This version of the page http://belarus.org.ua/?p=59 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-21. The original page over time could change.
Білорусь, Украіна » Blog Archive » Прем’єра фільму про “білоруську УПА” відбудеться в Києві

Прем’єра фільму про “білоруську УПА” відбудеться в Києві

У рамках фестивалю “Білоруська весна 2008″ у суботу, 22 березня, відбудеться українська прем’єра документального фільму “Білоруський резистанс” (А. Цялєжнікав, 2008), присвяченого білоруському антирадянському спротиву у період після Другої світової війни.

Показ фільму розпочнеться о 18.30 у приміщенні Культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії, у залі “Підвал”. Фільм представлятимуть режисер стрічки Антось Цялєжнікав та Сяржук Горбік, один з авторів книжки “Беларускі супраціў”, за якою знятий фільм. Також запрошені українські дослідники визвольних рухів та режисери-кінодокументалісти.

“Національні рухи українців та білорусів у ті тяжкі післявоєнні часи поєднувала боротьба проти спільного ворога – Радянського Союзу”, – зазначає режисер фільму А. Цялєжнікав. Показ нашого фільму зараз у Києві є символічним свідченням сучасної єдності білорусів та українців. Сподіваюся, нашим українським друзям буде цікаво відкрити для себе невідому сторінку білоруської історії”.

Фільм створений до 100-річного дня народження Міхала Вітушкі, одного з лідерів білоруського національно-визвольного руху, за книгою “Беларускі супраціў” (автори С. Ёрш та С. Горбік), яка була видана у 2006 році у Львові.

Режисер фільму Антось Цялєжнікав є політичним утікачем із Білорусі, зараз мешкає у Польщі.
Сяржук Горбік – автор ряду публікацій і книг по історії Білорусі, священик, зараз мешкає у Львові.

Фестиваль сучасної білоруської культури “Білоруська весна 2008″ триватиме у Києві з 22 березня по 12 квітня. Організатором фестивалю є Ініціатива Солідарність. Партнери та співорганізатори подій – Молодіжний центр Капонір, Арт-студія Вирій, Кіноклуб КМА, А-Кіно, Журнал культурного спротиву ШО, видання Телекритика, Галерея РА, Група європейської стратегії.

З детльною програмою “Білоруської весни” ви можете ознайомитись на сайті http://belarus.org.ua

22 березня
18.30, вул. Іллінська 9 (Культурно-мистецький центр НаУКМА)
Українська прем’єра фільму “Білоруський резистанс”

Контакти:
Тетяна Водяницька, прес-аташе фестивалю
8 067 253 5717
belarus.org.ua@gmail.com

Leave a Reply