BRAMA - News - Weather - Elections - Business - Sports - Brama Press - Calendar - Classifieds

         
    Перша сторінка.    Погляд.    Поступ у Львові.    Поступ з краю.    Поступ у світі.    Теле-Поступ.    Політика.    Дайджест.    Спорт-Поступ.    Пост-Factum.    Кримінал.    КуПол: Новини.    zaxid.net.    Реклама.   
  Цитата Поступу
Якщо ти подумаєш двічі перед тим, як один раз сказати, ти скажеш удвічі краще
Томас ПЕЙН
 
18 червня 2007 р.
   ·  на головну  · 1999-2002  · досье  · архів світлин  · форум
Купол
Львів
  16:24 04-07-2008 -   На Львівщині стартував проект „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”  
  16:22 04-07-2008 -   ДТП поблизу Городка: одна людина загинула, двоє госпіталізовані  
  15:48 04-07-2008 -   Львів готується до параду мотоциклів Honda Gold Wing  
  15:37 04-07-2008 -   У Дрогобичі проходить Міжнародна мистецька акція, присвячена творчості Бруно Шульца  
  14:16 04-07-2008 -   У Палаці мистецтв відкриють виставку, присвячену ювілею створення УГС  
Україна
  16:31 04-07-2008 -   Ющенко хоче збільшити фінансування армії  
  13:42 04-07-2008 -   У зв’язку з ДТП в селищі Богородчани звільнено 10 міліціонерів  
  12:53 04-07-2008 -   Тимошенко підозрює змову на ринку молока  
  12:24 04-07-2008 -   Ющенко відбув із робочою поїздкою до Одеської області  
  11:4 04-07-2008 -   Сьогодні завершується кампанія зовнішнього оцінювання  
Світ
  13:56 04-07-2008 -   Археологи знайшли маєток Джорджа Вашингтона  
  10:38 04-07-2008 -   Ізраїльських верблюдів одягнуть у світловідбивні жилети  
  10:26 03-07-2008 -   Частину американської системи ПРО розмістять у Польщі  
  12:24 02-07-2008 -   У Росії розбився вертоліт: дев'ять людей загинуло  
  10:29 01-07-2008 -   Від сьогодні Абхазія закриває свої кордони з Грузією  



  ·  · 
 
Поступ 1999-2002 рр. у попередній версії

Перша сторінка  » 

___________________________________________________________________________

Передвиборчі баталії. Місце дії – ЦВК
Юлія СОКИРКА, ЦПД
 
156 заяв від опозиції про складення своїх депутатських повноважень, які нарешті насмілився зачитати Олександр Мороз констатували політичну смерть парламенту п’ятого скликання. Проте говорити, що нас не чекають нові сюрпризи від коаліціантів та від незворушного Олександра Олександровича, означає просто не знати кухні української політики. Підтвердження тому - заява Адама Мартинюка, що наступне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок. Комедія розігруватиметься і навіть за відсутності всього складу трупи акторів, єдине, що зміниться – так це декорації. Сцена парламенту зміниться сценою ЦВК та суддів усіх рівнів.

Як відомо Верховна Рада 1 червня цього року завдяки політичним домовленостям з Президентом призначила новий склад ЦВК, який покликаний забезпечити проведення чесних і прозорих виборів 30 вересня. Одним із перших рішень голови ЦВК Володимира Шаповала стало закріплення членів ЦВК за регіонами.

Згідно з розпорядженням члени Центрвиборчкому закріплені за такими регіонами: Астахова Т. В. – за Миколаївською та Одеською областями;Данилевський Ю.М. – за Закарпатською та Харківською областями;Донченко Ю.Г. – за Луганською та Чернігівською областями; Жиденко І.Г. – за Дніпропетровською та Чернівецькою областями;Лукаш Т.Л. – за Житомирською та Рівненською областями; Охендовський М. В. – за Вінницькою та Волинською областями; Магера А.Й. – за Львівською областю;Писаренко А. А. – за Київською та Сумською областями; Райковський Б.С. – за Запорізькою та Кіровоградською областями; Усенко-Чорна Ж. І. – за Полтавською областю та містом Києвом; Чупахін О. М. – за Автономною Республікою Крим, Херсонською областю та містом Севастополем;Швець Ю. В. – за Тернопільською та Черкаською областями; Шелестов О. М. – за Донецькою областю; Шелудько В. Є. – за Івано-Франківською та Хмельницькою областями. Цим документом членам Центральної виборчої комісії доручено забезпечити в межах повноважень організацію підготовки та проведення виборів і референдумів у вищезазначених регіонах відповідно до законодавства України про вибори і референдуми.

