Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
| Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Україна та ЄС домовилися про план своїх відносин на наступні 3 роки

20 вересня 2004 року на експертному рівні було погоджено План дій Україна-ЄС щодо впровадження нової політики сусідства ЄС у відношенні України.

Як заявив Голова Представництва Європейської Комісії в Україні Ієн Боуг, ця нова ініціатива є природнім наслідком розширення Європейського Союзу, що відбулося 1 травня 2004 року та викликало історичні зрушення як у Союзі, так і в Україні у політичному, географічному та економічному відношеннях.

У першій частині Плану дій встановлюються пріоритети у царині демократії, а також прав і основних свобод людини. Цим документом також передбачено співпрацю між Україною та ЄС щодо питань зовнішньої політики та політики безпеки, нерозповсюдження зброї масового знищення та роззброєння, попередження конфліктів і управління кризовими ситуаціями.

„Тепер Україна та ЄС мають спільний кордон”. – сказав Голова Представництва, – „Як безпосередні сусіди, ми маємо спільну зацікавленість у посиленні наших політичних і економічних взаємовідносин. План дій дає нам можливість піднятися на новий рівень співпраці та розвивати наші відносини у напрямку поступової економічної інтеграції України зі спільним ринком ЄС.”

Європейська політика сусідства відкриває нові перспективи економічної інтеграції:

1. Перспектива переходу від співпраці до значного рівня інтеграції, включаючи доступ до спільного ринку ЄС і розширення участі України в основних аспектах політики та програм ЄС;

2. Збільшення фінансової підтримки: Україні буде надаватися фінансова допомога ЄС для підтримки заходів, визначених у Плані дій. Нині Комісія здійснює розробку нового Європейського механізму сусідства та партнерства, через який також надаватиметься допомога Україні для вирішення питань транскордонної та транснаціональної співпраці між Україною та країнами ЄС. Така підтримка також надаватиметься через Європейський інвестиційний банк для проектів, які стосуються здійснення інвестицій в інфраструктурний розвиток;

3. Можливості поступового відкриття в Україні програм або посилення участі України у певних програмах Співтовариства, спрямованих на підтримку культурних, освітніх, екологічних і науково-технічних зв’язків;

4. Підтримка наближення законодавства України до норм і стандартів ЄС, включаючи через надання технічної допомоги, довготривалої експертної допомоги спеціалістів ЄС в органах державної влади України та цільове консультування і підтримку Служби обміну інформації про технічну допомогу (TAIEX);

5. Дослідження економічної доцільності встановлення зони вільної торгівлі після вступу України до СОТ;

6. Можливість укладення нової розширеної угоди, масштаб якої буде визначено у світлі виконання цілей, встановлених Планом дій, та загального розвитку відносин між Україною та ЄС.

„Цей План дій є конкретним документом,” – пояснив Ієн Боуг, – „оскільки він визначає перелік завдань, які Україна та ЄС повинні виконати протягом наступних трьох років. Успішна реалізація Плану дій принесе обіцяні громадянам України переваги у таких галузях, як встановлення сприятливого візового режиму, культурно-освітніх контактів та зони вільної торгівлі з ЄС.”

Голова Представництва також додав: „Для впровадження Плану дій ЄС планує збільшити фінансову допомогу Україні. Це також передбачає участь України у певних програмах Співтовариства (таких як культурні обміни у рамках молодіжних програм ЄС) та інфраструктурну підтримку через Європейський інвестиційний банк.”

Наступні кроки
План дій буде подано для офіційного схвалення у рамках Ради з питань співробітництва Україна-ЄС. Успішна реалізація Плану дій може сприяти досягненню нових договірних домовленостей між Україною та ЄС.
Моніторинг

Спільні органи, засновані у рамках Угоди про партнерство та співпрацю, будуть здійснювати моніторинг впровадження Плану дій.
Перевірка
Першу перевірку стану реалізації Плану дій буде проведено через два роки після його схвалення.

Для отримання більш детальної інформації звертайтеся до координатора з питань преси та інформації Аньє Шуберт (тел. (044) 253 3020).

нагору