Фото: Сергій П’ЯТЕРИКОВ

«Електроприлад» волає про допомогу

Автори: Сергій БРИНЗАК, Юрій КИСЛЯКІВСЬКИЙ, Валентин ШЕЛЕСТ

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

Ситуація, яка утворилася навколо нашого підприємства — Київського ВАТ «Електроприлад», — така, що нині остання надія на допомогу преси.

У це важко повірити, але 26 березня 2008 року озброєні молодики, привезені із Запоріжжя під керівництвом М.Єфіменка, за потурання Шевченківського районного управління МВС України, вдерлися на ВАТ «Електроприлад», вигнавши робітників, інженерів та керівництво. Відтоді підприємство, що поставляє свої вироби на літакобудівні заводи України та Росії, повністю зупинене!

«Підставою» для силового захоплення стала реєстрація Шевченківською державною адміністрацією фальшивого «Витягу з протоколу...», складеного українською мовою… Ву Тієлонгом (голова зборів) та Шен Хонгом (секретар зборів). Згідно зі сфальсифікованим «Витягом з протоколу...» виходить, що головою правління обраний М.Єфіменко. На зборах начебто був присутній голова правління ВАТ «Електроприлад» Ю.Кисляківський, а підрахунок голосів вів голова спостережної ради С.Бринзак, які насправді й в очі не бачили цих іноземців. Такого зухвалого, зневажливого ставлення до органів управління та держави Україна світ не бачив!

Керівництво підприємства звернулося до Шевченківської районної адміністрації у Києві з інформацією про захоплення підприємства і просило не вносити змін до державного реєстру на підставі фальшивок. На третє наше звернення отримали відповідь, що відрізнити явну і грубу фальшивку, підписану шахраями-іноземцями (які навіть не володіють українською мовою), від документів, складених українцями у відповідності з законами України, заважає «недолуге» законодавство.

Нема відповіді також на звернення до Служби безпеки України з інформацією про шахрайство та диверсію іноземних громадян Ву Тієлонга та Шен Хонга та з проханням притягти їх до кримінальної відповідальності.

Бандити грабують завод, ріжуть сейфи. Завод не працює, технологія виробництва може бути втрачена назавжди!

На безліч наших звернень до прокуратури Шевченківського району, прокуратури Києва, Генеральної прокуратури України отримуємо відповіді, що всі наші звернення направлені до Міністерства внутрішніх справ, а звідти у Шевченківське РУ МВС. А потрібно лише допитати Ву Тієлонга та Шен Хонга, щоб вони розповіли, де проводили збори і хто стоїть за цим шахрайством. А взагалі, як того вимагає закон, годилося б відкрити карну справу по факту фальсифікації документів зборів, провести необхідні експертизи. Але цього не зробили ані міліція, ані прокуратура.

Уже понад місяць наші робітники протестують перед Міністерством внутрішніх справ України. На нашу думку, працівникам МВС відомо, що організатором захоплення є Олена Лєдовських, яка володіє 370 підприємствами в Україні, а безпосереднім керівником є її родич. Це її фірма «Київська Русь МДС» чотири роки судилася з нами, безпідставно вимагаючи гроші. Вели цю справу представники фірми «Юріс», але всі суди програли. Тепер учинений розбійний напад. Слідчі Шевченківського РУ МВС України замість того, щоб вилучити явні грубі фальшивки в Шевченківській райдержадміністрації, безпідставно вилучили законні документи, виконані відповідно до чинного законодавства. Слідчі таким чином позбавили прав правління ВАТ «Електроприлад», яке діяло за рішенням справжніх загальних зборів акціонерів. Шахраї-самозванці діють не тільки на підставі фальшивих документів, а й користуються підробленими печатками. Між тим дозвільна система на виготовлення печаток перебуває у підпорядкуванні міліції і підробку дуже легко встановити. Що стосується дій судів та виконавчої служби Міністерства юстиції, то про це можна написати окремий твір.

На наші звернення в Кабінет міністрів України відповіді ми не отримали. І лише президент України Віктор Ющенко миттєво відреагував на звернення робітників «Електроприладу», дав необхідні доручення Генеральній прокуратурі, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству юстиції, Службі безпеки України. Але, на жаль, живемо у такі часи, що ігноруються навіть доручення глави держави. Силові відомства в нашій справі більше займалися формальними відписками замість того, щоб затримати Ву Тієлонга та Шен Хонга та з’ясувати конкретні обставини справи (якщо, звісно, шахраї ще не втекли з України). А також організувати розшук керівника фірми «Експедиція XXI», що стоїть за зухвалим рейдерським захопленням ВАТ «Електроприлад», оскільки інформація про цю особу відсутня у податковій міліції, попри те, що йому, 25-річному студентові, фірма «Київська Русь МДС» продала акцій на п’ять мільйонів гривень. Утім, це дозволяє йому ініціювати порушення кримінальних справ проти чинного керівництва ВАТ «Електроприлад». Переконані, що незалежне розслідування за фактом рейдерського захоплення ВАТ «Електроприлад» допомогло б зламати існуючу систему рейдерських захоплень підприємств України, яких, за інформацією в ЗМІ, в Україні налічується понад три тисячі.

Р.S. Інформація про продаж майна заводу — суцільна брехня. Корпуси, про які йдеться, належать заводові. Обсяги виробництва за останні два роки збільшені втричі, вдвічі зросли відрахування до бюджетів усіх рівнів та обов’язкових платежів. Ціна акції тільки за останній рік збільшилася з 20 до 150 гривень. Усе це підтверджується документами.

А ось Єфіменко і Ко продовжують свою беззаконну справу далі. Незважаючи на те, що майно, в тому числі і приміщення, належить заводу, вони намагаються через суд його відірвати від заводу у приватні руки. Спочатку рейдери заявляли, що повернули заводу всі його приміщення, хоча це абсурд, бо майно і до них було заводське, а тепер сповна проявили своє справжнє обличчя ці «захисники» робітничого класу. Опираючись на незаконне рішення Київського обласного господарського суду, вони займаються відчуженням заводського майна. Проте, наскільки відомо, обласний господарський суд не має ніякого відношення до розгляду позовів киян. Це не є господарський суд Києва...

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору