споживача: право на якісну та вчасно надану послугу. Уважно придивіться до Угоди з агентством, якщо вам пропонують таку підписати. Завжди підозріло виглядають вимоги щодо попредньої оплати послуг, надання платних списків вакансій. Най вигіднішою схемою роботи агенств є, коли підприємство, що звертається до агенства саме сплачує за послуги агенства.

24.10.2006   таня:
у якій формі повинен бути позов до суду про встановлення місця проживання дитини разом з батьком після розлучення батьків

Форма заяви не відрізняється від інших. Відповідно до статті 161 Сімейного кодексу:
"При вирішенні спору щодо місця проживання дитини суд бере до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення. Суд не може передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, може своєю аморальною поведінкою зашкодити розвиткові дитини."
Отже, у заяві необхідно звернути увагу на всі ці обставини.


24.10.2006   таня:
чи є поширеним порушення прав споживачів в Україні, і чому громадяни не звертаються до відповідних структур при порушенні даних прав

На жаль, УГСПЛ не володіє такою інформацією, оскільки не займається захистом прав споживачів.

19.10.2006   Юля:
Як правильно скласти скаргу до Європейського суду із захисту прав людини?В якому порядку та що має бути в ній зазначено?

Дивіться цю інформацію на нашому сайті: http://helsinki.org.ua/index.php?r=8&t=3

18.10.2006   Тетяна:
Доброго дня. Я отримую аліменти на сина в розмірі 157грн. На момент призначення суми аліментів мій бувший чоловік був безробітним. Тепер він виїхав до Німеччини на постійне місце проживання, одружився і працює там. Чи можливо подати позов про перегляд суми аліментів в зв"язку з тим, що його доходи збільшились?

Алименты на ребенка присуждаются по решению суда со дня предъявления иска. Но суд может присудить выплатить алименты и за прошедшее время, если вы предоставите суду доказательства того, что вы пытались получить алименты от вашего бывшего мужа, но не могли их получить, потому что тот уклонялся от их уплаты. В этом случае суд может присудить отцу ребенка выплатить алименты за прошедшее время, но не более чем за три года. Размер алиментов суд может определить или как процент от заработка или в твердой суме. Минимальный размер алиментов на одного ребенка не может быть меньшим чем 30% от прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста. Но в случае, когда алименты определяется как твердая сума, которая может быть меньше вышесказанной, то государство в соответствии с законом назначает государственную помощь в размере разницы между твердой сумой и 30% от прожиточного минимума.
Если с государством где проживает иностранец Украина имеет договор о правовой помощи то удержавние алиментов осуществляєтся на его основании. Если нет то нужно руководствоваться Постановлением Кабинетом
министров Украины которым утвержден порядок удержания алиментов в случае выезда одного из родителей на постоянное место жительство в иностранное государство(Постановление от 19.08.2002 № 1203).


17.10.2006   Римма:
Каким бразом можно ознакомиться с материалами уголовного дела, представителю в итересах осужденого,после вступления приговора ВСУ в силу.Спасибо.

З відповідним документом, що підтверджує ваші права представника, слід звернутися до районного суду, котрий виніс перше рішення по вашій справі, оскільки після розгляду справи Верховним судом України усі матеріали справи повертаються до архіву районного суду. Для отримання доступу до матеріалів справи слід написати в довільній формі заяву до відповідного районого суду.

16.10.2006   катерина-студентка:
чи можна вважати порушенням прав людини стоячі місця в громадському транспорті? чи повинні працівники автоствнції регулювати посадочні квитки в маршрутних автобусах? чи можна "змусити" автобусні станції збільшувати кількість маршрутів в залежності від кількості пасажирів? (особливо гостра проблема на селі) в нас такі маршрути називають "братськими могилами".дякую

Це загрожує вашій особистій безпеці. У законодавстві існують достатньо жорсткі вимоги щодо забезпечення вашої безпеки на транспорті, а перелічені вами випадки є порушенням таких правил, зокрема, щодо максимальної кількості осіб, що можуть перевозитися транспортним засобом. Радимо звернутися з письмовою скаргою до адміністрації підприємства, що здійснює перевезення, або, в разі не реагування керівника підприємства, до місцевого управління захисту прав споживачів.

13.10.2006   Валік:
Яке передбачається покарання за невиконання рішення суду? Дякую

Стаття 382 Кримінального кодексу України. Невиконання судового рішення
1. Умисне невиконання службовою особою вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню -
карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
2. Ті самі дії, вчинені службовою особою, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам і свободам громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб, -
караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
3. Умисне невиконання службовою особою рішення Європейського суду з прав людини -
карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Також у певних випадках, залежно від справи, можуть застосовуватися інші норми Кримінального кодексу або Кодексу про адміністративні правопорушення. Проте в Україні фактично не має відповідальності фізичних осіб, що не є посадовими чи службовими особами, за невиконання судових рішень. Крім того, недоліком існуючої відповідальності є вимога про наявність умислу при невиконанні рішення суду, що часто важко довести.


12.10.2006   Олег:
Здраствуйте!
Я с марта 2001г. был учредителем ООО, обладал 34% уставного фонда предприятия. Учредителей было 3 человека, два других - по 33%. В конце 2001г. одного учредителя условно осудили, он передал свои 33% другому учредителю, который стал владеть 66%.
2002г. для меня были созданы ужасные условия с целью, чтобы я переписал свои 34% на постороннего для организации человека. Собрания уредителей ООО о вопросе передачи мной 34% мистеру Х - не было ( так требует Устав ООО). При обстоятельствах на тот период, я был вынужден написать такое заявление. Но изменений в Устав ни кто не внес и я остался учредителем, принимал участие в собраниях учредителей в 2004 году ( есть протоколы собраний). Но в октября 2006 ,я случайно узнаю ,что 22.09.2006г. меня вывели из учредителей по моему заявлению 4-х летней давности, хотя в Уставе говорится о проведении собраний учредителей уведомляються учредители за 30 дней письмено. Мне удалось увидеть протокол собрания от 22.09.2006г., где был избран председателем собрания учредитель с 66%, а секретарем - мистер Х. Они проголосовали о моем исключении из учредителей согласно моего заявления 2002 года .
Вопрос: 1. Какой срок давности заявления , если оно оформлено натариально?
2. Что совершено в этом случае незаконно и как это исправить?
С уважением, Олег.
1. Потрібно зазначити, що строк позовної давності – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. А відповідно немає такого поняття як строк давності заяви про вихід з ТОВ, а є строк на протязі якого можна захистити своє право.
2. Відповідно до ст. 145 Цивільного кодексу України черговість та порядок скликання загальних зборів встановлюються статутом товариства і законом. І оскільки, процедура скликання загальних зборів визначена у статуті і у ній зазначено, що учасники письмово повідомляються за 30 днів до проведення зборів. То відповідно, зазначене Вами, є порушення процедури щодо повідомлення учасників товариства про проведення загальних зборів, що веде до незаконності прийнятих на цих зборах рішень. І як результат це дає можливість оскарження державної реєстрації змін, зумовлених цим рішенням, якщо така реєстрація відбулася. А отже, Ви маєте право оскаржувати в суді прийняте рішення про Ваш вихід у зв’язку з порушенням процедури.


11.10.2006   Вчитель:
Доброго дня. Я працюю в сільській школі вчителем, але не маю повну ставку, так як її не можна взяти внаслідок малої кількості учнів, а тобто й класів. Прийшовши в "військомат" мені сказали, що для відстрочки я маю працювати на повному навантаженні. В школі ж мені сказали що є поправка в законі, яка вказує на те, що сільські вчителі мають право на відстрочку при довільній кількості годин навантаження. Кому вірити? Чи дійсно є відстрочка вчителям, що працюють в селі при довільному навантаженні? Якщо ж є такий закон, будьте ласкаві вкажіть його, щоб було на що зсилатися. Дякую.

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" 4 квітня 2006 року був прийнятий у новій редакції. Відповідно до пункту 1 частини 13 статті 17 нової редакції закону "Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку: педагогічним працівникам з повною вищою освітою, основним місцем роботи яких є загальноосвітні навчальні заклади, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю..."
Отже, відповідно до цього закону ви не маєте право на відстрочку, котру мали до його прийняття.




10.10.2006   Максим:
Доброго дня!
Мої дід та бабуся є так званими "холмщаками", тобто впродовж значної частини свого життя проживали на території польщі, звідки в силу вже відомих історичних подій були департовані. чи можу я тепер отримати польське громадянство або розраховувати на повернення цієї землі, де проживали мої дідусь та бабуся. Яким чином це зробити й до кого звернутися. необхідні документи (документи на землю)в мене є. Дякую наперед.
Максим, Рівне

УГСПЛ вже зверталися до правозахисних організацій Польщі з проханням допомогти по аналогічній справі й отримала відповідь, що такі компенсації Польським законодавством не передбачені. Також, не можливо повернути вилучене під час тих подій майно.

05.10.2006   Люда:
Добрый день. Мы с мужем имеем троих детей возрастом: 14, 12 и 5 лет. Проживаем в Киеве,но не прописаны. Все дети имеют удостверения категории Д, как пострадавшие в следствии аварии на чернобыльской АЭС. Моя зарплата до 1500 грн., а мужа около 800 (но не официально). У меня вопрос: какие льготы могут иметь мои дети в школе и детском саду? Чтобы получить курортные путёвки у нас требуют прописку. А мы в Киеве просто выживаем, так как там, где мы прописаны мы не можем найти работу (имеем оба высшее образование).
Благодарна вам за ваш труд

Відповідно до ЗУ "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28.02.1991р.,(http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=796%2D12&p=1161077432518295 ), для дітей, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи застосовуються пільги, передбачені ст. 30 Закону, а зокрема:
- повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старше 8 років) шляхом безплатного виховання (утримання) їх у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги, розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України (п.1. ст. 30);
- виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років - у розмірі 100 процентів середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу за весь період хвороби, включаючи санаторно-курортне лікування, одному з батьків або особі, яка їх замінює, якщо дитина потребує догляду батьків згідно з медичним висновком закладу охорони здоров'я, в якому дитина лікується чи перебуває на диспансерному обліку (п.2. ст. 30);
- безплатний проїзд у межах України на всіх видах транспорту (крім таксі) дитині та особі, яка супроводжує хвору дитину до місця лікування (реабілітації), оздоровлення та назад (за направленням медичних закладів), з правом позачергового придбання квитків п.3. ст. 30);
- безплатне придбання ліків за рецептами лікарів, а також безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів та металів, прирівняних до них за вартістю, що визначається Міністерством охорони здоров'я України) (п.4. ст. 30);
- щорічне безплатне забезпечення потерпілих дітей за місцем роботи одного з батьків путівками на оздоровлення строком до двох місяців. (п.5. ст. 30);
- а також інші встановленні у статті 30 Закону.
Порядок надавання більшості пільг і компенсацій зазначених у статті 30, визначається Кабінетом Міністрів України.


30.09.2006   Микола:
Дякую за швидку відповідь на питання щодо незаконного засекречування документів. Але про згадану кампанію я знаю і, навіть лишав свій підпис під петицією до Ющенка (http://www2.maidan.org.ua/news/index.php3?bn=maidan_petit&key=1107202424&action=view). Мені здається, що прогресу немає. Чому нема судів, якщо ми отримуємо відписки? Чому не притягнуть до відповідальності "експертів", які засектретили інформацію, яка повинна бути відкритою? Ви кваліфіковані юристи, а я на цьому не розімуюсь. Яка ж Вам потрібна допомога? Якими ресурсами з Вами поділитись?

Насправді зараз тривають одразу декілька судових процесів. УГСПЛ та Альянс "Майдан" одразу повідомлять, коли дані судові процеси закінчаться. При цьому, ми поширювали раніше інформацію про ці процеси, проте не всю, оскільки не маємо наміру таким чином вплинути на рішення суду.Дякуємо за підтримку.

29.09.2006   Микола:
Доброго дня! Чи законно те, що "Положення про порядок надання, переоформлення та скасування громадянам допуску до державної таємниці", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2001 року N1601, та пов'язані постанови мають грифи "ДСК" та "Не для друку". Чому я громадянин України не можу знати як вирішуються питання надання допуску?
Питання того ж змісту щодо документу "Тимчасова Інструкція про порядок придбання, зберігання, обліку, використання та застосування пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів працівниками суду, правоохоронних органів та їх близькими родичами, а також особами, які беруть участь у кримінальному судочинстві та журналістами", затверджена наказом МВС України від 13.06.2000 №379, із змінами та доповненнями внесеними наказом МВС України від 09.11.2001 №995дск.
Якщо такий стан речей не є законним, то чи не може УГСПЛ звернутись до суду за скасуванням дани грифів?

УГСПЛ почала таку кампанію декілька років назад. Ви можете прочитати про неї в розділі про доступ до інформації. Також УГСПЛ є однією з організаторів громадської кампанії, про яку можна прочитати тут: http://maidanua.org/static/mai/1109066275.html. Аналітичні матеріали щодо цього питання ви можете прочитати тут: http://www.khpg.org/index.php?r=a1b6c6d5

27.09.2006   ююю:
чи повинен хтось примушувати мене брати участь у мітингу?
Примушування в участі у мирному зібранні є грубим порушенням вашої свободи мирних зібрань. Форма примусу не має значення. Дані дії підпадають під правопорушення, передбачене Кодексом про адміністративні правопорушення щодо порушення організаторами порядку проведення мирних зібрань. УГСПЛ готує освітні матеріали для громадян з цього приводу, що вийдуть незабаром.

27.09.2006   Tanya:
Подскажите, пожалуйста, куда можно обратиться по вопросу ставок на полипографическом предприятии. Я работаю в типографии на подборке газет. Наша типография увеличила свой оборот, время и объем нашей работы увеличились, а расценки на нашу работу остались прежними. На требование повысить нам расценки, начальство требует обосновать наши требования. Подскажите, пожалуйста, как узнать о нормах времени и оплаты ручного труда на полиграфическом предприятии, а именно на подборке газет и теткадей книг.
Договірне регулювання оплати праці працівників підприємств здійснюється на основі системи угод, що укладаються на державному (генеральна угода), галузевому (галузева угода), регіональному (регіональна угода) та виробничому (колективний договір) рівнях відповідно до Закону України "Про колективні договори і угоди".
Відповідно до ЗУ „Про оплату праці” (ст. 15) форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами. А отже, Вам необхідно поцікавитись існуванням колективного договору на Вашому підприємстві, і якщо такий є ознайомитись з його положеннями.
У разі, коли колективний договір на підприємстві не укладено, Закон України „Про оплату праці” визначає, що власник або уповноважений ним орган зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності - з іншим уповноваженим на представництво органом. У такому разі Вам необхідно взнати чи питання щодо норм праці погоджувались на Вашому підприємстві і якщо ні підняти питання щодо такого узгодження або внести питання щодо укладення колективного договору на підприємстві.


18.09.2006   Макс:
Доброго дня.
Як можна звернутися в Європейський суд з прав людини?Що для цього потрібно? Який кінцевий термін подання звернення після винесення рішення(ухвали) Верховним судом України?Дякую
Для звернення до Європейського суду необхідно подати заяву встановленого зразка. Таку заяву та пояснення щодо її заповнення можна знайти на нашому сайті за цією адресою: http://www.helsinki.org.ua/index.php?r=8&t=3. За загльним правилом, з якого є винятки, заяву слід подавати протягом 6 місяців з моменту винесення останнього судового рішення по вашій справі. Для підготовки заяви необхідно обовязково проконсультуватися з юристом, що вже готував такі заяви, оскільки її зміст суттєво відрізняється від звичних позовних заяв до українських судів.

14.09.2006   Tanya:
Моя дочь учится в 4-м классе. Вчера всех родителей в приказном порядке обязали сдать 14 грн. на поездку учеников всей нашей паралели в театр юного зрителя вместо уроков. Отказы не принимались. Сказали что это распоряжение РОЙОНО. Меня возмущает приказной тон этой затеи, ведь не все люди могут отдать 14 грн. Если бы это мероприятие было предложено на добровольной основе, было бы не так обидно. Скажите как можно защитить себя и соих детей в таком случае. Я расцениваю этот поступок школьной районной администрации как вымогательство.

Ви правильно обурюєтесь, оскільки не зобовязані купувати ці квитки. Такі походи є виключно добровільною справою і ніхто не може до них примушувати. Ви можете підняти це питання на батьківських зборах і звернутися обласне управління освіти зі скаргою від батьківського комітету на такі дії. Ви можете подати скаргу і особисто, проте ефект від колективних звернень більший.Також, на нашу думку, конфлікт батьків з адміінстрацією школи часто відбивається на дітях. З огляду на це рекомендуємо досягти свого результату шляхом переговорів з адміністрацією школи чи районного управління освіти.

12.09.2006   Klim:
Харківський студентський гуртожиток №1 НТУ "ХПІ" в центрі міста, - будівля 1932 року, жодного разу не ремонтувався. В ній мешкає близько 500 студентів. Доведений до стану, коли в ньому падають стіни, балкони, провалюється підлога, вивалюються рами з вікнами, через антисанітарію взагалі підлягає закриттю. Перший поверх будівлі, - це суцільні кафе з гучною музикою, спиртними напоями та навіть шашличним димом від їх приготування.
Деякі секції вже зайняті приватними медичними закладами, кабінетами стоматологів, косметологів і таке інше.
Зі 120 гривень на місяць собівартості одного місця в гуртожитку 16,79грн (100600 грн на рік) згідно кошторису мали б спрямовуватися на поточний ремон, але ремону на таку суму ще ніколи не було. Яка передбачена відповідальність за таку недбалість, хто її має понести, та куди слід звернутися по справедливість. (До керівництва навчального закладу вже звернулися та отримали деякі обіцянки)

У першу чергу, як це вже було зроблено, потрібно звернутися до керівництва навчального закладу, якщо це не принесе результатів необхідно звернутись до міського управління освіти, доводячи до відома факт нецільового витрачання державних коштів адміністрацією. Винна особа надалі може бути притягнута до дисциплінарної, адміністративної, цивільної або кримінальної відповідальності.


12.09.2006   Анна:
Добрый день,

Вчера, возвращаясь с работы поздно вечером, я была задержена милицейским патрулем. Двое парней подошли ко мне, предьявили удостоверения работников милиции и попросили пройти с ними в машину. Причина была в том что им не понравилось мое пенсионное удостоверение которое я предьявила в троллейбусе. При этом у меня был при себе поспорт, который удостоверял мою личность и который был предьявлен. Они доставили меня в отделение милиции, где переписав номер моего пенсионного удостоверения меня отпустили
Хотелось бы знать - превомерным ли был мой арест - если нет, что делать в таких случаях? Почему эти работники милиции не подошли ко мне в тролейбусе? Почему догнали на улице?
Відповідно до закону про міліцію, працівники міліції мають право затримувати особу при наявності обгрунтованої підозри у вчиненні правопорушення. З вашої розповіді зрозуміло, що така підозра могла у них бути. Тим більше, що вас одразу відпустили, коли зясували всю необхідну для них інформацію. Тому ми не вважаємо, що у даному випадку були порушені ваші права. Видається, що іноді варто розуміти, що міліція має дуже складне завдання по боротьбі з злочинністю. Іноді можуть ставатися й подібні непорозуміння.


08.09.2006   Игорь:
Доброго дня.
Хотілось би отримати відповідь на питання:
Я працював у нчному клубі в березні і в квітні 2006 року але мені не дали заробітної плати,потім клуб був тимчасово зачинений,зараз він відчинений,чи можу я отримати свою зарплату зараз якщо в мене не було договіру.Але в мене залишилась магнітна картка по якій вибивалися квитанції,також зі мною працював мій одногрупник,йому також не видали зарплати.Куди можна звернутися,або що можна зробити?

Ви можете звернутися до Прокуратури району, де знаходиться ваш клуб, а якщо отримаєте відмову, тоді до суду. Відповідно до частини 4 статті 24 Кодексу законів про працю необовязково трудовий договір укладати в письмовій формі: "Трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ чи розпорядження не були видані, але працівника фактично було допущено до роботи." Тобто, у вашому випадку слід за допомогою свідків та інших доказів довести, що ви працювали і вимагати, відповідно, заробітну платню.

07.09.2006   Dreamer:
Доброго дня.
Хотілось би отримати роз'язненння наступному питанню:
Чи є свобода вибору людини основою Конституції України?
Що саме визначаєтся у пункті Конституції України про те, що людина має обов'язки перед суспільством? І чи справедливе те, що коли суспільство (держава) позбавляє людину власного вибору, на прикладі Закону України "Про вiйськовий обов'язок i вiйськову службу"?
В тому ж Законі йдется мова про те, що якщо військовослужбовець загинув, то його сім'ї виплачуєтся допомога в становленому кратному розмірі. Чи життя варте якоїсь вартості, і чи варто позбавлятись його без власного вибору?

Загалом Конституція України не містить такого поняття, як свобода вибору, окрім подібної категорії в виборчому процесі. Більше того, категорія свободи взагалі не відображена тією цінністю, якою вона визначена в країнах західної демократії. З іншої сторони, будь-яке право чи свобода мають межі, що зумовлені суспільними інтересами. Баланс між цими індивідуальними та суспільними інтересами визначається у різних країнах по-різному. У радянські часи суспільний інтерес повністю домінував над інтересом особи. Зараз триває поступове вирівнювання, проте суспільний інтерес ще домінує. Військовий обов’язок можна розглядати прикладом такого суспільного інтересу. Іншим класичним прикладом є обов’язок сплачувати податки.

Проте ситуація покращується і в цій сфері. По-перше, йде процес щодо утворення професійної армії і скорочення призову. Не так давно був скорочений термін військової служби. А під тиском Ради Європи та правозахисників розроблений законопроект, яким дозволяється проходити альтернативну службу не тільки з релігійних, але й з інших переконань.

Щодо відшкодувань, то слід зазначити, що це обов’язковий розмір відшкодування. Це не позбавляє рідних загиблого військовослужбовця подавати позов про сплату компенсації за нанесену моральну шкоду, що може значно перевищувати суми, вказані в законі. У даному випадку слід керуватися загальним цивільним законодавством.


07.09.2006   TPRMP:
Добрый день! Подскажите, пожалуйста, как решить такую проблему:
Я, Величко Михаил Иванович- инвалид ВВВ 1-ой групи(парализован), кандидат наук. Проживаю в приватизированной квартире, где проживает еще 3 семьи. Мне и моей супруге принадлежит 13,8 кв.м. Супруга перенесла инсульт и операцию щитовидной железы. По ЗУ " Про научную и научно-техническую деятельность" от 20.11.2003г. №1316-|V имею право на дополнительную жилую площадь в виде отдельной комнаты. До ликвидации Октябырськой Райгосадминистрации я стоял на квартучете с 29.06.1964г. На даний момент очередь восстановлена при квартирном отделе Соломенской РГА, но дата зачета на квартучет почему-то 17.06.2005г. На мои многочисленные обращения к депутатам, к Мэру города, во все государственные службы получаю лишь отписки « …. Ждите своей очереди…». Но ведь согласно ЗУ от 29.06.2004г. №1925-|| я как инвалид ВВВ 1 групиимею право на получение жилья вне очереди. Подскажите, посоветуйте, пожалуйста, КаК ПОСТУПИТЬ, КУДА ОБРАТИТЬСЯ? Спасибо!

Вам необхідно звернутися до райдержадміністрації з вимогою усунення помилок у взятті на облік на житлове забезпечення, якщо ваша вимога не буде виконана потрібно звернутися з позовом до суду оскаржуючи відмову райдержадміністрації. Потрібно зазначити, що відповідно до статті 189 Житлового кодексу особи винні у порушенні порядку взяття на облік громадян, потребуючих поліпшення житлових умов, зняття з обліку і надання громадянам жилих приміщень несуть кримінальну, адміністративну або іншу відповідальність згідно з законодавством.


06.09.2006   Стяс:
Яке передбачається зараз покарання за невиконання рішення суду. Людина не віддає борг, хоча суд виніс відповідне рішення. Судовий виконавець не може зтягнути з неї гроші оскількі офіційно їй нічого не належить.
Законодавство України не передбачає відповідальності для фізичних осіб, що не є посадовими особами. Відподальність передбачена тільки за навмисне невиконання судових рішень посадовими особами.


06.09.2006   Анатолий:
Подскажите пожалуста как поступить в такой ситуации. Наши дети проучившись в первом классе учебный год на следующий учебный год были поставлены перед фактом о расформировании с целью уменьшения учащихся в классах (стало 22 учащихся)и повышения уровня знаний. В нынешнем учебном году нас ставят перед тем же фактом о расформировании нашего класса и формировании новых классов где количество учащихся будет 32 человека. Правомерны ли действия администрации школы и есть ли нормы количества учащихся в одном классе?

Відповідно до статті 14 Закону України "Про загальну середню освіту" "наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів не повинна перевищувати 30 учнів". Відповідно до стандартів Міносвіти в 1-3 класах наповнюваність не може перевищувати 25 учнів. Отже, збільшення учнів до 32 чоловік є неправомірним і суперечить закону. Ви можете оскаржити такі дії до обласного управління освіти чи до суду. Напонюваність класів залежить від багатьох чинників, у тому числі демографічної ситуації, наявності фінансування оплати вчителів тощо. Для повного зясування ситуації ви можете від імені батьківського комітету класу або від себе особисто дізнатися деталі таких дій в місцевому управлінні освіти вашого органу місцевого самоврядування (міській чи районній раді). Попередньо рекомендуємо ознайомитися зі Статутом вашого навчального закладу та Робочим навчальним планом цього закладу.


23.08.2006   Леонид:
Уважаемые господа!

Только что нащёл ваш сайт ихочу искренне похвалить вас за ваши тяжёлые усилия по защите прав граждан. Очень интересные вопросы на сайте и квалифицированные ответы. Пожелаю вам успехов в таком благородном и неблагодарном деле!
Хочу задать и свой вопрос или, точнее, вопросы.
Моя супруга не является гражданкой Украины, постоянно проживает на её территории с 1986 года и имеет бессрочный украинский вид на жительство. Мы начали приватизацию квартиры, но ей было отказано на том основании, что она не имеет украинского гражданства. Также ей отказано в праве быть опекуном нашего сына - инвалида с детства 1-й группы. Правомочны ли такие отказы?
Также просим помочь советом относительно следующей ситуации. Консульство страна, гражданкой которой является моя супруга, требует непомерной для нас оплаты за процедуру выхода из гражданства, при этом оговаривая, что таковой выход не будет гарантирован даже при таком условии. Украина же в таком случае не допускает двойного гражданства. Подскажите, пожалуйста, какие возможности для получения гражданства у нас имеются, какие шаги нам необходимо предпринять?
Заранее благодарны за любой совет и ответ.

Закон України "Про приватизацію державного житлового фонду" надає право приватизовувати державний житловий фонд виключно громадянам України, тому відмова у приватизації є законною.
Питання про опікунство не містить всієї необхідної інформації для повної відповіді. Хоча, відповідно до законодавства України, іноземцям не заборонено бути опікунами.
Щодо громадянства: відповідь залежить від того, громадянкою якої країни є ваша дружина. Громадянство - є правом громадянина і жодна держава не може насильно утримувати у своєму громадянстві. З упевністю можна сказати, що при подачі документів на отримання громадянства, необхідно подати письмову заяву про зобовязання припинити іноземне громадянство протягом двох років. Дана заява не потрібна, коли законодавство іншої країни передбачає автоматичну втрату громадянства. У такому випадку вам видадуть тимчасове посвідчення громадянина України строком на два роки. У разі, коли ви не можете вийти з іноземного громадянства з незалежних від вас причин протягом двох років, тоді ви подаєте Декларацію про відмову від іноземного громадянства. Таким чином, наявність іншого громадянства не є перешкодою для отримання громадянства України.


15.08.2006   Юлия:
Скажите, пожалуйста, занимались ли юристы Украинской Хельсинской Группы подготовкой дела в ЕСПЧ и если да, какие проблемы у них возникали? А также приняты ли были эти дела?

Юлагодарю за ответ
УГСПЛ постійно готує заяви до Європейського суду з прав людини та консультує з цього питання адвокатів й громадян по всі Україні. По одній справі було винесено рішення, котре на сьогодні вже є остаточним. Суттєвих проблем у цьому не виникає. Проте рух кожної такої справи прямо залежить від обставин справи. Основною проблемою є те, що громадяни звертаються до нас вже на стадії подачі заяви до суду, при цьому матеріали справи не містять необхідних аргументів для оформлення більш переконливих заяв.

15.08.2006   Железнодорожники:
На Одесской железной дороге нарушаются права человека, происходит дискриминация, унижение человеческого достоинства людей пожилого возраста !
Начальник дороги Рогов Н.В. начал террор против пенсионеров !
Пенсионеров заставляют писать заявления об увольнении, пенсионерам угрожают сокращением их должностей, угрожают, ЧТО ОНИ НЕ ПРОЙДУТ АТТЕСТАЦИЮ, МЕДИЦИНСКУЮ КОМИССИЮ.
Председатель Дорпрофсожа Прокопенко А.Г. зная об этом, молчит, как всегда !
Остановите этот беспредел !
Остановите на Одесской железной дороге нарушение законов Украины, нарушение Конвенции Международной Организации Труда при ООН “О дискриминации в области труда”.
Мы не подписываемся, т.к. боимся расправы, мести, преследования руководства Одесской железной дороги.
Пожалуйста, помогите !!!

УГСПЛ не розуміє, як можна допомгти анонімній людині. Подібні ситуації є достатньо поширеними в Україні і не стосуються виключно вашого підприємства. У вашій справі рекомендуємо слідкувати, щоби всі дії керівництва відповідали Кодексу законів про працю. Зокрема, статті 40 Кодексу, у котрій чітко визначено підстави можливого звільнення. Слід знати, що звільнення з вказаних мотивів (невідповідності посаді чи не проходження медичного огляду, відбувається лише, коли особу не можна перевести на іншу посаду.Зрозуміло, що ви не повинні писати заяви на звільнення за власним бажанням у разі його відсутності. Більше того, у разі звільнення без вашої вини та не за вашою ініціативою ви маєте отримати вихідну та інші види допомог. Будь-яке рішення власника щодо прав і обовязків працівника може бути оскаржене до місцевого суду.
Крім того, у даному випадку УГСПЛ не вбачає дискримінації. Принаймні з наданих тут фактів.


29.07.2006   Ольга:
Добрий день.
Скажіть, будь ласка,як можна отримати дозвіл батька на виїзд за кордон неповнолітньої дитини на відпочинок, якщо батько знаходиться за кордоном?

Відповідно до абзаців першого та другого частини другої статті 4 Закону України „Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України”:
„2. Оформлення проїзного документа дитини провадиться на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або законних представників батьків чи дітей у разі потреби самостійного виїзду неповнолітнього за кордон. У клопотанні зазначаються відомості про дитину, а також про відсутність обставин, що обмежують відповідно до цього Закону право на виїзд за кордон (лише для дітей віком від 14 до 18 років).
За відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.”
Отже, за відсутності згоди одного з батьків слід звернутися до місцевого суду для отримання відповідного рішення суду за місцем проживання дитини. При цьому слід докладно вказати обставини, що перешкоджають отриманню такого дозволу.



25.07.2006   Олег:
Добрий день.
Скажіть,будь ласка ,який є порядок оформлення виїзду громадян України на постійне проживання за кордон,згідно із законодавствам України?
Мені виповнилося 18 років я проживаю за кордоном разом із батьками чотири роки,маю карту тимчасового проживання.Закінчив за кордоном середню школу зараз поступаю у ВУЗ.Але не маю закордонного паспорта.І не можу його виробити ,бо не стою на військовому обліку,тому що з України виїхав,будучи,підлітком.Як можна оформити мені виїзд за кордон на постійне проживання?Які для цьго потрібні документи і в яких установах –це залагоджується ?І чи батьки по дорученню можуть –це залагодити ?
Щиро дякую .З повагою Олег.

Якщо Ваші батьки офіційно проживають за кордоном, то вам потрібно звернутися до Посольства або Консульства України в цій країні. При цьому слід врахувати, що для видачі вам паспорту необхідно мати законні підстави для звільнення від військового обовязку: це засвідчується довідкою військового комісаріату. Для цього вам особисто або за допомогою консульства необхідно звернутися в комісаріат за місцем реєстрації ваших батьків. Цю проблему можна оминути тільки, коли батьки мають постійне місце проживання в даній країні. При тимчасовому перебуванні в країні, навіть протягом декількох років, вам не надається відстрочка від призову до Збройних сил України. Дане питання регулюється Постановою Кабінету Міністрів України №380 від 24 березня 2004 року.