Таке рішення голови ЦВК обурило частину представників більшості та окремих членів ЦВК, які протестують проти такого одноосібного рішення Шаповала. Зокрема депутат Верховної Ради Юрій Мірошниченко (фракція Партії регіонів) заявив про перевищення Шаповалом повноважень. У відповідь Марина Ставнійчук (заступник голови Секретаріату Президента) заявила, що „згідно з двома положеннями закону про ЦВК, саме голова ЦВК організовує роботу членів виборчої комісії і Секретаріату комісії. До речі, згідно із законом, відповідні розпорядження голови ЦВК носять обов’язковий характер”

За її словами, звинувачення коаліції значно перебільшені. «Принаймні, значно перебільшені... Впродовж 3 років закріплення за відповідними регіонами здійснювалося відповідними розпорядженнями принаймні двох голів ЦВК, і сьогодні саме так вчинив і третій голова», - відзначила Ставнійчук.

Роботу ЦВК від самого початку не можна назвати спокійною. Свідчення тому події 14 червня, коли біля одного з під’їздів ЦВК був виявлений автомобіль Mazda 3 сріблястого кольору (державний номер АА 4283 АА), у якому перебували співробітники СБУ з технічними засобами незрозумілого призначення.

Ці особи відмовилися назвати свої прізвища й посади, лише повідомивши члену ЦВК Шелестову в присутності співробітників комендатури Управління державної охорони, що вони виконують завдання свого керівництва при узгодженні із Шаповалом.

Як наслідок 8 членів Центральної виборчої комісії підписали звернення до Володимира Шаповала, в якому просять пояснити причини перебування на території ЦВК співробітників Служби безпеки України. Відповідне звернення підписали члени ЦВК Тамара Астахова, Юрій Данилевський, Юрій Донченко, Тетяна Лукаш, Михайло Охендовський, Броніслав Райковський, Олександр Чупахін й Олександр Шелестов.

«У результаті ретельного аналізу закону «Про Центральну виборчу комісію» ми не змогли знайти норму, яка б обумовлювала необхідність залучення співробітників СБУ для виконання главою комісії покладених на нього повноважень», - відзначається в зверненні.

У зв’язку із цим члени ЦВК закликають Шаповала привселюдно підтвердити або спростувати цю інформацію. «У випадку, якщо ми одержимо підтвердження того, що при узгодженні з Вами (Шаповалом) або навіть без такого узгодження за нами ведеться зовнішнє спостереження або прослуховуються наші службові й приватні телефонні розмови, ми будемо змушені звернутися у відповідні правоохоронні органи», - відзначають члени ЦВК.

Крім того, депутат Верховної Ради від фракції Партії регіонів Владислав Забарський відзначає, що таких машин із часу роботи нового складу ЦВК було помічено дві, у співробітників СБУ, які в них перебувають, є ноутбук й інша апаратури, і вони, як мінімум, фіксують інформацію, хто проходив у будинок комісії й виходив з нього.

Забарський підготував депутатські запит в СБУ, Генеральну прокуратуру й Управління державної охорони. «Важливо встановити законність усього цього й на якій підставі ці машини були пропущені на режимні об’єкти, де займаються якоюсь оперативною роботою», - каже депутат.

Не забарилася і відповідь від СБУ. Начальник прес-служби Служби безпеки України Марина Остапенко заявила, що СБУ не веде спостереження за членами Центральної виборчої комісії.Разом з тим вона нагадала про нещодавнє неправдиве повідомлення про мінування Верховної Ради. За її словами, після цього було посилено охорону всіх державних об’єктів.

Вона також наголосила, що на прохання Управління державної охорони було ухвалено рішення забезпечити нормальне функціонування ЦВК і запобігти протиправним діям щодо членів і приміщення ЦВК.«Дійсно туди були направлені наші люди і спостерігали за ситуацією, тримали її під контролем», - відзначила Остапенко.

Слід також відзначити, що складання опозицією депутатських повноважень – це лише половина справи, адже охочих зайняти вакантні депутатські місця знайдеться вдосталь. Головне – це обнулення списків, а ця процедура, на жаль, детально не виписана в законі, а від так стає об’єктом маніпуляції та голосних заяв.

Представник Президента у верховній Раді Роман Зварич нагадав, що питання з “обнуленням” списків “Нашої України” та БЮТ зараз розглядається у судах. “Курйоз полягає в тому, що після внесення змін до закону про вибори народних депутатів в частині 101 статті, процедура “обнулення” взагалі випала. Це – наслідок юридичної халтури представників Соціалістичної партії, які запропонували цей проект. Тому проводити якісь процедури на рівні ЦВК щодо “обнулення” списків чи реєстрації нових народних депутатів наразі неможливо”, - пояснив він. “З іншого боку, перед вступом на посаду депутат мав би скласти присягу, - наголосив Зварич. «Але складати присягу можна лише в повноважній Верховній Раді. А оскільки вона такою вже не є, то тому депутатам навіть нема куди іти, щоб скласти присягу», - додав він.

