This version of the page http://zaxid.net/article/18109/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-11. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Рустикальне vs урбанне

Анонси

12.07 12:00 Прес-конференція Руслани з нагоди першого концерту всеукраїнсь...
12.07 13:00 Автограф-сесія Руслани Лижичко в межах всеукраїнського туру
12.07 18:00 Віче на честь 349-ої річниці Конотопської битви
21:43 11.07.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне iнформацiйно-аналiтичне iнтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Блоги
  • Інтерв'ю
  • Міські Акценти
  • Хроніки Львова
  • Євро-2012
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Тема

  • Політика пам’яті і пам’ятники: Львів – ЧернівціВасиль Расевич для zaxid.net , 11.07.2008
  • What you Get is What you SeeТарік Сиріл Амар для zaxid.net , 08.07.2008
  • ЦІННОСТІЯрослав Грицак для zaxid.net , 04.07.2008
  • П’ємонт чи метрополія?О.Друль, Р.Кечур zgroup.com.ua для zaxid.net , 01.07.2008
  • Україна в «дзеркалі» Євро-2012Володимир Павлів для zaxid.net , 27.06.2008
  • «Підпільний обком» діє?В.Вітковський для zaxid.net , 24.06.2008
  • Транспорт по-львівськи: змінити не можна залишити?Остап Кривдик для zaxid.net , 20.06.2008
  • Дежавю спустя четыре годаІгор Клех для zaxid.net , 17.06.2008

ТОП-ТЕКСТИ

  • What you Get is What you See
  • ЦІННОСТІ
  • 1981-й. Міські хроніки від Mankurta
  • П’ємонт чи метрополія?
  • БУРЕВІЙ У ЛЬВОВІ. ЯК ЦЕ БУЛО

Точказору. АРХIВ

  • Львів – це справжній поліс
  • Не мій Львів
  • Мій сон – Львів
  • Львів – ілюзорна столиця
  • Донецк и Львов: города не первые, но и не вторые

Тема

Рустикальне vs урбанне

Прес глобалізації немилосердно тисне на мізки населення країн «золотого мільярду». Ментальність і цінності модерного суспільства здебільшого формуються рекламою та шоу-бізнесом.

 

 

Село, або рустикальний сектор кожної нації традиційно відігравав роль акумулятора-  резервуара-інкубатора національного потенціалу. Як малий жвавий струмок чистої води витікає із величезного непросихаючого болота чи мочари, так і нова національна еліта народжувалася  з численної  маси сільського та містечкового населення. Населення, що веде самодостатній і скромний спосіб життя у форматі напівнатурального господарства. Там бідність не є чимось особливим, там їжу виробляють для себе самі, а й трохи залишається на продаж, там одяг і побутові речі служать так довго, аж поки піддаються ремонту чи перероблянню. Там економлять ресурси - власні і навколишнього середовища. Там час тече повільно і на все його вистачає.

Це середовище є протилежним до модерного суспільства споживання із його все інтенсивнішою динамікою «щурячих перегонів» по замкненому колу, коли кар'єрні досягнення (суспільне становище) особи вимагають облаштування щораз вищого стандарту життя (кращий будинок, автомобіль і т.д.), а це примушує витрачати щораз більше грошей і всю життєву енергію спрямовувати на їх заробляння.

Сільські люди також завжди прагнули до кращого і вищого. Діти сільських інтелігентів і заможніших (тобто мудріших та працьовитіших) господарів виучувалися і поповнювали елітний прошарок нації. При цьому вони приносили в урбанізований світ (як міщани у першому поколінні) свою традиційну сільську працьовитість, розсудливість і консервативність. Руйнівниками-революціонерами у політиці, мистецтві та моралі вони не ставали - на цю роль надавалися діти міщан та сільського люмпену.

Села і містечка забезпечували не лише поповнення національної еліти новими якісними  представниками, а й були фактором суспільної рівноваги та стабільності.

Тут доречне суттєве зауваження - у державах  радянської системи спостерігалась дещо відмінна картина. Сільські переселенці породжують якісну національну еліту лише за умови поступової адаптації до урбаністичного середовища при невідступній орієнтації на справжні елітні цінності та зразки. Натомість сільська навала до міст у радянську епоху супроводжувалася переконанням у класовій перевазі над «гнилими інтелігентами і буржуями», що привело до тотальної деградації елітарних цінностей, а згодом і самих націй.

В наш час у високорозвинених країнах світу рустикальний сектор поступово зникає. Його докорінно переформатував неймовірно швидкий економічний прогрес останніх десятиліть. Аграрне виробництво, щоправда, і далі ведеться на сімейних фермах, але вони вже концептуально перетворилися у чітко спеціалізовані підприємства. Селяни вже не виробляють їжу для себе, стали залежними від цивілізації і мусять жити за диктованими нею правилами. А закон збільшення ефективності та прибутковості провадить до щораз більшого укрупнення аграрних господарств і, відповідно, обезлюднення сільської місцевості. Кільканадцять років тому німецькі дослідники визнали, що фермерство із стилю життя великого прошарку нації остаточно перетворюється у звичайне підприємництво, тобто в один із способів  заробляння грошей.

Таким чином найбільші цивілізовані нації вже потроху втрачають свій рустикальний резерв поповнення національних кадрів. Тепер їхня національна еліта може формуватися і поповнюватися переважно мешканцями міст, що неухильно приводить до щораз більшої моди на екстріми, демарші та руйнування віками усталених етичних норм. А робоча сила (фізична та інтелектуальна) поповнюється,  в основному, за рахунок іммігрантів. Ще й тому, що разом із занепадом рустикальниого сектору зникає традиційно високий рівень народжуваності.

Прес глобалізації немилосердно тисне на мізки населення країн «золотого мільярду». Ментальність і цінності модерного суспільства формуються рекламою, шоу-бізнесом і вимогами конкурентного середовища. Усувається все, що заважає щораз швидшому розвитку того, що вважається прогресом. Робоча сила (в широкому її розумінні) стає щораз мобільнішою - без прив'язки до міста чи країни проживання, а часто і сім'ї, дітей та нації. Сам  Його Величність Прогрес стає сенсом життя і критерієм людських вартостей.

Що з того всього вийде - важко сказати. Напевно, розвинуті країни очікує щораз відчутніша втрата національної та гендерної ідентичності, легалізація повної соціальної вседозволеності, розвиток толерантності на грані абсурду - аж до втрати відчуття власного «Я».  І, як логічний наслідок, - прогресування психічних розладів і на їхньому фоні також фізичних хворіб. Так званих «хворіб цивілізації». Себто у  віддаленому майбутньому стане можливою навіть загроза певної деградації цього не такого вже й «золотого» мільярду.

Колись «цивілізовані» конкістадори вимінювали у архаїчних тубільців скельця на щире золото. Складається враження, що тепер «новітні еліти», очолювані лідерами транснаціональних корпорацій, інтенсивно вимінюють у власних народів золото традиційних цінностей на скельця примарних благ модерної цивілізації. Підпилюючи тим самим гілляку, на якій самі ж і сидять. Бо метрополія може потім обходитися без знищених і пограбованих колоній, а світова еліта без власних цивілізованих народів - ніколи.

Україна ще перебуває на узбіччі глобальних модернізаційних процесів. У багатьох наших «просунутих» громадян це викликає жаль і розпач. Однак, з іншого боку, така ситуація уможливлює вивчити ці процеси більш уважно та критично. І, відповідно, встигнути правильно підготуватися до їхнього приходу на наші терени.

Щоб часом у гонитві за благами модерної цивілізації не зайти надто далеко - разом із брудною водою постсоціалізму зопалу не викинути і дитини: тобто справжніх цінностей, які забезпечать  наше українське майбутнє.

 

Довідка ZAXID.NET

Богдан Панкевич - Почесний консул Королівства Нідерландів у Львові.

 

Фото зі сайту www.pycfilm.de

Богдан Панкевич  для ZAXID.NET

Коментарi

65.143.*.*speravi3520-06-2008 07:52

Анто й Біолог, з вами цілковито згоден. Не мавпуймо Заходу бездумно! І: "Чужому научайтесь - свого не цурайтесь"!

91.200.*.*Маргаритка14-06-2008 13:30

Чудова стаття. На 100% правда.Село вимирає, виїзжає.

А міскі жителі зі своєю розбещеністю, лінощами і гонитвою за гламуром не має майбутнього

91.124.*.*anto13-06-2008 10:45

Дуже цікавий допис. Зберігаймо свою ідентифікаційну базу яка не дала нам загинути протягом століть. Згомосексуалізоване і злезбійоване місто-загибель божої цивілізації. Зникнемо як Атлантида за гріхи содомні. Мусимо робити корективи Західного шляху на порозі глобалізації. Мусимо зберегти наш вишневий садок коло хати.

24.80.*.*m12-06-2008 21:32

shcho do "tolerantnosti na grani absyrdy" -absolutna pravda, zhuvy v Kanadi, ce tyt kvitne jasnum tsvitom, jak i vtrata nacionalnoi identuchnosti, vonu vze ne znaut hto vonu i zvidku.

77.122.*.*Біолог12-06-2008 13:53

Спіймав себе на думці, що США залишатимуться наддержавою, поки залишатиметься провінційна америка. В такому випадку, стара Європа свій потенціал вичерпала, перспективи є, хіба що, у Польщі. Щодо України чи Галичини, не рубаймо гілку на якій сидимо. Авторові дякую!

195.230.*.*abc12-06-2008 12:28

Liudy potychen'ku vtrachaut' adekvatnist'. Napryklad, tolerantnist' - chorosha rich, ale yak buty z toleruvanniam amoral'nosti: sodomia vitaet'sia yak norma (uzakonennia shliubiv mizh heyamy - chy ce ne liapas sim'ji)? Po linii "zhinka - cholovik" - sex i kal'kuliaciya rachunkiv, virnist' ne kotyvuet'sia. Nichto nikomu nichoho ne vynen. Rezul'tat? 10% turkiv u Nimechchyni, 30% emihrantiv u Vidni - proces til'ky nabyrae obertiv. I - 25% psychichno chvorych po vsij Avstrii (opublikovani dani).

194.44.*.*Еврика12-06-2008 12:20

Мені здається, причину "тотальної деградації елітарних цінностей" треба шукати не в "сільській навалі", а в тому, що радянська "еліта" не могла запропонувати вчорашнім селянам гідних взірців для наслідування. Радянську верхівку мало хто поважав, тому й бажання наслідувати її занадто не було. Тим-то маємо тепер справу з результатами РАДЯНСЬКОЇ урбанізації.

А про радянську "елітарність" добре говорить дотеп, який приписують Михайлові Рудницькому. Він стосується повоєнної - радянської - професури Львівського університету: "Колись збиралося троє професорів - і разом знали щонайменше 9 іноземних мов. А тепер збираються дев'ятеро професорів - і разом навіть трьох мов не знають".

194.44.*.*Еврика12-06-2008 12:03

Натомість сільська навала до міст у радянську епоху супроводжувалася переконанням у класовій перевазі над "гнилими інтелігентами і буржуями", що привело до тотальної деградації елітарних цінностей, а згодом і самих націй.

Ви справді вважаєте, що галицькі селяни, які перебиралися до Львова, мислили ТАКИМИ категоріями?

Звісно, вчорашній селянин часто був переконаний у слушності того, що він вважав потрібним, розумним, доцільним і т.д. і не поспішав перебирати ті моделі поведінки, які йому такими не здавалися.

Але те, що Ви послуговуєтеся такими зворотами, як "сільська навала", якраз свідчить про те, що Ви не вийшли за межі отих "класових переваг"...

Iм'я*
Вiдгук*
  
Код*
     
 
Розробка e-design.
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї гіперпосилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.