This version of the page http://www.rainbow.gov.ua/news/614.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-22. The original page over time could change.
Під головуванням заступника Секретаря РНБОУ Ю.Продана відбулось чергове засідання Міжвідомчої комісії з питань енергетичної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України - Рада національної безпеки і оборони України
Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом
з питань національної безпеки і оборони при Президентові України.
Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює
діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.
Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України.
Конституція України. ст. 107.
Розширений пошук
19.11.2007
Під головуванням заступника Секретаря РНБОУ Ю.Продана відбулось чергове засідання Міжвідомчої комісії з питань енергетичної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України

15 листопада 2007 р. заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, заступник голови Міжвідомчої комісії з питань енергетичної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України Ю. Продан провів чергове засідання Комісії, на якому було розглянуто питання "Аналіз ситуації та тенденцій на внутрішньому ринку електричної енергії, включаючи питання щодо інтеграції Об'єднаної енергетичної системи України до транс'європейських електромереж".

Розглянувши комплекс питань, пов'язаних з функціонуванням внутрішнього ринку електричної енергії, Комісія зазначила, що на сучасному етапі соціально-економічного розвитку України фактор ефективного функціонування електроенергетичного сектору є одним з головних у забезпеченні енергетичної безпеки держави, сталого розвитку її економіки.

Учасниками засідання було відмічено, що існуючий ринок електричної енергії у значній мірі викривлений недосконалою законодавчо-нормативною базою і, відповідно, недосконалим механізмом державного регулювання у цій сфері. На сьогодні практично відсутня конкуренція на оптовому ринку електроенергії. Має місце адміністративне управління цим ринком з боку органів державного управління та регулювання, в тому числі в частині ціноутворення.

Комісією також було відмічено, що відсутній суттєвий прогрес в імплементації Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії України, що обумовлюється відсутністю дієвого механізму забезпечення її реалізації, конфліктом інтересів організацій, залучених до цього процесу. Робота щодо розробки нормативно-правової бази, яка б забезпечувала виконання відповідних рішень РНБОУ, що стосуються реалізації Концепції, досі знаходиться на початковій стадії.

Відсутні дієві механізми реалізації Енергетичної стратегії України до 2030 року, що обумовлює невиконання планів заходів щодо її виконання.

Стан справ із паливозабезпеченням генеруючих компаній, що входять до сфери управління Мінпаливенерго, демонструє неефективність існуючої схеми централізованого планування та адміністративного управління паливозабезпеченням цих компаній, що призвело, зокрема, до невиконання поставок обсягів вугілля на теплові електростанції.

Залишається низькою ефективність операцій з експорту електричної енергії. Продовжують застосовуватися неринкові механізми встановлення ціни на електроенергію, що купується на оптовому ринку з метою її подальшого експорту.

Не дивлячись на існування певного прогресу у реалізації заходів, метою яких є інтеграція ОЕС України до синхронної зони UCTE, зокрема тих, що стосуються забезпечення та підтримки на високому політичному рівні, а також організаційних заходів та технічних досліджень, що здійснюються на рівні ДП НЕК "Укренерго", головною перешкодою, що гальмує цей процес, є відсутність чітко сформованої урядової політики та відповідних механізмів її реалізації, які, серед іншого, передбачали б вирішення питання фінансового забезпечення інтеграційних заходів.

Недостатнім є рівень координації виконання заходів, пов'язаних із набуттям членства в Енергетичному Співтоваристві.

Учасники засідання визнали за необхідне запровадити ефективні механізми забезпечення реалізації Енергетичної стратегії до 2030 року, Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електроенергії України та механізми реалізації та контролю заходів, спрямованих на набуття Україною членства в Енергетичному Співтоваристві.

З метою забезпечення інтеграції ОЕС України із синхронною зоною UCTE Комісія визнала за необхідне вжити додаткових заходів. Зокрема:

  • відновити функціонування міжвідомчої Координаційної ради з питань інтеграції ОЕС України до об'єднання енергосистем європейських країн та розвитку експортного потенціалу електроенергетичної галузі, розглянувши доцільність підвищення її статусу та залучивши до її роботи представників зацікавлених органів виконавчої влади, профільних наукових установ, окремих експертів;
  • прискорити прийняття Програми інтеграції ОЕС України до транс'європейских електромереж, яка б передбачала ресурсне забезпечення передбачених заходів;
  • утриматись від підписання документів (програм, протоколів, угод, контрактів, тощо) пов'язаних із реалізацією проектів вставок постійного струму, як таких, що створюють ризики для інтеграції ОЕС України із синхронною зоною UCTE.

Анонси
31.05.2008
3 червня за участю Секретаря РНБО відбудеться презентація книги провідного фахівця німецького фонду „Наука і політика” Р.Лінднера
Інші
Офіційні документи
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 550/2008
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 травня 2008 року «Про надання статусу учасників бойових дій громадянам України, які брали участь у міжнародних миротворчих операціях»
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 530/2008
Питання Апарату Ради національної безпеки і оборони України
Інші
Інтерв’ю та коментарі
21.03.2008
Заява Секретаря РНБОУ Р.Богатирьової щодо забезпечення особистої безпеки миротворців
18.10.2007
Вважаю шкідливою практику публічної постанови політичними партіями ультимативних вимог, які стосуються питань безпеки – заява Секретаря РНБОУ І.Плюща
Інші
Брифінги
11.02.2008
Р.Богатирьова: ''РНБО – політика консолідації''
Інші
Фотоальбом
Інші