This version of the page http://www.meduniv.lviv.ua/index.php?id=163 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-29. The original page over time could change.
ЛНМУ :: Кафедра сімейної медицини ФПДО
ENGLISH
 
Пошук на сайті:

Розширений пошук
  Університет    Навчання    Наука    Абітурієнтам    Культура і соціум  
ЛНМУ » Університет » Підрозділи » Кафедри » Факультет післядипломної освіти » Кафедра сімейної медицини ФПДО

Кафедра сімейної медицини ФПДО


Ю. Кияк

АДРЕСА    
79059, Львів, вул. Миколайчука, 9
тел. +380(322) 526849, 597473, 597466
 
ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ
 Кияк Юліан Григорович, доктор медичних наук, професор

ШТАТ КАФЕДРИ
Заремба Є.Х.акад. АН ВШ України, д.мед.н., проф., Кущ І.О. к.мед.н., доц., Волошиновська С.Й. к.мед.н., доц., Скибчик В.А. к.мед.н., доц., Лозицький І.В. к.мед.н., доц., Світлик Г.В. к.мед.н., доц., Соломенчук Т.М. к.мед.н., доц., Копчак Л.М. к.мед.н., асист., Молчко О.Ю. к.мед.н., асист., Слаба Н. А. к.мед.н., асист., асистенти Заремба-Федчишин О.В., Білавка І.В.,Топілко О.Ю., Данилова Г.В., Медведик Л.О., Іжицька Н.В., Федечко М.Й., Садоха В.М., Полторак Л.В., Макар О.Р.

НАВЧАЛЬНА РОБОТА
Кафедра проводить підготовку лікарів-курсантів на передатестаційних циклах: „Кардіологія”, „Ревматологія”, „Медицина невідкладних станів”, „Сімейна медицина”; на циклах спеціалізації: „Сімейна медицина” „Кардіологія”, „Ревматологія”, „Медицина невідкладних станів”, а також на циклах тематичного удосконалення: „Клінічна ЕКГ”, „Аритмологія та електрокардіостимуляція”, „Невідкладні стани в кардіології”. Крім того, кафедра проводить підготовку лікарів-інтернів на циклах спеціалізації: „Загальна практика - сімейна медицина” „Медицина невідкладних станів”. На кафедрі також проводиться навчання студентів факультету вищої медсестринської освіти з дисциплін „Медсестринство в сімейній медицині” та „Медсестринство в геронтології та геріатрії”.
    За 2000-2005 рр. на кафедрі пройшли підготовку: 228 інтернів, а також слухачі на циклах спеціалізації – 601, на передатестаційних циклах – 1936, на циклах тематичного удосконалення – 583.
Для поглиблення академічної підготовки сімейних лікарів України кафедрою підготовлено і видано збірники тестів комп’ютерного контролю для лікарів різних кваліфікаційних категорій в 3-х томах, а також для лікарів-інтернів.

НАПРЯМКИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
Вивчення систем імунітету та гемостазу, варіабельності серцевого ритму, перекисного окислення ліпідів, ультраструктурне дослідження клітин венозної крові та експрес-некроптатів міокарда при гострих та хронічних формах ішемічної хвороби серця, гіпертонічній хворобі, ревматизмі та системних захворюваннях сполучної тканини, нейроендокринної регуляції функції кори наднирників, цукровому діабеті, хворобах органів дихання, захворюваннях печінки та щитоподібної залози, роль інфекційних збудників, зокрема, Chlamydophila pneumoniae, а також вплив професійних шкідливостей і алкоголю на розвиток ішемічної хвороби серця і токсичних кардіоміопатій, з метою оптимізації методів лікування. Застосовуються імунологічні, гемостазіологічні, біохімічні методи дослідження, атомно-абсорбційна спектрографія крові.
    За напрямками наукових досліджень кафедри в період 2001-2005 років кафедрою видано: 8 посібників, 5 науково-популярних видань, 4 інформаційні листи, 3 методичні рекомендації МОЗ України, 7 методичних розробок для навчального процесу, 33 журнальні статті у вітчизняних та 9 у закордонних виданнях. Отримано 4 патенти на винахід, захищені 2 докторські та 6 кандидатських дисертацій.
Співробітниками кафедри зроблено 145 доповідей, з них, на з'їздах, конференціях, симпозіумах: національних – 52, міжобласних – 12, обласних – 29, університетських – 21, на міжнародних з'їздах та конгресах – 27, СНД – 4.
Кафедра співпрацює з установами: Україна, м. Київ, Київський національний медичний університет імені О.О.Богомольця (доцент Скибчик В.А. виконує докторську дисертацію на тему "Інфаркт міокарда і нестабільна стенокардія у хворих на цукровий діабет 2 типу: патогенез, патоморфологія, клініка і лікування", науковий керівник – д.м.н., член кор. АМН України проф. Нетяженко В.З.); м. Львів, Інститут клінічної патології ЛНМУ імені Д.Галицького (доцент Соломенчук Т.М. виконує пошукову науково-дослідну роботу на тему „Причини розвитку ІХС у молодих”, науковий керівник – д.м.н., акад. АМН України проф. Зербіно Д.Д.); Україна, м. Київ, Інститут кардіології АМН України імені М.Д.Стражеска (в рамках міжнародної програми ВООЗ CINDI-Україна виконується проект „Профілактика в первинних структурах охорони здоров’я м. Львова”); Росія, м. Москва, НДІ ім. М’ясникова (здобувач Чнгрян Г.В. виконує кандидатську дисертацію на тему „Гібернація міокарда при гострому інфаркті: клінічна діагностика та ультраструктурні критерії”, науковий керівник – проф. Кияк Ю.Г., науковий консультант – д.м.н. Ципльонкова В.Г.), а також з Інститутом Геронтології АМН України; Київською медичною академією післядипломної освіти імені П.Л.Шупика; Дніпропетровською медичною академією; Одеським медичним університетом.

