This version of the page http://20minut.ua/news/120845 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-06. The original page over time could change.
Де навчитися писанкарства
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Де навчитися писанкарства

A A A
Размер шрифта:
У педагогічному університеті на кафедрі етнології (аудиторія №355) до 20 квітня всіх бажаючих учитимуть народного мистецтва

Навчитися писати писанки - а це неодмінно стане жінкам у нагоді при підготовці до зустрічі Великодня – можна у Вінницькому педуніверситеті.

- За традицією, писанка пишеться після весняного рівнодення. Чистий четвер перед Великоднем - останній день, коли можна займатися писанкарством, - розповідає завідувачка навчально-наукової лабораторії з етнології Поділля Тетяна Пірус. - Колись це було частинкою життя подолянки, звичайною справою. Такою, як, скажімо, пекти хліб, вишивати і співати. Але, на жаль, у сучасному світі ми розгубили багато дорогоцінних звичаїв українського народу. Наш курс писанкарства і покликаний дати людям можливість пізнати таємниці цього чудодійства.

Яйце – тільки живе

Починати роботу слід із підготовки матеріалів. Яйце для писанки слід брати тільки домашнє і свіже, не з холодильника.

- Щоб життя було повним, а не пустим, серединку з яйця видувати не можна, бо воно і є символом продовження життя, - розказує Тетяна Пірус. - Тому традиційно писанку виготовляють дівчата і жінки - як продовжувачки роду.

Для створення писанки знадобиться також віск, свічка, харчова фарба, серветки, писачок (спеціальне знаряддя для нанесення розтопленого воску на яйце).

Головні правила

- Звісно, в писанкарстві існують певні правила. Це і молитви, і піст, чистота душі та побажань, спокій та злагода в думках, і те, що писанки пишуть тільки до Великодніх свят, а не цілий рік, - продовжує Тетяна Пірус. - Але на майстер-класах ми не дотримуємось усіх канонів. Головне - навчити дітей (і дорослих) не загубити рідні традиції в подальших поколіннях. Щороку до нас приходить усе більше молоді: і школярі, і студенти, і з Вінниці, і з області. Це дуже втішає. Адже можливість доторкнутися до давніх звичаїв споріднює з нашим корінням, із витоками народної мудрості. Так починається любов до рідної землі, до всього українського.

Загадайте бажання

На Поділлі існує багато видів розпису яйця (крашанка, крапанка, дряпанка, мальованка, монастирське яйце), але писанка - не просто розмальоване яйце. Це священний оберіг, тому кожен малюнок і колір мають своє символічне значення. Слід добре продумати малюнок і кольори перед тим, як розпочати писати, і заздалегідь вирішити, кому ви подаруєте цю писанку. Тоді, працюючи над писанками, можна загадувати бажання. Потім писанки запікають у печі або духовці (щоб "умилася") та освячують у храмі. Дарують писанки лише освячені.

ДОВІДКА

Майстер-класи проходять щовівторка та щочетверга з 15.00 до 17.00 в аудиторії №355 педагогічного університету до 20 квітня.

Писачок можна (навіть бажано) зробити в домашніх умовах. Для нього знадобиться фольга, дерев'яна паличка, голка, тонкий дріт.

 

Для отримання гарного малюнка свіжі домашні яйця Оля (зліва) і Юля витирають серветкою, змоченою в оцті. Фото: Тетяна ЩербатюкФото: „12-писачок”

Ольга (перша зліва) прогріває писачок у полум'ї свічки. Це потрібно робити постійно, щоб розтопленим воском потім наносити орнамент. Фото: Тетяна Щербатюк

"Починаючи роботу над писанкою, подумки уявляю, яка вона буде", - зізнається Оля, яка пише писанки з чотирирічного віку. Фото: Тетяна Щербатюк

Ольга ділить яйце на кілька частин для того, щоб симетрично зображувати обрані знаки-символи. Фото: Тетяна Щербатюк

„Для фарбування яйце повністю занурюється в посудину з харчовим барвником. Почекайте кілька секунд і виймайте, після чого обережно, щоб не роздушити, обсушуємо його серветкою", - радить Оля. . Фото: Тетяна Щербатюк

Дівчата працюють над символікою, яка матиме червоний колір. . Фото: Тетяна Щербатюк

Чому фарбують яйця

“Дорого яичко к Христову дню" – так говориться у відомому російському прислів’ї.

Пасхальні яйця є атрибутом одного з головних релігійних свят християн – дня воскресіння розп’ятого на хресті Ісуса Христа.

Існує багато версій щодо того, коли вперше з’явилися писанки.

За давньою притчею, перше пасхальне яйце свята рівноапостольна Марія Магдалина піднесла римському імператору Тиберію. Незабаром після воскресіння Христа Спасителя на небо Марія Магдалина прийшла для євангельської проповіді в Рим.

У ті часи було прийнято, приходячи до імператора, підносити йому подарунки. Багаті приносили дорогоцінності, а бідні люди - те, що могли. Марія Магдалина не мала нічого, крім віри в Ісуса, тож протягнула імператору Тиберію куряче яйце зі словами: «Христос Воскрес!» Імператор, засумнівавшись у сказаному, зазначив, що ніхто не може воскреснути з мертвих і в це так само важко повірити, як і в те, що біле яйце може стати червоним. Тиберій не встиг договорити ці слова, як яйце стало перетворюватись з білого на яскраво-червоне.

Фарбовані яйця у віруючих у Христа завжди служать символом воскресіння Ісуса, а з ним і очищення в ім’я нового, кращого життя. Червоний колір яєць символізує кров Христа і одночасно служить символом Воскресіння. 

Тетяна ЩЕРБАТЮК

Винница 2008-04-16 09:12:32
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
яйця  писанки  Пасха 
Статьи автора RIA (ВІННИЦЯ):

Оцените новость:

Рейтинг: 0
Голосов: 0
Просмотров:212

RIA (ВІННИЦЯ)

Написать письмо автору

Добавить комментарий (0)
Также в рубрике:
16:36Фестиваль “Шешори” знову на Вінниччині
20:21Натуральные выходные
16:33Як в Уніжі мультики знімали
15:46На фестивалі “Княжі забави” навчать кувати залізо
09:54Ивана Купала будет с обрядами и дискотекой
20:56Разыскиваются лучшие молодые фотографы Житомира
16:58Тур групп ДДТ и Карамазовых отменяется
12:42Шевченко показывает свои работы
12:36Сочная вечеринка в стиле GreatParty
09:44Український фольк елітарного гурту „Орфей”
Статьи автора RIA (ВІННИЦЯ):
22:21 Вінницька цегла отримає незалежну оцінку
20:38 Прогулянка з гривнею в кишені
20:32 Гроші – у сейф, сім'ю – на море
20:26 В баскетболе рост не главное
16:39 Жителі кінцевої Вишеньки протестують проби вирубки дерев
16:16 Таксі "зганятимуть" на стоянки
16:05 Іноземні банки пропонують восьмивідсотковий кредит для оновлення українського житлового фонду
10:49 У вінницьких потягах третій клас ніхто не відміняв
10:38 Не штурхайте лебедя ногами
10:30 Змінили роботу - поверніть банку кредит