This version of the page http://www.oschadnybank.com/ua/code.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-09. The original page over time could change.
Ощадний Банк України / Про Ощадбанк
укр

Мапа регіональних управлінь
   
Звітність
(укр / eng)
   
Мапа сайту
08.07.2008
Ощадбанк пропонує срібні монети, присвячені 60-річчю Ізраїлю
26.06.2008
До Ощадбанку надійшла нова партія інвестиційних монет
19.05.2008
Ощадбанк пропонує нові срібні та золоті інвестиційні монети

Всі новини >>>
Інформація для вкладників Ощадбанку колишнього СРСР
Кодекс корпоративної етики ВАТ „Ощадбанк”

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою правління ВАТ „Ощадбанк”

від 27 березня 2008 р. № 103

 

 

 

 

 

 

Кодекс корпоративної етики ВАТ «Ощадбанк»

 

 

МИ, співробітники банку ВАТ „Ощадбанк”,

 керуючись принципом  відданості банківській справі, загальновизнаними принципами спілкування та ділової етики, домагаючись прибутковості, фінансової стабільності, благополуччя та процвітання Банку, приймаємо

КОДЕКС Корпоративної етики ВАТ „Ощадбанк”

 

 

Стаття 1

Мета та завдання Кодексу корпоративної етики

 

1.1. Метою Кодексу корпоративної етики ВАТ „Ощадбанк” (далі – Кодекс) є визначення етики ділових відносин ВАТ „Ощадбанк” (далі – Банк) і правил поведінки його Співробітників([1]) (далі – Співробітник Банку), що спрямовані на підвищення як професіоналізму окремого Співробітника, так і ділової репутації Банку в цілому.

1.2. Завданнями Кодексу є:

- забезпечення усвідомлення Співробітниками Банку персональної відповідальності перед Державою як головним акціонером Банку, Клієнтами, діловими партнерами за виконання своїх посадових обов'язків, своєї ролі в реалізації Місії Банку;

- визначення основ взаємовідносин Банку з Клієнтами, діловими партнерами, органами державної влади, конкурентами і Співробітниками Банку;

- захист державних інтересів, Клієнтів, ділових партнерів і Співробітників Банку.

 

Стаття 2

Сфера застосування Кодексу

 

2.1. Кодекс розроблений на основі загальновизнаних принципів і норм ділової етики, локальних нормативно-правових актів Банку.

2.2. Кодекс містить загальнообов'язкові правила поведінки, що ґрунтуються на прийнятих Банком цінностях і відповідають його Місії. Кодекс поширюється на всіх Співробітників Банку незалежно від рівня посади.

2.3. Всі документи Банку, в тому числі ті, що оформлюють відносини з Клієнтами, діловими партнерами, державними органами влади, конкурентами і Співробітниками Банку, розробляються і затверджуються з урахуванням положень цього Кодексу.

2.4. Кожний самостійний структурний підрозділ Банку має право розробляти та подавати правлінню Банку для затвердження локальні нормативно-правові акти, що деталізують вимоги до роботи та поведінки працівників відносно сфери його професійної діяльності.

2.5. Кодекс набирає чинності з моменту затвердження його постановою правління ВАТ „Ощадбанк”. Зміни та доповнення до Кодексу вносяться постановою правління та набирають чинності у такому ж порядку, що і Кодекс.

 

Стаття 3

Корпоративні принципи Банку

 

- Відданість справі. Ми віддані спільній справі. Ми враховуємо соціальну значимість своєї діяльності. Репутація, імідж і авторитет Банку вищі за індивідуальні інтереси та потреби.

- Законність. Ми неухильно дотримуємось загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, законодавства України, положень цього Кодексу, інших локальних нормативно-правових актів Банку.

- Професіоналізм. Наші зусилля спрямовані на максимальне задоволення потреб клієнта. Ми сумлінно, своєчасно і на найкращих умовах здійснюємо всі операції з обслуговування Клієнтів. Ми прагнемо  постійного самовдосконалення, новаторства. Ми шукаємо кращі засоби та можливості для більш ефективної роботи Банку.

- Відвертість. Ми дотримуємося політики максимальної відвертості і прозорості діяльності Банку для Клієнтів, ділових партнерів, органів державної влади, Співробітників Банку. Ми прагнемо використовувати всі доступні джерела поширення інформації про Банк: прес-конференції, ділові зустрічі, засоби масової інформації, а також мережу Інтернет для вільного доступу всіх зацікавлених осіб. Ми будуємо свої відносини з Клієнтами, діловими партнерами, представниками державної і муніципальної влади на засадах рівноправності та відвертості.

- Безпека. Конфіденційність. Ми вживаємо всіх необхідних заходів для запобігання будь-яким протиправним діям з боку третіх осіб відносно Клієнтів, ділових партнерів, Співробітників Банку та відносно держави. Ми  зобов'язуємось не розголошувати таємну інформацію про справи клієнта, отриману при наданні послуг, не розголошувати інформацію без дозволу клієнта (або у не передбаченому Законом порядку) без обмеження в часі і незалежно від продовження (припинення) безпосередніх відносин з ним.

- Відповідальність. Ми відповідальні перед державою за результати  діяльності Банку, за внесок у розвиток економіки України, перед Клієнтами – за якість банківських послуг, перед діловими партнерами – за належне виконання своїх зобов’язань, перед суспільством – за повагу особистості, її прав і свобод. Ми піклуємось про підтримку власної ділової репутації.

 

Стаття 4

Наші Взаємовідносини з Клієнтами, діловими партнерами і представниками органів державної влади

 

4.1. Наші відносини з Клієнтами, діловими партнерами і представниками органів державної влади будуються на принципах сумлінності, чесності, професіоналізму, взаємної довіри і поваги, пріоритетності інтересів Клієнта, належного виконання взятих зобов’язань, повноти розкриття необхідної інформації, пріоритету переговорів над судовим розглядом.

4.2. Співробітник Банку докладає всіх зусиль для мінімізації будь-яких ризиків для Клієнта, ділового партнера.

4.3. Співробітник Банку уважно розглядає і своєчасно реагує на зауваження, скарги та претензії на адресу Банку.

4.4. Співробітник Банку не розголошує інформацію про операції, про рахунки та вклади Клієнтів і ділових партнерів, представників органів державної влади, а також інші відомості, які можуть завдати шкоди їх діловій репутації або іншим нематеріальним чи матеріальним інтересам, якщо розкриття такої інформації не передбачене законодавством України.

4.5. Банк прагне до встановлення довгострокових партнерських відносин з кожним Клієнтом.

4.6. Співробітник Банку не віддає перевагу окремим Клієнтам та виключає дискримінацію Клієнтів за політичними, релігійними, національними чи статевими ознаками.

4.7. Співробітник Банку не приймає, не передає грошові кошти третім особам від Клієнтів, ділових партнерів, їх представників або афілійованих осіб, а також не укладає договорів з третіми особами, що надають право йому на отримання грошових коштів як винагороди за здійснену діяльність.

4.8. Співробітник Банку не приймає майно, послуги, а також не укладає договорів, що надають право на отримання майна, послуг як винагороди йому за здійснену діяльність.

4.9. Співробітник Банку не приймає, не передає третім особам подарунки ([2]) в будь-якій формі від Клієнтів, ділових партнерів, їх представників або афілійованих осіб, крім випадків, коли відмова від подарунка може привести до негативних наслідків для Банку і його підпорядкованих структур. У цьому випадку Співробітник Банку зобов'язаний повідомити безпосереднього керівника про прийняття подарунка не пізніше наступного робочого дня з дати прийняття подарунка.

4.10.    Квитки у театри, музеї та інші культурні установи, а також вартість проживання в готелях, участі в різних заходах (банкетах, презентаціях, виставках і т.ін.) у процесі ділових переговорів або зустрічей можуть бути оплачені Клієнтами, діловими партнерами.

4.11.    Співробітник Банку не має право давати оцінку Клієнту, діловому партнеру від імені Банку, його підпорядкованих структур, якщо це не пов'язано з виконанням його службових обов'язків у Банку.

