Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Європейська політика сусідства: Європейська Комісія пропонує План дій для України

Сьогодні Європейська Комісія запропонувала перший План дій для України у рамках Європейської політики сусідства (ЄПС). Цей План дій, який було розроблено під час тісних консультацій з Україною протягом 2004 р., є політичним документом, у якому викладено пріоритетні цілі співпраці між Україною та Європейським Союзом. Він був підготовлений так, щоб відображати політичну та економічну ситуацію України. Посилена співпраця може здійснюватися з широкого спектру напрямків, включаючи політичний діалог, економічно-торгові відносини, культурно-освітні обміни, транскордонна співпраця та спільна відповідальність за попередження і вирішення конфліктів. Комісія прийняла цей План дій, щоб продемонструвати свою повну відданість зобов’язанням, узятим перед Україною. Комісія рекомендує Раді міністрів ЄС передати цей План для схвалення Радою з питань співпраці між Україною та ЄС як тільки події, включаючи проведення вільних і чесних виборів, дозволять розглядати його впровадження.

“Моє завдання полягає у тому, щоб створити коло друзів з іншого боку нашого розширеного ЄС”, - сказала Комісар з питань зовнішніх зносин і Європейської політики суспільства Беніта Ферреро-Вальднер. “Ми працювали з нашими сусідами над розробкою таких планів дій, які б відповідали потребам кожної конкретної країни та відображали те, що кожній з них необхідно. Наша пропозиція щодо вищого рівня співпраці, більшої фінансової допомоги та можливості скористатися тіснішими відносинами з Європою принесе справжні здобутки обом сторонам. Впровадження Плану дій забезпечить основу для подальшої інтеграції демократичної України до європейських економічно-соціальних структур і посилення політично-економічних реформ.”

План дій для України – це один із семи інших планів, які були схвалені сьогодні Європейською Комісією також і для Йорданії, Молдови, Тунісу, Марокко, Ізраїлю та Палестинської Автономії.

Плани дій відображають рішучу позицію ЄС не допустити появи нових ліній розподілу навколо розширеного Союзу, а також експортувати характерні для ЄС стабільність і процвітання. План дій зокрема пропонує:

* Допомогу з приведення законодавчо-нормативної бази у відповідність до законодавства ЄС для розширення доступу до внутрішнього ринку ЄС;

* Участь у певних програмах ЄС у сфері освіти, науки та охорони довкілля;

* Підвищення співпраці щодо управління кордонами, міграції, боротьби з торгівлею людьми, організованою злочинністю, відмиванням грошей, а також фінансово-економічними злочинами;

* Вдосконалення зв’язків з ЄС у таких галузях, як енергетика, транспорт, охорона довкілля та інформаційні технології;

* Підвищення рівня діалогу та співпраці у сфері боротьби з тероризмом, нерозповсюдженням зброї масового знищення, а також діяльність, спрямована на вирішення регіональних конфліктів.

Серед усього іншого План дій передбачає співпрацю у напрямку посилення структур, які гарантують демократію, права людини та верховенство права. Особлива увага у ньому приділяється демократичному проведенню виборів у відповідності до норм і стандартів ОБСЄ та Ради Європи. Проведення нинішніх виборів Президента України, а також парламентських виборів 2006 року у відповідності до стандартів ОБСЄ та рекомендацій ОБСЄ/БДІПЛ, включаючи і ті, що стосуються ЗМІ, належать до одних із найважливіших положень зазначеного Плану дій.

Таким чином згідно з Планом дій Україна бере на себе відповідальність забезпечити повну повагу до свободи слова та ЗМІ, прав журналістів, включаючи вдосконалення адміністративно-правового поля.

Україна також продовжуватиме впровадження судової реформи для забезпечення незалежності, неупередженості та дієвості правосуддя. Іншим важливим напрямком Плану дій є вжиття заходів для боротьби з корупцією.

На додаток до цього План дій стане основою для посилення співпраці між Україною та ЄС з цілої низки регіональних і міжнародних питань, включаючи попередження конфліктів і управління кризовими ситуаціями. Особливе значення надається пошуку належного вирішення придністровського конфлікту.

Наголошуючи на твердій підтримці, яку ЄС надає у відношенні вступу України до СОТ, План дій також передбачає розгляд можливості встановлення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС після вступу України до СОТ.

Впровадження ЄПС буде підтримуватися підвищеною фінансовою допомогою. У рамках нинішнього бюджету TACIS і MEDA партнери ЄС отримають 8,5 млрд. євро у 2000-2006 рр. Комісія запропонували фактично подвоїти цю суму на 2007-2013 рр. і виділити на новий Європейський інструмент політики та партнерства майже 15 млрд. євро.

нагору