Номер 114 за 21.06.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи повинен президент в Україні мати вплив на уряд і місцеві адміністрації?
так, як зараз
так, і більший вплив, ніж зараз
так, але менший вплив, ніж зараз
не повинен
важко сказати
     

Космічний американець під Севастополем
У Криму тренуються астронавти, серед яких — шостий «зоряний турист», мільйонер Річард Герріот
Олег СНІГУР   

Цього тижня в наші води зайшли не хто­небудь, а... космонавти. В порту Севастополя відпрацьовували екстрене приводнення майбутні мешканці Міжнародної космічної станції (МКС), астронавтка американської НАСА Шеннон Вокер та шостий за рахунком у світі космічний турист — американський мільйонер Річард Герріот. До МКС Герріот вирушить 12 жовтня цього року на російському космічному кораблі «Союз ТМА13», разом з 18м екіпажем МКС, а повернеться у квітні 2009 року на «СоюзіТМА12». Відтак тренується американець у російському Зоряному містечку, Центрі підготовки космонавтів імені Юрія Гагаріна.


Конвульсії перед винесенням трупа?
«Регіони» стверджують, що в парламенті вже є нова коаліція
Зоряна КРІТ   

Затягування агонії лише додає мук хворому, якому не уникнути побачення з вічністю. Такими або й значно менш красивими метафорами сипали вчора в кулуарах Верховної Ради «регіонали», іронізуючи з приводу неминучої смерті коаліції. Яку, мовляв, скільки трибуну не блокуй — усе одно не відвернути.


Скажена громовиця
У Криму від удару блискавки постраждали 12 людей. Більшість із них — у реанімації
Геннадій БИКОДІР   

Учора по обіді в райцентрі Білогірськ, що в Криму, блискавка влучила в автобусну зупинку, під дахом якої люди ховалися від зливи. Як на лихо, на зупинці знайшли сховок, за даними кримського Управління МНС, від 17 до 31 особи. Трагедії посприяло дерево, яке росло поруч, усього за кілька метрів: блискавка влучила в це дерево, і електричний розряд швидко перекинувся на металевий дах зупинки. Саме це і спричинило таку кількість жертв — дванадцятеро людей потрапили до лікарні. Серед них — 12–річна дівчинка.


Міцний горішок відклали на потім
Лідери ЄС наразі не мають рецептів порятунку Лісабонської угоди
Олександр ШИМАНСЬКИЙ   

Позавчора ввечері в Брюсселі почався дводенний саміт лідерів 27 країн–членів Євросоюзу. Почався церемоніальними процедурами. Учорашній день був уже повністю робочим. Головна тема дискусій — криза, яка виникла навколо ратифікації Лісабонської угоди (відповідника Конституції ЄС), відколи ірландці на референдумі відхилили її 53 відсотками голосів «проти». Заздалегідь зрозуміло, що швидкого рішення для виходу з кризи знайти не вдасться. Агенція «Франс прес» уже в обідні години повідомила, що лідери ЄС вирішили відкласти це дражливе питання до наступного саміту на найвищому рівні, який відбудеться в жовтні.


Боротьба за 23 листопада
День пам’яті жертв Сталіна і Гітлера буде відзначатися з наступного року. Так вирішив Європарламент
Олександр ШИМАНСЬКИЙ   

В Європарламенті триває акція з метою відзначати 23 серпня, тобто день підписання Пакту Молотова—Ріббентропа, як День пам’яті жертв сталінізму і нацизму, повідомляє польська «Газета виборча». «Поки немає такого дня, ми, вихідці з Центральної Європи, будемо залишатися в ЄС громадянами другої категорії. Визначення такого дня було б першим кроком до спільного розуміння історії», — заявила газеті естонська євродепутатка Маріанне Мікко, одна з авторок ініціативи. Під ініціативою є підписи представників усіх країн ЄС, але найбільшу зацікавленість виявляють євродепутати від Фінляндії, Португалії та Данії. До ініціативної групи також увійшли депутати від Естонії, Латвії, Угорщини, Німеччини та Великої Британії.


Вічний воїн життя
Письменник Євген Концевич 56 років прикутий до ліжка. Його оптимізму не зламали ні хвороба, ні зневіра, ні агенти КДБ

Знайомтеся: Євген Концевич. Той, хто живе за себе і «того хлопця». Понад півстоліття щоденної боротьби. За життя. За Україну. За те, що ти на землi — людина. Багато це чи мало? Він відомий Українi та свiту як письменник–дисидент, а ще — людина незламної волі. З 73 вiдпущенних йому Всевишнiм 56 років цей чоловік прикутий до лiжка. Назавжди.


Положинський і щастя
Розмова про смисли

Зустрівши на цьогорічному полтавському «Мазепа–фесті» головного «тартаківця» Сашка Положинського, я вирішила запитати його про щастя. Бо з музикантами й так завжди говориш про музику...


Хто на новенького–старенького?
Після арешту мера «регіонали» й «союзівці» в Алушті не можуть поділити крісло секретаря міськради
Василь ДРАГОЛЮК   

Поки арештований за підозрою у зловживанні службовим становищем міський голова Алушти Володимир Щербина нудьгує в Лук’янівському СІЗО Києва, очікуючи подальших слідчих дій, його прибічники із партії «Союз» та опоненти з Партії регіонів намагаються посадити свою людину у головне (за відсутності мера) крісло міськради — секретарське. Бо, виявляється, чинний секретар Ольга Бойченко після арешту міського голови перейшла у «підпілля» і на дзвінки не відповідає.


Солодкий плід садизму
Як убезпечити дітей від психологічного впливу фільмів жахів і сцен насильства?
Оксана ОСТАПЕНКО   

Цієї весни одна з київських шкіл була шокована жахливим вчинком чотирьох учнів. Десятикласники запросили дівчаток зі своєї школи в гості, пригостили спиртним і почали вельми нахабно залицятися. А коли дівчата спробували втекти від «гостинної» компанії, сп’янілі хлопчаки прив’язали їх до батареї, розбили порожні пляшки і примусили однокласниць стати колінами на потрощене скло. Потім із дівчат почали ножами зрізати одяг і фотографувати в голому вигляді. Після кількох годин таких знущань одна з учениць знепритомніла. Хлопці перелякалися і вирішили їх відпустити. Вони відв’язали жертв і пригрозили: якщо котрась із них розповість про ці «розваги», її чекатиме смерть. Наступного дня жодна зі школярок не прийшла на уроки. Зате в класі, де навчалася одна з дівчат, невідомо звідки взялася її фотографія. Абсолютно гола, з розмазаною на обличчі косметикою і пляшкою горілки — так її змушували «позувати» перед фотооб’єктивом.


Марш у «мишоловку»!
Українські вчені підозрюють, що за вакцинацією проти кору й багряниці приховується масштабний біологічний експеримент

Прибічники масової імунізації української молоді кажуть: якщо в державі терміново не провести масову вакцинацію проти кору й багряниці, у 2010—2012 роках нас накриє новий спалах епідемії цих захворювань. Директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського АМН України Віктор Марієвський наголошує, що у світі поки не винайшли кращого способу попередження інфекційних захворювань, ніж вакцинація. А відтак восени Україні треба продовжити масштабну кампанію. Тим паче що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликають нас довести почату справу до кінця. Але чи справді рятівним стане цей крок? Чи не виявиться індійський препарат тією скринькою Пандори, з якої вирвуться і почнуть косити нашу молодь тяжкі хвороби?


