Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Статті та інтерв’ю про відносини між Україною та ЄС

UNIAN, 27 жовтня 2007, Інтерв’ю директора директорату Європейської Комісії з питань допомоги у рамках Європейської політики сусідства Маркуса Корнаро

Без цезури, 26.10.06, інтерв'ю Посла Ієна Бога, голови Представництва Європейської Комісії в Україні та Бєларусі

Дзеркало тижня, 21-27 жовтня 2006р., інтерв’ю Хав’єра Солани, Високого представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки

Звернення Президента Європейської Комісії Жузе Мануеля Баррозу до українського народу з нагоди святкування Дня Європи, 20 травня 2006

Дело, 3 грудня 2005, Петер Мендельсон, Комісар ЄК з питань торгівлі

Газета по-українськи, 2 грудня 2005, Беніта Ферраро-Вальднер, Комісар Європейської Комісії

День, 1 грудня 2005, стаття Хав’єра Солани, Високого представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки

День, 12 листопада 2005, Ян Фігель, Комісар ЄК з питань освіти, культури та багатомовності

Дзеркало тижня, 19 лютого 2005, Беніта Ферраро-Вальднер, Комісар Європейської Комісії з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства

Дзеркало тижня, 22 січня 2005, стаття Хав’єра Солани, Високого представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки, з приводу інавгурації нового президента України

День, 22 січня 2005, стаття Беніти Ферраро-Вальднер, Комісара Європейської Комісії з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства

День, 27 травня 2004, інтерв’ю Романo Проді, Президента Європейської Комісії

Дзеркало тижня, 22 травня 2004, інтерв’ю Паскаля Ламі, Комісара Єврокомісії: „ Головним пріоритетом для України має бути вступ до СОТ”

Газета по-українськи, 2 грудня 2005, Беніта Ферраро-Вальднер, Комісар Європейської Комісії

«Від зближення України та ЄС виграють усі»

Комісара ЄС з питань зовнішніх відносин та політики добросусідства Беніту Ферреро-Вальднер, 57 років, не бентежить, що у Києві вже менше говорять про вступ до Європейського Союзу.

-- В Україні багато говорять про переваги та недоліки тісніших відносин між Україною та Євросоюзом. А що отримує від тісніших відносин з Україною сам ЄС?

На нашу думку, важливо поглиблювати відносини з усіма нашими сусідами. Це особливо стосується України, яка торік зробила такий вражаючий вибір на користь демократії та змін.

Ми хочемо тісніших відносин з Україною, тому що коли ми усунемо торгівельні бар'єри, коли ми навчимося працювати разом над проблемами, які не в змозі вирішити наодинці, такими як охорона довкілля, боротьба з організованою злочинністю та торгівля людьми, – від цього виграють усі: як українці, так і громадяни ЄС.

-- На відміну від заяв, які робилися на початку року, нині українське керівництво вже менше і не так заповзято говорить про вступ України до ЄС. Що Ви про це думаєте? Чи не здається Вам, що Україна більше не надає серйозного значення тісним відносинам з ЄС?

Звичайно ні! На нашу думку, керівництво вашої країни дуже наполегливо працює над першочерговими завданнями, визначеними у нашому спільному Плані дій Україна-ЄС. А це – найкращий спосіб наблизитися до Євросоюзу.

-- Багатьох українців лякає суворий порядок видачі віз, встановлений в країнах ЄС. Нещодавно розпочалися переговори про спрощення візового режиму. Коли вони можуть завершитися, і які передбачаються результати?

Переговори розпочалися лише минулого тижня у Брюсселі. Коли вони закінчаться, залежить від успішності самого діалогу. Але ми розуміємо важливість цього питання для українців і ми хочемо досягти згоди настільки швидко, наскільки можливо. Ця угода дасть можливість українцям, які подорожуватимуть у Європу, отримувати візи за спрощеною та полегшеною процедурою. Втім, паралельно ми повинні укласти угоду про реадмісію тих осіб, які порушують строки перебування в Європі, встановлені їхніми візами.

-- Чим іще, окрім спрощення візової процедури, ЄС міг би сприяти пожвавленню контактів між людьми?

Я думаю, що такі контакти є надзвичайно важливими, і, щоб навести буквально один приклад, я би назвала освітні обміни. Я дуже підтримую ідею створення програми стипендій у рамках Європейської політики сусідства, яка б дозволила українським студентам приїздити на навчання до університетів країн ЄС.

-- Торішня помаранчева революція стала в очах Європи виявом європейськості української нації, підтвердженням її європейських прагнень. Чи не затьмарили це враження ті негаразди, які спіткали Україну протягом року, що минає?

Я переконана, що потяг до демократії та реформ досі надзвичайно великий в Україні, і я впевнена, що так само міцною, як ніколи, є відданість європейським цінностям.

Дійсно, були деякі невдачі. Але для нас важливо те, що зараз Україна і ЄС все тісніше співпрацюють над величезною кількістю питань у дуже багатьох сферах: від енергетики та транспорту – до свободи ЗМІ та вільної торгівлі. Саме так ми і будемо поглиблювати наші відносини.

нагору