Майдан • Майдан-Крим • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Рустем Хан: Курінь для раю

додано: 20-12-2007 // // URL: http://maidan.org.ua/static/krymmai/1198175137.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

"Український Тиждень"

• Політика •

Самовільне захоплення земель - кримська традиція початку 1990-х. Іншої можливості для облаштування на півострові у репатріантів просто не було. Нині видавання великих масивів землі невідомим структурам на півострові спонукало людей повернутися до таких дій.

- З коханим рай і в курені, - згадує улюблене прислів'я Зарема Емір-Усєїнова, колихаючи коляску із тримісячною дочкою.
З коханим Зарема одружена вже сім років. Свій курінь на пустищі вони будують упродовж двох років. Таких, як Емір-Усєїнови, кримська влада називає "самозагарбниками".
Доки добираєшся до їхнього недобудованого дому, черевики стають на два кілограми важче. Дороги тут ще немає. Тут лише тимчасові будівлі, декілька дерев і будиночок Емір-Усєїнових. Втім, головне, що тут є – вільна земля. Сьогодні в Криму навряд чи знайдеш щось більш цінне.

ПОМІЖ ДВОХ ВОГНІВ
Ми розмовляємо на кухні, збитій поспішно поряд із будинком. Бочка із водою, плита із газовим балоном, широкий стіл – іноді допомогти в будівництві приїжджають родичі, і навіть за таким столом не залишається вільного місця. Стіни із фанери не тримають тепла. Особливо холодно тут вранці, коли Зарема прибігає зігріти воду для молодшої доньки або приготувати сніданок чоловікові.
Воду Емір-Усєїнови набирають із водосховища. Дім опалюють дровами, але все одно старша дочка постійно застуджена. Електрика до ділянки не проведена, вечори сім'я коротає при світлі ліхтаря на акумуляторі.
Зарема рада і тому, що є. Коли починали будувати дім, її сім'я тулилася у вагончику, до цього подружжя знімало квартиру. "Люди на вулицях живуть, у нас є хоч дах над головою. Нехай і умов немає, - говорить Зарема і тут же уточнює, - але це все на волоску висить".
Невеликий пустир, який був самовільно зайнятий два роки тому, знаходиться на міській околиці Сімферополя, "в районі вулиці генерала Васильєва". Інших координат тут ще немає. Емір-Усєїнови так і говорять рідним: "в районі Васильєва, поряд із нафтобазою". Сьогодні на цьому місці близько ста маленьких – три на чотири – споруд із ракушняку. Товщина стін деяких у камінь, та частіше – у половину. У більшості немає фундаменту. Деякі ще не добудовані. Споруда означає – ця ділянка закріплена за окремою сім'єю. Якщо пощастить - дадуть акти на землю або господарі накопичать достатньо грошей - почнеться будівництво. Доки сім'ї, що зайняли землю, по черзі охороняють ділянки - щоб не вкрали будматеріали або не знесли будови.
Так складається ситуація практично на всіх землях, самовільно зайнятих останнім часом під будівництво індивідуального житла.
Головний страх "самозагарбників" не карна відповідальність за зайняття земель, яка набула чинності минулого року, а знос їхніх будівель. Тому і сім'ї на зразок Емір-Усєїнових – рідкість. Якщо 600 доларами, необхідними для зведення тимчасової будівлі своїми силами, люди ще готові ризикнути, то почати споруджувати дім на неоформленій землі наважуються одиниці.
Глава сімейства Мухтерем Емір-Усєїнов розуміє всю хиткість свого становища. "Коли подавав заяву, мені було далеко за 20, зараз далеко за 30. Скільки можна чекати?" - пояснює він своє рішення будувати дім на захопленій ділянці. Вже 13 років він стоїть в черзі на отримання землі в районі великої Ялти – звідти були вислані до Середньої Азії бабуся і батько Мухтерема. Дім пращурів і досі цілий. Мухтерем розказує, як батько повів поглянути на будинок, але далі хвіртки нинішні господарі не пустили.
Зайняти землю і побудувати на ній дім Мухтерем вирішив після народження першої доньки. Будував швидко, навіть вечорами при світлі лампи. Наразі для житла готова одна кімната в будинку, спальня. Невелика за розмірами – щоб легше був опалювати.
- Коли плануєте завершити будівництво? – питаю я.
- Родителі Зареми вже 20 років будують дім, і ніяк не добудують, - сміється Мухтерем.
- Значить, і у вас в найближчі 20 років будівництво не закінчиться?
- В найближчі 50, - уточнює Мухтерем, дивлячись на ляльку, залишену старшою дочкою на кухні. – У мене ще дві дочки.
Зайняті землі знаходяться в промисловій зоні. З двору Емір-Усєїнових видні цистерни із нафтою і будівля колишнього лампового заводу. Стає зрозумілим, чому десятиріччями ці землі порожніли.
- Ви не вважаєте небезпечним будувати житло в такому місці? – цікавлюся я.
- Ми були у безвиході, - розводить руками Мухтерем, і додає. - Для мене небезпечніше залишитися посеред двох доріг, ніж посеред двох вогнів.

ПИТАННЯ ЖИТТЯ І СМЕРТІ
Сергій підробляє будівництвом. Він живе у вагончику, поряд із двором Емір-Усєїнових. Приїхав із міста Саки будувати дім на зайнятій землі для рідної тітки. Доки у тітки були гроші на матеріали, будівництво йшло, потім його довелося заморозити. Але Сергій вирішив залишитися у вагончику і підробляти в кримській столиці будівельником. Життя в вагончику не завдає йому клопоту –свого часу на Півночі Сергій жив у цистерні із прорубаними в ній дверима.
- Лише б не було такого, як на Балаклавській, - зітхає Сергій, не відриваючись від пиляння дров для буржуйки.
Тінь протистояння, що відбулося 1-го листопаду на одному з самовільно зайнятих масивів по вулиці Балаклавській в Сімферополі, сьогодні нависла над людьми, які захопили землю для будівництва житла. Того дня представники фірми, що претендувала на зайняту самовільними спорудами ділянку, найняли близько 500 хлопців, щоб силою звільнити землю. Спроба виявилася невдалою. Пролилася кров.
Незважаючи на те, що відбулося, люди і сьогодні готові захищати свої будови.
- Стояти буду до останнього, - говорить Мухтерем Емір-Усєїнов, і щоб не виникало сумніву в інтерпретації слова "останнього", додає. - Це питання життя і смерті.
Голова кримського парламенту Анатолій Гриценко стверджує, що в Сімферопольському районі в резерві є 1600 гектарів землі. Місцеві ради, за словами спікера, готові виділяти землю охочим після розробки детального планування населених пунктів.
У радах до загарбників висувають низку вимог, найголовніша з яких в кримській дійсності тяжко виконати – самостійне звільнення резервних земель від споруд.
- Як звільняти? Ми тут такий лад навели! Звільнимо, а землю видадуть кому-небудь іншому, - пояснює Енвер, один з учасників поляни протесту, що розташувалася при виїзді з Сімферополя.
Люди, що посіли на пустирі, вивезли з нього 120 тонн сміття. Сплатили роботу геодезистів. Розбили територію на 304 ділянки. Самого Енвера "Український тиждень" застав за встановленням стовпа для лінії електропередач. Воду завозять на машинах, але навесні Енвер збирається викопати у дворі колодязь. Щоб звільнити зайняту землю, йому знадобилося б розібрати міцний будинок, який Енвер з синами розпочали будувати в червні минулого року.
Урядовці, виступаючі проти самозахоплень, називають головною метою самовільного заняття ділянок подальший перепродаж землі. "Основна група самозахоплень носить чисто економічний, тобто бізнесовий характер", - стверджує глава Рескомзему Криму Микола Голубєв.
Енвер запевняє, що поки держакти на землю не видані, перепродавати її не зможе жоден з його сусідів – цьому опиратиметься вся громада. Прізвища всіх претендентів на ці 304 ділянки занесені в єдиний список. Щоб перепродати неоформлену ділянку, претенденту потрібно буде замінити своє ім'я в списку, а цього Енвер обіцяє особисто не допустити.
Але хто зможе перешкодити перепродажу якщо держакти будуть одержані? Тоді перешкод не буде – це визнає сам Енвер. "Потрібен закон: якщо ти одержав ділянку, то протягом 15 років не маєш права її продавати", - робить він висновок.

ЩАСЛИВЧИК
Рустем Ташев – щасливчик. Він один з небагатьох репатріантів, хто в 90-х зміг спочатку оформити акт власності на ділянку землі, а потім почав будівництво. З водою в будинку дотепер проблеми: кава, якою він пригощає, зварена з колодязної води, хоча це тільки надає їй смаку. Всім іншим Ташев задоволений. Він упевнений, що будівництво будинку на узаконеній землі, без побоювання за можливе знесення споруди владою, допомогло його сім'ї свого часу встати на ноги.
Самовільне заняття земель – це кримська традиція початку 90-х. Іншої можливості для облаштування на півострові у репатріантів, що масово повертались до Криму, просто не було. Землю видавали одиницям. Основний механізм отримання ділянок був такий: заняття землі, будівництво на ньому будинку, а вже потому – узаконення ділянки із з житлом, що є на ньому.
„Схоже, що поки буде покінчено з корупцією в земельному питанні, вільної землі не залишиться зовсім”, - формулює народний депутат України Мустафа Джемілєв основну причину самозахоплень. Видача великих масивів землі на півострові невідомим досі структурам спонукала людей, що роками стоять в чергах на отримання ділянки, повернутися до традиції самовільного заняття земель. Але незрозуміло, хто переможе в цьому протистоянні: народ чи влада.


Обговорити цю статтю у форумі

додано: 20-12-2007 // URL: http://maidan.org.ua/static/krymmai/1198175137.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[22-06-2008 17:12]
Шахрайство на 126 га землі
[21-06-2008 09:51]
Спрашивали - отвечаем
[21-06-2008 09:15]
Мемориальные мероприятия в память Мусы Мамута
[20-06-2008 21:30]
Давайте одумаемся
[20-06-2008 21:19]
Проект УРКАїна: Останні новини: "Воры в законе" вимагають реваншу
[20-06-2008 11:49]
В Сімферополі може бути серйозне зіткненя
[19-06-2008 15:35]
И в Крыму появится «Единый центр»
  ПРЯМА ДІЯ :
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наши храми!
Повернемо Україну народу!
Вимагаємо накладати субтитри на мову оригіналу фільму!
Захистимося від пропаганди людиноненависництва, ксенофобії Д.Табачником!
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською