Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Продовольство та сільське господарство: перевірка Спільної аграрної політики ЄС сприяє її модернізації та надасть фермерам більше свободи для відповіді на зростаючий попиту (20/05/2008)

IP/08/762

Брюссель, 20 травня 2008 року

20 травня Європейська Комісія запропонувала ще більше модернізувати, спростити та раціональніше спрямувати Спільну аграрну політику. Цей крок допоможе скасувати досі наявні обмеження для фермерів, аби допомогти їм зреагувати на зростання попиту на продовольство. Так звана „перевірка” Спільної аграрної політики (CAP Health Check) ще більшою мірою зруйнує прив’язку прямих виплат, що їх отримують фермери, до обсягів виробництва, у такий спосіб дозволяючи фермерам якомога більше слідувати сигналам ринку. Серед низки запропонованих заходів – скасування норм щодо обов’язкового тримання частки орної землі під паром; поступове зростання квот на виробництво молока та молочних виробів – аж до повного скасування їх у 2015 році; зменшення інтервенціоністських дій у сільське господарство. Ці зміни звільнять європейських фермерів від непотрібних обмежень та дозволять їм максимально збільшити свій виробничий потенціал. Європейська Комісія також пропонує збільшити модуляцію допомоги, за якої буде скорочено прямі виплати фермерам, а вивільнені у такий спосіб кошти буде скеровано до Фонду розвитку сільської місцевості. Ці кроки дозволять ліпше відповісти на нові виклики та можливості, що постають нині перед європейським сільським господарством, - а саме на зміни клімату, потребу кращого управління водними ресурсами та захист біорізноманіття.

„Нинішня перевірка [Спільної аграрної політики] націлена на надання більшої свободи нашим фермерам, завдяки якій вони зможуть зреагувати на зростання попиту та швидко відповісти на ті сигнали, які їм надсилає ринок”, - сказала з цього приводу Європейський Комісар у справах сільського господарства та розвитку сільської місцевості Маріанн Фішер Бьоль. „Її метою також є спрощення, раціональне спрямування та модернізація Спільної аграрної політики, а також надання нашим фермерам засобів впоратися із новими викликами, з якими вони стикаються, - зокрема із змінами клімату”.

Скасування норм щодо тримання частки землі під паром: Європейська Комісія пропонує скасувати вимогу до фермерів, що мають орані землі, тримати 10 відсотків своєї землі під паром. Це дозволить їм максимально збільшити свій виробничий потенціал.

Поступове згортання квот на виробництво молока: Квоти на виробництво молока поступово згортатимуться та до квітня 2015 року будуть цілковито скасовані. Для забезпечення безболісності цього переходу Європейська Комісія пропонує п’ять щорічних зростань (на 1%) квот на виробництво молока, починаючи від сезону 2009/2010 і завершуючи сезоном 2013/14 років.

Скасування прямого зв’язку між допомогою фермерам та обсягами виробництва. Розпочата у ЄС реформа Спільної аграрної політики скасувала прямий зв’язок між обсягом допомоги, яку отримують фермери, та обсягом виробленої продукції, таким чином виплати фермерам більше не пов’язуються безпосередньо із виробництвом конкретного продукту. Однак, деякі держави-члени ЄС вирішили продовжити практику виплат, прямо прив’язаних до виробництва (coupled payments). Нині Європейська Комісія пропонує скасувати залишки таких платежів та трансформувати їх у так звану Єдину схему виплат [за якої раз на рік фермери отримуватимуть фіксовані субсидії – без прив’язки до обсягів виробництва]. Винятки встановлюватимуть лише для фермерів, що займаються вирощуванням молодих телят, кіз та овець: тут держави-члени ЄС зможуть зберегти нинішній рівень допомоги, пов’язаної із обсягами виробництва.

Відхід від практики визначення обсягів виплат на основі минулої допомоги. У деяких державах-членах ЄС фермери отримують допомогу, обсяг якої визначається розміром субсидій, які вони отримували за певний минулий період. В інших країнах обсяг виплат визначається за регіональними критеріями, залежно від кількості гектарів у фермера. Із плином часу доцільність першої моделі (виплати на основі минулої допомоги) стає дедалі сумнівною, тому Європейська Комісія пропонує державам-членам ЄС поступово переходити до системи відносно єдиних ставок у визначення обсягів субсидій.

Подовження терміну дії Єдиної схеми виплат для земельних ділянок. Десять із дванадцяти найновіших держав-членів ЄС застосовують спрощену Єдину схему виплат для земельних ділянок (Single Area Payment Scheme), [за якої допомога залежить від обсягу ділянки фермера, а не від обсягу виробленої продукції]. Її термін дії спливає у 2010 році, однак Європейська Комісія пропонує подовжити її до 2013 року.

Дотримання системи норм, необхідних для отримання допомоги (Cross compliance). Допомога фермерам пов’язана із дотриманням стандартів захисту довкілля, догляду за тваринами та якості продуктів харчування. Фермерам, що не дотримуються цих правил, зменшують допомогу. Так звану Систему норм, необхідних для отримання субсидій (Cross compliance), буде спрощено; зокрема з неї буде вилучено стандарти, що прямо не стосуються відповідальності фермера чи з нею не пов’язані. Водночас туди буде додано низку нових вимог, які допоможуть зберегти екологічні переваги тримання землі під паром чи поліпшити управління водними ресурсами.

Допомога галузям, що стикаються із особливими проблемами. Сьогодні держави-члени ЄС можуть у кожній окремій галузі використати 10% свого національного бюджету для прямих виплат, що йдуть на захист довкілля або поліпшення якості чи просування на ринок продуктів у даній галузі. Європейська Комісія хоче зробити цей механізм гнучкішим. Кошти уже не матимуть обов'язково бути використані в одному й тому самому секторі; вони можуть бути використані для допомоги фермерам, що виготовляють молоко, яловичину, м’ясо кіз та овець у менш заможних регіонах; вони також можуть бути використані для підтримки заходів із управління ризиками – наприклад схем страхування від природних катаклізмів чи спільних фондів для боротьби із тваринними хворобами. Країни, що застосовують Єдину схему виплат для земельних ділянок, також зможуть отримати допомогу в межах цієї схеми.

Переведення коштів від прямої допомоги до підтримки розвитку сільської місцевості. Нині всім фермерам, що отримують пряму допомогу обсягом понад 5 000 євро на рік, скоротили підтримку на 5%, а виділені в такий спосіб кошти перевели до бюджету Фонду розвитку сільської місцевості. Європейська Комісія пропонує протягом наступних років (до 2012 року) збільшити обсяг відрахувань на розвиток сільської місцевості до 13%. Також допомогу буде зменшено для більших ферм (для тих, хто отримає понад 100 тисяч євро на рік – збільшення відрахувань ще на 3%; 200 тисяч на рік – на 6%; 300 тисяч – на 9%). Кошти, що їх буде в такий спосіб отримано, буде використано у державах-членах ЄС для посилення програм у сферах боротьби зі змінами клімату, розвитку відновлюваних джерел енергії, управління водними ресурсами та захисту біорізноманіття.

Інтервенційні механізми. Заходи, до яких вдається ЄС для забезпечення сільськогосподарської пропозиції, не мають уповільнити здатність фермерів відповідати на сигнали ринку. Європейська Комісія пропонує скасувати інтервенційну політику щодо виробництва твердої пшениці, рису та свинини. Інтервенційні заходи буде зведено до нуля для кормового зерна. Для хлібного зерна, масла та сухого молока буде встановлено тендерні механізми.

Обмеження виплат. Держави-члени ЄС мають встановити мінімальний обсяг допомоги у розмірі 250 євро на ферму; а мінімальний обсяг ділянки, щодо якої надається допомога – у розмірі 1 гектару.

Інші заходи: Низку інших невеликих схем підтримки буде від’єднано від обсягів виробництва та трансформовано у Єдину схему виплат. Для коноплі, кормових культур, протеїнових культур це буде зроблено негайно. Для рису, крохмальної картоплі та довговолокнястого льону буде встановлено перехідний період. Європейська Комісія також пропонує скасувати премію на вирощування енергетичних культур [наприклад, біопалива].

http://ec.europa.eu/agriculture/healthcheck/index_en.htm

нагору