Натомість голова Верховної Ради Олександр Мороз закликає Центральну виборчу комісію зареєструвати депутатами Ради кандидатів від блоків Юлії Тимошенко і «Наша Україна» замість тих, що вибули. Спікер відзначив, що отримав відповідь із ЦВК на свій запит, згідно з яким у комісії є зараз більше ніж 300 претендентів на входження в Раду.

Мороз нагадав, що хоча раніше ЦВК обнулила список БЮТ, але кандидати в депутати оскаржили це рішення і зараз справа перебуває в Апеляційному суді. У той самий час, раніше комісія відмовила обнулити список блоку «Наша Україна», у відповідь на що блок через Печерський районний суд Києва зобов’язав комісію зробити це, а ЦВК, у свою чергу, оскаржила це рішення в Апеляційному суді. На думку Мороза, доки справи перебувають на розгляді в судах, ЦВК має діяти відповідно до норм чинного законодавства.

В’ячеслав Кириленка назвав всі дії і заяви Мороза – „не більш, ніж спробою відтягнути завершення політичної діяльності ВР V скликання і, напевно, завершення політичної діяльності голови Верховної Ради V скликання, за сумісництвом лідера соціалістів”.

Лідер «Нашої України» заочно нагадав Морозу, що він разом з Президентом України Віктором Ющенком і прем’єр-міністром Віктором Януковичем поставив свій підпис під домовленостями про врегулювання політичної кризи в країні. «Він (Мороз - ред.) наполягав на своїй участі в переговорному процесі, він дістав таку можливість, він вніс свої пропозиції, які в значній мірі були враховані, потім він всіляко торпедував ухвалення законопроектів, які необхідні були для того, щоб розблоковувати процес позачергових парламентських виборів», - підкреслив Кириленко.

Грізною видається заява Володимира Шаповала про реальну загрозу зриву виборів 30 вересня за відсутності домовленостей між політичними силами. «Якщо виборчий процес почнеться у зв’язку з указом Президента, який призначив вибори на 30 вересня, то я бачу ще одну загрозу - за умови відсутності реальних домовленостей навіть з початком виборчого процесу, існує загроза його зриву», - підкреслив Шаповал. Він також допускає можливість підміни рішень Центрвиборчкому судовими рішеннями.

Разом з тим, Шаповал не відносить себе до прихильників проведення або непроведення виборів. «Я прихильник виконання Указу Президента», - зазначив він. За його словами, указ Президента діє, і якщо Центрвиборчком зірве його виконання, то відповідальність, в першу чергу, буде на голові ЦВК. «Принаймні, це так подаватиметься, - зазначив він. - Якщо домовленості перестануть бути предметом дискусій, я думаю, що на 80-90% ця буря в стакані води, яка спостерігається в ЦВК, вона відразу утихне».

Володимир Шаповал заявив про іншу загрозу зриву виборів, а саме, коли частина членів ЦВК зроблять спробу легітимізувати частину списків кандидатів в депутати. «Я не виключаю, що ця комісія в такому складі може використовуватися з метою спроби поховати юридично проведення виборів», - сказав він, додав, що не хотів би, щоб комісія стала фігурантом політичних скандалів.

З метою уникнення політичних спекуляцій голова ЦВК прийняв рішення про те, що Центральна виборча комісія не проводитиме засідання з підготовки і організації дострокових виборів до початку виборчого процесу. «До початку виборчого процесу, до серпня, якщо відлічити 60 днів від 30 вересня, я не бачу серйозних предметів по суті, пов’язаних з підготовкою виборів, які потрібно було б виносити на засідання ЦВК», - сказав Шаповал.

«Хтось у відпустку повинен піти, до речі. Апарат зараз частково у відпустці. Це нормально, тому що люди повинні відпочити. Тоді вже почнеться. У нас є план, і, дай Боже, щоб він був прийнятий на засіданні», - сказав Шаповал. Він також вважає, що план може бути прийнятий не пізніше, ніж за один день до початку виборчого процесу. «Такі терміни я вважаю реальними. Я сподіваюся, що на той момент ситуація проясниться», - сказав голова ЦВК.

Нагадаємо, кілька днів підряд ЦВК не може провести засідання через відсутність кворуму: засідання ініціюють вісім членів комісії, призначених коаліцією.Зокрема, голова ЦВК наполягає, що питання закріплення членів ЦВК за регіонами вирішується одноосібно, а не колегіально. В той же час, 8 членів Центрвиборчкому вважають, що це питання слід вирішувати на засіданні комісії. З цією метою вони вже кілька разів збиралися в залі нарад ЦВК, але засідання не було через відсутність кворуму - голова і його заступники не приходили на засідання.

