This version of the page http://bank-ua.com/news/print.php?id=73 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-12. The original page over time could change.
BANK-UA.com - Банки України
 www.BANK-UA.com
17.05.2006
Банкiри вимагають демонополiзацiї ринку iнкасаторських послуг
Асоцiацiя українських банкiв на прохання своїх членiв - комерцiйних банкiв звернулась до Нацiонального банку України з обгрунтуванням несвоєчасностi проекту "Положення про порядок видачi небанкiвським установам лiцензiї на право iнкасацiї та перевезення банкнот i монет та iнших цiнностей".
Як наголошують банкiри у своїх зверненнях до АУБ: "Запропонований проект Положення не вiдповiдає вимогам часу, його реалiзацiя не сприятиме розвитку конкуренцiї та зниженню тарифiв на послуги, може негативно позначитись на рiвнi схоронностi цiнностей при їх перевезеннi та призвести до дестабiлiзацiї ситуацiї на ринку".

Причиною занепокоєння банкiрiв є те, що вiдповiдно до цього проекту Положення одержання лiцензiї на право iнкасацiї та перевезення коштiв закрiплюється лише за структурами, що мають право на використання вогнепальної зброї. За сучасних умов такою структурою є лише ДСО при МВС України, яка в результатi прийняття цього Положення вже офiцiйно отримає статус монополiста на ринку iнкасаторських послуг.

На переконання банкiрiв, прийняття такого Положення є несвоєчасним, i може розглядатись лише пiсля прийняття нового Закону про зброю та забезпечення на ринку охоронних послуг повноцiнних, рiвних i прозорих умов конкуренцiї. Iнакше це призведе до монополiзацiї на ринку iнкасаторських послуг та рiзкого збiльшення тарифiв на послуги з iнкасацiї та перевезення цiнностей як для клiєнтiв банку, так i для банкiвських установ. Як наслiдок, це призведе до збiльшення витрат банкiв i їх клiєнтiв, а також до подорожчання процентних ставок за кредитами тощо.

Вiдповiдно до чинного законодавства iнкасацiя та перевезення цiнностей є банкiвською послугою, лiцензiю на право здiйснення якої видає НБУ. Технологiї здiйснення iнкасацiї коштiв тiсно пов"язанi з операцiйно-касовими операцiями та операцiями з валютними цiнностями, що належать виключно до банкiвської юрисдикцiї. Як пояснюють в АУБ, чинним законодавством тiльки на банкiвську систему покладена функцiя щодо органiзацiї та здiйснення як емiсiї грошей, так i готiвково-грошового обiгу. Складовою та невiд'ємною частиною такого обiгу є забезпечення зберiгання готiвки, операцiї з перевезення валютних цiнностей та iнкасацiя коштiв. Таким чином на банкiвську систему покладається вiдповiдальнiсть за повний цикл обiгу коштiв у державi, в т.ч. й за схороннiсть цiнностей, довiрених клiєнтами банку.

"Цiлком природньо, що банкам мало б бути надане i право самостiйно забезпечувати надiйне зберiгання цiнностей, якi їм довiрили держава та клiєнти", - кажуть в АУБ.

За словами Президента АУБ Олександра Сугоняко, Нацiональний банк України вже тривалий час впевнено i послiдовно вiдстоює полiтику лiбералiзацiї банкiвських послуг, зокрема i в частинi лiбералiзацiї ринку iнкасаторських послуг та порядку охорони банкiвських установ, що було належним чином оцiнено в банкiвському спiвтовариствi. Водночас тепер, в часи утвердження демократiї та отримання Україною статусу країни з ринковою економiкою, останнi нормотворчi новацiї, якi створюють передумови для монополiзацiї сфери озброєної охорони та повернення до старих радянських антиринкових положень, свiдчить про можливiсть пiдпадiння НБУ у сферу впливу небанкiвської комерцiйної установи, яка намагається в такий спосiб лобiювати забезпечення на законодавчо-нормативному рiвнi свого монопольного положення. "Поява таких проектiв свiдчить про вiдходження вiд базових принципiв ринкової економiки, головним з яких є конкуренцiя, що не робить честi НБУ", - кажуть банкiри.

Несвоєчаснiсть такого Положення банкiри пояснюють iще i тим, що якраз тепер, коли в країнi завершились парламентськi вибори i ведеться робота з формування демократичної коалiцiї та майбутнього уряду на вiдповiдних принципах, серед яких - забезпечення рiвної конкуренцiї, спроби скористатись iснуючою тимчасовою полiтичною невизначенiстю i провести рiшення, що по сутi протирiчать цим принципам i повертають нас в минуле, є неприпустимими. До того ж банкiри здивованi, що спробу провести таке Положення здiйснено як раз тодi, коли АУБ за дорученням своїх членiв - комерцiйних банкiв звернулась до Антимонопольного комiтету України з обгрунтуванням необхiдностi забезпечення повноцiнної конкуренцiї на ринку охоронних послуг та перевiрки ДСО при МВС України на дотримання вимог законодавства про захист економiчної конкуренцiї, i в разi виявлення порушень, здiйснити заходи щодо їх усунення. "Цiлком природньо, що, до прийняття Антимонопольним комiтетом України вiдповiдного рiшення, НБУ не варто приймати подiбних постанов", - переконанi банкiри.

В АУБ та банкiвському спiвтовариствi переконанi, що керiвництво Нацбанку не допустить вiдходження вiд ринково-демократичних цiнностей та полiтики лiбералiзацiї банкiвських послуг, зокрема i в частинi лiбералiзацiї ринку iнкасаторських послуг та порядку органiзацiї охорони банкiвських установ.
Creation :: Yarega Software :: 2006-2008