На 2006-2001 рр. кафедрою запланована п’ятитирічна тема наукової роботи: „Вплив професійних шкідливостей та алкоголю на особливості клінічного перебігу і лабораторні показники крові у хворих на токсичну кардіоміопатію та гострі форми ішемічної хвороби серця”.
На даний час завершується виконання 2-х кандидатських дисертацій. У 2005 році заплановані 2 докторські та 4 кандидатські дисертації.


ОСНОВНІ ЗДОБУТКИ КАФЕДРИ 
Кафедра сімейної медицини є організаційним і методичним центром з підготовки сімейних лікарів у західному регіоні України.
Д.мед.н., професор Кияк Ю.Г. є членом двох спеціалізованих вчених рад із захисту докторських і кандидатських дисертацій: з фізіології, патологічної анатомії і гігієни при ЛНМУ ім. Данила Галицького; цитології, клітинної біології та гістології при інституті біології клітин НАН України. Професор Кияк Ю.Г. є головою обласного осередку Української асоціації спеціалістів „Мікроциркуляція, гемореологія і тромбоутворення”, член редколегії Львівського медичного часопису, член асоціації лікарів-інтерністів України.  
Академік АН ВШУ д.м.н., професор Заремба Є.Х. очолює Асоціацію сімейних лікарів Львівщини, є віце-президентом Асоціації сімейних лікарів України, а також дійсним членом Світової (WONCA) та Європейської організації лікарів сімейної медицини і загальної практики. Професор Заремба Є.Х. також є членом редакційної ради журналів: ”Практична медицина”, „Український кардіологічний журнал”, „Український ревматологічний журнал” та „Сімейна медицина”; членом правління і президії Українського терапевтичного товариства, членом спеціалізованої ради з внутрішніх хвороб у Київській медичній академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика МОЗ України.

ЛІКАРСЬКА РОБОТА
Кафедра проводить лікувально-діагностичну роботу на базі інфарктного (60 ліжок, з них 8 – блок інтенсивної терапії) та кардіологічного (60 ліжок) відділень Клінічної міської комунальної лікарні швидкої медичної допомоги. Кафедра також має можливість користуватися клінічними базами інших відділень лікарні. Переважна кількість (96%) хворих становлять пацієнти кардіологічного профілю, з них 70% - це хворі з різними формами ішемічної хвороби серця. Кафедра сімейної медицини плідно співпрацює з керівництвом бази щодо подальшого покращення якості надання медичної допомоги населенню м. Львова та області. Лікувальною роботою займаються всі співробітники кафедри: асистенти, аспіранти і клінічні ординатори здійснюють по 2 чергування в місяць згідно з графіком; доценти і професори проводять клінічні обходи, консультації хворих. За 2005 рік співробітниками кафедри консультовано 25852, ліковано 388 хворих.

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА РОБОТА.


Список друкованих праць співробітників кафедри за період з 2001 по 2005 рр.   (   207 K )
Останнє оновлення: 23/05/2006