This version of the page http://www.un.org.ua/ua/news/2007-09-17/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-11. The original page over time could change.
Єврокомісар у справах споживачів зустріла українських активістів захисту прав споживачів-United Nations in Ukraine
    English
Глобальний сайт ООН | Бізнес Центр | Адміністрація | Вакансії | Мапа сайту
U
N

А
Г
Е
Н
Ц
І
Ї
ПРООН
Програма розвитку ООН
ЮНІСЕФ
Дитячий фонд ООН
УВКБООН
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців
ЮНФПА
Фонд Народонаселення ООН
ЮНЕЙДС
Об'єднана Програма ООН з ВІЛ/СНІДу
ВООЗ
Всесвітня організація охорони здоров'я
УНЗ ООН
Управління ООН з наркотиків та злочинності
МАГАТЕ
Міжнародне агентство з атомної енергії
МОП
Міжнародна організація праці
MOM
Міжнародна організація з міграції
МФК
Міжнародна Фінансова Корпорація
МВФ
Міжнародний валютний фонд
СБ
Світовий Банк
17.09.07

Єврокомісар у справах споживачів зустріла українських активістів захисту прав споживачів

Під час візиту 14-15 вересня Комісар ЄС у справах споживачів Меглена Кунєва провела зустріч з Головою Державного Комітету з технічного регулювання та споживчої політики паном Олександром Шніпком та взяла участь в роботі Літнього Університету «Ялтинська Європейська Стратегія» («Yes» Yalta European Strategy).

15 вересня Комісар Кунєва взяла участь у круглому столі, в ході якого представники неурядових організацій, міжнародних донорських організацій та викладацький состав профільних інститутів обговорили актуальні питання споживчої політики в Україні. 

Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Спільнота Споживачів та Громадські Об'єднання» (Проект «ССГО»), Олександр Пічугін, заступник Голови Державного Комітету з Технічного Регулювання та Споживчої Політики та Френсіс О'Доннелл, Координатор системи ООН в Україні та Постійний представник ПРООН також відвідали цю зустріч. Також присутнім був пан Ієн Боуг, голова Представництва Європейської Комісії в Україні та Білорусі.

На зустрічі було представлено результати діяльності спільного проекту ЄС та ПРООН - «Спільнота споживачів та громадські об'єднання» - інформування українського суспільства основам споживчої політики. Запрошені експерти розповіли про реалізацію захисту прав споживачів в регіонах України, а викладачі інститутів післядипломної освіти презентували шкільний курс «Споживчі знання» та надали інформацію стосовно його впровадження в школах України. 

Пан Пічугін зробив огляд найбільш актуальних проблем в сфері захисту прав споживачів в Україні та поінформував про заходи, що були вжиті Держспоживстандартом задля їх подолання. Він наголосив на тому, що цілі та діяльність Проекту ССГО цілком співпадають зі Стратегічним Планом на 2007 - 2010 роки, розробленим Держспоживстандартом.    

Пані Кунєва підкреслила, що споживча політика, що розвивається шляхом мобілізації споживачів на захист їхніх інтересів, є однїєю з найбільш значущих відповідей проблемам, які пов'язані з глобалізацією. Вона підкреслила, що роль та місце споживачів в Європейському Союзі постійно змінюються, що знаходить відображення навіть в самому формулюванні споживчої проблеми. Не дивлячись на те, що в Конвенції ЄС зафіксований термін «захист прав споживачів», останнім часом все більше і більше вживається термін «споживча політика». Це підкреслює глибше проникнення споживчих питань у формування Європейської політики, оскільки споживча політика вже стала невід'ємною частиною «громадського порядку денного» Комісії (більше про питання http://ec.europa.eu/citizens_agenda/index_en.htm). 

Його кінцева мета - створення пильного споживача, який буде готовий отримувати та передавати інформацію, розрізняти якість товарів та послуг та мати вирішальний голос на ринку. У зв'язку з цим, пані Кунєва прокоментувала необхідність реформування української системи контролю за якістю, особливо технічних регламентів, та наближення їх до європейських стандартів. Основною проблемою, яка існує в Україні, є перехід від контролю за товарами до того, як вони вийдуть на ринок (створення бар'єрів для виходу продукції на ринок) до системи ринкового нагляду, яка б  покладала на виробників відповідальність за якість продукції та послуг. 

Вона висловила задоволення тим, що українські партнери є добре поінформованими про європейські ініціативи в сфері споживчої політики та що пріоритети, проголошені паном Пічугіним, з ними цілком співпадають.

Визначивши ці пріоритети, Україна повинна перейти до активних дій та, наслідуючи досвід країн-сусідів, розробити план дій з реформування української системи контролю за якістю. З цього приводу пані Кунєва також зазначила, що в України є можливість обирати та наслідувати успішний досвід кран членів ЄС.

Серед  невід'ємних складників успішної реформи, за її словами, є чітке бачення мети відповідними органами та готовність до інформаційного обміну зі світовими спільнотами. Україна повинна йти своїм шляхом до створення досконалої системи ринкової економіки, і всі учасники цього процесу повинні бути готові до змін. Вона наголосила на необхідності та важливості існування споживчих організацій, як «наглядачів» на ринку; споживчі організації повинні посилити свою присутність та загальнонаціональний характер та грати більш активну роль  в процесі формування споживчої політики.  

В своєму зверненні пан О'Доннелл підкреслив необхідність розробки спільних дій в сфері захисту прав споживачів та захисту довкілля. Добре організоване громадянське суспільство повинно не тільки забезпечувати виконання громадянських прав, а також нести відповідальність зокрема в питаннях захисту довкілля.  Пані Кунєва підтримала цю точку зору, та зауважила, що під час виникнення питання захисту довкілля спочатку воно не знайшло відклику та розуміння в суспільстві, хоча зараз воно є найбільш суттєвим при формуванні економічної та соціальної політики, та визнається проблемою всього суспільства. Безсумнівно, питання захисту прав споживачів переживуть схожі еволюційні зміни і в Україні.   

Пані Клавдія Максименко, керівник Проекту «Спільнота Споживачів та Громадські Об'єднання» презентувала основні напрямки діяльності проекту, його компоненти, здобутки та завдання. Представники неурядових споживчих організацій з різних регіонів України розповідали про свої місцеві ініціативи та програми. Вони висловили подяку Проекту ССГО за стимулювання та підтримку роботи споживчих НУО в Україні. 

Представники Міністерства освіти та науки України та викладацької спільноти розповіли про стан споживчої освіти в Україні та презентували новий курс за вибором з основ споживчих знань, що розробляється у співпраці з Проектом ССГО. Вони також висловили подяку Проекту, який ініціював розробку та пілотування цього курсу для середньої школи саме в час, коли він є вкрай необхідним для України. Новий курс носить прикладний характер та передбачає застосування новітніх інтерактивних методик викладання.   

На завершення, пані Кунєва наголосила на необхідності активних дій: "Говорячи про споживчі питання, я повинна ще раз підкреслити, що ми повинні нести відповідальність за наші дії. Надзвичайно важливо змінити наші сподівання від того, що ми можемо вимагати від уряду, а що ми можемо зробити власними силами як громадяни. Я вірю, що, якщо Україна погодиться адаптувати та додержуватися європейських стандартів, це буде дуже мудрим кроком у майбутнє. І це не тільки питання ефективності економіки, оскільки ЄС - є основним торговим партнером України, але й питання загальних цінностей. В нас попереду великі плани та величезна спільна робота в наступному році".

13-17 вересня в Києві пройшов щорічний Саміт Україна-ЄС. Саміт, який приймає в Україні Президент Віктор Ющенко, надає можливість Європейському Союзові наголосити на своїй підтримці політичних та економічних реформ в Україні. 

Проект «Спільнота споживачів та громадські об'єднання», є спільною ініціативою Європейського Союзу та Програми розвитку ООН. Загальний бюджет проекту складає 3,15 млн. євро, 3 млн. з яких було надано Європейським Союзом. Проект впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні. Він почався в квітні 2006 року, та впроваджуватиметься до кінці 2008 року. 

Загальною метою проекту є підвищення споживчої свідомості українських громадян шляхом поширення інформації про товари та послуги доступні на українському ринку, сприяння доступу до результатів незалежних тестувань, а також до інформації про права споживачів та механізми їх захисту. Проект сприяє поширенню суспільного обговорення споживчих питань та розвитку споживчої свідомості українських громадян.  

За додатковою інформацією, будь-ласка, звертайтеся: /cscn  
   Попередня   Наступна   

Останні новини ООН


09.07.08  Мережа підписантів Глобального Договору ООН в Україні провела корпоративний суботник, присвячений Дню Дніпра
 
09.07.08  Соціальне підприємництво відкриває нові комерційні можливості для приватного сектору та є надзвичайно важливим для скорочення рівня бідності в Україні, -- зазначається у новому звіті ПРООН
 
08.07.08  Послання Генерального Секретаря ООН з нагоди Всесвітнього дня народонаселення
 
03.07.08  Організація Об’єднаних Націй в Україні презентувала Національну кампанію зі зміни клімату Go Green (Прямуй на зелене!), яку підтримали українські бізнес-лідери
Усі новини...
Підписатися на новини...













© Веб-сторінка офіційного сайту Представництва Організації Об’єднаних Націй в Україні 2007. Усі права застережені

Website of United Nations office in Kyiv, Ukraine. Description of major missions, interesting information, useful hints and phone numbers. United Nations UN Ukraine cooperation poverty reduction refugees Goodwill Ambassador human rights Global Compact corporate social responsibility Avian Influenza Millennium Development Goals Millennium Declaration HIV/AIDS General Secretary Assembly UNDAF Development Assistance Framework World Health Organization Children's Fund Development Programme High Commissioner for Refugees IMF IFC World Bank International Labour Organization UN Population Fund IAEA Migration Human Development Report Francis O'Donnell agencies Resident Coordinator system Country Team history Common Country Assessment