Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Статті та інтерв’ю про відносини між Україною та ЄС

UNIAN, 27 жовтня 2007, Інтерв’ю директора директорату Європейської Комісії з питань допомоги у рамках Європейської політики сусідства Маркуса Корнаро

Без цезури, 26.10.06, інтерв'ю Посла Ієна Бога, голови Представництва Європейської Комісії в Україні та Бєларусі

Дзеркало тижня, 21-27 жовтня 2006р., інтерв’ю Хав’єра Солани, Високого представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки

Звернення Президента Європейської Комісії Жузе Мануеля Баррозу до українського народу з нагоди святкування Дня Європи, 20 травня 2006

Дело, 3 грудня 2005, Петер Мендельсон, Комісар ЄК з питань торгівлі

Газета по-українськи, 2 грудня 2005, Беніта Ферраро-Вальднер, Комісар Європейської Комісії

День, 1 грудня 2005, стаття Хав’єра Солани, Високого представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки

День, 12 листопада 2005, Ян Фігель, Комісар ЄК з питань освіти, культури та багатомовності

Дзеркало тижня, 19 лютого 2005, Беніта Ферраро-Вальднер, Комісар Європейської Комісії з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства

Дзеркало тижня, 22 січня 2005, стаття Хав’єра Солани, Високого представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки, з приводу інавгурації нового президента України

День, 22 січня 2005, стаття Беніти Ферраро-Вальднер, Комісара Європейської Комісії з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства

День, 27 травня 2004, інтерв’ю Романo Проді, Президента Європейської Комісії

Дзеркало тижня, 22 травня 2004, інтерв’ю Паскаля Ламі, Комісара Єврокомісії: „ Головним пріоритетом для України має бути вступ до СОТ”

Без цезури, 26.10.06, інтерв'ю Посла Ієна Бога, голови Представництва Європейської Комісії в Україні та Бєларусі

Ієн Боуг: “Україна повинна якомога тісніше наблизитися до цінностей та стандартів Євросоюзу”

Про перспективи співробітництва нашої держави з ЄС та основні внутрішні проблеми Євросоюзу напередодні самміту “Україна-ЄС” нашій газеті розповів Голова Представництва Європейської Комісії в Україні Посол Ієн Боуг.

На яких правових та політичних засадах буде ґрунтуватися нова рамкова угода Україна-ЄС?

Планується, що ми розпочнемо переговори про нову угоду на початку наступного року. Її основними принципами буде підтвердження спільних цінностей – демократії та прав людини, а також інтеграції України до внутрішнього ринку Європейського Союзу, у тому числі через угоду про вільну торгівлю. Останній пункт, однак, залежить від вступу України до Світової організації торгівлі.

Чим нова угода відрізнятиметься від чинної?

Нова угода надасть Україні можливість значно тісніших відносин з ЄС у політичній та економічній сфері.

Деякі європейські політики заявляють, що подальшого розширення Європейського Союзу вже не буде. Чи означає це, що українці повинні забути про перспективи членства в ЄС?

На даний момент чітко зрозуміло, що через внутрішні причини ЄС не може і не буде розширювати перелік країн-кандидатів та потенційних кандидатів на членство. Це не означає, що Україна не може колись вступити (або не вступить) до ЄС. Поки що ж вона повинна зробити все можливе, щоби якомога тісніше наблизитися до цінностей та практичних стандартів Євросоюзу.

Незабаром буде реформована Європейська політика сусідства. Яким може або повинне бути місце України у цій новій, орієнтованій на регіони програмі?

Європейська політика сусідства надалі лишатиметься основою відносин ЄС з країнами цього регіону. Вона передбачає диференційований підхід до кожної країни. Те, що ми та Україна зможемо разом зробити, залежатиме від рівня політичної волі, який продемонструє Україна, та від її здатності втілити у життя заплановані нею реформи.

Країни-кандидати з Балкан та Туреччина повинні будуть виконати додаткові критерії у процесі вступу. Чи легітимні та справедливі ці вимоги?

Вимоги до країн-кандидатів на вступ до ЄС завжди були суворі. З плином часу після кількох хвиль розширення ці критерії стали ширшими та вищими. Цей процес легітимний, і його не уникнути.

Чи є шанси на реанімацію Конституції ЄС?

Зараз триває період рефлексії. Країни-члени поступово досягнуть порозуміння у тому, яким чином цей процес може бути продовжений. Після розширення ЄС до 27 країн (зі вступом Болгарії та Румунії) можливості наявних інституцій досягли своєї межі, а тому Євросоюз змушений розвиватися далі.

Схоже, що Україна цього року вже не стане членом СОТ. Як це позначиться на торгівлі між Україною та ЄС?

ЄС все ще закликає Україну зробити все можливе для якнайшвидшого вступу до СОТ. Як тільки це станеться, ми зможемо провести переговори щодо угоди про вільну торгівлю. Це значно пожвавить торгівлю між Україною та ЄС та зробить Україну більш привабливою для іноземних інвестицій.

Українцям стає дедалі важче отримати шенгенські візи. Як це можна співвіднести з планами ЄС про спрощення візового режиму з Україною?

Це твердження не підкріплене фактами. У період із січня до вересня 2006 року 92 відсотки тих українських громадян, які подали заявки, отримали шенгенські візи. У той самий період часу минулого року ця цифра становила 91 відсоток. Ці показники вказують на те, що висловлювання про те, що шенгенські візи “стає важче отримати” не відповідають дійсності. Запланована до підписання угода про спрощення візового режиму зробить процес отримання віз до країн-членів ЄС ще легшим та дешевшим для багатьох категорій українських громадян.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch розкритикувала Брюссель за його плани підписання з Києвом договору про реадмісію. На їхню думку, в Україні немає умов для утримання осіб, що просять політичного притулку. Як це вплине на перспективи підписання такої угоди?

Це питання детально обговорювалося під час переговорів між ЄС та Україною. Євросоюз задекларував свою готовність допомогти Україні створити необхідні для цього умови, використовуючи кошти, вже надані Україні у рамках чинних програм співробітництва. Щодо прохачів політичного притулку, то потрібна інфраструктура вже існує. Європейська комісія профінансувала створення тимчасового центру в Одесі, де зможуть перебувати до 250 біженців, а також ще одного – на 70 осіб – у Мукачеві.

Які шанси того, що ціна шенгенських віз для українців залишиться незмінною?

Справді, ЄС вирішив, що ціна шенгенських віз залишиться на рівні 35 євро для тих країн, які вже уклали з ЄС угоду про спрощений візовий режим або які ще перебувають на стадії переговорного процесу щодо підписання такої угоди.

нагору