Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Висновки Ради Європейського Союзу із загальних питань і зовнішніх зносин щодо України

28 лютого 2005

Рада прийняла такі висновки:

  1. Рада привітала призначення нового Уряду в Україні та виразила свою підтримку його амбітній програмі політичних і економічних реформ. Новий вибір на користь демократії та реформ відкриває нові перспективи для України та українсько-європейських відносин. ЄС визнає європейські прагнення України та вітає європейський вибір України.
  2. Рада наголосила на рішенні ЄС підтримати України у цей ключовий момент. Вона з нетерпінням чекала на остаточне схвалення Плану дій Україна-ЄС на засіданні Ради з питань співпраці та негайного початку роботи над його реалізацією. Рада наголосила на тому, що ЄС готовий рухатися швидко вперед у відношенні усіх аспектів Плану дій. У той час, як швидкість впровадження Плану дій ЄПС залежатиме від якості зусиль, що докладатимуться органами влади, ЄС рішуче налаштований вчасно реагувати зі свого боку. Рада погодилася розглянути питання про перший перегляд впровадження Плану дій вже на початку 2006 року, за умови досягнення значного прогресу.
  3. Для посилення та вдосконалення Плану дій Рада дійшла згоди щодо таких кроків на підтримку демократичної та орієнтованої на реформи України:
    • Швидко ініціювати консультації щодо розширеної угоди між ЄС і Україною на заміну Угоди про партнерство та співпрацю наприкінці 10-річного строку її чинності, як тільки буде виконано політичні пріоритети Плану дій ЄПС.
    • Вивчити можливості тіснішої співпраці у сфері зовнішньої політики та політики безпеки, включаючи Європейську політику оброни та безпеки, і особливо приступити до вирішення питань регіональної стабільності та розширеної співпраці як у сфері кризового менеджменту, так і нерозповсюдження зброї масового ураження. ЄС готовий посилити співпрацю з Україною для вирішення придністровського конфлікту у Молдові. Україну слід залучати поступово, щоб вона мала змогу привести свої позиції у відповідність до позицій ЄС з регіональних і міжнародних питань.
    • Поглиблювати торгово-економічні відносини між ЄС і Україною. Робота над угодами про торгівлю сталеливарними та текстильними виробами на 2005 рік буде посилена. Буде прискорено перегляд існуючого дослідження доцільності встановлення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, щоб можна було швидко розпочати відповідні переговори після вступу України до СОТ.
    • Надавати подальшу підтримку вступу України до СОТ і запропонувати Україні подальшу допомогу для досягнення встановлених вимог.
    • Надати Україні статус країни з ринковою економікою як тільки буде урегульовано кілька питань, що залишаються невирішеними. ЄС посилить контакти з Україною для урегулювання цих питань.
    • У контексті переговорів, які мають відбутися між ЄС і Україною перед наступним саммітом Україна-ЄС, потрібно розглянути можливі методи та порядок спрощення візового режиму із суворим дотриманням вимог безпеки. У цьому відношенні особливе значення має прогрес нинішніх переговорів щодо угоди про реадмісію між Україною та Європейським Союзом. ЄС продовжить надавати Україні допомогу із впровадження Плану дій з питань правосуддя та внутрішніх справ і дотримання встановленого графіку.
    • Розширити співпрацю у ключових галузях, таких як енергетика, транспорт, охорона довкілля та здоров’я, а також розвиток приватного сектора. Буде проведено підготовку до діалогу високого рівня з питань енергетики та інших пов’язаних питань, а також піднято на якісно інший рівень діалог з питань довкілля. Україна отримає пріоритетне ставлення у поточній підготовці до розширення транс’європейських мереж.
    • Збільшити підтримку процесу законодавчої апроксимації, включаючи технічну допомогу та твіннінг для дотримання норм і стандартів ЄС та надавати цільові консультації та підтримку із законодавчої апроксимації за допомогою TAIEX. Буде проводитися подальша діяльність з укладення двосторонніх договорів щодо координації у сфері соціальної безпеки.
    • Заохочувати та збільшувати контакти між людьми, включаючи у таких ключових сферах, як молодіжна політика та освіта, за допомогою зокрема пріоритетного доступу до програми Erasmus Mundus, посиленої участі у програмі Tempus, підтримки зусиль України, спрямованих на зближення у сфері вищої освіти шляхом участі у Болонському процесі. У цьому контексті слід розглянути можливість забезпечення стажування молодих професіоналів, а також надання подальшої підтримки незалежним ЗМІ. У цьому відношенні негайними та обов’язковими є зусилля у сфері демократії та верховенства права, для чого вже передбачена подальша цільова підтримка, включаючи допомогу на посилення громадянського суспільства.
    • Максимізувати доступ до фінансування з боку Європейського інвестиційного банку. Після остаточного схвалення Плану дій ЄПС Україні може бути надано до 250 млн. євро.
    • Надати Україні через відповідні інструменти підвищену допомогу на впровадження реформ.
  4. У своєму підході Україна повинна орієнтуватися на результат, засобом досягнення якого є План дій. При успішному впровадженні внутрішніх реформ і прийнятті європейських стандартів відносини між ЄС і Україною ставатимуть глибшими та міцнішими.
нагору