This version of the page http://dialogs.org.ua/ua/dialog.php?id=66 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-19. The original page over time could change.
ДИАЛОГ.ua / Реформи економіки України: причини, наслідки, перспективи

цитата:
Главное проявление трусости заключается в нежелании заглянуть в глаза правде. Потому что правда заключается в том, что каждый человек несет ответственность за все безобразия, творимые в его селе, городе, государстве, на его планете. До этой мысли поднимались только самые мужественные умы. Большинство граждан делегируют эту ответственность наверх, а сами довольствуются хлебом и зрелищами, спускаемыми взамен сверху.
Искандер Хисамов
rus ukr English version
Чи готова Україна „мислити глобально, діяти локально”?
АТР - тест на ефективність нової влади
Українська еліта – становлення чи занепад?
ПОТОЧНИЙ ДІАЛОГ

Реформи економіки України: причини, наслідки, перспективи

В українській пресі, й у виступах офіційних осіб підміна понять у різних сферах людської діяльності – справа звична, і економіка тут не виняток. Наприклад, критерієм «правильності» вибраного шляху економічного реформування найчастіше висувається зростання номінальних показників – ВВП, обсягів промислового виробництва, соціальних виплат, зниження інфляції тощо. Але до уваги не береться один дуже важливий чинник. В більшості країн світу ці показники справді віддзеркалюють те, що цікавить громадян, в Україні ж — те, що хоче бачити правляча політична еліта.

У нас дуже швидко забулася проста істина: методика, запропонована для обчислення цих показників, попервах виходила з тези, що відносини між державою та громадянами мали набути своєрідного «ринкового» характеру, – вільного обміну послугами на конкурентній основі. Макроекономічні ж моделі, які зводили функціонування та існування економіки до кількох спрощених рівнянь «обсягу виробництва» і «випуску продукції», були не спроможні передбачити реального – чи то катастрофічного, чи то позитивного розвитку подій.

Для України, крім вирішення політичних питань, надзвичайно актуальною залишається «орієнтація» в економічному просторі – з необхідним і достатнім аналізом проведених реформ, оцінкою їхньої послідовності та адекватності для формування завдань нового етапу економічного реформування країни.

Важливим кроком у цьому напрямку мав би бути об'єктивний аналіз тих змін, які сталися останнім часом у світі. Як справедливо зазначає відомий російський філософ А.Неклесса, «у світі намітилася перспектива з кількома векторами розвитку. …В межах неоліберальної моделі організації світу вибудовується геоекономічна конструкція, на верхніх поверхах якої розміщується штаб-квартира («штабна економіка»), а внизу – перебуває економіка сировинна, з кількома проміжними поверхами». На який із цих «проміжних поверхів» доведеться потрапити українській економіці – це питання й досі залишається відкритим.

В Україні й досі не сформована певна модель економіки. Усі економічні реформи проводилися непослідовно і були або спробами фрагментарних змін у певних сферах, або ж ситуативним реагуванням на негативні наслідки тих самих непродуманих перетворень. Тому про очікування безболісного наступного етапу реформування, передумови якого вже давно назріли і перезріли, годі й сподіватися.

Попри те, що у світі давно вже йде «війна ефективностей», термін «ефективність української економіки» став не модним. Це зв'язано, передусім, з тим, що ні один з численних українських урядів не мислив і не мислить категоріями всієї держави, або, принаймні, не діяв з огляду стратегічного, довгострокового планування майбутнього.

Ніхто не розглядає механізм існування та функціонування країни та її економіки як механізм здійснення життєдіяльності усередині країни та конкурентоспроможності поза її межами. Набагато легше створювати одномоментні преференції для окремих структур (олігархів, провідних бізнесменів, ФПГ, підприємців – потрібне підкреслити), – попит на них існує, а коли є попит – з'являється і пропозиція.

Україну інфіковано інерцією беззмістовного бюрократичного управління і корупцією, а олігархи, налаштовані на активне збереження своїх привілеїв, здатні заблокувати реформування державної машини. Упродовж років незалежності чітко сформувалася й інша тенденція — демодернизація частини території, регіональний сепаратизм, і навіть певна архаїзація соціальних зв'язків.

Проте ліміт на перерозподіл благ, створених за радянських часів, вичерпується. Ми впритул наблизилися до вибору між подальшим паразитуванням на сформованій за інерцією «трофейній» економіці, з більш-менш стійкою, навіть такою, що посилюється, роллю «держави першої переробки», й спробами входження до транснаціонального світу глобальних корпорацій. До вибору між авторитарною й ліберальної моделями організації економічного життя.

