This version of the page http://www.center.gov.ua/ua/200.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-23. The original page over time could change.
Міжнародне співробітництво - Центр сприяння інституційному розвитку державної служби
 

Словник термінів


Архів новин

Реєстрація

 

Надіслати повідомлення

Пошук

Розширений пошук >>


укр | eng

Міжнародне співробітництво

Довідка
На головну

З метою наближення державної служби України до стандартів ЄС та передових країн світу, її адаптації до кращих європейських практик та законодавства ЄС, Центр сприяння інституційному розвитку державної служби активно розвиває співробітництво з органами державної влади іноземних країн, компетенцією яких є питання державної служби, державного управління шляхом укладання міжнародних угод .

 

Укладені міжнародні договори:

 

1.      Угода між Урядом України та Урядом Королівства Данія щодо технічної підтримки реформ державного сектору в Україні від 10.09.2007.

 

2.      Меморандум про взаєморозуміння між Головним управлінням державної служби України та Генеральною дирекцією адміністрації і державної служби Французької Республіки від 01.12.2006.

 

Планується підписати у травні 2008 року:

 

   1.      Меморандум про взаєморозуміння між Урядом Канади та Урядом України стосовно проекту реформування системи управління персоналом в у сфері державної служби.

 

Данія

Триває успішна реалізація проекту „Технічна підтримка реформ державного сектору в Україні”. Правовими рамками проекту є Угода між урядом України і урядом Королівства Данія щодо технічної підтримки реформ державного сектору в Україні”, підписана 10 вересня 2007 року. Проект фінансується Міністерством закордонних справ Данії, і виконується данською консалтинговою компанією Ramb?ll Management у партнерстві з латвійською компанією CPM Consulting Group.

Офіційний запуск проекту „Технічна підтримка реформ державного сектору в Україні” відбувся 22 листопада 2007 року у приміщенні Головного управління державної служби України, на яке покладено координацію проекту з української сторони.

Допомога Головдержслужбі стосується наступних аспектів реформування системи державного управління в Україні:

- доопрацювання та супроводження з метою прийняття нової редакції Закону України про „Державну службу”; розробка концепції та проекту Закону України „Про врегулювання конфлікту інтересів на державній службі”, а також нормативно-правових актів на впровадження зазначених законопроектів

- створення „Національної бази електронних особових справ державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування”

- розробка політики подальшої реформи державної служби України

- проведення функціональних обстежень та розробка проекту системи та структури органів виконавчої влади

- підтримка діяльності мережі груп аналізу політики

- імплементація рекомендацій SIGMA

- реформування тренінгової системи державних службовців.

Допомога Секретаріату Кабінету Міністрів має зосередитися на наступних напрямках:

- доопрацювання та імплементація Законів України „Про Кабінет Міністрів України” та „Про центральні органи виконавчої влади”

- проведення тренінгів для працівників Секретаріату Кабінету Міністрів

- розробка рекомендацій щодо реформи державного управління України

- імплементація рекомендацій SIGMA

- співпраця з недержавними установами.    

      У 2007 році в рамках проекту відбулася низка заходів. 19-22 листопада в Україні перебувала перша місія консультантів. Консультанти Байба Петерсоне та Уна Клапкалне провели зустрічі з представниками Головдержслужби, Центру сприяння інституційному розвитку державної служби, Секретаріату Кабінету Міністрів, міністерств фінансів, юстиції, праці та соціальної політики України та інших установ. В результаті місії було розроблено пропозиції щодо попереднього графіку робіт по проекту..

Протягом 2008 року консультанти проекту будуть залучені до роботи над проектами Законів України про „Державну службу”, „Про Кабінет Міністрів України” та „Про центральні органи виконавчої влади”. Важливим завданням проекту буде створення нормативно-правової бази на впровадження зазначених законопроектів, а також на підтримку виконання Стратегії реформи управління персоналом в системі державної служби України, що розробляється в рамках проекту технічної допомоги Канади.  

