This version of the page http://www.president.gov.ua/news/10415.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-08. The original page over time could change.
Президент України провів зустріч із Головою Асамблеї Португалії - Офiцiйне представництво Президента України
23.06.2008 18:39
Прес-служба Президента України Віктора Ющенка

Президент України провів зустріч із Головою Асамблеї Португалії

Відбулася зустріч Президента України Віктора Ющенка з Головою Асамблеї (парламенту) Республіки Португалія Жайме Гамою та представниками політичних партій, які мають депутатів в Асамблеї.

Головні питання, що обговорювалися на зустрічі, – розвиток парламентської українсько-португальської співпраці, розбудова торгово-економічного та інвестиційного співробітництва, Голодомор 1932–1933 років в Україні, підтримка Португалією європейської та євроатлантичної інтеграції України, посилення соціального захисту українських громадян у Португалії.

«Ми вважаємо міжпарламентські контакти важливою складовою політичних відносин між двома державами», – сказав В.Ющенко, додавши, що Україна вітає створення парламентських груп дружби у вищих законодавчих органах України і Португалії та закликає їх до активізації співпраці з метою реалізації спільних інтересів.

Говорячи про торговельно-економічне та інвестиційне співробітництво наших країн, Президент відзначив, що Україна надає його збалансованому розвитку особливого значення. «Ми задоволені тенденцією стабільного зростання обсягів двосторонньої торгівлі та інвестицій протягом останніх двох років», - сказав він, нагадавши, що торік загальний обсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами становив 146 млн. дол. (на 74% перевищує показник 2006 року), а в І кварталі 2008 року обсяг двосторонньої торгівлі становив близько 19,5 млн. дол. зі значним дисбалансом на користь Португалії.

Президент окремо висловив вдячність владі Португалії за хороше ставлення до українців, які проживають у цій країні. Українська сторона планує докласти усіх необхідних зусиль для повернення співвітчизників на Батьківщину, підкреслив В.Ющенко, водночас поки що потрібно забезпечити їх належний соціальний захист та національно-культурну ідентичність. У цьому контексті Президент особливо наголосив на важливості якнайшвидшого укладення Угоди між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення.

Президент подякував португальській стороні за підтримку Резолюції ЮНЕСКО про вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Він висловив сподівання, що Португалія офіційно засудить Великий голод на загальнонаціональному рівні та підтримає проект Резолюції із засудження Голодомору, яку Україна має намір внести на розгляд 63-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Говорячи про євроатлантичний курс України як нашу стратегічну мету, Глава держави відзначив: українська сторона сподівається, що країни-члени НАТО, в тому числі Португалія, підтримають прагнення України отримати запрошення до ПДЧ у ході цьогорічного грудневого засідання міністрів закордонних справ Альянсу.

Президент також висловив сподівання, що Португалія й надалі підтримуватиме Україну в її євроінтеграційних прагненнях.

Зі свого боку, Голова Асамблеї побажав Україні успіхів на міжнародній арені та висловив впевненість, що наша держава неодмінно стане членом європейських та євроатлантичних структур.


Фотоальбом

Офіційний візит Президента України до Португалії. 23-24 червня 2008 року

Офіційні документи

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 627/2008
Про нагородження Л.Шойома орденом князя Ярослава Мудрого

Графік Президента

08.07.2008
Офіційний візит до Австрії 

Події

Робоча поїздка
до Одеської області

Послання до парламенту

Послання Президента України до Верховної Ради України

2006

2008

Національні пріоритети

Євро 2012

Соціальні ініціативи

Антикорупційні ініціативи

Програма «Доступне житло»

«Зігрій любов'ю дитину»

Пам'яті жертв Голодомору

Фотоальбом


Під час відвідання острова Зміїний

Віртуальна екскурсія