Поняття свободи

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

Опитування жителів 20 дер­жав світу, в яких проживає приблизно 59% населення планети, показав, що більшість опитаних вважають: засоби масової інформації в їхніх країнах повинні мати максимум свободи. Винят­ком стали Росія і низка мусульманських держав — тут більшість переконана, що влада має цензурувати новини у випадках, коли журналісти подають дестабілізуючу інформацію.

Двоє з кожних трьох респондентів вважають, що в Інтернеті не має бути цензури — кожен повинен мати право публікувати інформацію та висловлювати думки, які вважає за потрібне. Найбільше прибічників інтернет-свободи проживає в Азербайджані (79%), США (74%), Нігерії (72%), Китаї (71%) і Південній Кореї (69%). У Росії на такій позиції стоять 57%, в Україні — 64%.

У Йорданії виявилася максимальна кількість тих, хто обс­тоює право влади регулювати інформаційний потік у Всесвітній мережі (63%). Досить багато прибічників цієї ідеї проживають в Ірані, Палестині та Франції (по 44%).

53% опитаних вважають, що ЗМІ повинні мати право вільно поширювати новини та ідеї поза державним контролем. Цей принцип найбільше припадає до серця жителям Мексики (79%), Аргентини (70%), Великобританії і Перу (по 65%), Єгипту і Південної Кореї (по 64%). У США цей підхід вважають правильним 56% респондентів, в Азербайджані — 53%, в Україні — 39%, у Росії — лише 23%.

Таким чином Росія виявилася країною, де принцип свободи преси має найменшу підтримку суспільства. Для порівняння, в Ірані на підтримку свободи ЗМІ виступають 29%, у Китаї — 58%, у Палестині — 52%, в Індії — 34%.

66% йорданців, 59% палестинців, 56% індонезійців, 52% єгиптян і 44% росіян вважають, що влада країни зобов’язана не допускати до публікації будь-яку інформацію, яка може загрожувати стабільності в суспільстві. Це п’ять країн, де згадана точка зору має максимум прибічників. В Україні її підтримують 31%, в Азербайджані — 34%, у США — 27%. Найменш зацікавлені у владному контролі над ЗМІ поляки (13%), перуанці (12%) та мексиканці (72%).

30% респондентів вважають, що в їхній країні ЗМІ мають максимум можливої свободи. 41% — переконані, що цієї свободи забагато, 19% — недостатньо. П’ять відсотків опитаних дотримуються думки, що в їхній країні свободи преси взагалі не існує.

За даними опитування, найбільш вільними є ЗМІ Велико­британії (71% британців вважають, що преса має максимум можливої свободи), США (66%), Франції (50%) і Туреччини (41%). У Росії аналогічну позицію мають 25%, в Україні — 18%, в Азербайджані — 14%. Для порівняння: по одному відсотку британців і американців, три відсотки французів, сім — турок, по чотири відсотки росіян і українців і 14% азербайджанців доводять, що в їхніх країнах немає свободи преси в принципі.

Ці дані опублікувала організація «Програма оцінок міжнародної політики» (діє при Університеті Меріленду).

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору