Промисловий прорив. «Запоріжтрансформатор» задає тон в енергомашинобудуванні

Автор: Андрій ЄРЬОМЕНКО

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше

Найбільший у СНД Запорізький трансформаторний завод (ВАТ «ЗТР») оголосив про результати своєї діяльності за 2007 рік. Порівняно з 2006 роком чистий прибуток збільшився майже в чотири рази і становить 430 млн. гривень. Обсяг продажів виріс удвічі: у 2007 році завод реалізовував продукції на 2,08 млрд. гривень.

Сьогодні запорізьке підприємство впевнено лідирує не лише на внутрішньому ринку, а й на ринку СНД: понад 80% усіх трансформаторів країн Співдружності виготовлено на «ЗТР». Усі 13 атомних станцій і 75% теплових та гідроелектростанцій СНД використовують трансформатори тільки запорізького виробництва.

Лідерство українського підприємства в СНД підтверджує також статистика. «ЗТР» випускає продукції більше, ніж три найбільші російські заводи («Електрозавод», «Урал­електро­тяжмаш» та Тольят­тінський транс­форматорний завод) разом узяті. Понад 20% продажів запорізького підприємства припадають на країни далекого зарубіж­жя. Через трансформатори «ЗТР» «проходить» 35% електроенергії Аргентини, 45% — Єгипту. Продукція підприємства працює в Китаї, Мексиці, Ірані, Об’єднаних Арабських Еміратах, а повний список клієнтів налічує 83 країни.

На думку експертів галузі, затребуваність продукції «ЗТР» на ринках близького та далекого зарубіжжя зумовлена низкою ключових чинників. Один із них — підвищена надійність, яка передбачає значне перевищення нормативних строків експлуатації обладнання. За стандартного нормативу 25 років, запорізькі трансформатори працюють більше 40. Так, наприклад, на Асуанській греблі в Єгипті вітчизняні агрегати безперебійно працюють чотири десятиліття. На півночі Росії, у республіці Комі функціонують трансформатори «ЗТР», виготовлені ще в 50-х роках. Обладнання, поставлене «ЗТР» на атомні електростанції Болгарії та Румунії, успішно витримало кілька сильних землетрусів.

Важливим чинником сьогоднішнього успіху «ЗТР», на який вказують експерти, є розробка та впровадження інноваційних технологій. Одним із таких ноу-хау стали керовані шунтувальні реактори, розроблені разом з російським вченим Олександром Брянцевим. Винахід переміг у конкурсі, що проходив у рамках виставки Elcom Ukraine 2004 в номінації «Найкращий інноваційний продукт». Як зазначають фахівці, за принципом дії, технічними характеристиками та досягнутими економічними показниками керовані шунтувальні реактори не мають аналогів у світовому трансформаторобудуванні. Нині це устаткування активно впроваджується в енергетику і, немає сумніву, у майбутньому буде затребуване дедалі більше й більше.

«Точкою» зростання «Запоріжтрансформатора» став розвиток діагностичного напряму. Фахівці «ЗТР» не лише надають послуги з діагностики, а й аналізують параметри роботи устаткування. У сер­вісному центрі підприємства створено конструкторське бюро, яке спеціалізується на розробці проектів модернізації старих трансформаторів і здійснює технічну підтримку продажу запчастин.

Великі інвестиції в наукоємні розробки, виробництво та сервіс стали можливі після того, як 2001 року власником заводу стала українська машинобудівна група «Енергетичний стандарт». У 90-і роки «ЗТР», як і більшість вітчизняних підприємств, переживав кризу. У 2002 році оборот заводу становив менше 200 млн. гривень, що не покривало навіть витрат підприємства. Інвестиції «Енергетичного стандарту» стали матеріальною базою для комплексного реформування всіх сфер діяльності підприємства, збільшення та модернізації виробничих потужностей, підвищення ефективності роботи. Вже до 2003 року завод вийшов на позитивний баланс, а у 2005-му чистий прибуток перевищив 36 млн. гривень.

Торік на підприємстві освоїли близько 22 млн. дол. інвестицій. Було виготовлено та впроваджено нові лінії поздовжнього й поперечного розкрою електротехнічної сталі, реконструйовано фарбувальні ділянки, запущено печі із сучасною контрольною апаратурою. Було реконструйовано випробувальний комплекс, а також проведено роботи з оптимізації та спрощення конструкції трансформаторів, що випускаються. Результатом найбільших в історії заводу інвестицій стало зростання показників: порівняно із 2002-м оборот ВАТ «ЗТР» збільшився у 2007 році вдесятеро, перевищивши 2 млрд. гривень.

Показово, що середня заробітна плата заводчан, яка п’ять років тому становила 454 гривні, до 2007 року збільшилася майже вп’ятеро — до 2200 гривень. Це приблизно на 700 гривень вище за середні показники по Україні.

Сьогодні «ЗТР» має одну з найрозвиненіших серед українських підприємств систему соціальних виплат і пільг. Запорізька обласна профспілкова організація працівників енергетики та електротехнічної промисловості виділила колективний договір ВАТ «Запоріжтрансформатор» як один із кращих на регіональному рівні, а невдовзі його було названо найкращим і нагороджено першою премією на Всеукраїнському конкурсі на найкращий колективний договір, організованому Федерацією профспілок України.

Проекти «ЗТР» у галузі управління персоналом вважаються передовими в Україні. На конкурсі HR-2006 підприємство здобуло перемогу відразу в двох номінаціях — «Найкраще вирішення в галузі побудови системи управління персоналом» і «Найкраща впроваджена система оцінювання».

За словами генерального директора ВАТ «Запоріж­транс­форматор» Ігоря Клейнера, успіхи у виробничій та соціальній сферах нерозривно пов’язані. Топ-менеджмент заводу в рамках загальної стратегії групи «Енергетичний стандарт» планує заходи щодо підвищення професійної майстерності всіх працівників та стимулювання їхньої матеріальної зацікавленості. Гендиректор зазначає, що тенденція до зростання зарплати працівників підприємства (у 2007 році збільшення становило 40%) збережеться й цього року.

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше