This version of the page http://opora.org.ua/content.php?topic=12 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-07-01. The original page over time could change.
Громадянська мережа "Опора"
 

 
 

ПРО НАС

ДIЯЛЬНIСТЬ

ТОЧКА ОПОРИ

АНАЛIТИКА

АРХIВ ДОКУМЕНТIВ

ОПОРА У ЗМІ

ПРЕС-ЦЕНТР

КОНТАКТИ

НАШI ДРУЗI

ЧИМ Я МОЖУ ДОПОМОГТИ



 

 







Отримати код










Читати в RSS




НАШ МАНІФЕСТ

 

Події осені-зими 2004 року стали поворотним пунктом української історії. Їхня значущість полягає не в заміні керівництва держави, а в формуванні нового типу громадянина України. Помаранчева революція – це революція свідомості. На зміну переляканому, безвідповідальному і самотньому «гомо совєтікус» - прийшов громадянин Майдану. Головним наслідком революції стало народження нової системи цінностей, що об’єднали людей з різних куточків країни, зробили з них творців власного майбутнього та майбутнього своєї держави.

  • Активність
  • Відповідальність
  • Солідарність

Саме ці три чинники перетворили багатотисячну юрбу на Майдані в один злагоджений організм, який знав чого хоче і як цього досягти. Саме ці три чинники показали світові нове обличчя України. Саме ці три чинники мають стати ОПОРОЮ у подальшого поступу нашої держави.

Ми звалили кучмістський режим – ми відповідальні за побудову нової державної системи, фундаментом якої будуть Активність, Відповідальність, Солідарність. Досить руйнувати, досить починати нове життя після кожних виборів, досить кожного разу шукати нових шляхів розвитку. Вибори мають стати не зламом і зміною траєкторії руху, а черговою сходинкою вгору. Жоден президент, прем’єр або спікер не можуть замінити активну зорганізовану громаду, здатну відповідати за свої вчинки. Тільки мережа активних громадян здатна стати тією опорою, яка не допустить повернення назад. Люди, які пройшли через Майдан, які стали там іншими, повинні стати опорою для закріплення змін вже не тільки у своїй свідомості, але й в довколишній реальності.

Відповідальність за створення цієї міцної опори лягає на нас – тих, хто свого часу сказали народу «Пора!», підняли його на боротьбу зі злочинним режимом. І це ми повинні зробити саме зараз, щоб не повторити відомих помилок нашої історії, коли отримавши перемогу у протистоянні з радянським режимом, українці не змогли переформатуватися на конструктивну діяльність і залишилися опозицією у здобутій ними ж державі. Сьогодні політичні сили, які здобули собі дивіденди у ході боротьби із кучмізмом, замість того щоб запропонувати суспільству свій план розбудови держави, далі нещадно експлуатують революційну риторику та методологію, яка вже нездатна дати відповіді на болючі питання сучасності. Тому ми - засновники Громадянської кампанії “Пора!”, її активісти, учасники Помаранчевої революції, які брали на себе відповідальність за майбутнє свої країни, оголошуємо про постання нової Громадянської мережі – “ОПОРА”.

“ОПОРА” – не політична партія, це чинник тиску суспільства на політичні сили, які не задовільнили його вимог. Постійні розчарування народу в ситуації, недовіра, вибір між поганим і гіршим є свідченням того, що діючі партійні об’єднання не здатні виконати вкрай важливі завдання із мобілізації та об’єднання громадян країни у справі її розбудови.

Ми як представники суспільства, зобов’язані взяти на себе відповідальність за те, щоб незалежно від конкретно сформованого розподілу сил на політичному полі, розвиток України як незалежної демократичної держави було гарантовано. Ми, як представники суспільства, беремо на себе зобов’язання усіма доступними засобами впливати на політичні сили, вимагаючи від них дотримання ключових засад української політики:

  • Утвердження незалежної національної держави як найкращої форми самоорганізації українського народу.
  • Демократія та відкрита політика як спосіб керівництва державою та невід’ємний елемент політичної культури всіх суб’єктів політичного процесу.
  • Постійний прогрес у всіх сферах суспільного життя як стратегічна мета розвитку держави.

Ми переконані, що діяльність різноманітних партій має бути лише виявом існування різних ідеологій, різних шляхів, своєрідної спеціалізації заради поступу в досягненні єдиної для всіх мети – побудови політично та економічно сильної, стабільної, впливової, демократичної держави.

ОПОРА повинна стати наріжним каменем тієї України, яку ми задекларували на Майдані країни відповідальних громадян.


Для руху вгору потрібна ОПОРА

 

Відповіді ЗНО-2008
Правильні відповіді від Українського центру оцінювання якості освіти.
30/04/2008


© Opora 2006