Також планується проведення 5 червня 2008 року конференції «Реформа державної служби в Україні – досвід, виклики, ризики». Метою конференції буде обговорення шляхів створення ефективного державного управління в Україні у відповідності до європейських стандартів, подальших кроків реформування державної служби та нових концепцій реформи публічної адміністрації та державної регіональної політики України.

 

Ірландія

Центром сприяння інституційному розвиту державної служби проведено відповідну роботу щодо отримання гранту Уряду Ірландії на реформування системи державної служби України. Урядом Ірландії було прийнято рішення про надання гранту у сумі одного мільйону євро на реформування системи державної служби України. Міністерством закордонних справ Ірландії та Головним управлінням державної служби України було вироблено механізм отримання грантових коштів через посередництво Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні.

 23 жовтня 2007 року укладений Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Програмою розвитку ООН, який є правовою основою подальших двосторонніх відносин у сфері реформування державної служби та ставить за мету через обмін досвідом підвищити ефективність державного управління та професіоналізацію державної служби.

На виконання положень зазначеного Меморандуму 25 жовтня 2007 року в Представництві ООН  в Україні відбулось тристороннє підписання проектного документу «Підтримка реформування системи державної служби України». Головними компонентами проекту є підтримка прийняття нової редакції Закону України „Про державну службу”,  проведення оцінки стану державного управління в Україні експертами SIGMA, та розбудова спроможності Головдежслужби до розробки та проведення тренінгів для державних службовців.

Протягом 2008 року в рамках проекту планується ряд заходів з інформування членів уряду України, політиків, депутатів Верховної Ради України про шляхи втілення реформи державного управління в Україні. Такі заходи є необхідними для прийняття ряду нормативно-правових актів, розроблених в рамках інших проектів технічної допомоги, і направлених на модернізацію державної служби в Україні.

 В рамках проекту також планується сформувати інституційну спроможність до максимально ефективного використання методів оцінки державного управління України експертами SIGMA. Йдеться про створення групи українських експертів, які на постійній основі зможуть працювати із даними дослідження і здійснювати відповідний моніторинг. Важливим компонентом проекту, що запланований на другу половину 2008 року, є проведення оцінки потреб у навчанні вищого корпусу державних службовців та формування на основі її результатів пакету послуг з тренінгів, які проводитимуться у Центрі адаптації державної служби до стандартів ЄС при Головному управлінні державної служби України.

 

Канада

Центром сприяння інституційному розвитку державної служби підготовлено проект Меморандуму про взаєморозуміння між двома країнами, яким визначаються пріоритетні напрями та форми співпраці сторін. Підписання Меморандуму заплановано в травні 2008 року. Метою укладання Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України і Урядом Канади щодо проекту реформування управління персоналом у системі державної служби України є сприяння прозорості та відповідальності державного управління в Україні через реформування системи управління персоналом в центральних органах виконавчої влади відповідно до критеріїв SIGMA/OECD. Проект спрямований на досягнення чотирьох цілей:

- допомога Українській Стороні у розвитку стратегії реформування національного законодавства, політики, процедур з метою підвищення ефективності управління персоналом у системі державної служби України;

- підтримка розвитку та інтеграції узгоджених та ефективних процесів та процедур управління персоналом, які базуватимуться на принципах політичної нейтральності, прозорості, об’єктивності та рівності (включаючи гендерну рівність) в міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади України;

- підвищення спроможності Головного управління державної служби України та кадрових підрозділів окремих центральних органів виконавчої влади до ефективної імплементації процесів і процедур відповідно до принципів передбачуваності, прозорості та політичної нейтральності;

- розвиток та інституціоналізація навчання та супроводження діяльності кадрових підрозділів.

Діяльність Головного управління державної служби України – це інституційна основа для інтеграції технічної допомоги з управління персоналом, яку надаватиме канадська сторона. Мережа груп аналізу політики слугуватиме основною цільовою аудиторією з метою реалізації заходів з виконання Меморандуму у Головному управлінні державної служби України та у інших центральних органах виконавчої влади України.