Існує безперечна й важлива істина: примусом і насильством можна так-сяк побудувати індустріальне суспільство і навіть порівняно довго підтримувати його на плаву. Але постіндустріальне й інформаційне суспільство – несумісне із авторитаризмом і несвободою у різноманітних проявах, його не можна ані побудувати на підмурку застарілих відносин, ані підкорити собі жодними наказами.

Упродовж багатьох років у нашій країні за лібералізм видавалася його застаріла версія, в межах якої модно було розмовляти, що ринок сам все розставить на свої місця, а держава гратиме лише роль «сторожа», і вона нічого нікому не винна, – чим меншим буде її втручання в економіку, – тим краще. У цьому контексті зручно було відмовитися від реалізації будь-яких соціальних програм – виживає сильніший, а слабший, якщо не вижив, сам винен — не зміг пристосуватися.

Від цього вульгарного лібералізму у Європі давно відмовилися: ще у квітні 1947 року у Оксфорді було прийнято «Ліберальний маніфест», де про соціальні проблеми говорилося нітрохи не менше, ніж про свободу. А восени 1997 року прийнята «Ліберальна програма на XXI століття», де було зазначено: «Свобода, відповідальність, толерантність, соціальна справедливість і рівність можливостей — ось головні цінності лібералізму».

Сьогодні ліберали Заходу зовсім не ігнорують соціальні проблеми, навпаки, вони впевнені, що не може бути вільним суспільство, яке не прагне справедливості. Назвати «ліберальною» ту політику, яка протягом останнього п ' ятнадцятиліття проводилася в України, можна хіба що глузуючи. На хвилі «помаранчевої революції» здавалося, що влада зробила необхідні висновки, але це виявилося ілюзією.

За цих та низки інших обставин склалися всі умови для того, щоб в Україні взяв гору геоекономічний (транснаціональний), а не етнічно-національний; постсучасний, а не архаїчно-звичний; «вертикальний», а не «горизонтальний» сепаратизм. Після вступу країни до Світової організації торгівлі, в атмосфері фритредерства і багатовимірної суб'єктності, — геоекономічні шляхи країни і її олігархів, Сходу й Заходу, регіонів-реципієнтів і регіонів-донорів, столиці та «всієї іншої України» можуть істотно розійтися. І тут не можна виключати появи одразу кількох «моделей розвитку», причому кожна з цих моделей буде ініціюватися і з «свого» центру, із застосуванням тих чи інших форм неопротекционізму і реанімації мобілізаційних схем управління.

На противагу тенденціям технологічного відставання нашої країни від ближніх і дальніх сусідів, держава могла би гідно виступити в ролі суб'єкта технологічної модернізації замість того, щоб проявляти себе як бюрократичний механізм. Розробка і практичне втілення політики технологічної модернізації дозволить державі загалом, а не її окремим частинам, стимулювати розвиток, заохочувати інвестиції у майбутнє, що неминуче вплине на конкурентоспроможність української економіки у світі, на зростання рівня життя у країні.

Але через ослаблення впливу держави на процеси модернізації, яке ми сьогодні спостерігаємо, на швидке усунення структурних перекосів в економіці та формування рівних умов конкуренції для різних її секторів важко сподіватися. Якщо ж тенденція ослаблення впливу держави на процес модернізації збережеться, модернізація і реформи однаково будуть відбуватися, але вже стихійно і значно більш болісно як для країни в цілому, так і для населення зокрема, аж доки не завершиться остаточне формування моделі, яка б відповідала на сучасні виклики.

Виходячи із зазначеного, ми пропонуємо до обговорення на шпальтах «Диалог.UA» питання про результати і перспективи реформ економіки України, а також умов і передумов українського «економічного дива».

 

Версія для друку
ДУМКА ЕКСПЕРТІВ
Попри нестабільну політичну ситуацію, іноземні компанії приходять в Україну, започатковують нові проекти
Анна Дерев’янко, Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації
Політична нестабільність – це лише один з ризиків, який оцінюється під час прийняття інвестиційних рішень. Як не дивно, попри нестабільну політичну ситуацію, іноземні компанії приходять в Україну, започатковують нові проекти. Проте політична нестабільність не сприяє усуненню інших важливих для бізнес-спільноти ризиків та перешкод. Зокрема, це стосується земельних правовідносин в Україні, питань корпоративного управління, виконавчого впровадження тощо
Читати далі

Навряд чи можна назвати зміни в українських економічних відносинах «реформами»
Ярослав Матійчик, директор безпекових програм Групи стратегічних та безпекових студій
Усі ми відчуваємо, що щось в економічних стосунках «змінилося» і продовжує «мінятися». Проте, рідко хто є предметно задоволеним якістю змін, бо не йде воно на користь усім, а тільки «обраним». Це схоже на ті відчуття, які нас охоплюють, коли мова йде про високі темпи економічного розвитку на тлі низьких зарплат і облудно обґрунтованих високих цін на товари і послуги.
Читати далі