19.07.2006   Леся.:
Добрий день.
Від серпня 2002 року я із сім’єю легально проживаю в Польщі. Всі ми маємо карти тимчасового проживання.Синові виповнилося 18 років він тут 4 роки навчався в школі.Цього року він закінчив середню школу і поступає в університет в Польщі.До цього часу син мав проїзний документ дитини,але після виповнення 18 років йому потрібний заграничний паспорт.Щоб його виробити ми звернулися в Генеральне консульство України в Польщі .бо виїхати на Україну син не міг.тому що здавав випускні екзамени.В консульстві ми дізналися .що вимагається довідка з військового комісаріату .щодо можливості виїзду з України.Після цього син написав довіренність на батька .щоб батько міг взяти таку довідку у військоматі. У військоматі виявилося що сільська Рада де син був прописаний не поставила його на облік і він ніде не стоїть на військовому обліці.бо коли син виїхав з України мав 14 років і на військоматі не реєструвався. Ми не можемо дістати таку довідку. a син не може виїхати на Україну .щоб стати на облік .бо не має заграничного паспорта .а якщо виїде по Свідоцтву на повернення в Україну не зможе повернутися в Польщу і може не дістати таку довідку про можливість виїзду з України.А в Польщі він поступає в університет і в Польщі проживаємо ми-його батьки.Ми думали. що Консульство його поставить на консульський облік і він зможе дістати паспорт в Консульстві.Порадьте будь ласка як вийти з цієї важкої ситуації.щоб син міг отримати заграничний паспорт .Щиро дякую .
З повагою Леся.
Оформлення паспорта для виїзду за кордон регулюється „Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення” затвердженого Постановою Кабміну № 231 від 31 березня 1995 р.

У відповідності до п.13 цих Правил розроблено і затверджено Міністерством закордонних справ „Порядок оформлення і видачі дипломатичними представництвами та консульськими установами України паспорта громадянина України для виїзду за кордон”, який безпосередньо визначає, що клопотання щодо оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон подається згідно з розподілом консульських округів до відповідної консульської установи України за місцем постійного проживання чи довготермінового перебування (довгострокове відрядження, навчання, стажування, робота за контрактом, лікування) громадянина України за кордоном. П.2.7. цього Порядку зазначає, які документи необхідно подати для оформлення паспорту для виїзду за кордон, а п.2.9. визначає, що особи віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу та не оформили постійного проживання за кордоном згідно з чинним законодавством України, разом із заявою про оформлення паспорта подають довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України. Але у разі неможливості надання згаданої довідки консульська посадова особа звертається до відповідного військового комісаріату за місцем проживання заявника для перевірки інформації щодо наявності чи відсутності заперечень у комісаріату стосовно виїзду такої особи за кордон та її проживання за кордоном.



19.07.2006   Микола:
http://5tv.com.ua/newsline/235/0/28411/
Чи не є це порушенням прав абітурієнтів? Телефон глушать насильно, а відмовитись від такої "послуги" вступнику можливості нема. Останнім часом СБУ надто активне там, де не треба.

Відповідно до п.9 ст. 27 ЗУ "Про телекомунікації" несанкціоноване втручання та/або використання фізичними та юридичними особами телекомунікаційних мереж тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Відповідальність визначення не тільки в Кодексі про адміністративні правопорушення (Стаття 148(індекс3) Використання засобів зв'язку з метою, що суперечить інтересам держави, з метою порушення громадського порядку та
посягання на честь і гідність громадян), але й в Кримінальному кодексі України (Стаття 361. Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку). Зокрема ст.361 КК України визначає, що несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації, - карається штрафом від шестисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого та з конфіскацією програмних та технічних засобів, за допомогою яких було вчинено несанкціоноване втручання, які є власністю винної особи.

Отже, СБУ не має право використовувати свої спецзасоби для цілей інших, ніж передбачено законом, зокрема, в інтересах попередження злочинів чи захисту державної безпеки. Тому дані дії, на нашу думку, є незаконними і слід домагатися застосування згаданої відповідальності до посадових осіб учбового закладу та СБУ, що використовують відповідні спецзасоби.


15.05.2006   Марина:
Здравствуйте! подскажите, пожалуйста. Я подала на аллименты на ребенка и на себя (сейчас ребенку 1,8 года). Бывший муж платил 50% от своей з/платы полгода. Сейчас он подает иск на ууменьшение аллиментов. Дело в том, что я вышла на работу на полный рабочий день (оформлена), а с ребенком сидит моя мать (она не на пенсии). Я хочу знать, должен ли он платить аллименты на мою мать, ведь она сидит с ребенком вместо меня? Заранее Вам благодарна за консультацию

Ваш колишній чоловік не зобов’язаний (не має права) платити аліменти на Вашу матір. Відповідно до ст. 202 Сімейного Кодексу України тільки повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.
Що стосується позову Вашого колишнього чоловіка про зменшення розмірів аліментів. Відповідно до ст. 192 Сімейного Кодексу України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду, або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них.



14.05.2006   Міра:
Які додаткові права і пільги надаються дагатодітним сім'ям?

1) Пільги в закладах охорони здоров’я:
- проведення диспансерних оглядів дітей та матерів із вказаної категорії сімей з подальшим оздоровленням в умовах лікувально-профілактичних закладів.
- першочергове направлення, за наявності показань, дітей із багатодітних і неповних сімей на санаторно-курортне лікування.
- безоплатний та пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування, передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.98 N 1303 "Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань".
2) Діти із багатодітних сімей здобувають позашкільну освіту безоплатно.
3) Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям: при цьому ля кожної дитини в малозабезпеченій багатодітній сім'ї, в якій виховуються троє або більше дітей віком до 16 років (до 18 років, якщо дитина навчається), рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20 відсотків.
4) Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції, визначеної законом, забезпечують:
- організацію безкоштовного харчування дітей з неповних та багатодітних сімей у професійно-технічних навчальних закладах;
- організацію пільгового проїзду міським пасажирським транспортом (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) в сільській місцевості учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей-сиріт, дітей з неповних та багатодітних сімей, що навчаються в професійно-технічних навчальних закладах.
5) Пріоритет діти з багатодітних сімей мають при поселенні до гуртожитку, призначенні стипендій, наданні матеріальної допомоги та пільгових оздоровчих путівок, безкоштовної медичної допомоги при навчанні у вищих учбових закладах.
6) Надається перевага при наданні часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла.
7) Для робітників, службовців і прирівняних до них за оподаткуванням громадян, які мають на утриманні трьох і більше дітей віком до 16 років, сума прибуткового податку зменшується на 50 відсотків одному з батьків (опікунів, піклувальників). Зазначена додаткова пільга багатодітним сім'ям, як і основна пільга на дітей, що надається відповідно до підпункту 6.2, зберігається до кінця року, у якому діти досягли 16-річного віку, а в разі смерті дітей - протягом наступних дванадцяти місяців. Право на зменшення оподатковуваного доходу виникає з місяця народження дитини та згідно з іншими умовами, зазначеними в цьому пункті. Зокрема, якщо сукупний місячний оподатковуваний дохід платника податку не перевищує 10 мінімальних заробітних плат, то пільга надається з розрахунку на кожну дитину віком до 16 років, після чого обчислена сума прибуткового податку, розрахована за основною шкалою ставок, зменшується на 50 відсотків. Якщо сукупний місячний дохід перевищує розмір десяти мінімальних місячних заробітних плат, то багатодітному платнику податку надається тільки одна пільга - у вигляді зменшення суми прибуткового податку на 50 відсотків.
8) Незалежно від розмірів загальної площі безоплатно приватизувати один раз квартиру (будинки).
9) Жінки, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.
10) У першу чергу жилі приміщення надаються тим, що перебувають на квартирному обліку: багатодітним сім'ям (які мають у своєму складі трьох і більше дітей) і одиноким матерям. Вказані сім'ї не втрачають права першочергового одержання жилих приміщень і у випадку, коли після взяття сім'ї на квартирний облік діти досягнуть повноліття.



05.05.2006   Ніна:
Розлучена 2 роки, дитина проживає зі мною(вірніше, з моїми батьками, так як я змушена працювати в Києві для матеріального забезпечення дитини).
На аліменти не подавала,надіючись на порядність, домовились усно про надання допомоги.
За цей час набагато зросла зарплата колишнього чоловіка(з 400 до 2000грн), а допомога - 100грн.
Чи можу я подати в суд на стягнення аліментів за весь період розлучення?

Відповідно до ст. 191 Сімейного Кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.
Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.


10.04.2006   тамупа:
З вини ЖЕКу відбулось затоплення нашої квартири. Маємо про це висновок незалежного експерта про оцінку матеріальних збитків та акти, які склали майстри ЖЕКу. Підкажіть, як маємо діяти надалі,якщо ЖЕК не збирається відшкодовувати завдані збитки?

Відповідно до ст. 3 Цивільного Процесуального Кодексу України Ви маєте право звернутись до районного суду за місцем знаходження ЖЕК з позовною заявою про відшкодування Вам матеріальних збитків, завданих Вам по вині ЖЕК.
Форма і зміст позовної заяви повинна відповідати вимогам ст. 119 названого Кодексу.


04.04.2006   yulia:
Моєму неповнолітньому брату нанесли тілесні ушкодження двоє дорослих чоловіків в стані опьяніння. Підскажіть будь-ласка, які дії можуть бути застосовані до них і яким статтям Конституціі вони підлягають?

У першу чергу Ви повинні звернутись до районного відділу (управління) міліції з письмовою чи усною заявою у якій достатньо повідомити при яких обставинах Вашому неповнолітньому брату нанесені тілесні ушкодження. Заява повинна бути подана у районний відділ (управління) міліції за місцем нанесення тілесних ушкоджень.
Працівники міліції зобов’язані направити Вашого брата на підставі заяви направити до судмедексперта для визначення характеру і тяжкості тілесних ушкоджень.
У залежності від характеру, тяжкості і обставин, при яких ці ушкодження завдавались Вашому брату, органи міліції і будуть вирішувати який склад злочину є у діях кривдників Вашого брата і яка його (злочину) кваліфікація.
Також ви можете звернутися до суду, вимагаючи відшкодування відповідної завданої шкоди.


28.03.2006   правда:
Летом 2005 г. мы узнали о том, что нашу семью скрыто выписали с закнного адреса и в тайне от нас прописали по другому адресу, по котьрому мы никогда не жили. На данный момент в наших паспортах отметки о прописке в квартире, котрая находится в частном доме другого гражданина. Наши требования восстаносить првавильную нумерацию дома и квартиры, и нашу регитрсацию по фактическому адресу игнорируются властями города, нас даже шантажируют уплачивать за квартиру гражданина, где нас прописали. Как поступить нам, к кому предъявлять иск или куда жаловаться. Мы не голосовали.

Ви можете оскаржити такі дії відділу реєстрації громадян до обласного управління МВС. Скасування реєстрації громадян не на підставі судового рішення може становии склад посадового злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України. Паралельно цю ж скаргу ви можете направити до Прокуратори вашої області. Також ви можете відповідно до Кодексу адміністративного судочинства звернутися до суду із заявою про визнання незаконними дій працівників відділу реєстрації громадян та вимогою зареєструвати вас за вашим місцем проживання відповідно до вимог закону про свободу пересування та вільний вибір місця проживання.


18.03.2006   Фрося:
Три заветных вопроса ПТУ-14.
Здравствуйте!Помогите пожалуйста разобраться в двух вопросах,которые нас беспокоят ужн целый год но начальство наше не дает нам на них ответ.В нашем ПТУ-14 г.Новая Каховка,Херсонской обл.13.03.2005г.произошла кража с сейфа бухгалтерии 25.000грн(премия сотрудников за квартол и стипендия).По вине администрации деньги находились 13 суток в сейфе неохраняемой бухгалтерии.Милиция не могла констатировать факт кражи,т.к. бухгалтерия не охраняется.На вопрос о деньгах нам в грубой форме"закрывают рот".Но в июне 2005г.директор купил квартиру сыну.Ни наша ли премия поспособствовала дорогой покупке?Посоветуйте,как нам вернуть эти деньги?
И еще один вопрос.На территории училища общежития сдается в аренду.Во время летних каникул на спортивной площадке во дворе училища была построена автостоянка.Имеет ли право руководство забирать у детей площадку?
В январе 2006г.все сотрудники были отправлены на 3 дня в отпуск за свой счет по принуждению,с целью экономии зарплаты.Вопрос:с 1 января повысили педагогам зарплату или мы будем ее экономить?Спасибо за помощь.

Виходячи із Вашого запиту у ПТУ-14 сталася крадіжка грошей у особливо великих розмірах (ст. 185 КК України) і органи міліції відповідно до ст. 10 Закону України Про міліцію зобов’язані розкривати цей злочин, а не займатись бездіяльністю. Таку бездіяльність Ви маєте право оскаржити до органів міліції вищого рівня або до прокуратури, або до суду.
Відносно премій і стипендій. Працівники і студенти ПТУ-14 мають право звернутись до районного суду за місцезнаходженням ПТУ-14 відповідно премій і стипендій належних їм.
Відпустки без збереження заробітної плати, що надаються працівникові в обов’язковому порядку регулюються ст. 25 Закону країни Про відпустки.
Цей закон не передбачає надання відпустки без збереження зарплати примусово. Отже працівники ПТУ-14 були незаконно відправлені у відпустку.
Законно чи незаконно була побудована автостоянка, відповісти не можемо, оскільки не знаємо підстав на яких була побудована і автостоянка і спортивна площадка.



