This version of the page http://20minut.ua/news/120890 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-05. The original page over time could change.
Газетний станок за сьогоднішніх цін можна вважати "грошовим"
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Газетний станок за сьогоднішніх цін можна вважати "грошовим"

A A A
Размер шрифта:
Тонна газетного паперу коштує від 4600 гривень. Для того, щоб надрукувати один примірник газети "RIA", треба витратити 100 грамів паперу. На десять примірників газети йде відповідно кілограм паперу

 


Через повальне підняття цін собівартість друку одного примірника "RIA" тепер становить близько п'яти гривень, проте наші читачі, як завжди, можуть придбати одне зі своїх улюблених видань за незмінною ціною 1,5 гривні


 

Лише з початку року папір подорожчав на 20%. Таким чином сьогодні тільки на папір для одного примірника "RIA" витрачається 46 копійок. Якщо до цієї цифри додати вартість друку, транспортні витрати, оплату праці журналістів, менеджменту, рекламних агентів тощо, то собівартість однієї газети - близько п'яти гривень. Та наші читачі можуть не перейматися через це: для них їх улюблений тижневик не подорожчає, і вони, як і раніше, зможуть втамувати свій інформаційний голод усього за одну гривню 50 копійок...

Про технічні параметри

Особливість газетного виробництва полягає в тому, щоб газету можна було віддрукувати швидко та якісно. Для цього треба, щоб фарба добре фіксувалася на папері. Тому й є спеціальний газетний папір, який забезпечує швидке всотування фарби. Саме тому такий папір має бути пористим (пористість близько 60%, щільність від 6 г/см3).

Серед українських виробників газетний папір виробляють ВАТ "Жидачівський ЦПК" та ТОВ "Кронекс Україна". Загалом на кінець минулого року ці два підприємства виробили 2984 тонни газетного паперу. Це майже на 20 відсотків менше, ніж у 2006 році. Зрозуміло, що обсяги виробництва не задовольняють український попит. Тому в Україну й імпортується російський, румунський та польський газетний папір. Найвідоміші марки – «Кондопога» (Росія), Skolwin (Szczecin-Scolwin.A., Польща), S.C.Letea S.A.Bacau (Румунія), Кама (Росія).

Про цінові тенденції

На жаль, світові тенденції на ринку паперу свідчать про дедалі зростаючу вартість "витратного матеріалу номер один" у газетній справі. У структурі витрат на друк газети папір займає 60%, ще 20% - вартість фарби.

 Дорожчає папір і в світі. Так на початку року провідні американські та канадські компанії White Birch, Kruger, Catalist і Norpac, а також низка дрібніших виробників газетного паперу вслід за AbitibiConsolidated заявили про подорожчання паперу. У середньому ціна зросла на $60 за тонну. Підвищення цін обумовила фінансова криза у США та значне подорожчання сировини. На світовому ринку вартість газетного паперу наближається до 700 доларів за тонну.

Уже в цьому році (січень-лютий) два провідні українські підприємства виробили на 931 тисячу тонн газетного паперу більше. Але це нарощування обсягів - ніщо у порівнянні з потребами української газетної поліграфії.

До того ж видавці та друкарі дуже незадоволені якістю українського паперу. Тому вони й прагнуть друкувати продукцію на папері, як мінімум, російського виробництва.

На такому папері марки "Кондопога" і друкується газета "RIA". Зараз тонна цього паперу коштує 5000 грн. Папір іншого російського виробника "Волга" коштує 4200-4300 грн за тонну. Як бачимо, ціни на ці два види паперу вже істотно перевищили очікуваний рівень цін на американському паперовому ринку, який, за прогнозами фахівців, у червні сягне на ринку позначки 700 доларів за тонну.

Фахівці-поліграфісти зазначають: альтернативи підвищенню цін на папір немає. Україна надто мало його виробляє, до того ж його якість часто не задовольняє ні видавців, ні поліграфістів.

- В умовах галопуючої інфляції, коли дорожчає пальне, енергоносії, сировина для виробництва паперу, папір теж дорожчає. Це об'єктивна даність, вона не залежить від поліграфістів. Із початку року газетний папір подорожчав на 20 відсотків, на стільки ж подорожчала й фарба та інші витратні матеріали. І, скоріше за все, це буде продовжуватись і надалі. Ще один із чинників збільшення цін на ринку - масовий перехід постачальників на розрахунки в євро або перехід у формуванні ціни на папір за курсом євро в національній валюті. І навряд чи ціни у найближчий час зростатимуть меншими темпами, - розповів директор поліграфічного підприємства "Прес Корпорейшен Лімітед" Ігор Бурко.

Проте, незважаючи на напружену ситуацію на ринку паперу, ціни на газети "RIA" та "20 хвилин" підніматися не будуть. Про це і хочемо повідомити наших читачів.

Обсяги виробництва газетного паперу в Україні (січень-лютий 2008 р., тис./т)

                                                   2007 р. 2008 р.   

ВАТ "Жидачівський ЦПК"   4729        5834

ТОВ "Кронекс Україна"       286           112

Разом                                      5015        5946

 

Довідка

Найпопулярніші марки газетного паперу, що використовується в Україні для друку газет

«Кондопога» (Росія) - щільність: 45 г/м2; Skolwin (Szczecin-Scolwin.A., Польща) - щільність 45 г/м2; S.C.Letea S.A.Bacau (Румунія) - щільність: 45 г/м2; «Кама» (Росія) - щільність: 45 г/м2, «Волга» (Росія) - щільність: 45 г/м2. Зараз

тонну паперу марки "Кондопога" можна придбати за 5000 грн/т, марки "Волга" - 4200-4300 грн/т.

Винница 2008-04-16 14:15:35
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
гроші  Папір  бізнес 
Статьи автора Павло ГОРБАНСЬКИЙ:

Оцените новость:

Рейтинг: 5
Голосов: 2
Просмотров:384

Павло ГОРБАНСЬКИЙ
8(067)4326170
Написать письмо автору

Добавить комментарий (10)
Гость: Володимир 17/04/2008 21:10 +3
Певно автор не дружив у дитинстві з математикою. За моїми розрахунками, при ціні паперу 4600 грн/т, на одну газету необхідно потратити 0,46 грн лише паперу. Далі (за автором) - папір становить 60 % від вартості газети, а це значить її повна собівартість становить 0,77 грн. Навіть якщо врахувати відходи з паперу - аж 0,8 грн. Тому ціна у 5 грн. - газетна "качка". А якщо врахувати прибутки від реклами, то автор дуже прибіднюється :)
Ответить IP
- имя не указано - 18/04/2008 09:56 +3
Тихо подводят к факту повышения стоимости газеты...
Ответить IP
Гость: не чужой 22/04/2008 20:58 0
называется - успокоили. Газета дорожать не будет, несмотря ни на что. А все бросились считать прибыли:)))
Поинтересуйтесь ситуацией в других редакциях. Если партейцы или власть не финансируют, у них, даже довольно тиражных, уже очень большие проблемы с теми же зарплатами. Вот и пережимают людям желудки, дожидаясь повышения цены РИА, для которой бумага - самое чувствительное место (сравните затраты на 16-32 страницы и 148). Чтобы подтягиваться "мотивировано". Но РИА - самая затратная по бумаге, дорожать как раз не собирается:)))))
Значит, всем как бы хорошо будет. К чему тогда недовольство? И с чьей стороны - теперь понятно?
Ответить IP
Avtolіk 18/04/2008 11:35 +2
Странно, бумага подражала на 20%, энерго носители и транспорт на 10-15%, цены на краску и детали к импортному оборудованию привязаны к Евро а по сему подражали на 3-6%. Зарплату сотрудникам вы не поднимали. Расценки на рекламу подняли. А газета дорожает на 333%, ОЧЕНЬ ИНТЕРЕСНО!!!
Только и в подражании бумаги дело или почувствовали себя монополистами на рынке и решили что всё можно?
Ответить IP
Гость: VinRaider 18/04/2008 12:24 0
Якщо згадаєте заголовок - все стане на свої місця! Власник станка для друку газет (грошей) завжди збагачується за будь-яких умов.
Ця стаття нагадала мені намагання пропіарити Януковича на президентських виборах. При цьому усі події (Кот Леопольд, Яйце, Наколоті апельсини, Американські валянки, ...) свідчили про некомпетентність політ-технологів Партії Регіонів.
Журналисти, Вам варто більш прискіпливо аналізувати свої матеріали на предмет подвійного розуміння читачем.
Ответить IP
Гость: ??? 18/04/2008 18:05 +2
....................................Через повальне підняття цін собівартість друку одного примірника "RIA" тепер становить близько п'яти гривень, проте наші читачі, як завжди, можуть придбати одне зі своїх улюблених видань за незмінною ціною 1,5 гривні......................................................

Аффтар, Вы что, читателей за д**аков держите! Если б читатель оплачивал себистоимость газеты + прибыль, то она уже пару лет назад газета гривень 10 бы стоила примерно!
Прибыль от рекламы идёт!
Как некоторые рекламные издания вообще бесплатно раздаются, оплата за счёт рекламодателя!
Не исключение в продаже рекламы и РИА, вон какой рекламный блок, отдельными газетами, раза в 3-и больше чем сама часть с новостями!
Так что хоть логически бы ПОДУМАЛИ!!!!!......
Ответить IP
- имя не указано - 19/04/2008 11:26 +2
Моя жена читает Космо. Он должен стоить гривен 50...
Ответить IP
Гость: Игорек 21/04/2008 20:28 +1
Краще читати, наприклад, збірки Шевченка або Лесі Українки - в їх творах немеає ні реклами, ні скарг про подорожчання паперу.
Ответить IP
Гость: S@D@M 21/04/2008 20:38 0
Да ниньче дела с полиграфией и пресой весьма трудные и переживают не лучший период. В том же числе и РИА. Наверно пора время от времени, хоть пару минут в день приделять для печати денег. Вот только тогда все будут довольны. Главное чтоб не спалили)))))
Ответить IP
Гость: S@D@M 21/04/2008 20:45 0
Самый лучшый варинат обзовестись всем интернетом и читать свои любимые журналы и газеты в електронном варианте.))))
Ответить IP
Также в рубрике:
20:32Гроші – у сейф, сім'ю – на море
13:32Квитки на потяг подорожчають у серпні та жовтні
10:30Змінили роботу - поверніть банку кредит
12:35Позабюджетними ресурсами можна повернути вклади
10:34Акциз росте: будемо пити менше
16:31Способи захисту “пластикових грошей”
13:17Мерія "зважила" підприємців
13:14Винница "попала" на облигации
13:11Винница предлагает свой аэропорт для Евро-2012
12:14Європейці перебили бізнес молдованам і позбавили вінничан городини з-за Дністра
Статьи автора Павло ГОРБАНСЬКИЙ:
09:57 Політаємо дешево
09:54 Усі підприємства на одній сторінці
09:49 Ріпак пшениці не суперник
18:29 Інвестиції диктують успіх
10:02 Затягнути паски, раз-два
10:05 Проблеми працівників і роботодавців вирішить компроміс
09:56 Куплю кімнату в гуртожитку
09:25 У соціальних конфліктах винні роботодавці
09:21 М’ясо в дефіциті
09:09 Хочу отримати зарплату в гривні