За допомогою канадських експертів проведено попередню роботу по підготовці огляду управління персоналом у системі державної служби України, в якому визначено основні проблемні моменти, а також розроблено проект стратегічної рамки управління персоналом у системі державної служби України.

 

ОЧЕС

Особлива увага Центром сприяння інституційному розвитку державної служби приділяється забезпеченню участі України у міжнародних організаціях, які опікуються питаннями державної служби. Питання інституційного розвитку та державної служби є одним з пріоритетних напрямів роботи організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС). Ним опікується спеціально створена два роки тому Робоча група з інституційного розвитку та належного врядування.

З 26 по 29 березня 2008 року заступник директора Центру сприяння інституційному розвитку державної служби Віталій Баєв взяв участь у засіданні зазначеної Робочої групи, під час якого відбулося обговорення та обмін найкращими практиками у сфері проведення адміністративної реформи країн-членів ОЧЕС. Також Робоча група розробила та затвердила звіт засідання для його подальшого розгляду Комітетом вищих посадових осіб 15-16 квітня 2008 року в м. Києві.

 

ОЕСР

Центр сприяння інституційному розвитку державної служби, починаючи з 2005 року, проводив активну роботу щодо започаткування співпраці з Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) у сфері державної служби та державного управління. У лютому 2007 року Головдержслужбою України направлено листа на ім‘я Генерального секретаря ОЕСР з пропозицією розглянути питання щодо надання Україні статусу постійного спостерігача у Комітеті з питань державного управління ОЕСР. Заява України була схвалена на засіданні Ради ОЕСР 19 лютого 2008 року. Україна фактично увійшла до своєрідного клубу найбільш розвинутих держав світу, який опікується питаннями підвищення ефективності демократичного державного управління. Набуття статусу постійного спостерігача в Комітеті з державного управління ОЕСР надає Україні доступ до потужного інтелектуального ресурсу через безпосередню участь у засіданнях Комітету з державного управління ОЕСР. Отримання необхідних знань та досвіду дає можливість подальшому просування реформ у сфері державного управління у таких напрямах:

1) запровадження інновацій у сфері державного управління;

2) управління персоналом у системі державної служби;

3) бюджет і державні видатки;

4) створення системи прозорості та підзвітності державного управління, що унеможливить виникнення корупційних передумов;

5) впровадження системи електронного врядування в органах державної влади;

17-18 квітня 2008 року заступник Начальника Головдержслужби України Андрій Вишневський взяв участь у засіданні 37-ї сесії Комітету з питань державного управління ОЕСР, де було представлено Україну як нового постійного спостерігача цього Комітету.

 

НАТО

У лютому 2008 року Центр сприяння інституційному розвитку державної служби розпочав співробітництво з Офісом зв‘язку НАТО в Україні. Відповідно до перших домовленостей з керівництвом Програми професійної підготовки Офісу зв‘язку НАТО в Україні співпраця проходитиме за такими основними напрямами:

1. Розроблення та організація впровадження Державної цільової соціальної програми підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції.

2. Проведення навчальних семінарів, тренінгів для вищого корпусу державних службовців, керівників кадрових служб центральних органів виконавчої влади. Організація конкурсів серед державних службовців України, переможці яких будуть проходити стажування в країнах-членах НАТО з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

3. Організація інформаційних кампаній щодо пропаганди цінностей демократичного урядування.

 

 

 

 

У разі виникнення запитань звертайтесь за тел.: 278-03-21, 278-36-44

контактна особа - Василь Бельмега, головний консультант з питань міжнародного співробітництва

Vasyl.Belmega@center.gov.ua





Вгору

 Система управління

інформацією з питань

         адаптації

    законодавства:

 

 

Публічні обговорення: 

 

 

    Найближчі події:

 

 

    Нові публікації:

 

 

 

 Зміна

 організа-

 ційних

 структур

 

Стратегічні документи:

 

 

Корисні посилання:

 



Підписатися на Новини

Підписатися 

. 


Оновлено 20.06.2008

© 2005, Центр сприяння інституційному розвитку державної служби