This version of the page http://kharakternyk.in.ua/index.php?id=62 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-19. The original page over time could change.
Устим Кармалюк » ХАРАКТЕРНИК.in.ua - козацька магічна традиція /// характерники, характерників, характернику, характерника, химородник, химородники, химородників, галдовник, галдовники
 
« Постаті з Подільської землі |
Козацькому роду хвороби не страшні »

Устим Кармалюк



(1787-1835)

Ім'я Устима Кармалюка стоїть поряд з ім'ям майже міфічного Олекси Довбуша. Він один, із тих, хто заперечив думку про український народ, як народ інертниний, пригнічений, не здатний до бунту. Ще за життя про нього складали легенди і пісні, а обсяг художніх творів про Кармалюка в десятки разів перевершує обсяг документальних джерел. Його повстанська діяльність тривала понад двадцять років, охопила крім Подільської губернії частину Київщини і Бессарабії.

До імені Кармалюка звертались у своїх творах Марко Вовчок, Михайло Старицький, Степан Васильченко, Василь Кучері. Харківському композитору Валентинові Костенко належить опера "Кармелюк". Фольклорні добутки про народного героя збирали Микола Костомаров і Тарас Шевченко. Народні чутки приписують цьому шляхетному розбійнику авторство ряду пісень. Хоча найвідоміша, "За Сибіром сонце сходити", складена усе-таки не ним.

Перегортаючи документальні сторінки його життєпису вражає нелюдська витримка українського повстанця і надзвичайна прихильність долі. В давнину таких людей називали характерниками, чародіями.

Легендарний Кармалюк народився 27 лютого 1787 року в селі Головчинці Літинського повіту в сім'ї кріпака. У віці сімнадцяти років його забрали до двору пана Пігловського. Хлопець був роботящий, але непокірний. Поміщик Пігловський не міг пережити того, що його власний раб не дозволяв собою потурати, а тому вирішив позбутися Устима і віддав його на 25 років до царської армії. Устим, який не захотів коритись царській муштрі, утік з 4-го уланського полку в м. Кам'янець-Подольську. Однак незабаром він був спійманий і засуджений до 500 ударів пліттю. Після чого його направили до кримського штрафного батальйону. На шляху до Криму Кармалюк тікає з під варти. А опинившись на волі формує і очолює повстанський загін селян.

З цього часу на Поділлі активізується селянський рух, на чолі якого стояв Устим Кармалюк. До його загону приєднались втікачі з царської армії. В різних подільських містах спалахують повстання. Прості люди щиро любили Кармалюка і завжди давали йому пристановище, харчі та іншу поміч. Дуже цікавим є той факт, що у повстаннях брали участь не лише українці, а й поляки та євреї. Вихрест з євреїв Василь Добровольський довгі роки був найближчим сподвижником Кармалюка; поляки Ян і Олександр Глембоцькі. Фелікс Янковський та Олександр Витвицький до кінця життя були вірними товаришами Устима; євреї Аврум Ель Іцкович, Абрашко Дувидович Сокольницький, Арон Віняр та багато інших. Всі ці люди на очних ставках і допитах ніколи не зрадили Кармалюка, за що каралися і були вивезені до Сибіру.

За словами тих, хто знав або бачив Кармалюка, Устим був не дуже високий, але плечистий, незвичайно сильний, дуже розумний лицар. Не любив розбійників, сильно карав даремних злодіїв. Житель с. Гуменці Мисливський згадує, що одного разу Кармалюк відібрав багато золота в місцевого здирці-окупанта і роздав бідним, обірваним жінкам, що йшли по дорозі. На прощання сказав: "Беріть золото, хай діти ваші вдома не плачуть... Як мене десь вб'ють, споминайте Кармалюка..."

У 1817 року жандарми таки схопили його й засудили до страти, замінивши її в останню мить 25 ударами батогом і 10 роками каторги в Сибіру. Та Кармалюк втік і з В'ятської етапної в'язниці. Повернувшись на Поділля, продовжував боротьбу, доки його знову не схопили під час облави. Скориставшись знанням російської мови й відповідними документами, видавав себе під час слідства за солдата з Костроми. Витримка не зрадила його й тоді, коли слідчі привели рідних на очну ставку і до нього радісно кинувся його 8-річний син Остап.

Невдовзі після того, як його запроторили у Кам'янець-Подільську фортецю, він організував разом з іншими в'язнями свою четверту втечу. Однак його поранили і прикували до кам'яного стовпа у вежі Юлія II, яку в народі прозвали Папською, а після ув'язнення в ній Устима - Кармалюковою. Взимку 1824 року його покарали 101 ударом батога, затаврували розпеченим залізом і знову відправили етапом у Сибір. Два роки конвоювали Кармалюка разом з іншими каторжанами до Тобольська.

У 1825, після етапу, що тривав більше року, Кармалюк з Тобольскої каторжної в'язниці потрапив у Ялуторовськ. Незабаром знову тікав, був схоплений і запроторений у набагато гірші умови. Утеча звідси - один із самих знаменитих документованих випадків. Восени, під час нічної бурі, Кармалюк виламав ґрати, зібрав сорочки всіх співкамерників і зв'язав їх у довге полотнище. До кінця прив'язав камінь і закидав за частокіл в'язниці. По цьому висячому мосту, прямо з вікна за огорожу один за одним перебралися усі в'язні - ранком камера була порожня. Через кілька місяців поміщики знову тремтіли у своїх садибах.

У 1828 - знову піймання, знову Сибір (Боровлянський скляний завод у Тобольскії губернії), знову втеча. …Невгамовний улюбленець долі знову очолює повстання. Перелякані поміщики звернулися за допомогою до уряду. Для боротьби з Кармалюком був створений спеціальний орган - Галузинецька комісія. У 1830 році- черговий арешт. Через два роки Кармалюк розібрав стелю в своїй камері і втік із літинської в'язниці…

Ніяка людина, виконуючи волю долі, сама від долі не вільна. Кармалюка, так само, як і легендарного опришку Олексу Довбуша, доля наздогнала при зустрічі з жінкою. Одні пишуть, що вона була його коханкою, інші - що в її хаті повинна була відбутися конспіративна зустріч Кармалюка з побратимом. Чи було це жіноче підступництво, чи господарка була підкуплена, чи просто залякана - думки теж розходяться. Кармалюк ступнув за поріг і був відразу застрелений: у сінях була засідка. Стріляли, говорить переказ, не кулею, а ґудзиком - тільки так можна убити "характерника", тобто чаклуна, яким вважали отамана.

Тіло ватажка ще довго возили селами, щоб залякати селян. Поховали Устима Кармалюка в Летечеві, де 1974 року на постаменті-валуні поставили 5-метровий пам'ятник. Допитавши 2700 осіб, урядова комісія встановила, що Кармалюк підняв на боротьбу 20 тисяч повстанців, які здійснили понад тисячу наступів, а все відібране у панів майно роздавали бідноті.

В Головчинцях резонанс справи Кармалюка був таким великим, що вся його численна рідня була змушена відмовитись від свого прізвища, аби не зазнавати репресій. Переважна більшість взяла собі прізвище Карман: таке було прізвисько соратників Устима. Після 1955 р., коли село перейменували на Кармалюкове, почався зворотній процес зміни прізвищ, майже всі Кармани стали Кармалюками. До наших часів дійшов лише опис зовнішності Кармалюка, а єдиний достовірний його портрет належить пензлю Тропініна та відомий в кількох копіях, одна з яких зберігається в Ермітажі.



категорія: Історичні постаті / друк / rss коментарів / рейтинг: 4
оцінити новину:


Коментарі

Олександр | 30 жовтня 2007 - 17:07
От чого чого не знав, так це того, що Кармелюк характерником був......прохання, до людей добрих, щоб підказали якої літератури пошукати про характерників, видавництва, авторів. Здається подібної літератури просто обмаль, а тим більше незаангажованої. Панове, щиро вдячний // відповісти »
Bohdan | 31 жовтня 2007 - 00:01
Василя Чумаченка пошукай, тут Фудима рекомендували. Хоча, здебільшого спеціалізованої літератури немає.. Її треба збирати по крупинках.. // відповісти »
Рунный | 2 листопада 2007 - 11:44
ая помощь в Запорожской Сечи // Врачебное дело. - 1954. - №5. С. 451-453;
Боплан Г. Опис України. - К., 1990. - С. 83;
Яворницький Д.І. Історія запорізьких козаків. Т.1. - Львів, 1990. - С. 166-167.
Казацкая педагогика, стр. 237
Характерник, стр. 507
Новицкий Я.П. Народная память о Запорожье. - Рига, 1990.- С.97,107;
Яорницкий Д.І. Історія запорізьких козаків. Т.1. - Львів, 1993.- С. 176;
Фігурний Ю. Образ козака-характерника як відгомін індоєвропейського культу воїна-звіра // Пам’ять століть. - 1999. - №4. - С. 57-61. // відповісти »
Козак заставний | 16 листопада 2007 - 13:13
На Майдані Незалежності продається книжка Василя Чумаченка "Крик Пугача". Там про Кармелюка не дуже багато написано, але про характерників дуже багато і цікаво у вигляді повісті "Кріри".
Запитуй на розкладках у пані Віри. // відповісти »
shalun | 26 лютого 2008 - 15:38
Я уже пенсионер. Моя мама рассказывала мне и о Кармалюке, читал сам, и о Олексе Довбуше. Такая литература почему-то не поступала на прилавки магазинов. Запомнились из песни о Кармелюке и слова% "...Вы не мене Кармелюка всю надию майте...". Дайте, прошу, ссылку, где возможно скачать были, наследие этих славных свободолюбивых предков. Славный род казаков и одаренных славянинов нужно востанавливать. // відповісти »
Неук | 17 квітня 2008 - 03:40
Шановне панство, мені дуже цікаві ці теревені.
Той був характерником, цей був, того вбили гудзиком, а того виделкою.
Характерника ніхто не знав, бо вони не казали ім я, звичайна людина окрім жаху, нічого не відчувала при спілкуванні з характерником. Тому іх шанували, але не любили. Спілкувалися воні виключно з гетьманами, або старійшинами (до гетьманства) під час війсьовіх подій.
Біографій ніяких у них нема, бо то є таємна спільнота. З тих дітей яких взяли в науку, виживали одиниці, де і як їх ховали не знає ніхто.
Вбити характерника не можливо, бо вони відчували свою долю наперед. Ніколи вони не займали ніяких посад, та целітельством по селах не займались. Не читайте, та не пішить дурниць. // відповісти »
xvojda | 17 квітня 2008 - 12:59
звідки така обізнаність? Тільки не дітей вони відбирали і із сотні тих хто виживе. Підготовка військова там починалася з того що шаблю в руці тримати вже могла // відповісти »
Святослав | 8 травня 2008 - 18:12 | (http://kharakternyk.in.ua)
Устим Кармалюк - це справжній потріот.
Слава Україні! // відповісти »


Додати коментар

Ім'я

E-mail

Звідки Ви

ICQ

Дом. сторінка







Сортувати за: датою / оцінками / кількістю переглядів / коментарів 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уповільнення часу, або завіса за..
Ярослав: Я лично входил не раз в такое состояние, вот помню со мной ...
Розмова з мольфаром Михайлом Нечаєм
Орест: Я знайомий з дідусем Нечаєм уже три роки.Він дуже цікава ос...
Характерницькі езотеричні практики..
Oleksandr: Ваша мета?
Розмова з мольфаром Михайлом Нечаєм
Тетяна: Дід має силу і має рацію, і він знає те, що має знати. А то...
Розмова з мольфаром Михайлом Нечаєм
CrazyRat: хм... їду в Карпати проситися в учні =)




Чайка
"СПАС"









наша кнопка
© ХАРАКТЕРНИК.in.ua, 2007
публікації надішліть на mamay [песик] kharakternyk [крапка] in [крапка] ua | Розробка: bohdan.com.ua