P.S. Крапку в суперечках навколо обнулення списку „Нашої України” і перспективи проведення виборів поставив Київський апеляційний адміністративний суд, який 16 червня відмовив Партії промисловців і підприємців України в розгляді апеляційної скарги на рішення Печерського суду. А це в свою чергу означає, що рішення Печерського суду, що визнав законним обнулення списків з’їздом блоку «Наша Україна», вступило в законну силу, і відповідно остання надія коаліції померла. Проте я б не була такою оптимістичною та однозначною в оцінках, адже наш парламент невмирущий, і наче Фенікс знову і знову постає з попелу завдяки нездоланному бажанню – бажанню влади...

Обговорити в форумі

Новини KІНO і TВ Робота та Кар'єра
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...



» 
Луценко поставив "Нашій Україні" ультиматум
 
Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога не виключає, що виборчий список мегаблоку демократичних сил очолить лідер політичної партії "Народний Союз "Наша Україна" Вячеслав Кириленко

Як повідомили в прес-службі глави держави, В.Балога відзначив, що у внутрішніх дискусіях перший номер в списку переважно віддається В.Кириленкові. "Це зрозуміло, адже цей політик є достатньо відомим в загальнодержавному масштабі діячем, лідером могутньої політичної сили з багаторічним парламентським представництвом. В той же час, слід пам'ятати, що остаточне рішення за виборчим списком прикмет з'їзд "Нашої України".
Детальніше>>
» 
Конституційний Суд розгляне третій указ Президента про вибори
 
У суботу прес-службою Конституційного Суду була оприлюднена інформацйія, що до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) указу Президента України „Про призначення позачергових виборів до Верховної Ради України” від 5 червня 2007.
Детальніше>>
Зміст Поступу
Перша сторінка
  ·  Передвиборчі баталії. Місце дії – ЦВК 
  ·  Луценко поставив "Нашій Україні" ультиматум 
  ·  Конституційний Суд розгляне третій указ Президента про вибори 
Погляд
  ·  З якою метою коаліція звернулась до КС стосовно третього указу Президента? 
Поступ у Львові
  ·  Новітня забудова в історичному середовищі Львова 
  ·  На Львівщині знижено ціни на соціальні сорти хліба 
  ·  Протягом вихідних на Львівщині втопилось восьмеро людей 
  ·  «Львівгазу» не сподобалося, що бюджетні організації обслуговуватиме ДК «Газ Укр 
  ·  Відбулася презентація соціальних проектів для монаших згромаджень Львова 
  ·  14-річна вихованиця інтернату стала мамою 
Поступ з краю
  ·  Доки працюватиме Верховна Рада? 
  ·  У наступному році зарплату бюджетникам планується збільшити на 60% - Папієв 
  ·  Україна заборонила ввіз грузинського м’яса 
  ·  Мороз: Цушко буде йти в списку Соцпартії другим номером 
  ·  КПУ ініціює відкриття музею пам’яті жертв американського імперіалізму 
Поступ у світі
  ·  До США і Європи відправлено три сотні смертників Аль-Каїди і Талібану 
  ·  Померла дружина Кастро 
  ·  У Мінську мають намір закрити всі комерційні кіоски 
Теле-Поступ
  ·  Гість програми – екс-голова Львівської облради Михайло Сендак 
Політика
  ·  Мер, який гуляє сам по собі 
Дайджест
  ·  Чим торгує голий король 
Спорт-Поступ
  ·  Італія вважає, що УЕФА обікрала їх на користь Польщі та України 
  ·  Футбол. Чемпіонат України. Результати завершального 30 туру 
  ·  Завершився чемпіонат ДПА у Львівській області з міні-футболу 
Пост-Factum
  ·  Міланський аеропорт захопили зайці 
Кримінал
  ·  13 кримінальних справ порушено проти працівників міліції Львівщини 
  ·  На дачі у Львові знайшли нарколабораторію 
КуПол: Новини
  ·  Західноукраїнські міста некомфортні 
  ·  Регіонали хочуть мати 235 місць 
  ·  Регіонали посварилися із соціалістами 
  ·  Янукович зустрінеться з Путіним 
  ·  Парламент розпланував роботу до січня 
zaxid.net
  ·  Андрухович став музикантом 
  ·  14-річна сирота стала мамою 
  ·  Викрито нарколабораторію 
  ·  Триває чистка бютівців 
  ·  Львів матиме цех каменярів 
Реклама
  ·  Медицина 
  ·  Nokia 
  ·  Рейтинг сайтов WebVita 
  ·  Теплые окна и двери. 
  ·  На правах рекламы:
Все для мобильных
 
  ·  Ипотека и ипотечное кредитование 

Загрузка...