This version of the page http://www.regionnews.poltava.ua/index.php?go=Page&id=67 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-01. The original page over time could change.
Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини" | В’ячеслав Липинський: „Не нація творить державу, а держава творить націю” | В’ячеслав Липинський: „Не нація творить державу, а держава творить націю”
  • Головна
  • Статті
  • Стрічка новин
  • Опитування



Панорама 
Актуально
Суспільство
Цікавинки
Офіційно
Економіка
Знай Наших!
Культура
Політика
Кримінал
Пригоди
Споживач
Аналітика
Медицина
Про вічне
Спорт
Точка зору
Події 
Інтернет-конференції
У регіоні
Україна-ЄС-НАТО
У Полтаві
Статті 
"Заокруглене" рейдерство чи порушення у сфері містобудування?
Богдан-Зиновій Хмельницький – "знаменитий вождь козацтва"
Дух Мазепи воскрешає українське мистецтво
ТРИ ТУЗИ В РУКАВІ
Полтавцям на замітку... 
Каталог підприємств Полтави
Кінотеатри Полтави
Новини ІТ 
Загрузка...
Мода, культура 
Загрузка...
 
Наше портфоліо 
Підкоріть Інтернет!!! 

Створюємо сайти! Швидко. Якісно. Гарно.
Ефективна система управління новітнім сайтом, внесення будь-яких змін за бажанням клієнта, ексклюзивний дизайн і приваблива анімація, розробка фірмового стилю, створення дизайнів-макетів! Розкручування сайту в мережі Інтернет, оптимізація й швидке просування в пошукових системах. Контекстна реклама, професійний PR та інформаційні сюжети в новинах. Ми допоможемо вам підкорити неосяжні простори Інтернету! Тел. моб. 8-050-419-77-58, пишіть: np@ua.fm

Погода 
Погода у Полтаві на три дні
Наші Партнери 








Наші новини в RSS-форматі 
Експорт RRS наших Новин


АНОНС

У четвер, 3 липня, з 11 до 12 год. голова Полтавської асоціації «Громадянське суспільство» Володимир Петрович СТЕПАНЮК проводить он-лайн-відео конференцію на сайті "Новини Полтавщини", присвячену 20-річчю розвитку недержавного природоохоронного руху на Полтавщині та діяльності громадської організації «Екосвіт». Читачі сайту можуть поставити запитання не лише під час запланованої конференції, підключившись у розділі "онлайн-конференція" (праворуч під веб-опитуванням), а вже зараз у коментарях.

В’ячеслав Липинський: „Не нація творить державу, а держава творить націю”

В’ячеслав Липинський: „Не нація творить державу, а держава творить націю”

Мало того, що українці об’єднуються за мить до розстрілу, – ми й спадщину своїх мислителів і політичних діячів починаємо по-справжньому розуміти тоді, коли збуваються їхні найсерйозніші застереження, найчорніші пророцтва, не почуті нами вчасно. Якби ж то ми учились так, як треба, та вчасно почули те, що говорив Липинський: не нація творить державу, а держава творить націю. В’ячеслав Липинський народився 5 квітня 1882 року в селі Затурцях на Волині у шляхетській родині. Походив з польської шляхти. На жаль, з усієї родини тільки він один став українським патріотом.

Працював у Галичині, коли вона була під владою Австро-Угорщини. Першу світову війну зустрів у Росії, де був мобілізований як офіцер-кавалерист. У 1914 році перебував в армії Самсонова, яка зазнала поразки у Східній Прусії. Захворів на сухоти, і його відпровадили у тилові частини. Відтак перебував і на Полтавщині, про що трохи далі.

Липинський емігрує, живе здебільшого в Австрії. Тяжко хворий, він не полишає ні наукової, ні громадської праці. Він залишився в історії засновником державницької школи в українській історіографії, теоретиком українського консерватизму. Старший викладач кафедри історії України Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Лариса Шаповал, яка під час «круглого столу» у Полтаві робила огляд сучасного стану досліджень спадщини Липинського, цілком слушно підтвердила, що вона набуває особливого значення з огляду на проблеми цивілізованого вибору України на сучасному етапі. Адже перші півтора десятиліття нашої незалежності минули під тиском проблем, нагромаджених в процесі трансформації тоталітарного суспільства. Виявилося, що кардинальні зміни в економіці і духовній сфері неможливі без напрацювання стратегічних і тактичних завдань, формулювання загальноприйнятної національної ідеї.

Особливої ваги в сучасних умовах набуває обґрунтування Липинським шляхів створення рівноваги громадсько-політичних сил, тобто закладання громадянського суспільства в Україні, вважає магістрант Сергій Литвиненко.

В’ячеслав Липинський сформулював основоположні політичні категорії: державна незалежність, політична нація, національна ідея, територіальний патріотизм. Науковець С. Литвиненко під час згаданого «круглого столу» зупинився на тих філософських і соціологічних ідеях, що вплинули на формування поглядів В’ячеслава Липинського. Це теорії соціального конфлікту, західноєвропейський раціоналізм кінця ХІХ – поч. ХХ століть, політичні теорії еліт та ідеї польської консервативної історичної школи.

Але головною школою Липинського була, очевидно, українська історія і українська дійсність. Він з болем констатував, що брак державницького досвіду та самопоїдання анархічної провідної версти погубили Русь Київську, і Галицьку, і Литовську, і Козаччину, і сучасну йому українську інтелігенцію (можемо додати – і сучасну нам). Він бачив майбутнє України у незалежній монархії з передачею успадкованої гетьманської влади. Говорячи про сучасні умови, можемо говорити про міцну президентсько-парламентську республіку, де Президент виступає чинником, що гармонізує інтереси всіх груп (такою бачилася Липинському роль українського Гетьмана).

Ми можемо бути більшою чи меншою мірою консерваторами, більшою чи меншою мірою демократами чи лібералами, але, мабуть, згодимося в одному: без постаті, яка б була арбітром нації, не вдасться порозумітися різним політичним конфліктуючим угрупованням.

Учасники «круглого столу» докладно обговорили поняття територіального патріотизму української нації і українського консерватизму, які, на думку Липинського, здатні подолати внутрішні органічні слабкості українства. Українську націю можна найкраще об’єднати на ґрунті територіального патріотизму, тобто пробудження почуття солідарності і єдності усіх постійних мешканців української землі, незалежно від їхнього етнічного походження, класової приналежності, віросповідання, культурного рівня. Почуття любові до рідного краю – української землі, яка годує всіх її мешканців, як до органічної цілості, вважав Липинський, є необхідною і єдиною можливістю того найрізкішого у світі зв’язку людей, що називається нація. Він залишив нам лакмусовий папірець для визначення того, хто є справжнім українцем по духу, а хто – чужинцем, сказавши: «Українцем єсть всякий, хто хоче, щоб Україна перестала бути колонією». Учасники «круглого столу» торкнулися таких проблем, окреслених Липинським і дуже актуальних сьогодні, як кволість соціально-політичних та інтелектуальних верств українства, роль релігії та церкви у державотворенні та вихованні громадянина. Українська держава ніколи не відродиться, якщо консервативні елементи – ці найбільш освічені і генетично найбільш здатні до державної роботи верхні шари громадянства – перейдуть у російський табір.

Захворівши в пруських болотах на сухоти, а відтак відбуваючи службу в тилових кавалерійських частинах, Липинський у жовтні 1916 року потрапляє до Полтави. Тут він зустрів і Лютневу революцію 1917 року, і утворення Центральної Ради. В’ячеслав Казимирович щиро вітав і революцію, і Українську Центральну Раду, але не поділяв соціалістичних ілюзій її діячів. Він хотів створити одне з первинних українських національних збройних формувань, але підтримки у Генерального Секретаріату Центральної Ради не дістав. Як він потім писав, для тодішніх провідників нації він залишався паном, поміщиком, який «не виголошує демагогічних промов і не записався до партії есерів», що було характерним для діячів Центральної Ради.

Кандидат історичних наук В.Ревегук розповів про діяльність Української Військової Громади (УВГ), яка виникла навесні 1917 року у Полтаві і об’єднувала офіцерів російської армії – патріотів України. Серед чільних її діячів був талановитий український скульптор і графік родом з Полтавщини Михайло Гаврилко, який мав дружні стосунки з В’ячеславом Липинським. У період Першої світової війни Гаврилко воював у складі Українських Січових Стрільців, 1919 року працював над пам’ятником Тарасові Шевченку в Києві, здобув друге місце у конкурсі, а з 1920 року опинився у Полтаві і очолив антибільшовицький партизанський загін, який діяв у лісах в районі Божкового – Диканьки. 1920 року чекісти схопили Гаврилка і розстріляли у Полтаві. 27 червня 1917 року, у 208-у річницю Полтавської битви, відбулися надзвичайні збори УВГ, де ухвалили рішення вшанувати пам’ять козаків-запорожців під проводом Костя Гордієнка, котрі загинули у цій нещасливій для українців битві, захищаючи ідею незалежної України. УВГ виступила з рішучим протестом проти гучного святкування цієї перемоги чужого царя і закликала українців-патріотів не брати участь у цьому бучному святкуванні. До речі, воно так і не відбулося. Незважаючи на свою малу чисельність, УВГ брала активну участь у громадському житті: у громадських комісіях на підтримку Тимчасового уряду, у Полтавській губернській і міській радах. Після проголошення Першого універсалу вона визнала Центральну Раду Тимчасовим урядом автономної України, а після жовтневого перевороту, коли й сама ЦР ще вагалася, – єдиним урядом в Україні. Улітку 1917 року гостро постало аграрне питання. Соціалістичні партії стали на шлях розколу селянства, яке вже мало потужну організацію – селянську спілку, розділяючи його за класовою ознакою, висунувши ідею створення рад селянських депутатів. Селяни-власники, хуторяни по-тодішньому, фермери по-сучасному, почали створювати свої хліборобські організації.

Віктор Ревегук вважає: «Аграрне питання набуло гостроти, тому що в суспільстві почали домінувати «чорнопередільські» настрої: землю переділити, худобу – теж. До чого це призводить, ви можете побачити і на прикладі сьогодення. Розпаювали по три-чотири гектари землі, та й усе. Отака ідея була і в 1917 році. Вона призвела до руйнування сільського господарства».

29 червня 1917 року в Лубнах у приміщенні юнацької гімназії зібралося 800 делегатів селян та 200 представників української інтелігенції. Хлібороби-власники створили свою партію. З’їзд прийняв проект програми, а відредагувати її запросили В’ячеслава Липинського. У жовтні 1917 року програму було опубліковано. Вона проголошувала самостійність і суверенність українського народу (це коли ще Центральна Рада чіплялася за автономію, зауважив В.Ревегук). Земля мала залишатися за хліборобами і бути переданою у довічну власність, але без права перепродажу та подрібнення наділів. Інша частина земельного фонду – царські, династичні землі і т.п., – мала бути поділена з правом купівлі і продажу. Держава повинна була зберігати регулюючий вплив в аграрних відносинах, не допускаючи як концентрації землі в одних руках, так і подрібнення земельних наділів.

З’їзд вимагав створення системи національної освіти рідною мовою, технічних навчальних закладів з української мовою навчання. Щодо форми політичного ладу, то Україна мала бути республікою із сильною президентською формою правління. А виконавчу владу мав здійснювати Кабінет Міністрів.

Прихильним до партії хліборобів, окрім В’ячеслава Липинського, був ідеолог українського націоналізму Микола Міхновський. І сьогодні життя показує правильність поглядів Липинського і Міхновського, а не соціалістів Центральної Ради. На завершення «круглого столу» ваш кореспондент запитала думку В.Ревегука про те, що чекає Україну в разі повного впровадження парламентсько-безпрезидентської республіки.

– Ой, це буде трагедія для України, – відповів відомий історик. – Ви бачите, що нація ще остаточно не сформована, це по-перше, а по-друге, майже немає партій у класичному розумінні, тобто зі своєю ідеологією. Іде боротьба олігархічних кланів, яка може призвести до повної анархії в Україні. Мав рацію Липинський: нам потрібно, щоб була сильна влада, яка б формувала націю. Влада має бути національною. Держава мусить мати національне обличчя.



Ганна Антипович, заслужений журналіст України


Дата публикації: 10.04.2008
Сторінку прочитано: 54 рази

Повернутися назад


Коментарі (4)

Емоції

Гість | 16.04.2008 12:45

Re: В’ячеслав Липинський: „Не нація творить державу, а держава творить націю”

кому це цыкаво

здогадайтеся з одного разу


Гість | 15.04.2008 23:03

Re: В’ячеслав Липинський: „Не нація творить державу, а держава творить націю”

кому це цыкаво


Гість | 12.04.2008 22:16

Re: В’ячеслав Липинський: „Не нація творить державу, а держава творить націю”


Гість | 10.04.2008 22:17

Re: В’ячеслав Липинський: „Не нація творить державу, а держава творить націю”



Знайшли помилку?

Виділить орфографічну помилку мишкою та натисніть Ctrl+Enter. Зробимо мову чистішою!


ПРО НАС

Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини” розпочало свою діяльність у 1997 році, його засновником є Полтавська обласна рада. З жовтня 2006 року ми продовжуємо свою діяльність у форматі щоденних новин на оновленому сучасному сайті. Тут перед Вами відкривається одразу увесь світ корисної інформації з усіх сфер життя. Офіційна хроніка: державна і місцева влада в її повсякденній роботі, зустрічі з представниками владних структур і громадськості, погляди, думки, коментарі; політичні новини – вибори, громадські об’єднання, партії, мітинги, зібрання, політичні діячі; суспільство - весь спектр; питання соціальної сфери, події культурного життя; інтерв’ю та он-лайн конференції з цікавими людьми; звичайні пригоди, незвичайні випадки; економічна інформація, аналітика; нарешті, кримінальні повідомлення і різноманітні цікавинки. ОКІА "Новини Полтавщини" активно співпрацює з регіональними та всеукраїнськими засобами масової інформації: газетами "Вісник Кременчука", "Зоря Полтавщини", "Полтавській вісник", "Вечірня Полтава", "Село полтавське" та ін. На сайті налагоджено постійне оновлення всеукраїнських новин "Кореспондент.net", "5 каналу", "Новин з Майдану", "Обкому", "Українських новин", "Новости от UA-Футбол".
Крім того, наше агентство займається розробкою і підтримкою веб-сайтів і ми прагнемо здобути нових користувачів нашого сервісу. Запрошуємо до інформаційної співпраці! Ми зацікавлені у висвітленні діяльності організації, яку Ви представляєте. Свою інформацію надсилайте на адресу: info@regionnews.poltava.ua чи nikdruzh@mail.ru Тел. в Полтаві (0532) 60-31-40 або моб. 8-050-419-77-58. Також агентство відкрило свою ГАРЯЧУ ЛІНІЮ в Кременчуці: тел. 066-570-37-67. Якщо Вам є, що розповісти - чекаємо дзвінків!

Ласкаво запрошуємо на найпопулярніший сайт новин Полтавського регіону!

 

 




Опитування
НАЙКРАЩА ВІДПУСТКА ДЛЯ ВАС, ЦЕ –
відпочинок в Криму, на морі
поїздка і нові враження за кордоном
турпохід у гори (Карпати)
«зелений туризм» на селі, природа
праця на городі чи дачі
вдома на дивані
у гостях у родичів
все моє життя – відпочинок
зробити ремонт
повсякденна робота
інший варіант скажу в коментарях



Всього голосів: 63
Коментарів: 8
Результати опитування
Он-лайн Конференція

Нік:

НП на відпочинку
Курси Валют
Сервіси


















Обмін посиланнями
Додати посилання
Посилання

поисковое продвижение