 

Стаття 5

Наші взаємовідносини з конкурентами

 

5.1. Взаємовідносини з конкурентами Банку ґрунтуються на принципах чесності і взаємної поваги. У разі виникнення розбіжностей і суперечок у конкурентній боротьбі пріоритет віддається переговорам і пошуку компромісу.

 

Стаття 6

Взаємовідносини Банку зі своїми Співробітниками

 

6.1. Банк будує відносини зі своїми Співробітниками на принципах довгострокової співпраці, взаємної поваги і неухильного виконання взаємних зобов'язань.

6.2. Банк прагне, щоб кожний Співробітник з повагою ставився до традицій та історії Банку, з гордістю усвідомлював, що він працює в Ощадбанку України.

6.3. Банк не допускає відносно Співробітників яких-небудь виявів дискримінації при прийнятті на роботу, оплаті праці, просуванні по службі.

6.4. Банк вживає заходів, спрямованих на охорону здоров'я, праці та забезпечення безпеки Співробітника Банку. Банк створює всі необхідні умови для професійного зростання, підвищення соціального добробуту Співробітника Банку.

6.5. Банк цінує в своїх співробітниках чесність, порядність, професіоналізм, організованість, внутрішню культуру та самодисципліну, вміння працювати на результат.

6.6. Банк дотримується принципів толерантного ставлення до будь-яких ідеологічних, особистісних та фізіологічних особливостей Співробітників. Індивідуальні особливості людини, які не мають негативного впливу на якість виконання ним роботи, не можуть бути причиною для будь-яких обмежень стосовно Співробітника.

6.7. Банк створює умови, які дають змогу кожному Співробітнику реалізувати свої творчі здібності,  підвищити рівень професійних знань та досягти кар’єрного зростання.

 

Стаття 7

Корпоративний стиль

 

7.1. Імідж Банку є важливим інструментом досягнення загальних цілей і повинен використовуватися максимально ефективно.

7.2. Співробітник Банку, незалежно від рівня, виду та способу спілкування, - ввічливий, доброзичливий, чуйний. Він виявляє терпимість до фактів некоректного з ним спілкування з боку Клієнтів, ділових партнерів та інших осіб.

7.3. Співробітник Банку зобов’язаний дотримуватись ділового стилю в одязі. Зокрема, Співробітник, який безпосередньо працює з клієнтами Банку, зобов’язаний дотримуватись елементів корпоративного одягу, що передбачений Альбомом([3])фірмового стилю (корпоративної відповідності) ВАТ „Ощадбанк”.

7.4. Ділова друкована, сувенірна та рекламна продукція всіх підрозділів Банку повинна бути виконана в єдиному стилі з використанням символіки Банку, а також відповідно до встановленої кольорової гами та стилю написання.

7.5.  Банк несе відповідальність за коректність і достовірність свої маркетингових і рекламних акцій.

 

Стаття 8

Банк і його підпорядковані установи

 

8.1. Банк та підпорядкована йому мережа установ становлять єдину систему.

8.2. Банк орієнтований на підтримку стабільності трудових колективів, які забезпечують успішне функціонування та розвиток Банку.

8.3. Банк організує взаємодію між всіма підпорядкованими установами на основі задекларованих принципів та забезпечує функціональну інтеграцію усіх підрозділів.

 

Стаття 9

Облік і звітність

 

9.1. Банк та його підпорядковані установи здійснюють ведення бухгалтерського обліку, складають звітність за єдиними принципами, методами і процедурами, визначеними Обліковою політикою Банку, нормативно-правовими актами НБУ та локальними нормативно-правовими актами Банку.

9.2. Банк та його підпорядковані установи забезпечують своєчасне, повне, систематизоване та достовірне відображення всіх операцій в обліку та надання фінансової та статистичної звітності.

9.3. Співробітник Банку, якому стало відомо про порушення принципів, процедур бухгалтерського обліку і звітності, у тому числі про крадіжки, розтрату грошових коштів, інші корисливі зловживання та розголошення банківської або комерційної таємниці, зобов’язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника.

