Питання правозахиснику
ПРЯМА ДІЯ 
• Кампанії
• Звернення
• Повідомити про порушення прав людини
• Поради правозахисників
• Блог
• Питання правозахиснику
Змінити / підписатися на розсилку
 
Реєстрація »»
Вхід »»
Фонд захисту жертв порушень прав людини
Щорічні доповіді про права людини
Україна в документах ООН з прав людини
Міжнародні інструменти та доповіді з прав людини
Рішення Європейського суду з прав людини
Надати допомогу УГСПЛ

версія для мобільника
helsinki.org.ua/wap










Надіслати питання правозахиснику

Дана рубрика присвячена коротким питанням щодо захисту порушених прав. Ми не відповідаємо на питання, що мають комерційний характер, чи в яких не порушується питання захисту прав людини. Якщо вам потрібна більш грунтовна консультація, просимо звертатися письмово до нашого офісу: 04071, м.Київ, вул. Олегівська, 36, офіс 309, тел. 417 41 18.

Просимо залишати зворотню адресу електронної пошти, вона не буде відображатися, проте наша відповідь тоді буде автоматично надіслана на цю адресу.

Відповідь буде надана на сайті настільки швидко, як це буде моєливо. Проте, просимо зрозуміти затримку у відповідях, оскільки це відбувається не з нашої вини. Якщо Ви бажаєте, щоби відповідь залишалася конфіденційною і не відборажалася - просимо це зазначати.

Відповіді на запитання - індивідуальні і актуальні на момент поставлення запитання.

Як правило, ми не відповідаємо на запитання про зразки договорів, позовів чи інших документів, а також щодо отримання рефератів.


нове запитання:
Псевдонім:
E-mail, якщо є
введіть код з малюнка:
»»»



 запитання:
06.12.2005   Сергей:
Здравствуйте!
Такая ситуация, не так давно я чем-то привлек внимание милицейского патруля, возможно у них аллергия на зимние спортивные куртки. И как человек, который раньше не сталкивался с подобными людьми, понял что практически ничего не знаю про порядок своих действий в такой ситуации. Хотя конечно страшилок начитался изрядно. Если, вам, не трудно, напишите порядок действий человека в такой ситуации. Могу ли я не отвечать на вопросы касаемые моего проживания, работы? Как мне можно было избежать довольно унизительного выворачивания карманов и прощупывания куртки (ведь при отказе это их бы только зазозлило)? Живу и работаю в Харькове, но прописан в другой области, ситуация довольно типична для нашего времени. И если можно контактный телефон группы или организации которая может помочь советом в таких ситуациях (Харьков).

О ваших правах при задержании и аресте вы можете найти информацию на нашем сайте: http://www.helsinki.org.ua/index.php?r=9
Вы также можете обратиться за советом в Харьковскую правозащитную группу по тел. 7006771.
Милиция действует в соотвествии с Законом про милиции, в котором указано, что работники милиции могут проверять документы о осуществлять личный досмотр в случае "обоснованого подозрения в совершении вами правонарушения". При этом они должны представиться. Также советуем вести себя сдержано и вежливо отвечать на вопросы. Также вы не обязаны рассказывать почему вы находитесь в Харькове.


30.10.2005   Мама:
Мой бывший муж не плотит аллименты уже 3,5 года. Я могу лишить его родительских прав?

Навряд чи. Так, ст. 164 Сімейного кодексу України передбачає вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав, зокрема:
„Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:
1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
2) ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;
3) жорстоко поводяться з дитиною;
4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;
5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.”
Однак сплата аліментів не є обов’язком по вихованню дитини згідно ст. 150 Кодексу:
„Стаття 150. Обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини
1. Батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.
2. Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.
3. Батьки зобов'язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.
4. Батьки зобов'язані поважати дитину.
5. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов'язку батьківського піклування щодо неї.
6. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини.
7. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.”
Більше того, згідно ст. 166 Кодексу в разі позбавлення батьківських прав особа не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини, тобто сплати аліментів.
Також звертаємо Вашу увагу на те, що згідно ст. 168 Кодексу суд може дозволити особі, позбавленій батьківських прав, побачення з дитиною, а за певних обставин і поновити батьківські права (ст. 169).
Згідно ж ст. 164 Кримінального кодексу України, злісне ухилення від сплати аліментів, встановлених рішенням суду, є злочином, за який передбачене кримінальне покарання:
„Стаття 164. Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей
1. Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів), а також злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, -
карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до двох років.
2. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, -
карається громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.”









по роках:   2008  2007  2006   2005
Огляд по темах  
Катування та нелюдське поводження
Вибори
Право на справедливий суд
Свобода совісті та релігії
Приватність
Свобода слова
Доступ до інформації
Свобода мирних зборів
Свобода асоціацій
Дискримінація
Соціально-економічні права
Екологічні права
Права біженців і мігрантів
Права дитини
Права людини за кордоном
Конституційна реформа
Проект Кримінально-процесуального кодексу України
Права людини на шляху євроінтеграції України
Інші питання
Тим часом в парламенті...
Фоторепортаж 
Навчальний курс з прав людини для юристів Використання національних і міжнародних механізмів для захисту прав людини в стратегічних справах
Перший навчальний курс для юристів з прав людини. Лекції обговорення і тренінги - тут було все. А ще цікаві дискусії та обмін досвідом, можливість знайти нових колег, до яких можна завжди звернутися за допомогою.
31 березня у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно з прав людини «Український контекст» відбувся відбірковий тур чемпіонату Київської міської дебатної ліги.
30 березня урочистим відкриттям в Будинку кіно розпочав свою роботу Четвертий міжнародний фестиваль „Дні документального кіно з прав людини „Український контекст”




 Про нас  Члени спілки  Прес-релізи/звернення  Преса про нас  Проекти  Партнери  Контакти 
© 2008  УГСПЛ
Всі права застережено
Сайт працює за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження»
При передруку наших матеріалів посилання (для Інтернету - гіперпосилання) на helsinki.org.ua обов’язкове.  Наш e-mail: