This version of the page http://dialogs.org.ua/ua/dialog.php?id=72 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-20. The original page over time could change.
ДИАЛОГ.ua / Національна ідея: від української мрії до нової парадигми розвитку

цитата:
Главное проявление трусости заключается в нежелании заглянуть в глаза правде. Потому что правда заключается в том, что каждый человек несет ответственность за все безобразия, творимые в его селе, городе, государстве, на его планете. До этой мысли поднимались только самые мужественные умы. Большинство граждан делегируют эту ответственность наверх, а сами довольствуются хлебом и зрелищами, спускаемыми взамен сверху.
Искандер Хисамов
rus ukr English version
„Внутрішня геополітика” України.
Ролевые игры: социодрама Украина – ЕС
Україна шукає свою ідентичність
ПОТОЧНИЙ ДІАЛОГ

Національна ідея: від української мрії до нової парадигми розвитку

На сімнадцятому році незалежності можна констатувати, що наше суспільство залишається роз'єднаним культурно та політично - Галичина і Донбас, Крим і Волинь, десятки культур і традицій – всі вони справедливо мають брати участь у спільному заснуванні України як нового національного проекту. Проте, єдності поглядів на дієві інструменти та базисні ідеології для формування загальнонаціональної ідеї поки немає. Весь цей час ми демонтували й продовжуємо демонтувати інституційну інфраструктуру радянської держави, до того ж повільно і з малоуспішно. Ситуація ускладнюється ще й одночасним втіленням багатьох інших переходів – від державного соціалізму до ринкової економіки, від авторитаризму до демократії. Це викликає великі труднощі і в теоретичному, і в практичному аспектах реалізації завдань, які є нагальними для держави. У суспільстві існує очевидний вакуум розуміння загальної мети і загального бачення майбутнього, тобто національної ідеї.

Національні ідеї має кожна країна і всюди вони зустрічають опір різноманітних ліберальних, соціал-демократичних або універсалістських ідей. Зіткнення цих ідей є одним з найважливіших політичних розломів у Центральній та Східній Європі впродовж останніх 16 років.

Розмірковуючи щодо національної ідеї, дуже важливо не заплутатися в «пріоритетах», у дискусіях про те, що важливіше: громадянство чи титульний етнос, територія чи мова, економіка чи етнографія. Конче необхідно з'єднувати й ураховувати різні елементи, діалектику і взаємозв'язок національного і соціального, культурного і релігійного. Відповісти, нарешті, на запитання, чи може взагалі з'явитися в демократичному та плюралістичному суспільстві якась загальнонаціональна ідея?

Перед Україною стоїть дуже непросте завдання – консолідувати націю. Ситуація ускладнюється залученістю співтовариств та окремих індивідів до глобальних процесів інформаційного обміну, колообігу робочої сили. Механізми правового захисту об'єктивно потребують переосмислення завдань, які сьогодні стоять перед національною державою. Не можна також виключати, що ми станемо свідками реалізації нової, віртуальної форми соціальної організації та інфраструктури.

Що має робити українське спільнота аби відбутися як нація за умов постнаціонального розвитку та чи збережеться пріоритетність державності як такої?

Ідеал повної відповідності національних інтересів та політичних кордонів потьмянів разом із втратою сподівань на повну асиміляцію іммігрантів. Сьогоднішній націоналізм значно більш прагматичний.

Свобода, рівність та суверенність практично отримували дуже різні тлумачення і різне значення, тоді як і ідея нації поширювалася від країни до країни. Ідею нації використовували як з метою встановлення диктатур, так і для боротьби із ними, як для підтримки демократії, так і для обмеження останньої.

Варто особливо наголосити на відомій різниці між політичною і етнічною формами нації –різниці, яка окреслює явний контраст між західною та східною Європою, стабільними та нестабільними режимами, продуктивними та непродуктивними економіками, диктатурами та демократіями.

І все ж можна говорити про якісь етапи визрівання національної ідеї в Україні. Замість однієї «панівної звички самосвідомості» виникла сила-силенна конкуруючих «образів» нації та міфів про національне походження і цивілізації, пропагованих різними політичними силами, на які відгукуються різні сегменти суспільства.

Водночас, жодна українська політична партія або політична сила на сьогодні не запропонувала відкрито поставити питання про формування української національної ідеї, виходячи не стільки з минулого, і навіть не з сьогодення, а виходячи з майбутнього нашої багатоманітної країни.

Відсутність пропозицій, розгорнутих формул національної ідеї можна віднести до загрози національній безпеці – оскільки коли держава не має мобілізуючої національної ідеї й, як наслідок, не має консолідованої нації – вона потребує зовнішніх «донорів» суверенітету.

Який шлях повинна пройти національна ідея, аби з української мрії перетворитися на нову парадигму становлення і розвитку цілісного, процвітаючого суспільства? Що очікує Україну на шляху від незалежності держави до незалежності громадянина?

До цих питань знову і знову звертаються історики, соціологи, політики. Цій непростій, але дуже актуальній темі ми присвячуємо наш новий діалог.

Версія для друку
ДУМКА ЕКСПЕРТІВ
„Україні потрібна національна ідея, яка буде конкурентноздатною в світі де правлять глобальні корпорації”
Володимир Лупацій, виконавчий директор ЦСД „Софія”
Сьогодні національна ідея - це не стільки теоретичний конструкт, скільки суспільна дія, практичне позиціонування нації в світі. Очевидно, що нації, які здатні перетворити свої держави на брендові країни, зберігають ідентичність в умовах глобального інформаційного та гуманітарного ринку – це нації, які мають конкурентноздатну національну ідею.
Читати далі

Будувати спільну ідею варто навколо зовнішньополітичної суб’єктності України
Максим Розумний, завідувач відділу стратегічних комунікацій Національного інституту стратегічних досліджень
Сьогодні існує якщо не дві українські мрії, то принаймні кілька різних, і часом взаємовиключних бачень нашого ідеального майбутнього, українського проекту. Ці різні бачення представлені різними культурними традиціями, різними світоглядними настановами, різними ідеологіями і навіть різними політичними силами.
Читати далі

Національна ідея повинна природно визріти в самому соціумі
Наталя Беліцер, експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика
Нам не треба чекати поки прийде розуміння національних інтересів, тим більше – від «когось» чи «звідкись». Не варто сподіватися, що хтось поведе нас тим шляхом, який українці мусять обрати й пройти самостійно.
Читати далі

Не имея своих идей, мы обречены жить в плену чужих
Денис Богуш, президент Bohush Communications, вице-президент Украинской PR-Лиги
Мало кто понимает, что, однажды появившись, национальная идея потом двигает все отрасли политики, экономики, эффективно позиционирует страну в мире. У Евросоюза и у России есть «свой взгляд» на Украину и ее место в мире. И если мы сами не выработаем такой концепт, такую идею, то будем жить в плену подобных идей, существующих у соседей
Читати далі

Национальная идея должна объединять восток и запад страны
Андрей Ротовский, президент «Украинской лиги по связям с общественностью», директор центра общественных связей «Рапид», к.ф.н.
Украинцам востока и запада, нужно искать общее, а общее у нас – это европейские ценности. И европейские они не потому, что находятся где-то там, на западе, а потому, что уже давно живут здесь, в Украине, в Европе
Читати далі

«Наша місія лежить у духовній площині»
Мирослав Маринович, перший проректор Українського католицького університету, м. Львів
Лінія розлому між латинською та грецькою цивілізаціями, проходить, зокрема, через нашу країну. Тому, віднайшовши основи для єдності між пролатинською та прогрецькою Українами, ми зможемо знайти формулу єдності для Європи загалом
Читати далі

По миру бродит призрак – глобальной идеи
Юрий Романенко, политолог
Уникальность нашей ситуации в том, что в то время как геополитическое пространство вокруг Украины структурируется, что мы видим на примере России и Европейского Союза, то Украина оказалась в «серой зоне», во многом предоставленная сама себе
Читати далі

Пришло время повернуться лицом к национальной идее
Олег Верник, координатор ВО «Левая инициатива»
Пока от имени нации говорит ее буржуазная верхушка, национальный вопрос не будет разрешен. Национальные проблемы будут загоняться внутрь. Когда же от имени нации будет говорить ее трудящаяся масса, только тогда национальный вопрос будет разрешен – а трудящиеся между собой всегда договорятся
Читати далі

«Воспитание общей национальной памяти — ценность, которая должна стать основой новой идеи национальной общности украинского народа»
Татьяна Хорунжая, пресс-секретарь Конгресса национальных общин Украины, историк.
Мы разные, но равные. И важно, чтобы крымские татары не читали в учебнике по истории, о том, что татары - враги украинского народа, а еврей знал, что трагедия Холокоста - трагедия для всей страны, а украинцы - не допускали неуважительного отношения к их истории и памяти.
Читати далі

«Суспільство має скепсис не щодо національної ідеї, а щодо слів, заяложених язиками політиків»
Олександр Палій, історик, політолог, кандидат політичних наук
Якщо країна не має своєї місії, вона плететься у фарватері інших, втрачаючи значну частину своєї ідентичності, з перспективою, якщо не одумається, втратити й себе саму.
Читати далі

Тисячолітня історія українців свідчить, що український народ не розчиниться у нинішній полікультурній Європі
Олександр Вишняк, доктор соціологічних наук, завідувач відділу ІС НАНУ, керівник фірми “Ukrainian sociology service»
Дискусії про національну ідею – це абсурдні розмови частково романтиків, частково циніків. У демократичному, плюралістичному суспільстві ніякої загальнонаціональної ідеї бути не може. Спільна національна ідея характерна лише для авторитарного суспільства.
Читати далі

«До формування національної ідеї нам ще далеко»
Олександр Майборода, заступник директора з наукової роботи Інституту політичних та етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України, доктор історичних наук, професор
Хто поважатиме народ, значна частина якого й досі сумує за колоніальним станом, як свого часу чимало селян з холопською психологією сумували за кріпосним ладом? У глобалізованому світі до кожного народу ставитимуться так, як він сам ставиться до себе
Читати далі

«Люди – всегда больше идей, в которые они верят»
Елена Стяжкина, доктор исторических наук, профессор кафедры истории славян Донецкого национального университета
Уходит в прошлое понятие «личность», а ему на смену бодро шагает «персона», «сменная маска», «игра». И, главное, «потребление» становится важнейшим механизмом социального контроля. А глобальное потребление не нуждается в торговой марке по имени «национальная идея». Вот в чем проблема, на мой взгляд.
Читати далі

Без моральных лидеров нет и национальной идеи
Алексей Крысенко, к.ф.н., завотделом украино-российского регионального сотрудничества Национального института стратегических исследований, Харьковский филиал.
В случаях, когда государство не имеет мобилизующей национальной идеи и, как следствие, не обладает консолидированной нацией - оно нуждается во внешних «донорах» суверенитета. В Европе таких государств немного, как правило, все они травмированы историей нового времени
Читати далі

ІНШІ ДІАЛОГИ
„Социальный капитал” и проблемы формирования гражданского общества в Украине
«Социальные мифологемы массового сознания и политическое мифотворчество»
Гражданин и власть: патерналистские и авторитарные настроения в Украине.
В зеркале украинского культурного продукта
Есть ли «свет» в конце регионального «туннеля» или кого интересуют проблемы местного самоуправления?
Досрочные выборы: политическое представление к завершению сезона
Кризис ценностей: что такое хорошо, и что такое плохо?
Реформы в экономике Украины: причины, следствия, перспективы
Информационное пространство – кривое зеркало Украинской действительности
Постсоветское поколение – здравствуй! (или некоторые подробности из жизни молодежи)
Проект Україна: українська самосвідомість і етнонаціональні трансформації
„Південний вектор” євроінтеграційної стратегії України
Феноменологія української корупції та її специфічні риси
Українській Конституції 10 років: від «однієї з найкращих в Європі» до правового хаосу
Украина в геополитических играх 2006-2025 гг. или Очередное обновление внешней политики
Яку Україну пропонують Україні чи Програми та реальні практики політичних партій України
Парламентський злам: проблеми взаємодії владних гілок
Майдан, рік по тому
Вызовы или стимулы глобализации?
Демографический кризис или последний украинец
Адміністративно-територіальна реформа – тест на ефективність нової влади
Ролевые игры: социодрама Украина – ЕС
Славянские миры: цивилизационный выбор
Повестка дня будущего президента
Новое украинское Просвещение
„Внутрішня геополітика” України.
Чи готова Україна „мислити глобально, діяти локально”?
Демократия по-украински
Какая Россия нужна Украине?
Українська національна еліта – становлення чи занепад?
Середній клас в Україні : майбутнє народжується сьогодні
Україна шукає свою ідентичність
Камо грядеши, Украина?


Проект реалізується в рамках благодійної програми „Культура й освіта” ВБФ "Поступ"
Ідея та інтелектуальна підтримка проекту здійснюється Центром соціальних досліджень „Софія”
Висловлені в статтях й інтерв’ю думки є авторськими