 

Стаття 10

Взаємодія Співробітників Банку із засобами масової інформації

 

10.1. Співробітник Банку має право спілкуватись із представниками засобів масової інформації з питань діяльності Банку тільки за наявності відповідного дозволу керівництва Банку. Співробітник Банку повинен розуміти і пам’ятати, що будь-яка висловлена ним у ЗМІ інформація або точка зору асоціюється з інформацією і точкою зору Банку, впливає на його імідж та репутацію.

10.2. Коментарі та прогнози відносно ситуації у зовнішньому середовищі можуть надаватись виключно на підставі офіційно підтверджених документів. У ході бесіди Співробітник Банку не повинен коментувати діяльність керівництва Банку, конкурентів, органів державної влади. Відповіді на питання мають даватись виключно в межах власної компетенції, визначеної посадовими інструкціями.

10.3. Під час спілкування з представниками ЗМІ Співробітник Банку повинен максимально сприяти створенню позитивного іміджу Банку, відстоювати інтереси ділових партнерів Банку та його Клієнтів.

 

Стаття 11

Захист Банку, Клієнтів, ділових партнерів і Співробітників

 

11.1.    Забезпечення безпеки Банку, Клієнтів, ділових партнерів і Співробітників є невід'ємною частиною діяльності Банку. Банк вживає всіх заходів, спрямованих на створення надійної системи безпеки Банку, його акціонерів, Клієнтів, ділових партнерів і Співробітників Банку.

11.2. Банк докладає всіх зусиль для захисту прав держави як акціонера Банку, Клієнтів Банку та ділових партнерів, Співробітників Банку.

11.3. Співробітник Банку зобов'язаний піклуватись про збереження матеріальних і нематеріальних цінностей Банку і підпорядкованих структур.

11.4. Співробітник Банку бере активну участь у запобіганні будь-яким протиправним діям з боку інших Співробітників Банку, Клієнтів, ділових партнерів, інших третіх осіб відносно держави та суспільства, а також відносно Клієнтів, ділових партнерів і Банку.

11.5. Співробітник Банку бере активну участь у протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню терористичної діяльності.

11.6. Співробітник Банку не здійснює діяльність, що порушує етичні і правові норми.

11.7. Співробітник Банку виключає будь-яку діяльність, яка може завдати шкоди діловій репутації, іншим нематеріальним і матеріальним інтересам Банку, Клієнта, ділових партнерів.

11.8. Співробітник Банку зобов'язаний негайно повідомляти безпосереднього керівника і відповідні структурні підрозділу Банку про  поточні або здійснені дії, що плануються як усередині, так і поза Банком з боку інших Співробітників Банку, Клієнтів, ділових партнерів, що порушують загальновизнані принципи і норми міжнародного права, положення законодавства України, цього Кодексу, інших внутрішніх нормативних документів Банку.

 

Стаття 12

Прикінцеві положення

 

12.1.   Кодекс розміщується на корпоративному порталі ВАТ „Ощадбанк”.

12.2. Кодекс є обов’язковим для виконання всіма Співробітниками Банку, керівниками всіх рівнів.

 

 

 

  Управління по роботі з персоналом ВАТ "Ощадбанк"



[1] Співробітником Банку є будь-яка фізична особа, що уклала з Банком трудовий договір або інший цивільно-правовий договір, що передбачає за визначену плату особисте виконання певної функції (роботи по певній спеціальності, кваліфікації або посаді), а також члени Правління і члени Наглядової Ради Банку.

 

[2] Під подарунком розуміється будь-яке матеріальне або нематеріальне благо, в тому числі роботи і послуги, за винятком грошових коштів.

 

[3] Альбом фірмового стилю (корпоративної відповідності) ВАТ „Ощадбанк” затверджений постановою правління Ощадбанку від 25 грудня 2001 р. №137, із змінами та доповненнями від 13.08.2007, постанова № 234.

Ощадбанк
10 RUB
купівля
1.8300 
продаж
2.0000 
100 USD
купівля
456.000 
продаж
464.000 
100 EUR
купівля
710.000 
продаж
737.000 
НБУ
Copyrights (c) 2006 ВАТ "Ощадбанк"
Розроблено в Finport Technologies Inc.