Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Архів

"Пробіг заради життя"

10-та річниця діяльності Програми Тасіс

10 річниця Представництва

Автобусний інформаційний тур Європейського Союзу по Україні

Прес-брифінги для журналістів регіональних ЗМІ

П'ятий міжнародний фестиваль "Флюгери Львова"

На порталі "Європейський простір" відбулася онлайн конференція з Дірком Шюбелем

Виставки проектів ЄС в Україні

50-річчя підписання Римських Договорів

Візит представників українських ЗМІ в Брюсель

10-та річниця діяльності Програми Тасіс


В липні 2002р. Європейська Комісія та уряд України відзначили 10-ту річницю діяльності Програми Тасіс з питань ядерної безпеки, провівши міжнародну конференцію, організовану спільно з вірменськими, казахськими, російськими посадовцями в галузі ядерної енергетики.

Більш ніж 250 фахівців з питань ядерної енергетики і безпеки зібралися з цієї нагоди, щоб обговорити результати та перспективи Програми Тасіс в галузі ядерної безпеки.

Європейський Союз відіграє провідну роль в прагненнях міжнародної спільноти допомогти Україні, Російській Федерації та іншим країнам ННД в поліпшенні ядерної безпеки. В цьому відношенні Програма Тасіс з питань ядерної безпеки є найважливішим інструментом.

Вона надає підтримку з огляду на дотримання безпеки шляхом модернізації та послідовної заміни робочих реакторів іншими джерелами енергії, включаючи сучасніші та безпечніші реактори.

За останні 10 років в рамках Програми Тасіс з питань ядерної безпеки було виділено 630 мільйонів євро на здійснення понад 600 проектів у галузі ядерної безпеки.


Проекти зосереджені у наступних напрямках:
Допомога на території АЕС та експлуатаційна безпека;
Безпека конструкції;
Регулятивні органи та організації з технічної підтримки;
Аварійна готовність поза територією АЕС;
Радіоактивні відходи та управління відпрацьованим ядерним паливом;
Бухгалтерський облік та контроль ядерних матеріалів (заходи безпеки);
Перехід вчених, які працюють в галузі ядерної фізики, з оборонної галузі в сферу цивільного будівництва;
Закриття Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему.


В ході роботи конференції фахівці працювали в трьох секціях, готуючи висновки про Програму Тасіс з питань ядерної безпеки та визначаючи майбутні пріоритети.

Основні прерогативи Програми, визначені Європейською Комісією, знайшли широку підтримку серед фахівців, підкреслюючи таким чином необхідність у продовженні програми підтримки ЄК.

Було визначено наступні напрямки для подальшої допомоги:
Забезпечення подальшого прогресу сприяння ефективній культурі ядерної безпеки згідно принципів Конвенції з Ядерної Безпеки. Зокрема, шляхом надання безперервної підтримки регулятивним органам та шляхом підтримки на території АЕС на рівні станції.
Підтримка розвитку та впровадження національної стратегії управління радіоактивними відходами, відпрацьованим ядерним паливом, та припинення експлуатації блоків в контексті широкої міжнародної співпраці, особливо, що стосується управління радіоактивними відходами та відпрацьованого ядерного палива в північно-західних регіонах Росії.
Забезпечення відповідних міжнародних ініціатив, що підтримуються Європейською Комісією, зокрема ініціатива з закриття Чорнобильської АЕС – G7/EU.


На додаток до вищезгаданих основних напрямків, допомога також поширюватиметься на:
Підтримку діяльності, направленої на запровадження заходів ядерної безпеки
Підтримку аварійної готовності поза територією АЕС на випадок ядерних аварій в рамках національних та регіональних планів.

Для детальнішої інформації про Висновки та Рекомендації міжнародної конференції.

Порядок денний міжнародної конференції.

На офіційному прийомі, влаштованому українським урядом: (зліва направо) С.Тулуб (Заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України, Президент національної атомної енергогенеруючої компанії Енергоатом), Г. Дусе (Керівник відділу ядерної безпеки, Бюро співробітництва “Євродопомога”, ЄК), Н. Жустен (Посол, Голова Представництва Європейської Комісії в Україні), П.-Б. Кнудсен (Директор, Бюро співробітництва “Євродопомога”, ЄК), Н. Константінов (Керівник програми з ядерної безпеки, Представництво Європейської Комісії в Україні), О. Чалий (Держсекретар, Міністерство закордонних справ України).

Норбер Жустен, Посол, Голова Представництва ЄК в Україні головує на заключній пленарній сесії конференції.

нагору