Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Що таке ЄС

Типові запитання

Хто головує у Європейському Союзі

Установи ЄС

Країни-члени ЄС

Протокольний порядок розташування прапорів країн-членів ЄС

Відносини з третіми країнами

Від Європейських Співтовариств до Європейського Союзу

Віхи в історії ЄС

Євро і ти

Веб сайти Європейського Союзу

Від Європейських Співтовариств до Європейського Союзу

Угода про утворення Європейського Союзу, відома також як Маастрихтська угода, набула чинності 1 листопада 1993 року після ратифікації її дванадцятьма країнами-членами Європейського Співтовариства. В результаті назва об'єднання, знаного як Європейське Співтовариство (ЄС), набула загального вжитку як Європейський Союз (ЄС).

Звичайно, Європейське Співтовариство продовжує існувати як перша і найважливіша організація Європейського Союзу. Тому вирази "ЄС", "Європейське Співтовариство" не виходитимуть із ужитку, особливо в певних документах юридичного характеру, таких як офіційні акти, прийняті на основі Угоди про утворення Європейського Співтовариства.

Роль і обов'язки Європейського Союзу не зводяться, однак, до Європейського Співтовариства (включаючи етапи створення Економічного і монетарного (валютного) союзу, Європейського співтовариства вугілля і сталі та Євратому (Європейського співтовариства з атомної енергії), а стосуються також нових сфер за Маастрихтською угодою, таких як спільна зовнішня політика та безпека та співпраця в галузі судочинства та внутрішньої політики.

Союз в сукупності обслуговується єдиною структурою інституцій. Колишня Рада Міністрів Європейського Співтовариства зараз називається Радою Європейського Союзу, чи Європейською Радою. Європейський Парламент та Суд Європейських Співтовариств зберегли свої початкові назви так само, як і Комісія Європейських Співтовариств, яку коротко можуть називати Європейською Комісією.

Подібним чином рекомендується вживання термінів "Європейський Союз" чи "ЄС" для позначення території, яка раніше співвідносилась з Європейським Співтовариством, в таких виразах: "країни-члени ЄС", "населення ЄС", "ринок чи промисловість ЄС" тощо.

Заснування департаменту співпраці в сфері судочинства та внутрішніх справ (СВС)

Цікавою подією, запровадженою Комісією, яка прибрала на себе повноваження у вересні 1999 року, стало створення спеціального департаменту зі співпраці в сфері судочинства та внутрішніх справ (СВС). Після створення єдиного ринку в 1992 році дедалі більш очевидною стала необхідність широкого співробітництва в рамках Європейського Союзу та дотримання його норм в таких сферах, як боротьба з незаконною торгівлею наркотиками, корупцією та махінаціями, імміграційна політика, надання політичного притулку, юридична співпраця в цивільних і кримінальних справах та ін.

нагору