This version of the page http://20minut.ua/news/121457 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-22. The original page over time could change.
Чоловікам потрібно захищати волосся
Новости
Авто
Недвижимость
Работа
Почта
Интернет-радио
Вход | Зарегистрироваться

Чоловікам потрібно захищати волосся

A A A
Размер шрифта:
Чоловікам потрібно захищати волосся від палючого сонця, холоду, дощів і тісних головних уборів

Більше за облисіння чоловіки бояться лише імпотенції, стверджують соціологічні дослідження. Проте, якщо вчасно взятись “за голову”, то можна й зберегти волосся від випадіння.

У 53-річного тернополянина Володимира волосся почало випадати, коли йому було 30 років. Через десять років волосся залишилось лише на скронях і потилиці.

- Я знав, що рано чи пізно у мене зявиться лисина, адже всі чоловіки у нашій родині її мали, - розповідає пан Володимир. – Але я не думав, що волосся почне зникати так швидко.

Чоловік зізнався, що раніше соромився залишитись без волосся. Пробував навіть засоби народної медицини. Кілька разів мив голову відваром кореня лопуха. Однак це не допомагало.

- Коли волосся майже не залишилось на потилиці, я відпустив велике пасмо на скроні і прикривав ним лисину, - розповідає пан Володимир. – А пізніше навіть модно стало голити голову. З того часу я й стрижусь дуже коротко.

Зараз чоловік не переймається відсутністю власного волосся і навіть ставиться до цього з іронією.

- Причин порідшання і втрати волосся є багато, - каже доктор медичних наук, професор курсу дерматовенерології Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського Світлана Галникіна. - Це стреси, інфекції, травми, токсичні впливи, а також генетична схильність, гормональні коливання і порушення обміну речовин.

За день „має право” випасти до 100 волосин. Якщо ж ця кількість більша, можна говорити про те, що почався процес облисіння. У такому випадку необхідно виявити причину втрати волосся. Для цього потрібно пройти комплексне обстеження організму.

Однак зазвичай усунути причину чоловічого облисіння надзвичайно важко.

  • У 95% випадків облисіння цей процес спадковий. В деяких чоловіків навіть гормон тестостерон викликає облисіння, - пояснює пані Світлана. Тому змінити цю спадковість зовнішніми впливами неможливо.

Світлана Галникіна зазначає, що облисіння, або андрогенна алопеція, як його називають медики передається по материнській лінії. І аби визначити, чи загрожує чоловікові лисина, потрібно з'ясувати стан волосся маминого батька. Якщо родичі мали подібну ваду, то слід особливо ретельно слідкувати за власним волоссям.

  • Чоловікам, схильним до облисіння, для попередження випадіння волосся потрібно вести здоровий спосіб життя і вживати збалансовану їжу, - розповідає Світлана Галникіна. – 15% усіх калорій повинні надходити з білковою їжею – нежирним мясом, рибою, молочними продуктами і яйцями.

Негативно на стан волосся впливає дефіцит мікроелементів. Тому двічі на рік варто вживати полівітамінні комплекси з вмістом вітаміну А, В6, Е, магнію, йоду, фосфору.

Зовнішні чинники теж можуть впливати на процес облисіння. Тому вразливе волосся пані Світлана радить захищати від палючого сонця, холоду, кислотних дощів і тісних головних уборів, раз на тиждень робити масаж голови і підживлювати волосся масками і бальзамами.

Облисіння в чоловіків може початись ще в період статевого дозрівання. Насторожитись потрібно вже тоді, коли волосся тоншає, повільніше росте і змінює колір.

  • Спочатку зявляються двохсторонні залисини над лобом, потім утворюється лисина, яка поступово розширюється від лоба до тімя, - розповідає професор. - В результаті залишається лише вузька смужка волосся на скронях і потилиці.

Якщо волосся випало, повернути його неможливо, бо руйнується його корінь. І жодні креми і маски не можуть відновити його ріст, запевняє Світлана Галникіна. Єдиний вихід у такій ситуації – це пересадка власного волосся. Проте в Тернополі її не практикують.

  • Ця методика вже досить поширена у світі, клініки, які спеціалізуються по трансплантації волосся, є і в Україні, - каже пані Світлана. – Це дуже тонка, майже ювелірна робота, тому коштує досить дорого – від 2000 грн.

Тернополь 2008-04-25 15:17:47
Версия для печати    Отправить на email
Если Вы увидели ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter.
облисіння 
Статьи автора RIA плюс:

Оцените новость:

Рейтинг: 0
Голосов: 0
Просмотров:977

RIA плюс

Написать письмо автору

Добавить комментарий (3)
Гость: Funny 25/04/2008 21:25 +1
Краще би воно лисіло на одному місці:)
Ответить IP
mila 25/04/2008 22:35 +2
так. це проблема. але більше все ж таки переживають жінки. адже чоловіки можуть ходити і лисі. це можна навіть зробити своїм іміджем. а от жінка повинна мати волосся. і бажано - гарне.
Ответить IP
Гость: Кучерява 01/05/2008 15:28 0
"Волосся часто вважають ознакою мужності і сексуальності" - то таки правда. Знаю не одного чоловіка, який років до сорока починає комплексувати з приводу лисини - хто явно, хто неявно. Думаю, мало таких, кого втрата волосся залишає повністю байдужим. Навіть попри те, що "справжня мужність жодними зовнішніми рисами не визначається", як каже пан психолог. Просто одні переймаються цими проблемами відкрито, а інші мовчать. Але процес старіння для чоловіків - не менш болісний аніж для жінок.
Ответить IP
Также в рубрике:
13:24ВИЧ. Мечта быть адвокатом не сбылась
20:24Труїв жуків і потрапив до реанімації
17:43На випуск – без вінегрету та заливного
17:09Тернополяни змагатимуться на новому реанімобілі і в новій формі
15:17“Бруд” з організму – через… ноги
14:53Бур’ян викликає опіки
16:26Медичне страхування: альтернатива чи необхідність?
12:30Молитва за Став зцілить тернополян
12:15Добровільне страхування не стане обов'язковим
09:47Квас лучше пива, и шипит игриво!
Статьи автора RIA плюс:
17:28 Боулінг і більярд розрахували на родини
17:52 Для випускників увімкнуть фонтани
17:48 Для випускників увімкнуть фонтани
17:09 Тернополяни змагатимуться на новому реанімобілі і в новій формі
16:34 Співробітників будуть згуртовувати екстримом
13:50 Вітрянка відступає
18:23 Оголошено конкурс на логотип та талісман Тернополя
12:56 У школу влаштовують тільки фізкультурників
17:40 При зборі коштів для вчителів закликають скаржитися
13:16 Відбувся 7-ий тур чемпіонату тернопільської області з футболу