This version of the page http://opora.org.ua/article.php?article=21& (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-29. The original page over time could change.
Громадянська мережа "Опора"
 

 
 

ПРО НАС

ДIЯЛЬНIСТЬ

ТОЧКА ОПОРИ

АНАЛIТИКА

АРХIВ ДОКУМЕНТIВ

ОПОРА У ЗМІ

ПРЕС-ЦЕНТР

КОНТАКТИ

НАШI ДРУЗI

ЧИМ Я МОЖУ ДОПОМОГТИ



 

 







Отримати код










Читати в RSS




Реквієм за Львовом (стаття)

 

У Львові знову неспокійно. Кількість проблем, що рояться над головами міських жителів невпинно зростає. Вода, транспорт, парки, сміття – ось неповний перелік. Є два шляхи виходу: або братись за все одразу і років через десять можливо щось зміниться, а можна робити це почергово. Активісти Громадської мережі ОПОРА обрали другий варіант. Сьогодні вони намагаються привернути увагу львів’ян до проблеми збереження архітектурного фонду міста.

9 квітня 2006 року біля входу в мерію відбудеться перфоменс «Реквієм за Львовом». Таким чином активісти львівського представництва ОПОРИ оголосять старт післявиборчого етапу кампанії «Тілько ві Львові», метою якої є забезпечення правових механізмів збереження і покращення стану історико-архітектурної спадщини міста Львова.

Перед львів’янами виступить скрипковий квінтет, що виконуватиме мінорну музику, і буде продемонстровано серію слайдів із зображенням та коротким описом об’єктів, які перебувають в аварійному стані. Цією акцією розпочинається серія заходів, спрямованих на відображення і пошук шляхів вирішення кризової ситуації, в яку заведена справа збереження архітектурної спадщини.

Найдошкульнішими проблемами активісти ОПОРИ вважають постанову міськвиконкому № 406, що дозволяє «узаконення незаконного будівництва» і недостатню прозорість та відкритість органів місцевого самоврядування. Це вказує на факт недорозвитку інституту політичної відповідальності на місцевому рівні. Крім того, існує проблема скорочення лісопаркових зон, перебудови площі Ринок, початок побудови декількох нових споруд на зразок «Укрсоцбанку», які не вписуються в архітектурне середовище центральної частини міста.

Цілком зрозумілим є те, що вуличні заходи не зможуть спричинити повномасштабний тиск на місцеву владу, тому в рамках  кампанії запланована ще й серія громадських слухань та круглих столів, ініційованих громадськими організаціями, на яких фахівці в даній галузі можуть обговорити існуючі проблеми, узагальнити їх і напрацювати систему заходів, які можуть забезпечити максимальне збереження архітектурної спадщини.

В кінці активісти і всі бажаючі під «Реквієм» Моцарта зі свічками «пом’януть» львівську архітектуру, близько 80% об’єктів якої знаходяться в незадовільному стані.

Виникає питання: що може зробити звичайний громадянин для загальної справи боротьби з недбалістю, а в більшості випадків корумпованістю чиновників, які тихо і наполегливо знищують архітектурну спадщину. Відповідь проста: не мовчати, говорити про це, сміливо висловлювати своє незадоволення, організовувати різнобічні заходи спільно з нами або незалежно, писати статті до газет, звернення до місцевої влади, телефонувати і запитувати у чиновників, чому все так, а не інакше, або як мінімум висловити солідарність з кампанією, причепивши до свого одягу фірмову клепсидру «Тілько ві Львові».

Назар Матківський - 11/04/2006



Коментарi до статтi


Iм'я*
Ел. пошта
Текст коментара*
Код*
     

Відповіді ЗНО-2008
Правильні відповіді від Українського центру оцінювання якості освіти.
30/04/2008


© Opora 2006