This version of the page http://www.regionnews.poltava.ua/index.php?go=Page&id=59 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-01. The original page over time could change.
Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини" | | Миргородець - найкращий платник податків року?
  • Головна
  • Статті
  • Стрічка новин
  • Опитування



Панорама 
Актуально
Суспільство
Цікавинки
Офіційно
Економіка
Знай Наших!
Культура
Політика
Кримінал
Пригоди
Споживач
Аналітика
Медицина
Про вічне
Спорт
Точка зору
Події 
Інтернет-конференції
У регіоні
Україна-ЄС-НАТО
У Полтаві
Статті 
"Заокруглене" рейдерство чи порушення у сфері містобудування?
Богдан-Зиновій Хмельницький – "знаменитий вождь козацтва"
Дух Мазепи воскрешає українське мистецтво
ТРИ ТУЗИ В РУКАВІ
Полтавцям на замітку... 
Каталог підприємств Полтави
Кінотеатри Полтави
Новини ІТ 
Загрузка...
Мода, культура 
Загрузка...
 
Наше портфоліо 
Підкоріть Інтернет!!! 

Створюємо сайти! Швидко. Якісно. Гарно.
Ефективна система управління новітнім сайтом, внесення будь-яких змін за бажанням клієнта, ексклюзивний дизайн і приваблива анімація, розробка фірмового стилю, створення дизайнів-макетів! Розкручування сайту в мережі Інтернет, оптимізація й швидке просування в пошукових системах. Контекстна реклама, професійний PR та інформаційні сюжети в новинах. Ми допоможемо вам підкорити неосяжні простори Інтернету! Тел. моб. 8-050-419-77-58, пишіть: np@ua.fm

Погода 
Погода у Полтаві на три дні
Наші Партнери 








Наші новини в RSS-форматі 
Експорт RRS наших Новин


АНОНС

У четвер, 3 липня, з 11 до 12 год. голова Полтавської асоціації «Громадянське суспільство» Володимир Петрович СТЕПАНЮК проводить он-лайн-відео конференцію на сайті "Новини Полтавщини", присвячену 20-річчю розвитку недержавного природоохоронного руху на Полтавщині та діяльності громадської організації «Екосвіт». Читачі сайту можуть поставити запитання не лише під час запланованої конференції, підключившись у розділі "онлайн-конференція" (праворуч під веб-опитуванням), а вже зараз у коментарях.


Миргородець - найкращий платник податків року?

Успадкувавши від матері віртуальні гроші на компенсаційних книжках і не сплативши з них податок, миргородський пенсіонер відповів за це перед судом...
52-річний військовий пенсіонер з Миргорода, «чорнобилець» першої категорії Анатолій Семенов жартома пропонував керівництву місцевої податкової інспекції надати йому звання найкращого платника податків року. Оскільки замість потрібних у цих випадках п’яти відсотків від суми грошової спадщини він сплатив майже десять. На основній ощадній книжці його покійної мами, що він успадкував, лежала 1 гривня 79 копійок. П’ять відсотків від цієї суми, яка проходить по документах податкової інспекції, становить 9 копійок. Анатолій Володимирович у дохід держави сплатив майже вдвічі більше — 17 копійок, оскільки на руки одержав 3,24 грн. Але наприкінці минулого року з міського районного суду пенсіонеру прийшла повістка з повідомленням про те, що він заборгував державному бюджету ні багато ні мало, а 420 гривень 1 копійку.
«Щоб повернути борг державі, я повинен насамперед отримати кошти, які вона мені заборгувала»
Важливо не тільки вчасно народитися, але і вчасно померти. От «почекала б» кременчужанка Ольга Василівна Семенова з відходом у вічність, дивися, і не було б проблем у її сина з оформленням спадщини. Адже вже з першого січня минулого року діє нульова ставка оподатковування на грошові вклади й цінні папери, які дісталися в спадщину родичам першого покоління. Але Ольга Василівна померла 23 листопада 2005 року. І залишила вона в спадщину сину не золото й срібло, а три ощадні книжки. Одну основну, на яку складала радянські карбованці, і дві компенсаційні, на які були зараховані проіндексовані вклади. На основній було менше двох гривень, а на компенсаційних, з урахуванням індексації, значилося 8400 гривень 20 копійок. Півроку тому Анатолій Семенов вступив у законні права на спадщину. Про віртуальні гроші сповістив Миргородську об’єднану податкову інспекцію, подавши туди відповідну декларацію. Незабаром після цього перевів вклади з Кременчука в Миргород на своє ім’я і забув про них, як забув про власні заощадження, щоб, мовляв, не хвилюватися зайвий раз і ні на що не сподіватися.
Однак про це «багатство» не забули в податковій інспекції. Державні службовці, завданням яких є поповнення національного бюджету, якийсь час по тому нагадали Анатолію Семенову про його борг. Мовляв, згідно зі статтею 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», вам, шановний, потрібно повернути державі п’ять відсотків від успадкованої суми грошей, що зберігаються на ваших рахунках. А саме, 420 гривень і одну копійку. «Та без питань, — відповів їм Анатолій Володимирович. — Тільки для того, щоб я міг це зробити, насамперед повинен одержати спадщину реальними грошима. Спочатку нехай поверне мені борг держава, тоді я поверну їй свій. Інакше з чого платити? З власної пенсії? Але звільніть мене від цього! Це зовсім інша стаття доходів. А в мене два сини-студенти вчаться в Києві, один із них знімає квартиру. У мене немає зайвої копійки». «Тоді ми подаємо на вас до суду», — була відповідь працівників інспекції після декількох безуспішних для них зустрічей з громадянином Семеновим.
20 лютого суд таки відбувся. І він задовольнив позовну заяву Миргородської об’єднаної податкової інспекції. Утім, відповідач теж залишився задоволеним таким рішенням, оскільки суд ухвалив перевести необхідну суму з рахунку Анатолія Семенова в Ощадбанку на рахунок місцевого бюджету. Але чи вийде провести таку операцію, невідомо, адже, за словами юрисконсульта Миргородської філії Ощадбанку Павла Петренка, який брав участь у суді як третя сторона, із «замороженого» рахунка гроші зняти неможливо.
«Існує закон, і його потрібно дотримуватись»
Абсурдність ситуації очевидна. Виступаючи на судовому засіданні, Павло Петренко на запитання, чи підтримує він позов податкової інспекції, відповів:
— Компенсаційні рахунки не обкладаються податком, оскільки гроші, які на них зараховані, відносяться до позабалансових рахунків і реальної вартості не мають, тобто є не діючими. Вони є внутрішнім боргом держави перед своїми громадянами, тому вкладники не можуть вільно одержувати й розпоряджатися цими грошима. Держава і так познущалася над людьми і тепер з нічого хоче одержати щось.
— Співробітникам податкової — аби гроші здерти, моральність їх не цікавить, — ремствує Анатолій Семенов. — Адже я ні від кого не ховаюся, не відмовляюся від сплати податку, а зі мною чинять, як зі злісним неплатником. Адже не я один потрапив у такі «жорна». Так, я згоден, у них є право вимагати з мене нараховану суму. Але це ж чистої води демагогія!
— А у відповідача є повне право звернутися до Європейського суду. Нехай подає позов проти держави, яка відібрала в нього гроші. Там досить великі суми виплачують за нанесення морального збитку. Але в Україні існує закон, який зобов’язує громадян платити податки, і є органи, які повинні стежити за виконанням законів і поповненням державної скарбниці, — відстоює свою точку зору юрист Миргородської об’єднаної податкової інспекції, який не побажав назватися.
— Ви б особисто заплатили податок на реально неіснуюче багатство з власної зар-плати, опинившись у подібній ситуації? — ставлю запитання фахівцю, який відстоює інтереси податкової інспекції.
— Так, тому що є закон, і його потрібно виконувати, — почула я у відповідь. — А ви що, закликаєте до анархії?
Менш категоричною була начальник відділу адміністрування податків з фізичних осіб Тетяна Удоденко:
— Іноді закони в нас приймаються необмірковано, — говорить вона. — Ми зіштовхуємося з цим на практиці, і відправляємо у вищі організації свої пропозиції щодо того, яку норму документа потрібно змінити. І вже з першого січня 2007 року діє Закон України «Про податки з доходів фізичних осіб» (він був прийнятий 22 травня 2003 року) в новій редакції, відповідно до якого за успадковані грошові вклади близькими родичами не треба нічого платити. Однак закони й постанови зворотної сили не мають, от тому й виникають подібні ситуації.
Суддя Світлана Андрущенко-Луценко говорить, що справа, яку вона розглядала, була вперше в її практиці, однак складності не становила.
— Ви впевнені, що судове рішення буде виконане?
— Усе може бути, — ухиляючись, відповіла вона. — Чи думав хто-небудь ще рік тому, що за замороженими вкладами можна буде одержати тисячу гривень!? А тепер одержуємо...
За коментарем щодо ситуації, яка виникла,  звернулася в Полтавське обласне управління Ощадбанку. Виконувач обов’язків начальника юридичного відділу Владислав Малофєєв і заступник керуючого банком Григорій Микитенко заявили, що Постанова Кабінету Міністрів України № 1 від 9 січня цього року передбачає виплати вкладникам по 1000 гривень і виплати на поховання по 500 гривень, ніяких інших виплат не передбачено. Тому для переказу грошей з компенсаційного вкладу на будь-який інший немає юридичної підстави. І ніякими нормативними документами не передбачене одержання грошей з визначеної книжки у разі, якщо вкладник має їх декілька. Тобто маємо правову колізію. Випадків, коли податкова інспекція доводила б справу до суду за несплату податків з компенсаційних рахунків, отриманих у спадщину, в обласному управлінні Ощадбанку не пам’ятають. Так що «миргородську справу» можна назвати прецедентом.

 Ганна Волкова


Дата публикації: 28.02.2008
Сторінку прочитано: 48 раз

Повернутися назад


Коментарі (0)

Емоції


Знайшли помилку?

Виділить орфографічну помилку мишкою та натисніть Ctrl+Enter. Зробимо мову чистішою!


ПРО НАС

Обласне комунальне інформаційне агентство "Новини Полтавщини” розпочало свою діяльність у 1997 році, його засновником є Полтавська обласна рада. З жовтня 2006 року ми продовжуємо свою діяльність у форматі щоденних новин на оновленому сучасному сайті. Тут перед Вами відкривається одразу увесь світ корисної інформації з усіх сфер життя. Офіційна хроніка: державна і місцева влада в її повсякденній роботі, зустрічі з представниками владних структур і громадськості, погляди, думки, коментарі; політичні новини – вибори, громадські об’єднання, партії, мітинги, зібрання, політичні діячі; суспільство - весь спектр; питання соціальної сфери, події культурного життя; інтерв’ю та он-лайн конференції з цікавими людьми; звичайні пригоди, незвичайні випадки; економічна інформація, аналітика; нарешті, кримінальні повідомлення і різноманітні цікавинки. ОКІА "Новини Полтавщини" активно співпрацює з регіональними та всеукраїнськими засобами масової інформації: газетами "Вісник Кременчука", "Зоря Полтавщини", "Полтавській вісник", "Вечірня Полтава", "Село полтавське" та ін. На сайті налагоджено постійне оновлення всеукраїнських новин "Кореспондент.net", "5 каналу", "Новин з Майдану", "Обкому", "Українських новин", "Новости от UA-Футбол".
Крім того, наше агентство займається розробкою і підтримкою веб-сайтів і ми прагнемо здобути нових користувачів нашого сервісу. Запрошуємо до інформаційної співпраці! Ми зацікавлені у висвітленні діяльності організації, яку Ви представляєте. Свою інформацію надсилайте на адресу: info@regionnews.poltava.ua чи nikdruzh@mail.ru Тел. в Полтаві (0532) 60-31-40 або моб. 8-050-419-77-58. Також агентство відкрило свою ГАРЯЧУ ЛІНІЮ в Кременчуці: тел. 066-570-37-67. Якщо Вам є, що розповісти - чекаємо дзвінків!

Ласкаво запрошуємо на найпопулярніший сайт новин Полтавського регіону!

 

 




Опитування
НАЙКРАЩА ВІДПУСТКА ДЛЯ ВАС, ЦЕ –
відпочинок в Криму, на морі
поїздка і нові враження за кордоном
турпохід у гори (Карпати)
«зелений туризм» на селі, природа
праця на городі чи дачі
вдома на дивані
у гостях у родичів
все моє життя – відпочинок
зробити ремонт
повсякденна робота
інший варіант скажу в коментарях



Всього голосів: 63
Коментарів: 8
Результати опитування
Он-лайн Конференція

Нік:

НП на відпочинку
Курси Валют
Сервіси


















Обмін посиланнями
Додати посилання
Посилання

поисковое продвижение