Нещастя материнства
Дедалі більше вагітних жінок дізнаються, що вони ВІЛ–інфіковані
Оксана ОСТАПЕНКО   

...Шість років тому Віта, випускниця Київського університету, вийшла заміж за май­стра спорту з вищою освітою. Спочатку вона була щасливою. Нещастя прийшло згодом. Чоловік почав повертатися додому пізно, потім не повертався взагалі, зрештою Віта помітила в нього в тумбочці шприц. І замість того, щоб одразу піти геть, вона, як і багато жінок, почала «боротися» за спасіння чоловіка. Зрештою вони таки розлучилися. Але на згадку про себе, окрім психологічної травми і депресії, екс–чоловік залишив смертельний вірус, який сам підхопив у компанії товаришів по голці. Віта досі засинає з надією, що прокинеться і зрозуміє: все, що з нею трапилося, — це страшний сон. І що вона не здавала ніяких аналізів, не отримувала ніяких результатів, нічого не чула про антитіла до ВІЛ і Т–лімфоцити, їй не треба більше боятися дощів і протягів. Але щоранку вона прокидається і розуміє, що її життя — це не сон, що все насправді й відбувається не десь і не колись, а з нею і сьогодні.


«Райські пташки» Романа Балаяна полетіли в Росію
У Москві відкрився ювілейний, 30–й, Міжнародний кінофестиваль
Інф. «УМ»   

19 червня по червоній доріжці до кінотеатру «Пушкінський», де відбувається Міжнародний московський кінофестиваль, пройшлися зірки кінематографії. Із закордону запросили польського режисера Кшиштофа Зануссі, актрису Лів Ульман, японського актора, режисера і продюсера Такеші Кітано, голлівудських зірок Уілл Сміт і Шарліз Терон. Стрічку показували перед офіційним відкриттям на ММКФ. За іноземними гостями пройшли ще десятки російських акторів і режисерів, серед яких українець Олександр Роднянський.


«Наталка Полтавка» із Будапешта
Про роботу Українського театру в Угорщині розповідає його засновник і художній керівник Олександра Корманьош–Бакляк
Алла ВЛАСОВА   

З 2003 року в Угорщині діє Український національний театр. І хоча п’ятирічний ювілей для театру, що працює в Україні, навряд чи доречно виводити в категорію особливих подій — у нас і набагато поважніші мистецькі дати святкують не так гучно, як хотілося б, — тут, як кажуть, випадок особливий. Бо підтримувати традиції української режисури й драматургії за кордоном сьогодні хочуть і можуть одиниці. Серед них — засновник і художній керівник Українського національного театру в Угорщині Олександра Корманьош–Бакляк.


Професорська корида
Костянтин РОДИК   

«Це питання неможливо відкласти на потім. Що відбувається через те, що в нас є література? Що відбувається з буттям, коли кажуть, що існує щось таке, як Словесність?»


Гроші знайшли, справа за шедевром
Сценарій музичної комедії «Весела вдова» написали для популярної української співачки Камалії
Ольга ЖУК   

«Коли я побачив Камалію на нагородженні «Людина року 2007», відразу зрозумів, що це зірка, під яку треба писати сценарій. Так, як робиться в Голлівуді. Є зірка, а під неї знаходять гроші, пишуть сценарій, шукають інших героїв, і виходить кіношедевр, який здобуває перемоги на фестивалі», — каже кінопродюсер Володимир Хорунжий.


Дике серце Поділля
Площі природно-заповідного фонду Вінниччини зростуть більш як удвічі
Вiктор МЕЛЬНИК   

Вінницька облрада прийняла рішення створити одразу два заповідні об’єкти місцевого значення: регіональний ландшафтний парк «Мурафа», що розкинувся вздовж притоки Дністра, та ландшафтний заказник «Зеленоклинівські пороги» на Південному Бузі. І це тільки перший етап розширення заповідних територій, що планують в області. Якщо сквер «Мурафа» площею 3,4 тисячі гектарів можна вважати, в основному, сформованим, то другий із названих об’єктів — лише невеликий складник майбутнього ландшафтного парку «Середнє Побужжя», на який зараз готують документацію. А разом зі ще одним проектованим об’єктом на березі Дністра — водно­болотним угіддям, що знаходиться під захистом Рамсарської конвенції, — нові площі займуть 16,5 тисячі гектарів.


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Регіони
Світ
Освіта
Людина
Суспільство
Здоров'я
Культура
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

20 червня, пт (НБУ)
1$ = 4,8525 грн.,
1Є = 7,5121 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2056 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