До реформування економіки наш парламент поки не доріс
Ольга Носова, Товариство фінансових аналітиків, керівник проекту «Аналіз фінансово-економічних наслідків програм та дій політичних партій та блоків»
Партії поки що переслідують інші цілі, аніж запровадження нової хвилі економічних реформ. Звичайно, й постійні політичні конфлікти не створюють сприятливого ґрунту для проведення ринкових перетворень. А оскільки якихось кардинальних і важливих законопроектів не було ініційовано, можна сказати, що глибокого реформування економіки не відбулось
Читати далі

Проблемы в экономике – следствие перехода к «обществу открытого доступа»
Владимир Дубровский, экономист, член наблюдательного совета Центра социально-политических исследований «CASE Украина»
Самый острый и самый безотлагательный вопрос, который будет решаться уже в ближайшие годы – отношение к закону и правосудию.
Читати далі

«Українська економіка виявляє імунітет до політичних проблем»
Олександр Кава, незалежний експерт
Деякі державні та регіональні владні особи замість виконання своїх основних функцій намагаються просто заробляти на протекціонізмі інтересів певних компаній, зменшуючи конкуренцію на ринку.
Читати далі

Соціальної згуртованості та структурних реформ можна досягти тоді, коли у країни є національна ідея
Юрій Полунєєв, Голова Ради Конкурентоспроможності України, президент Міжнародного інституту менеджменту
Досвід інших країн свідчить, що забезпечення соціальної згуртованості населення, є одним з важливих факторів, які уможливлюють проведення глибоких послідовних і неминуче болючих структурних реформ
Читати далі

Важнейшая проблема экономики – трудовые ресурсы
Мирослав Якибчук, председатель Национального Форума профсоюзов Украины
Сегодня Украина, несмотря на весь напускной оптимизм журналистов и политиков, является сырьевым придатком и поставщиком рабочей силы – как дешевой и неквалифицированной, так и квалифицированной, но дешевой. При этом есть тенденция к постепенному выпадению из мировой экономики – нас оттуда выталкивают более успешные державы, становящиеся новыми центрами влияния
Читати далі

Національною ідеєю в економіці має бути конкурентноздатність країни
Олександра Кужель, заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва, президент аналітичного центру "Академія"
Зараз ми головною ідеєю визначаємо вступ до Євросоюзу, але що це таке - не розуміємо. Я вважаю це неправильним. Якщо ми ставимо головною ідеологією конкурентноздатність країни, то усім зрозуміло, що робити. Усі ми хочемо, щоб соціальні стандарти були конкурентноздатними, щоб ми відчували себе людьми і щоб рівень життя українців був на якісно високому рівні. Якщо ми будемо ставити це за мету, і йтимемо за окресленими напрямками, то Євросоюз благатиме, щоб ми стали його членом.
Читати далі

Земля – вот последний ресурс крупного капитала
Юрий Романенко, политолог
Земля – это последний ресурс крупного капитала и в ближайшие год-два он все же добьется своего, мораторий на продажу земли будет отменен. Результатом этого станет усиление социального противостояния на селе и обострение обстановки в городах. Латифундизация земли, создание крупных поместий, ориентированных на экспорт неизбежно обострит проблему безработицы на селе. Масса людей, это сотни тысяч, а возможно и миллионы, станет просто не нужна
Читати далі

В Україні досі не побудована модель приватизації, що слугувала б економічному розвитку
Олександр Рябченко, Директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю та інвестицій
Треба побудувати загалом систему приватизації, яка відповідає сьогоднішній економічній ситуації в Україні. Бо зараз використовується модель приватизаційного процесу, яка була розроблена ще 1999 року і відповідала тогочасному десятиліттю падіння економіки України
Читати далі

«Економіка не може бути незалежною від політики»
Юрій Змій, директор Інституту реформ
Основними недоліками нашої економіки є несистемність змін, відсутність чітко визначеної стратегії напрямку її розвитку і завеликий вплив політики на економічні процеси.
Читати далі

«Відсутність спадковості в процесі реформ негативно впливає на реформаторську динаміку»
Ігор Бураковський, директор Iнституту економiчних дослiджень та полiтичних консультацiй
Здійснення таких важливих реформ, як, наприклад, реформа соціальної сфери, потребує не тільки чіткого бачення цілей та напрямків змін, але й послідовної роботи впродовж декількох років. У нас же кожен наступний уряд починає роботу з критики діяльності попереднього уряду і пропонує вже свої наробки для вирішення тих чи інших питань.
Читати далі

«Забезпечити високі темпи зростання добробуту населення можна лише широким взаємоузгодженим фронтом перетворень»
Олексій Блінов, директор Департаменту економічного аналізу та публікацій Міжнародного центру перспективних досліджень
У нас нема національного консенсусу щодо пріоритетних галузей розвитку, багато лунає пустих закидів про високі технології, проте, якщо поцікавитися, що це за технології, то мало хто з можновладців здатен відповісти, про що саме йдеться.
Читати далі

Осуществляя реформы, необходимо повышать качество работы государства
Константин Кузнецов, эксперт экономических программ УЦЭПИ им. Разумкова
Конечно, реформы сегодня нужны. Нужна прозрачная и честная приватизация, зашита прав собственности и борьба с рейдерством, защита прав акционеров, судебная реформа. Но важны даже не новые инициативы по изменению чего-либо, а просто качественное выполнение принятых решений, борьба с коррупцией
Читати далі

«Економічні реформи в Україні проходять у формі напівзаходів»
Ярослав Жаліло, президент Центру антикризових досліджень
Маємо досить фрагменталізовану диференційовану економіку, грунтовану на експортноорієнтованих виробництвах, конкурентоспроможність якої базується здебільшого на застарілих, або ж достатньо примітивних чинниках, і яка потребує серйозного реформування.
Читати далі

Як і в політиці, в економіці склалася патова ситуація
Олександр Шморгун, провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин
Без розв’язання політичної кризи розв’язати проблеми в економіці неможливо. Криза політична породжує негаразди в економіці, більше того, вона не дає можливості розглянути проблеми масштабно, всі зациклені на ситуативності, окрім того, вона позбавляє політичної волі для реалізації конструктивних заходів хоча б середньострокового рівня
Читати далі

В последние годы стратегической политики реформ не проводится вообще
Пасхавер Александр, президент Центра экономического развития
Те конфликты, которые мы сейчас наблюдаем, способствуют развитию демократии в стране. Я не могу сказать, что они препятствуют стратегической реформе, но так или иначе, начиная от, пожалуй, последних лет президентства Кучмы, то есть с 2002 года, никаких серьезных изменений в инфраструктуре экономических институций не происходило, не было стратегической линии на углубление реформ.
Читати далі

Импортно-агрессивный «хамелеон»
Крючкова Ирина Владимировна, д.э.н., завотделом Института экономки и прогнозирования НАНУ
Наша модель экономики напоминает хамелеона, который меняется под влиянием политических пертурбаций. В 2006г. модель стала долговой и агрессивно импорто-наполняющей внутренний рынок: вливающиеся в экономику заимствования интенсифицировали приток «чужих» товаров
Читати далі

ІНШІ ДІАЛОГИ
„Социальный капитал” и проблемы формирования гражданского общества в Украине
«Социальные мифологемы массового сознания и политическое мифотворчество»
Гражданин и власть: патерналистские и авторитарные настроения в Украине.
В зеркале украинского культурного продукта
Есть ли «свет» в конце регионального «туннеля» или кого интересуют проблемы местного самоуправления?
Национальная идея: от украинской мечты к новой парадигме развития
Досрочные выборы: политическое представление к завершению сезона
Кризис ценностей: что такое хорошо, и что такое плохо?
Информационное пространство – кривое зеркало Украинской действительности
Постсоветское поколение – здравствуй! (или некоторые подробности из жизни молодежи)
Проект Україна: українська самосвідомість і етнонаціональні трансформації
„Південний вектор” євроінтеграційної стратегії України
Феноменологія української корупції та її специфічні риси
Українській Конституції 10 років: від «однієї з найкращих в Європі» до правового хаосу
Украина в геополитических играх 2006-2025 гг. или Очередное обновление внешней политики
Яку Україну пропонують Україні чи Програми та реальні практики політичних партій України
Парламентський злам: проблеми взаємодії владних гілок
Майдан, рік по тому
Вызовы или стимулы глобализации?
Демографический кризис или последний украинец
Адміністративно-територіальна реформа – тест на ефективність нової влади
Ролевые игры: социодрама Украина – ЕС
Славянские миры: цивилизационный выбор
Повестка дня будущего президента
Новое украинское Просвещение
„Внутрішня геополітика” України.
Чи готова Україна „мислити глобально, діяти локально”?
Демократия по-украински
Какая Россия нужна Украине?
Українська національна еліта – становлення чи занепад?
Середній клас в Україні : майбутнє народжується сьогодні
Україна шукає свою ідентичність
Камо грядеши, Украина?


Проект реалізується в рамках благодійної програми „Культура й освіта” ВБФ "Поступ"
Ідея та інтелектуальна підтримка проекту здійснюється Центром соціальних досліджень „Софія”
Висловлені в статтях й інтерв’ю думки є авторськими