26.02.2006   User:
В березні 2005 року шляхом проникнення до житлового будинку у мене скоїли крадіжку майна. Міліція відмовила в порушенні кримінальної справи посилаючись на те, що сума збитків не достатня. Та замісь дій направлених на розкриття злочину, займається доказуванням що в мене викрали майна на суму 110 гривень, та не бере до уваги проникнення до житла шляхом пошкодження вікон та дверей будинку, також не береться до уваги завдану злочином моральну шкоду. Я вже звертальсь зі скаргами і до УМВС, до МВС, та прокуратури, але мабудь щоб не показувати дійсний показник злочинності справу не порушують. Куди мені звернутись, щоб дійсно державні органи відреагували на злочин належним чином?
Дякую за увагу.
Органи міліції відмовивши у порушенні Кримінальної справи за крадіжку Вашого майна з проникненням у житло зобов’язані були винести вмотивовану постанову про відмову у порушені кримінальної справи.
Цю постанову ви маєте право відповідно до ст. 236-1 Кримінально-Процесуального Кодексу України оскаржити до районного (міського) суду за місцем розташування органу або роботи посадової особи, яка винесла постанову, протягом семи днів з дня отримання копії постанови від органів міліції чи повідомлення прокурора про відмову в скасуванні вищеназваної постанови.


23.02.2006   Таня:
На уроке физкультуры ребенок сломал руку. Квалифицированная помощь до прихода мамы оказана не была. Родители не были оповещены о случившемся. Как в таком случае квалифицируются действия (т.е. бездействие)учителя с юридической точки зрения? Спасибо за ответ.
Якщо травма руки дитини спричинила істину шкоду їй (потерпілому), то у діях особи відповідальної за здоров’я дитини на уроці фізкультури може бути склад злочину, передбачений ст. 137 Кримінально-Процесуального Кодексу України. За невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітнього (дитини) внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення.
У іншому випадку ця особа може нести відповідальність у дисциплінарному порядку.


30.01.2006   :
скажите пожалуйста, как правильно писать прошение о помиловании по уголовному делу (апеляцию Верховный суд уже вынес) и куда?

Дане питання регулюється Положенням про здійснення помилування, що затверджене Указом Президента від 19 липня 2005 року N 1118/2005. Відповідно до цього Положення:
3. Право клопотати про помилування має особа:
засуджена судом України, яка відбуває покарання або відбула основне покарання в Україні;
засуджена судом іноземної держави і передана для відбування покарання в Україну без умови про незастосування помилування;
засуджена в Україні і передана для відбування покарання іноземній державі, якщо ця держава погодилася визнати і виконати прийняте в Україні рішення про помилування.
Звернення про помилуваня слід надсилати до Президента України. Матеріали про помилування готуються Службою з питань помилування при Президенті. Попередньо питання про помилування розглядаєтся Комісією з питань помилування. Рішення Президента України про помилування засудженого оформляється указом Президента України.
Клопотання про помилування, що подає засуджена особа через установу виконання покарань або інший орган, який виконує покарання, разом із копіями вироку, ухвали і постанови суду, характеристикою про поведінку і ставлення до праці із викладенням думки керівника цієї установи або органу виконання покарання по суті клопотання і, як правило, спостережної комісії, служби у справах неповнолітніх, а також іншими документами і даними, що мають значення для розгляду питання про застосування помилування, надсилається до Секретаріату Президента України. . Під час розгляду клопотання про помилування враховуються:
- особа засудженого, його поведінка і ставлення до праці до засудження та в установах і органах виконання покарань, ступінь тяжкості вчиненого злочину, строк відбутого покарання, стан відшкодування заподіяних злочином збитків та інші обставини;
- думка керівника установи виконання покарань або іншого органу, який виконує покарання, спостережної комісії, служби у справах неповнолітніх, місцевого органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, громадських організацій, трудових колективів тощо про доцільність помилування.
Тому заяву слід подавати у довільній формі з викладаннем усіх вище зазначених обставин.


02.01.2006   User:
Чи може суд направляти позивача на проходження судово-психіатричної експертизи до того самого обласного психоневрологічного диспансеру, який перебуває у підпорядкуванні відповідача по справі - облуправління охорони здоров*я? Чи є така експертиза і її акт законними, якщо позивач по незнанню дав на неї згоду?

Відповідно до ст. 145 Цивільно-Процесуального Кодексу України призначення експертизи є обов’язковим, якщо хоча б одна із сторін по справі заявила клопотання про встановлення психічного стану особи.
Відповідно до Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про судову експертизу” судово-психіатрична експертиза здійснюється виключно державними спеціалізованими установами.
До таких спеціалізованих установ належать установи Міністерства охорони здоровя.
У зв’язку з вищенаведеним, суд має право направити позивача на проходження судово-психіатричної експертизи до обласного психоневрологічного диспансеру і вона буде законна.
Відповідно до ст. ст. 384, 385 Кримінального Кодексу України експерт (експерти) письмово попереджається про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок експертизи, а також за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов’язків у суді.

по роках:   2008  2007   2006  2005 
Огляд по темах  
Катування та нелюдське поводження
Вибори
Право на справедливий суд
Свобода совісті та релігії
Приватність
Свобода слова
Доступ до інформації
Свобода мирних зборів
Свобода асоціацій
Дискримінація
Соціально-економічні права
Екологічні права
Права біженців і мігрантів
Права дитини
Права людини за кордоном
Конституційна реформа
Проект Кримінально-процесуального кодексу України
Права людини на шляху євроінтеграції України
Інші питання
Тим часом в парламенті...
Фоторепортаж 
Навчальний курс з прав людини для юристів Використання національних і міжнародних механізмів для захисту прав людини в стратегічних справах
Перший навчальний курс для юристів з прав людини. Лекції обговорення і тренінги - тут було все. А ще цікаві дискусії та обмін досвідом, можливість знайти нових колег, до яких можна завжди звернутися за допомогою.
31 березня у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини «Український контекст» відбувся відбірковий тур чемпіонату Київської міської дебатної ліги.
30 березня урочистим відкриттям в Будинку кіно розпочав свою роботу Четвертий міжнародний фестиваль „Дні документального кіно з прав людини „Український контекст”




 Про нас  Члени спілки  Прес-релізи/звернення  Преса про нас  Проекти  Партнери  Контакти 
© 2008  УГСПЛ
Всі права застережено
Сайт працює за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження»
При передруку наших матеріалів посилання (для Інтернету - гіперпосилання) на helsinki.org.ua обов’язкове.  Наш e-mail: