This version of the page http://www.jobs.ua/articles/11/108/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-30. The original page over time could change.
Мотивація працівників | Статьи и советы - работа и карьера
  регистрация
вход в аккаунт
 
 
  ГЛАВНАЯ ПОИСК РАБОТЫ ПОДБОР ПЕРСОНАЛА ИНФОРМАЦИОННЫЕ МАТЕРИАЛЫ ТРЕНИНГИ ОБРАЗОВАНИЕ
Поиск:
работы персонала образование
Пример: экономист
Работа в Украине :: Статьи и советы :: На работе :: Мотивація працівників
   
 
РАБОТА В УКРАИНЕ
 
 
  Работа в Киеве
  Работа в Днепропетровске
  Работа в Донецке
  Работа в Запорожье
  Работа во Львове
  Работа в Одессе
  Работа в Полтаве
  Работа в Севастополе
  Работа в Симферополе
  Работа в Харькове
  Работа в Белой Церкви
  Работа в Виннице
  Работа в Житомире
  Работа в Ивано-Франковске
  Работа в Кировограде
  Работа в Кременчуге
  Работа в Кривом Роге
  Работа в Луганске
  Работа в Луцке
  Работа в Мариуполе
  Работа в Николаеве
  Работа в Ровно
  Работа в Сумах
  Работа в Тернополе
  Работа в Ужгороде
  Работа в Херсоне
  Работа в Хмельницком
  Работа в Черкассах
  Работа в Чернигове
  Работа в Черновцах
  Работа в Ялте
  Работа в Крыму
  Работа в Украине
 
   
  • Currently 3.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  Скачать pdf-версию

Мотивація працівників

 
Керівнику, що заповзявся заохочувати працівників, завжди хочеться зробити це максимально экономно. Звідси дилема: роздати гроші чи вибрати нематеріальні способи мотивації. Експерти вважають цей вибір надуманим. Навіть нематеріальна для працівника винагорода, як правило, вимагає витрат від компанії.

Бажаючи заощадити, багато компаній вирішують піти на хитрість, поєднавши програми мотивації персоналу з заходами щодо посилення командного духу. Вважається, що корпоративні акції (свято, тренінг, виїзд на пікнік) — все одно що подарунок працівникам. Зрозуміло, створення якогомга більш згуртованої команди однодумців — це дуже добре. Проте винагорода конкретного працівника являється визнанням його персональних заслуг з боку керівництва. Змішування особистого й громадського у даному випадку може призвести до неприємним казусів.

«Цю історію розповів фінансовий менеджер досить відомої російської компанії,— розповідає фахівець з добору персоналу компанії «Імперія Кадрів» Юрій Катаев.— Для підтримки здорового тіла і бадьорого духу всім співробітникам видали абонементи в фітнес-центри. Причому за невідвідування цього заходу (а отже за непідтримку командного духу) працівники могли позбавитись премій і бонусів за підсумками кварталу. Чи варто говорити, що для людини вагою майже 108 кілограмів і розміреного способу життя, яким і є цей фінансовий менеджер, така мотивація обернулася мукою. І саме це вплинуло в результаті на його рішення залишити компанію».

Найчастіше, обираючи методи стимулювання персоналу на ударну працю, роботодавці віддають перевагу нематеріальним формам заохочення перед грошовими. По-перше, цей розподіл дуже умовний, адже навіть акції, що не мають матеріальної цінності для працівників, вимагають витрат з боку компанії — іноді дуже помітних. Згадати хоча б корпоративні бенкети, на яких працівники, проводжаючи поглядом офіціантів, думають: «Краще б грошима...». По-друге, якщо платня буде неадекватною праці, то почесними грамотами плин кадрів не зупинити.

«Найкраще використовувати різноманітні методи матеріальної мотивації, тобто крім зарплати мають бути грошові виплати (премії) за результатами роботи чи спеціальні індивідуальні винагороди як визнання цінності того чи іншого працівника»,— зазначає керівник HR-департамента групи компаній «Планета Фітнес» Тетяна Костяева. Проте, за її ж словами, необхідно пам'ятати, що грошова мотивація за своєю природою є «ненасичуваною», і людина швидко звикає до нового, вищого рівня оплати. Той рівень оплати, який ще вчора мотивував його на високу робочу віддачу, завтра може стати звичним і втратити спонукальну силу.

Тому важливо використовувати інші способи мотивації, окрім грошових: моральні, соціальні. Визнання заслуг працівника, його професіоналізму, прояв поваги до нього — надзвичайно ефективний метод моральної мотивації. Це досягається шляхом звичайної похвали в колі колег, нагородженням фірмової грамотою, недорогим сувеніром.

Подарунки займають особливе місце в системі мотивації персоналу.

«Якщо ми даруємо працівникам те ж саме, що й клієнтам, ніякої вдячності із їхнього боку, швидше за все, не виникне,— каже Олена Жуланова, начальник відділу по роботі з персоналом TNT Express в Росії.— Швидше, з'явиться відчуття, що збувають незатребувані залишки». За словами пані Жуланової, вартість подарунка має бути пропорційна значимості досягнень, хоча деякі компанії встановлюють норми вартості подарунків в пропорційній залежності від зарплати.

Але не завжди є сенс орієнтуватися на вартість: найкращий подарунок — це той, що приймає до уваги особистість людини: фотоколаж, щось пов'язане з його хобі і т.д. Люди повинні відчувати, що про них піклуються, тоді вони працювати ефективніше.

«Тому в компанії має працювати соціальна програма: путівки в санаторії для працівників та їх дітей, матеріальна допомога на лікування»,— вважає Тетяна Костяева.

Але, як би там не було, основний елемент системи мотивації — це конкурентоспроможна заробітна плата. Без неї жодна мотиваційна схема не спрацьовуватиме. Якщо компанія пропонує хорошу грошове винагороду і лояльно ставиться до співробітника, то вона вже значною мірою застрахована від масової відставки персоналу. Для людей, орієнтованих на кар'єру, важлива також можливість розвитку, застосування наявних знань. Дуже хороший ефект має щоквартальне (нехай навіть і не дуже велике) підвищення зарплати чи видача премій для компенсації інфляції. Ясна річ, їх можна видавати на певних умовах, мотивуючи людей працювати краще.

Рекомендується не пропонувати всі компенсації чи підвищення відразу, а робити це «порційно». Люди до всього швидко звикають, і всі бонуси починають здаватися цілком звичними. Важливо завжди залишати щось про запас, використовуючи додаткові заохочення по мірі необхідності. Найкращий зворотний зв'язок щодо доцільності тих чи інших способів мотивації можна отримати під час «лояльного інтерв'ю при звільненні», коли людина йде з компанії. Якщо співробітник звільняється без конфлікту, то довідатись про його ставлення до системі мотивації у компанії буває надзвичайно корисним.

Отже, як мотивувати персонал?
  1. Виробити чіткі та прозорі критерії оцінки персоналу.
  2. З'ясувати реальні потреби працівників.
  3. Створити диференційовану систему винагороди. У відділі продажу добре запроваджувати бонуси і виплату відсотків від угод. Для певної категорії працівників мотивацією є навчання (підвищення кваліфікації), для інших — оплата проїзду до місця роботи. Для керівного складу мотивуючим чинником є акції і опціони на їх купівлю.
  4. Визнати заслуги підлеглого: персональна похвала, публічне визнання заслуг (на нараді, зборах), почесна грамота; видати наказ про заохочення працівника з внесенням запису до трудової книжки.
  5. Надати відгул.
  6. Поліпшити умови праці працівника.
  7. Видати премію, цінний подарунок.
  8. Надати (розширити) соціальний пакет.
  9. Перевести працівника у більш престижний підрозділ.
  10. Разширити повноваження працівника, дозволити йому брати участь у прийнятті рішень.
Известия (http://izvestiya.ru/)


Добавить комментарий
Имя: *
E-mail:
Комментарий: *
высылать уведомление об ответах на E-mail.


вернуться к оглавлению
 
 
Другие статьи раздела - На работе
  Не ройте себе яму
Испытательный срок – это не только период, за который работодатель должен решить, берет он вас на работу или нет. Это еще и время, за которое...

Фирменное интриганство. Истории жертв и полезные уроки
Анонимный опрос в США показал: 40% респондентов активно участвуют в офисных интригах. 78% признались, что предприняли бы что-нибудь против своего босса или неприятного коллеги, если бы были уверены в своем успехе и безнаказанности. Как выжить рядом с интриганом? Шесть жертв рассказали свои истории, а эксперты их проанализировали.

Деловая поездка за рубеж
Командировки за рубеж отличаются от служебных поездок по нашей стране по многим параметрам. Это и оплата суточных расходов и..

История одной Книги, одной Дружбы и одного Переезда
Когда я была молодой и зеленой и еще училась в университете, у меня была мечта – написать Книгу. Да-да, именно так – Книгу с большой буквы. Ведь мое будущее творение должно было обязательно..

Не только слушать…
По мнению психологов, 60% всех конфликтов между людьми возникает из-за коммуникационных проблем. То есть кто-то кого-то не расслышал или не так понял, в результате..

Кадровое агентство - друг или враг?
Поиск работы - дело нелегкое. Если заниматься трудоустройством всерьез, то у вас получится настоящая рабочая неделя - с 10 до 19, с двумя выходными днями. Так же трудно найти подходящего сотрудника на вакантное место. Чтобы облегчить себе жизнь, и соискатели, и работодатели обращаются к посредникам.

Правила заочного общения
Телефонные разговоры занимают от 5 до 25 процентов рабочего времени, поэтому умение грамотно пользоваться телефоном позволяет...

Нужны ли в компании психологи? (блиц-опрос)
Корпоративный психолог – это специалист, который может повысить эффективность труда в организации за счет улучшения микроклимата в коллективе, а также разрешения общественных и личностных проблем сотрудников. До недавнего времени штатные психологи были только в крупных зарубежных компаниях. Но..

Конфликт в трех лицах с почти счастливым концом
Конфликт – дело непростое. И порой – вернее, чаще всего – весьма глупое и никому не нужное. Вот только люди, вступая в конфликт, почему-то забывают об этом, и начинается… Собственно, в том-то и проблема, что ничего хорошего не начинается. В этом..

Как выжить мужчине в женском коллективе?
В основном, все женские коллективы немного похожи. И если в уже сплоченный коллектив попадает мужчина – это испытание не для слабых нервов. Конечно, не все так плохо, если знать элементарные правила поведения на работе среди женщин.

 



 
- Разместить резюме
- Поиск работы
- Примеры резюме

ПОДБОР ПЕРСОНАЛА

- Разместить вакансию
- Подбор персонала
- В помощь HR-специалисту
- Статьи и советы
- Интересно о бизнесе
- Кодекс законов о труде Украины (КЗоТ)
- Законодательство и право
- Классификатор профессий Украины 2007 год
- Кофе-брейк на Jobs.ua
- Тренинги
- Тренинговые компании
- Тренеры
- ВУЗы Украины
- Колледжи, техникумы, училища
- Каталог репетиторов
- Курсы иностранных языков
- Повышение квалификации
- Обучение за рубежом
- MBA образование
- Статистика заработной платы
- Обратная связь
- Карта сайта
- RSS
- F.A.Q.
- Контактная информация
   
 
 
українська версія     русская версия
 

© 2007-2008 ООО «Джобс Украина»
Сайт по трудоустройству в Украине jobs.ua поможет Вам найти работу и сотрудников в Киеве и других городах Украины, найти вакансии и резюме в любой сфере.
Все права защищены в соответствии с действующим законодательством Украины. При использовании материалов сайта www.jobs.ua гиперссылка на данный ресурс обязательна. Администрация может не разделять точку зрения авторов информационных материалов и не несет ответственности за размещаемую пользователями информацию. Надеемся, что поиск работы в Киеве и Украине на jobs.ua будет приятен и удобен для Вас!

Работа в Украине: вакансии, резюме